Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplam poddasze - krotkie pytania...

denes

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

...wiedza jest przekleństwem ...niewiedza błogosławieństwem! Cytat z dziennika Spirea. No i niestety muszę zgodzić się z Flash'em - nie tylko sposób zabudowy... jeśli dobrze widzę to poddasze będzie porządnie oddychać a nawet sapać - bo chyba zabrakło folii paroizolacyjnej...

Na poddaszu położona jest folia Alum'X. To zdjęcie jest sprzed obróbki. Zakładam, że ta folia została tam włożona przed przykręceniem płyt. Fakt, że wczoraj coś mnie tknęło i myślę, żeby dzisiaj sama odkręcić płytę i zobaczyć jak tam wygląda.

Rom-Kon, spokojnie, mail do wykonawców poszedł bez danych identyfikujących. I małe sprostowanie - cytat o wiedzy i niewiedzy nie pochodzi z mojego dziennika, tylko z komentarzy forumowiczów.

później było coś takiego:

Obraz 3344.jpg

z innych zdjęć, już po nałożeniu płyt, widać, że wystaje ta folia. Nie jest więc połączona z folią na skosach. Rozumiem, że to jest błąd, a ta folia dookoła okien powinna być połączona z folią na skosach, czy tak?

Edytowane przez Spirea

spirea pokaz jak masz podwieszone sufity. bo z dziennika wyglada jakby nie byly.

ok, jak wrócę do domu, bo nie mam przy sobie zdjęć. Dzisiaj wchodziłam na strych i widziałam tam mocowania profil. Wrzucę jednak fotki, jeśli będzie coś widać.

Panowie stwierdzili, że ich zdaniem okna są zrobione prawidłowo, ale jeśli chcę inaczej to poprawią. Powiedzieli, że jeśli zrobią dolny glif tak jak podałam - czyli do ścianki kolankowej, tak jak na zdjęciu Rom-Kona powyżej) to istnieje większe ryzyko, że na styku tynku i płyty będą pęknięcia niż jest teraz. Na pytanie o połączenie folii przy obróbce z z folią na skosie powiedzieli, że te rogi robi się potem uniflootem i wszystko będzie szczelne. Odległość między wkrętami jest wg nich też zgodna ze sztuką. I bądź tu mądry.

Jestem po rozmowie z Nimi i w sobotę będą poprawiać okna - dolny i górny glif, powiem też, aby boki okien zrobili z pełnych płyt. Nie wiem tylko jak zrobić z tą folią. Ten tekst o unifloocie też mnie nie przekonał. Wydaje mi się, że powinni poodkręcać płyty z boku okien i połączyć folię. W zasadzie będzie to wiązać się z położeniem nowej folii, bo ta która jest, jest za krótka, aby zrobić ten zakład.

Sprawdziłam na stronie Knaufa (bo płyty są Knaufa), że rozstaw wkrętów powinien być maksymalnie co 17 cm.

Tu widoczne podwieszenia na skosach:

Obraz 3439.jpg

Obraz 3258.jpg

Natomiast nie widzę podwieszeń na sufitach. Mogło być tak, ze nie było ich jak robiłam zdjęcia, a potem już były zakryte. Mogło być i tak, że nie dali (!?). Będę się z Nimi widzieć, to spytam, jak to było zrobione. Ekipa nie była wzięta z kosmosu, zapewniano mnie, że jest dobra...

Flashback, czemu poprawna obróbka wiąże się z demontażem całych skosów?

I na czym polega konkretnie tragiczność ułożenia izolacji na skosach? Od strony pokojów wyglądało to tak:

Obraz 3296.jpg

Pytam się o konkrety, bo nie powiem wykonawcom, Panowie tragicznie zrobiliście. Oni uważają, że jest ok. Jeśli ja uważam, że jest źle, muszę im wskazać na czym konkretnie polegają ich błędy. Ta fotka ze skosów - tam wełna będzie jeszcze kładziona, ale pisałeś o skosach.

O odległości na 17cm napisałam, bo podałeś, żeby sprawdzić wytyczne producentów.

