pikus117 17.10.2011 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 http://www.allegro.pl/item185563294_folia_paroizolacyjna_najtaniej_transport_gratis.html to samo w skladach budowlanych maja po 1-1,22//Jak pokazalem cenke to dostalem 76gr za m2.... Różnica w foli jest taka jak w cenie, czyli ta za 76gr nie zatrzyma pary wodnej z budynku jak ta za 4 zł, np.ISOVER i nie trzeba być specjalistą by to wiedziec wystarczy wziąść jedną i drugą do ręki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 17.10.2011 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 (edytowane) Problem szerzej opisałem tutaj: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?188553-P%C4%99kaj%C4%85ce-nadpro%C5%BCe-Rysuje-po-belce-POMOCY&p=4952335#post4952335 Jednak może ktoś z Was wpadnie na powód moich problemow:( Przechodząc do meritum... Czy błędnie wykonana zabudowa - chyba za mało wełny moze powodować coś takiego jak ponizej? ( Pekniecia regipsow przy łaczeniu ze sciana ) Swoja droga rysuje mi strasznie nadproze w "okolicy" Badanie z termowizji w załączniku BTW: Szukam konkretnej ekipy do zabudowy w okolicach Krakowa - aby "poprawic" kwiatki poprzedniej ekipy:/ Jesli chodzi o pęknięcia na nadprożu to prawdopodobnie tynkarze nie dali siatki na styku różnych materialow lub (i) może być "obruszona" ściana szczytowa... i jeszcze pytanie czy to nadproże jest elementem wieńca? Bo może wieniec pracuje? Pęknięcia zabudowy - błąd przy wykonaniu spoinowania - taśma brzegowa nie zazbroiła (siatka? ja daję taśmy pełne np. papierową) dokładnie krawędzi płyty. gdyby było dobrze to wykonane pęknięcie byłoby idealnie w narożniku a tam maskowałby akryl Termowizja - czy ściana szczytowa była nakryta styropianem lub wełną? Bo z tej perspektywy (zdjęcia z tematu pękajace nadproże) nie widać czy szczyt był dociągniety do membrany czy było miejsce na izolację termiczną. Zimno może wnikać (taki skrót myślowy) poprzez szczeliny w pustaku jesli nie był on nakryty. Narożniki mają zawsze niższą temperaturę bo jest zakłócony przepływ powietrza i przejmowanie ciepła. do tego mogą być braki w ciągłości izolacji na styku ze ścianą. To tyle co mi udało się wydedukować z dość skąpych informacji. edit: pustak faktycznie jest nakryty betonem (słaba izolacyjność!!!) i pewnie ten beton równo wypełnił szczeliny w pustakach (równie słaba izolacyjność) i jak stwierdził Flash w poście poniżej nie wiadomo jak wykonana jest izolacja zewnętrzna. Edytowane 17 Października 2011 przez Rom-Kon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 17.10.2011 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Mam pytanko Chciałbym przed tynkami i wylewka posadzki (beda w kwietniu) zrobic sufit na poddaszu z płyta GK (w listopadzie). Skosy dopiero koło kwietnia - maja. Czy parowanie po tynkach moze odkształcić płyty? Może odkształcić płyty ale jesli profile nie bedą szerzej niż 40cm i po pracach "mokrych" będzie dobrze wietrzone nie powinno się nic dziać... widziałem już takie poddasza i nic im nie było. Jedn warunek to spoinowanie dopiero po dobrym wysuszeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 17.10.2011 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Jesli chodzi o pęknięcia na nadprożu to prawdopodobnie tynkarze nie dali siatki na styku różnych materialow lub (i) może być "obruszona" ściana szczytowa... i jeszcze pytanie czy to nadproże jest elementem wieńca? Bo może wieniec pracuje? Pęknięcia zabudowy - błąd przy wykonaniu spoinowania - taśma brzegowa nie zazbroiła (siatka? ja daję taśmy pełne np. papierową) dokładnie krawędzi płyty. gdyby było dobrze to wykonane pęknięcie byłoby idealnie w narożniku a tam maskowałby akryl Termowizja - czy ściana szczytowa była nakryta styropianem lub wełną? Bo z tej perspektywy (zdjęcia z tematu pękajace nadproże) nie widać czy szczyt był dociągniety do membrany czy było miejsce na izolację termiczną. Zimno może wnikać (taki skrót myślowy) poprzez szczeliny w pustaku jesli nie był on nakryty. Narożniki mają zawsze niższą temperaturę bo jest zakłócony przepływ powietrza i przejmowanie ciepła. do tego mogą być braki w ciągłości izolacji na styku ze ścianą. To tyle co mi udało się wydedukować z dość skąpych informacji. Zobacze na zdjeciach z budowy jak to wygladalo - wydaje mi sie ze wieniec lali razem z tym nadprozem jako calosc Jest szczelina okolo 20 cm pomiedzy folią a murami i była tam wkladana wylna ale jak widac niedbale... Siatki na nadproza nie dawali przed tynkami na 100 % Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 17.10.2011 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Różnica w foli jest taka jak w cenie, czyli ta za 76gr nie zatrzyma pary wodnej z budynku jak ta za 4 zł, np.ISOVER i nie trzeba być specjalistą by