Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplam poddasze - krotkie pytania...

denes

Recommended Posts

witam, mam pytanie o folię paroizolacyjną z ekranem aluminiowym. Zainteresowałam się się Alum'X Icopalem. Podają refleksyjność 94%, paroizolacyjność większa niż 1500m. Potem okazało się, że są inne folie, ale żadna nie ma tego Sd tak wysokiego. Czym się kierować, co wybrać? Dach kryty dachówką ceramiczną + membrana Corotop Strong, 28 cm wełny Isover Super-Mata. Dziekuję z góry.

• Odpowiedzi 12,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hej,

Dom: pełne piętro, poddasze nieużytkowe, dach koperta, rekuperacja, dwa kominy - dom energooszczędny.

Chciałbym (jak pewnie każdy) osiągnąć jak największą szczelność mojego poddasza, dlatego myślę jakby tu najmniej dziurawić folię paroszczelną.

Co sądzicie o takim rozwiązaniu:

https://picasaweb.google.com/lh/photo/s3OkeCtj2XhZpcqcJVXaV9PeVBk4lvo6KbVGiEovWs0?feat=directlink

Zalety:

1. kable nie przebijają paroizolacji

2. przebicia spowodowane zamocowaniem łat, nie są groźne, gdyż paroizolacja jest z obu stron dociśnięta (łaty i krokwie)

3. między KG a paroizolacją powstaje pustka na prowadzenie kabli i montaż halogenów, które nie stykają się z paroizolacją i ociepleniem.

4. Halogeny nie przegrzewają się bo mają pustkę wokół siebie

Obawy:

5. czy konstrukcja KG zamocowana do łat, a nie bezpośrednio do krokwii, nie zawali mi się na łeb? Gwoździe byłyby na tyle długie żeby przebić się do krokwii, ale tak nie jestem pewien czy to wystarczy...

6. Czy paroizolacja Intello ( http://www2.proclima.com/co/PL/pl/intello_plus_prod_pl.html ) to dobry wybór?

7. Obecnie instalacja elektryczna piętra jest podwieszona do krokwi. Czy jest możliwe zamontowanie paroizolacji jeślibym odpiął instalację el. od krokwii? Czyli mocowanie paroizolacji, łat i wieszaków do KG odbywałoby się w plątaninie wiszących kabli.

8. czy to jest nietypowe rozwiązanie, za które ekipa może mnie bardziej skasować?

9. czy gra jest warta świeczki, skoro i tak przez paroizolację będą przechodziły kanały wentylacyjne od rekuperacji - a nie jest ich mało...?

Dzięki i pozdro

Hej,

Dom: pełne piętro, poddasze nieużytkowe, dach koperta, rekuperacja, dwa kominy - dom energooszczędny.

Chciałbym (jak pewnie każdy) osiągnąć jak największą szczelność mojego poddasza, dlatego myślę jakby tu najmniej dziurawić folię paroszczelną.

Co sądzicie o takim rozwiązaniu:

https://picasaweb.google.com/lh/photo/s3OkeCtj2XhZpcqcJVXaV9PeVBk4lvo6KbVGiEovWs0?feat=directlink

Zalety:

1. kable nie przebijają paroizolacji

2. przebicia spowodowane zamocowaniem łat, nie są groźne, gdyż paroizolacja jest z obu stron dociśnięta (łaty i krokwie)

3. między KG a paroizolacją powstaje pustka na prowadzenie kabli i montaż halogenów, które nie stykają się z paroizolacją i ociepleniem.

4. Halogeny nie przegrzewają się bo mają pustkę wokół siebie

Obawy:

5. czy konstrukcja KG zamocowana do łat, a nie bezpośrednio do krokwii, nie zawali mi się na łeb? Gwoździe byłyby na tyle długie żeby przebić się do krokwii, ale tak nie jestem pewien czy to wystarczy...