Dobra - Flash wywołany ale i ja coś dodam.

By poprawić a raczej zrobić na nowo stelaż pod okno niestety należy zdjąć płyty na skosie wokół okien i oczywiście rozebrać opłytowanie i oprofilowanie samego okna. Inaczej będą to tylko półśrodki zresztą nawet nie wiem czy możliwe w inny sposób do wykonania.

Co do wykonania innych detali to się nie wypowiadam bo mam za mało informacji co do sposobu oprofilowania i paroizolacji... wkretów bym się aż tak nie czepiał-są na granicy przyzwoitości (oprócz tych co wcześniej wskazałem) wiadomo że zawsze lepiej więcej niż mniej ale i nie ma problemu by jeszcze parę dokręcić... ja staram się dawać nie mniej 9szt. na rząd czyli co 15cm ale bywa że się rozpędzę do nawet 12szt. Ale Inwestorzy nie mają mi tego za złe chociaż Konkurencja już mi to wytknęła :D

...i jeszcze jedna uwaga:

Flash jest typowym ekstremistą bez możliwości jakiegokolwiek odstępstwa od wyznaczonej reguły

Ja potrafię w niektórych miejscach przymknąć oko na zasadzie że nie tylko mercedes to samochód ale tico również jeździ (np. patrz mój wywód na temat folii budowlanej w zastępstwie paroizolacyjnej i koment. Flasha ;))

Witam !

Czy istnieją jakies przeciwskazania aby np. płatew ocieplic dookoła , na poddaszu walcze o kazdy centymetr sufitu aby nie było za nisko i tak wyszło ze akurat płatew wychodzi na srodku ocieplenia (10cm od góry i 5cm od dołu).

Dzisiaj od znajomego usłyszałem ze nie powinno sie ocieplać drewnianych konstrujcji od góry... prawda to czy niesłuchac ?

Swobodnie możesz płatew otulić całą na około wełną. Nic nie stoi na przeszkodzie. Czasem płatew wystaje spod płyty wtedy tylko wełnę daje się nad. Jeśli płatew będzie wystawać to niestety w tym miejscu główną izolacją będzie drewno ale nie ma co robić problemu - drewno w takiej masie też ma niezły opór cieplny i nie będzie się nic z tym działo. Jesli masz pełne deskowanie to uwazaj na to by wełna nie zamknęła szczeliny a jeśli membranę dachową to by wełna nie wybrzuszyła jej.

Rom-Kon i FlashBack, dzięki za pomoc w sprawie okien. Ekipa w sobotę przyjechała i poprawiła obróbki - dolny glif został wyprowadzony tak, aby "spotkać się" w linii ze ścianką kolankową, górny wyprowadzony równolegle do podłogi, boki zrobiono z jednego kawałka płyty, zlikwidowano też sztukowania płyt dookoła okien i zrobiono je z jednej płyty. Połączono też taśmą folię paroizolacyjną dookoła okien z tą na skosach. Mam nadzieję, że teraz jest dobrze. Więcej z Nich nie wyciągnęłam. Z wkrętami dałam spokój. Przyjadą jeszcze uzupełnić wełnę na strychu. Oglądaliśmy na strychu wełnę przy membranie i raczej nie wygląda na wypchniętą.

Nowe fotki:

http://img593.imageshack.us/img593/8823/obraz3486.jpg

http://img26.imageshack.us/img26/1230/obraz3484.jpg

http://img27.imageshack.us/img27/6679/obraz3485.jpg

Witam wszystkich , mam pytanie i może ktoś mógłby mi pomóc. Nasze poddasze jest za mało docieplone i odczuwa sie szybki spadek temperatury.

poddasze jest już wykończone i zamieszkane , czytałem że jest możliwośc docieplenia metodą wdmuchiwania , chodzi mi o ekofiber lub inny materiał izolacyjny.

Mieszkamy na pomorzu , ale w pobliżu nie moge znależdz firmy która by się tym profesjonalnie zajęła ,jak już to w centralnej polsce i dalej .

