Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplam poddasze - krotkie pytania...

denes

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Rom-Kon powiedziano mi, że z tym pytaniem powinnam się zgłosić do Ciebie

Jest taka sprawa. Pewnie banał, ale wolę się dowiedzieć*jak powinno być*poprawnie.

Musimy zamontować schody strychowe fakro w warstwie sufitu z gk, tak, żeby spód schodów po zamknięciu ładnie licował z resztą*sufitu. Sufit jest sporo niżej (sporo niesporo, no niżej :) ) niż strop, w którym jest otwór pod te schody. Jak to się powinno zrobić? (przymocować ramę schodów do podwieszenia/stropu)

...ja też nie zawsze mam aparat na budowie - mam trochę drogi jak na budowę a kurz potrafi załatwić wszystko - koledze załatwił laptopa... ale wydaje mi się że przy dzisiejszych cenach aparatow to trzeba nabyć taki za 200zł i wzorem Szwecji każdy etap później zakryty dobrze obfotografować - kolega mówił że "u nas w Szwecji tak się robi" - dokumentacja i dla wykonawcy i potwierdzenie wykonanych etapów dla Inwestora... nie musi przecież wierzyć że dobrze położyłem wełnę czy też że dałem folię - to że nie pęka to nie znaczy że pod płytą wszytko oki... porządna ekipa taka co nie ma nic do ukrycia powinna chyba to mieć w standardzie...

Dobry ten motyw z tymi zdjęciami. Ogólnie ja sam robię no ale wiadomo przecież ktoś musi pracować na tą budowę. Kupię taki aparat budowlany ;)

Edytowane przez autorus

Witam, mam taki problem.

Jak rozwiązać ocieplenie na poddaszu na skosach już wiem(15+5)krokwie 18 cm + deskowanie.

Jeśli chodzi o dach poddasza to mam płatew 22 cm i na nim położone jętki 16 cm. Dół płatwi jest na wysokości 260 cm od stropu a sufit poddasza ma być na 250 cm.

Na jętkach od góry(podłoga strychu)chce dać deski, ale co dalej... nie dam przecież od tych desek do sufitu poddasza prawie 50 cm wełny?

Jak bym to rozwiązał tak: 15 cm + 5(wiadomo na stelażu) + folia a dalej na tym obniżany sufit(KG) do zamierzonej wysokości. Czy ta luka nie psuła by całego ocieplenia?

Proszę o rady

Poproszę o poradę - góra ściany szczytowej jest 20 cm poniżej dołu krokwi ( miało byc 5cm, widocznie budowlańcom miarka sie obsunęła). Wylany jest wieniec na szczytówkach, więc domurowanie jest raczej niemożliwe. Jak najlepiej wykonac ocieplenie? krokwie maja 20 cm i tyle pójdzie w nie wełny, kolejne 10cm w stelażu zawieszonym na grzybkach. Zostaje 10 cm prześwitu i nie ma do czego przykręcić profilu na ścianie szczytowej. Czy obłożyć szczytówkę karton gipsem? czy jest inne wyjście?

to w czym problem ukladasz izolacje na konstrukcji okladziny sufitu (do jetek wszak dobre 32cm daje to swobodne pole manawru) a deski na jetkach.

Jest to jakieś wyjście, specem nie jestem dlatego pytam - taki stelaż utrzyma 20 cm wełny(15+5), płytę KG i folie ? Wolał bym by sufit był zawsze nad głowa :)

Pewnie trzeba by go dać z wieszakami co 30 cm?

Edytowane przez Gluverth

ciekawostka/zagadka

na sowim poddaszu stosowałem dwa rodzaje wełny: skalna i szklaną,

na skosach między krokwiami zastosowałem jeden rodzaj, jedynie w miejscu (szerokość ok 80cm) w którym zabrakło mi, zastosowałem drugi rodzaj ww wymienionych wełn i ::

ostatnie przechodząc podczas ulewnego deszczu pod ocieplonymi krokwiami...

pod ociepleniem pierwszego rodzaju słuchać jedynie ciche i głuche odgłosy deszczu, natomiast pod kawałkiem docieplanym drugim rodzajem wełny słychać wyraźne bębnienie deszczu, powtarzam - różnica jest bardzo duża - współczynniki obu wełn to 0,035,

co wy na to ?

Witam,

Przymierzam sie do ocieplenia poddasza użytkowego i prosiłbym o radę jak rozwiązać poniższy problem. Mianowicie od dolnej krawędzi jętek do płaszczyzny sufitu jest około 32cm. Pomiędzy jętki planuje włożyć 20cm wełny i 10cm pod. Z lektury tego wątku wiem, że nie powinno być szczeliny między warstwami wełny więc wypadałoby umocować 10cm wełne tuż pod jętkami. Do tego jednak musiałbym zrobić dodatkową konstrukcje (stelaż) trzymający wełne pod jętkami niezależnie od stelaża sufitowego. Co byście radzili tu zrobić (co ma więcej sensu ekonomicznie) jakąś konstrukcje z drewna do podtrzymania wełny czy stelaż z profili? A może inaczej byście to rozwiązali?

Z góry dzięki za pomoc.

ciekawostka/zagadka

na sowim poddaszu stosowałem dwa rodzaje wełny: skalna i szklaną,

na skosach między krokwiami zastosowałem jeden rodzaj, jedynie w miejscu (szerokość ok 80cm) w którym zabrakło mi, zastosowałem drugi rodzaj ww wymienionych wełn i ::

ostatnie przechodząc podczas ulewnego deszczu pod ocieplonymi krokwiami...

pod ociepleniem pierwszego rodzaju słuchać jedynie ciche i głuche odgłosy deszczu, natomiast pod kawałkiem docieplanym drugim rodzajem wełny słychać wyraźne bębnienie deszczu, powtarzam - różnica jest bardzo duża - współczynniki obu wełn to 0,035,

co wy na to ?

Może jeden rodzaj wełny (tam gdzie mocniej słychać deszcz) jest mniej sztywny (skompresował się) lub zsunął się i masz szczelinę - mostek akustyczny ?

Jest to jakieś wyjście, specem nie jestem dlatego pytam - taki stelaż utrzyma 20 cm wełny(15+5), płytę KG i folie ? Wolał bym by sufit był zawsze nad głowa :)

Pewnie trzeba by go dać z wieszakami co 30 cm?

I ciebie jeszcze utrzyma jak się na żyrandolu powiesisz :)

Daj normalnie przepisowo profile co 40 cm, wieszak co 70-80 i nic nie martw

Witam,

Przymierzam sie do ocieplenia poddasza użytkowego i prosiłbym o radę jak rozwiązać poniższy problem. Mianowicie od dolnej krawędzi jętek do płaszczyzny sufitu jest około 32cm. Pomiędzy jętki planuje włożyć 20cm wełny i 10cm pod.......

Połóż całą warstwę ocieplenia na stelażu czyli wyjdzie 2 cm poniżej jętek i będzie all ok.

Tak jak ty chcesz zrobić jest źle, bo będziesz musiał ogrzewać pustą przestrzeń między dwoma stelażami. A po co ? :) Ocieplenie zawsze idzie jak najbliżej okładziny z g-k .

Edytowane przez forestowy