6. Czy paroizolacja Intello ( http://www2.proclima.com/co/PL/pl/intello_plus_prod_pl.html ) to dobry wybór?

7. Obecnie instalacja elektryczna piętra jest podwieszona do krokwi. Czy jest możliwe zamontowanie paroizolacji jeślibym odpiął instalację el. od krokwii? Czyli mocowanie paroizolacji, łat i wieszaków do KG odbywałoby się w plątaninie wiszących kabli.

8. czy to jest nietypowe rozwiązanie, za które ekipa może mnie bardziej skasować?

9. czy gra jest warta świeczki, skoro i tak przez paroizolację będą przechodziły kanały wentylacyjne od rekuperacji - a nie jest ich mało...?

Dzięki i pozdro

Po mojemu to przekombinowane na maksa. Ekipa na bank skasuje Cię więcej za takie wynalazki, dodatkowo dopilnuj ich żeby wszystko zrobili dobrze, zwłaszcza te kable, nie daj Boże jeden wkręt przeleci po kablu i może Ci się sfajczyć poddasze. Jak dla mnie to przerost formy nad treścią, zamiast wydawać ekstra kasę na dodatkową robotę ekipy lepiej dorzucić do lepszej wełny

pozdr

Wiam,

Panowie, mam już ocieplone poddasze w sposób: nabite sznurki, wełna, sznurki.

Jeszcze będę kładł wełnę w poprzek i tu moje pierwsze pytanie:

jak położyć 15cm wełny i ją utrzymać. Myślałem ES 125 bo takie są najdłuższe i potem CD, ale czy zmieszczę 15cm w stelażu zrobionym w ten sposób.

Jak będzie zgnieciona to nie będzie miała takich właściwości.

Drugie pytanie choć już za późno: czy zamiast nabijać sznurki na krokwie można cienkie paski styropianu 2cm nabić po bokach deskowania i na to 1 cienką płytę styropianu a dopiero potem wełnę. Daje to pewność idealnej przerwy wentylacyjnej między dekami a izolacją. Czy jest cos przeciw?

zientas.

Brak jest rozwiązań zabudowy poddasza z uchwytem elastycznym i izolacją pod krokwią o grubości 15cm.

Na marginesie to, większość już od long time nie używa ES ze względu na osiadanie zabudowy skosu. Dinozaury które nie chcą rozstać się z ES używają sztywnych łączeń z sufitem.

Deska-styropian-wełna - lepiej było by wykonać dach odwrócony.

Brak jest rozwiązań zabudowy poddasza z uchwytem elastycznym i izolacją pod krokwią o grubości 15cm.:yes:

Na marginesie to, większość już od long time nie używa ES ze względu na osiadanie zabudowy skosu.:yes: Dinozaury które nie chcą rozstać się z ES używają sztywnych łączeń z sufitem.:(

Deska-styropian-wełna - lepiej było by wykonać dach odwrócony.

Ja z racji wieku jestem dinozaurem ale jem grzyby:stirthepot: i robie troche na sztywno:yes:

Ale młodego baranka pieczonego z piwkiem tez bym zjadł ,to jestem mięsożernym czy roślinożernym dino ?

Mamy dinozaury ma ktos tel do Spielberga ?krecimy Jura park 4? a może nowego king -konga ?

Flash robisz dobre zdjęcia wezmiesz kamere ?

Taaa kong ? Może Rom zagrałby też jest dinozaurem jak ja ,bo robi troche sztywno tych pare nitów widziałem jak u mnie i skręca razem UD w koszu.