Może ktoś mi coś na ten temat napisać , znajomi budowlańcy mówią że można samemu wyporzyczyć jakąś maszynę kupić materiał i samemu wykonać .

Sam nie wiem co mam o tym myslec . Może ktoś wie czy sa firmy na pomorzu ( trójmiasto) które się tym zajmują , prosiłbym o jakieś info

Pozdrawiam

Witam wszystkich , mam pytanie i może ktoś mógłby mi pomóc. Nasze poddasze jest za mało docieplone i odczuwa sie szybki spadek temperatury.

poddasze jest już wykończone i zamieszkane , czytałem że jest możliwośc docieplenia metodą wdmuchiwania , chodzi mi o ekofiber lub inny materiał izolacyjny.

Mieszkamy na pomorzu , ale w pobliżu nie moge znależdz firmy która by się tym profesjonalnie zajęła ,jak już to w centralnej polsce i dalej .

Może ktoś mi coś na ten temat napisać , znajomi budowlańcy mówią że można samemu wyporzyczyć jakąś maszynę kupić materiał i samemu wykonać .

Sam nie wiem co mam o tym myslec . Może ktoś wie czy sa firmy na pomorzu ( trójmiasto) które się tym zajmują , prosiłbym o jakieś info

Pozdrawiam

Nadmuchac to ci nadmuchaja jak zapłacisz, najpierw sie trzeba zastanowic czy sie da i gdzie sie da docieplic ?

Najpierw trzeba pomyslec potem robic nie odwrotnie. Znam wiele dociepleń co nic nie dały a ludzie kase wydali a cieplej miał ktos w kieszeni tylko.

W związku z tym że zaczynają być u nas widoczne efekty prac zabudowy KG/ocieplenia dachu, zrobiłem kilka zdjęć poglądowych.

No i niestety wygląda że z dolnym glifem mam ten sam problem co Spirea :(

A konkretnie wygląda to tak:

http://sal.pl/dom/okno-dachowe-dolny-glif.jpg

Górny glif mam nadzieję jest ok, chociaż nie jest równolegle do podłogi, ale jest nawet bardziej 'rozwarty':

http://sal.pl/dom/okno-dachowe-gorny-glif.jpg

Martwi mnie też obróbka okien. Wygląda na to że u mnie folia paroizolacyjna nijak nie łączy się z folią wokół okien.

Jest co prawda nikła nadzieja że ekipa doklejała potem taśmą brakujące fragmenty, ale jakoś nie chce mi się w to wierzyć (bo wtedy dużo łatwiej zostawić zapas):

http://sal.pl/dom/obrobka-okna-dachowego.jpg

http://sal.pl/dom/obrobka-okna-dachowego2.jpg

http://sal.pl/dom/obrobka-okna-dachowego3.jpg

Zerkałem na zdjęcia na stronie Rom-Kona i jestem prawie na 100% pewien że te 2 rzeczy są źle.

Między krokwie poszło 20cm wełny, krokwie są 24-ki więc pozostało jeszcze 4cm szczeliny wentylacyjnej.

Martwi mnie też ilość wkrętów na suficie - patrząc na poprzednie wypowiedzi jest ich tak o połowę za mało?

http://sal.pl/dom/sufit1.jpg

http://sal.pl/dom/sufit2.jpg

Rom-Kon / Flashback (ale także inni forumowicze) - moglibyście spojrzeć swoim krytycznym okiem i potwierdzić moje obawy, a może coś jeszcze jest wykonane niepoprawnie?

Będę wdzięczny za wszelkie uwagi (dopóki mamy obrobione tylko 3 okna, a nie 7)

chlopie gdzies sie chowal przez te 1800 postow

hmmm

Tak?

Nie chce mi się teraz iść budzić chłopaków, ale mam jednak iskierkę nadziei że oni tam potem dają kolejny kawałek folii dochodzący do folii okna.

Chyba że chodzi o co innego? Zapomniałem dopisać, że między krokwie poszło 20cm, a pod krokwie 15cm.