to wiedziec wystarczy wziąść jedną i drugą do ręki Oczywiście zgadzam się w 150%! ale... czy zawsze jest potrzebna ta super ach i och i cacy folia? Wiadomo że im szczelniej tym lepiej i tu się zgadzam ale są też drogie jak cholerka folie tzw. paroregulatory które ze swej natury są już paroprzepuszczalne! Wiec po co kupować drogą paroprzepuszczalną jak można kupić "sitko" paroszczelne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orasje 17.10.2011 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Proszę mi przypomnieć czy jeżli mam położone płytu OSB na poddaszu nieużytkowym i chcę ocieplić pomieszczenie na dole (OSB nad głową) to jak ma być wentylowana wełna, która będzie ułożona pod spodem płyty? Czytałem wątek i znalazłem, że rada to szczeliny pomiędzy OSB. U mnie na to za późno. Czy nawiercić OSB?. Gęsto?. Serdecznie dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 17.10.2011 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Zobacze na zdjeciach z budowy jak to wygladalo - wydaje mi sie ze wieniec lali razem z tym nadprozem jako calosc Jest szczelina okolo 20 cm pomiedzy folią a murami i była tam wkladana wylna ale jak widac niedbale... Siatki na nadproza nie dawali przed tynkami na 100 % ten wieniec ma trochę dziwną konstrukcję... coś mi się w tym nie podoba. Jeśli była wełna wkładana to dobrze ale jeśli niedbale to już źle i efekt - w termowizji fiolety brak siatki i może jeszcze brak zagruntowania (porządnego) betonkontaktem - efekt pęknięcie... a może jeszcze inne czynniki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 17.10.2011 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Proszę mi przypomnieć czy jeżli mam położone płytu OSB na poddaszu nieużytkowym i chcę ocieplić pomieszczenie na dole (OSB nad głową) to jak ma być wentylowana wełna, która będzie ułożona pod spodem płyty? Czytałem wątek i znalazłem, że rada to szczeliny pomiędzy OSB. U mnie na to za późno. Czy nawiercić OSB?. Gęsto?. Serdecznie dziękuję. nic nie nawiercasz. A ja twierdzę że można a nawet trzeba zwentylować wełnę pod podłogą bo płyta OSB ma bardzo słabą paroprzepuszczalność. Do wełny zawsze coś przeniknie i dobrze jest to coś wypuścić dalej - niech leci w świat! Jak masz jetki pod płytą OSB to dobrze jest każdy segment zwentylować... można nawiercić otwory lub chyba nawet lepszy sposób to naciąć szczeliny np. zagłębiając pilarkę tarczową... wiadomo że im wiecej otworów tym lepiej - oczywiście rozsądek musi być górą! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profi45 17.10.2011 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Tego typu pękniecia świadczą o utratach kąta prostego.Płyta nie dolegała do krawędzi i przestrzeń została wypełniona masą szpachlowa.Trudno winic regipsiaza jak ściany mogły nie miec kątów prostych.Prosze nie szukac tu elementów ewentualnych przesztywnień bądż krecenia do UD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 17.10.2011 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 (edytowane) profi45 co z tego że ściany nie miały kąta? Pomiedzy płytą a ścianą mogła być japa na 2cm i jeśli nie było separacji szpachlówki spoinowej od ściany (taśma ślizgowa) i było źle zazbrojone (taśma siateczkowa) to szpachlówka wypełniajaca złapała ściany i oderwała się od płyty a siateczka w tym wypadku nic nie dała. I o żadnym przesztywnieniu tu nie rozmawiamy bo to jest nieistotne - brak związku. A wystarczyło dać taśmę separacyjną by szpachlówka nie przywarła do ściany i obwodowo wkleić pełną taśmę - papierową lub flizelinę. Pęknięcie wyszłoby równiuteńko w narożniku i akryl dałby radę. ...ale z drugiej strony: Rygibs zafsze penka ...a tak swoją drogą. Profi45 skąd wiesz że to był regipsiarz a nie np.knaufiarz albo inny norgipsiarz lub lafragipsiarz??? Edytowane 17 Października 2011 przez Rom-Kon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 18.10.2011 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 Flash a Tobie co? Spać po nocach nie możesz i sięgasz do postów sprzed pół roku? ...w miłości też masz jakieś braki (no money no honey) bo chyba nie zabrakło ci miodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielw 18.10.2011 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 to, sa te nowosci w powiekszeniu popraw się jeszcze nie jest za późno. A tak odnośnie tego zdjecia, to czy zawsze dajecie te profile V na styku scianka kolankowa-skos? A gdy tak jak u mnie scianka kolankowa jest murowana i otynkowana ? Ja ich nie dałem, starałem się natomiast pierwszy profil CD na skosie dać jak najbliżej krawędzi (biegnie około 8-10 cm od krawędzi, bliżej sie nie dało ze względu na uchwyt grzybkowy który jest max dosunięty do murłaty). I teraz jak wykonać płytowanie w tym miejscu, lepsze będzie