Ma ponad 2 metry podobno a na kastingu wypadł najlepiej dla mnie:popcorn:

Kon -kong brzmi podobnie i te pióra :yes:

tora kong,tora kong...:wave:

Edytowane przez profi45

No dobra dinozaury to jak mam to zrobić?

jak upchać 15cm w poprzek.

co Wy byście zrobili jak to docieplić, wełny jeszcze na to w poprzek nie mam kupionej a to co jest pójdzie w sufit

jak poprawić izolacyyjność skosów?

zientas

Są dłuższe Esy jak masz wełne na skosie to szkoda wywalać ją pod grzyby.Jaki kat pochylenia dachu masz ?

nachylenie 42 stopnie

dłuższe jak 125 nie znalazłem ale one rzeczywiście siadają pod ciężarem, myślałem także o wieszakach do poddaszy:

http://www.lafarge.pl/wps/wcm/connect/de65a880433cc86c87b5dff0e7758c92/5+%2813%29.png?MOD=AJPERES&CACHEID=de65a880433cc86c87b5dff0e7758c92

są dłuższe i będą bardzie sztywne.

zientas

nachylenie 42 stopnie

dłuższe jak 125 nie znalazłem ale one rzeczywiście siadają pod ciężarem, myślałem także o wieszakach do poddaszy:

http://www.lafarge.pl/wps/wcm/connect/de65a880433cc86c87b5dff0e7758c92/5+%2813%29.png?MOD=AJPERES&CACHEID=de65a880433cc86c87b5dff0e7758c92

są dłuższe i będą bardzie sztywne.

zientas

Metpol ma długie esy a grzybek 17-20 cm też cie nie ratuje potrzebujesz 25-27cm.Jak płyta na dole oprze ci sie na wieńcu i tam bedzie podparta to Es wytrzyma.

Jak kupisz długiego grzyba to markowego 1mm bo ten cieńki też nic nie wart .

Podparcie elastycznym knaufa lub profilem V norgipsu.

Edytowane przez gin

kupiłem o długości 270mm i grubości 1mm

mam nadzieję że będzie dobrze. Zastanawiam się tylko jak odsówać wełnę na taką odległość.

Mam jeszcze 1 pytanie:

mam dach w pionowe "ścianki" przy lukarnach i wykuszach, jak to ocieplać pierwszą warstwą też nabijać sznurek?

Tomasz

O ile pamietam to sufit masz bez wełny ?proponuje ci zacząc przygode z wieszakami na suficie.

1 UD w poziomie obrys.

2 rozmieszczenie CD i wieszaków -trasowanie

a rozciagasz sznurki miedzy UD i pod sznurek przykrecasz wieszaki w jednej lini- wersja amatorska

b wstawiasz CD w obrysy tak jak maja być na stałe jak sie uginaja lub łaczone na środku sufitu jeden CD pod nie w poprzek podwieszony na obrotowych wieszakach ustalasz na nim pozom i wstawiasz po kolei grzybki wCD i krecisz do jetek sprawdzajac poziomica odchyłki. na końcu ten CD z obrotowymi demontujesz-wersja profesjonalna

Demontujesz co drugi CD lub wszystkie pod ułożenie wełny.

Ewentualnie zobacz czy wełna ze skosów nie da sie wcisnąc w sufit ? rozstawy krokwi i jetek

Jak nabierzesz troche rutyny na suficie to pojedziemy ze skosami.

Edytowane przez gin

180 min 2 wkrety zostaje 3cm to sie nie da flash on nie będzie wcale trzymał

Ale z racji czego nie będzie trzymał? Bo tylko dwa wkręty? Czy dlatego, że tylko 3 cm zachodzi na krówke?

Ile wkrętów i jaki zakład na krówke w takim razie jest wystarczający?

Jestem bardzo zainteresowany odpowiedzią, bo u mnie właśnie powstaje stelaż na grzybkach 180.

Z góry dzięki.

Czy błędem jest jeżeli górny UD od przedścianki zostanie "złapany" ES-em do murłaty (na takiej wysokości wypada), a CD-ki będą ES-ami przymocowane do kolankowej?

W zasadzie zastanawiam się czy to w ogóle jest prawidłowe żeby CD-ki przedścianki mocować ES-ami do kolankowej.

Będę wdzięczny za porade. Szukałem odpowiedzi w wątku, ale nie moge znaleźć.