ślizgowe czy np taśma mid-flex co zapewni ładne wyprowadzenie narożnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 18.10.2011 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 ja nie daję profila V a połączenie robię ślizgowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielw 18.10.2011 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 ja nie daję profila V a połączenie robię ślizgowe Troszke sie obawiam tego ślizgowego, krawędź płyty pod naciskiem palca nieco sie ugina, mam nadzieje ze szpachlowanie vario+siatka to usztywni i jak pęknie to tam gdzie powinno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 18.10.2011 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 Troszke sie obawiam tego ślizgowego, krawędź płyty pod naciskiem palca nieco sie ugina, mam nadzieje ze szpachlowanie vario+siatka to usztywni i jak pęknie to tam gdzie powinno. Na ścianę przyklej taśmę separacyjną (np. tasma PCV lub od biedy zwykła żółta) - praktycznie robi się to jeszcze przed montażem płyt. Szczelinę wypełnić Vario a na to taśmę - zamiast siateczkowej użyj flizeliny lub papierowej. Taśmę dosuwa się do krawędzi a nie zawija na ścianę. Tak robi się wszystkie narożniki płyta-ściana. Taśmy brzegowe dobrze się wkleja na szpachlówkę wiaderkową np. akryl-putz. Taśmę papierową zawsze moczę we wodzie a później odsączam pomiedzy palcami i na chwilę zostawiam do odcieknięcia. Taśma powinna być mokra ale bez "filmu" wody na wierzchu. Wiem że są tacy co nie moczą papierowych ale nie wiem czemu mi sucha taśma potrafi się odparzyć więc robię tak jak nasi prapradziadowie. ...więcej na temat spoinowania znajdziesz tu: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?126520-Spoinowanie-szpachlowanie-GK-kompendium Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielw 18.10.2011 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 Rom-Kon dzięki za instrukcje, bedą bardzo pomocne.Poddasze (140m2) juz opłytowałem prawie pol roku temu, taśma żółta przyklejona, nawet jedno małe pomieszczenie na próbe poszpachlowałem na gotowo ale bez malowania i akrylowania narożników. Po kilku miesiącach narazie zadnych pęknieć. Pewnie zima będzie największym testem dla mojej roboty jak śnieg obciąży dach.Teraz przypomne sobie zalecenia z wątku GK- kompendium i zaczynam c.d. szpachlowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 18.10.2011 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 ...nic Szanowne Panie i Szanowni Panowie. Jadę na robotę by zarobić na prąd do kompa i abonament fotosika że nie wspomnę o samym internecie - inaczej nici z porad Będę za ...no właśnie nie wcześniej niż za 10 dni ...a może i znacznie później. Jakby co to fonik a number zna uncle Google Pozdrawiam i do miłego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rudykapela 18.10.2011 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 Witam. Stoje przed dylematem jakim jest adaptacja poddasza i tu moje pytanie. Dach jest szczelny kryty papa, z dwoma oknami. Czy możliwe jest adaptacja tego poddasza ( chodzi mi o wentylacje ) ? nawet jeśli zastosuje szczeline 5cm po miedzy deskami a wełna to powietrze nie bedzie miało ciągu właśnie przez nieszczesne okna http://i685.photobucket.com/albums/vv214/rudykapela/DSC00339.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profi45 18.10.2011 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 (edytowane) A tak odnośnie tego zdjecia, to czy zawsze dajecie te profile V na styku scianka kolankowa-skos? A gdy tak jak u mnie scianka kolankowa jest murowana i otynkowana ? Ja ich nie dałem, starałem się natomiast pierwszy profil CD na skosie dać jak najbliżej krawędzi (biegnie około 8-10 cm od krawędzi, bliżej sie nie dało ze względu na uchwyt grzybkowy który jest max dosunięty do murłaty). I teraz jak wykonać płytowanie w tym miejscu, lepsze będzie ślizgowe czy np taśma mid-flex co zapewni ładne wyprowadzenie narożnika? Czekałem az mnie wypunktuje konkurencja, ale to była deweloperka i liczył sie czas i najtaniej jak sie dało tak ze prosze uwzględnic to. Ja daje bo jak zauwazyłeś nie da sie wciśnąć w otynkowana kolankową CD i trzeba go odsadzić . Dlatego nie musze lepić ,rzeżbic najlepiej jak inwestor nie patrzy, piany wstrzykiwac ,udowadniac ,ściemniać.Wole najpierw przemurować jak płyta nie zakryje murłaty i dać profil v.I schodzac z roboty nie martwić sie czy peknie czy nie. Edytowane 18 Października 2011 przez profi45 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profi45 18.10.2011 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=vH5t0qjVDeA Ten film wyjaśnia wszystko o czym pisałem.Innych kwesti filmowych podobnych do konkurencji nie bede na razie komentował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts