odaro 11.11.2011 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2011 posil sie wiedza o warstwach szczepnych na podklady z plyt osb, to ci rozjasni jak wykonczyc powierzchnie. *to watek o poddaszach mieszkalnych Ale czy wtedy OSB + siatka + warstwa szczepna i całe te kombinacje nie wychodzą drożej niż np. Fermacell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 11.11.2011 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2011 Jestem na 18 stronie tego wątku i póki co nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie: Zabudowuję ścianę kolankową na poddaszu. Do ziemi przykręcam profil obrysowy, a co do skośnych krokwi aby miało kąt i pomiędzy ziemię a to coś dać CD60. Póki co to widziałem, że ktoś tam dawał do krokwi wieszak grzybkowy do tego CD60 i od spodu dokręcał profil obrysowy. Da się jakoś Prościej?? Szukałem szukałem i odpowiedź znalazłem na 78 stronie tego tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witekgo 11.11.2011 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2011 Witam Mam takie pytanko powiedzcie mi czy można ocieplac poddasze przy minusowej temperaturze?? Czy płytą k-g sie nic nie stanie?? I jak powinny być przykręcane płyty k-g pionowo czy poziomo?? Z góry dziękuję za podpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 11.11.2011 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2011 Witam Mam takie pytanko powiedzcie mi czy można ocieplac poddasze przy minusowej temperaturze?? Czy płytą k-g sie nic nie stanie?? I jak powinny być przykręcane płyty k-g pionowo czy poziomo?? Z góry dziękuję za podpowiedź Tak można gorzej z szpachlowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witekgo 11.11.2011 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2011 nie szpachlowanie na wiosne a co z plytami pionowo czy poziomo?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profi45 12.11.2011 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 Szukałem szukałem i odpowiedź znalazłem na 78 stronie tego tematu To masz odpowiedz. Jak zrobisz tak kolankowa to kucnij przy niej ,złap u góry CD 60 i popchnij lekko do murłaty i pociągnij do siebie;). Tylko uważaj żeby nie dostac nim w czoło i obserwuj UD 30. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profi45 12.11.2011 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 hmm.... nie wiem jakiej magi trzeba uzyc by obalic scianke jak zlinkowal plip. Oddalona kolankowa bez ESa do wieńca z lużnym UD. Polecam ci zrobic jak pisałem wyżej.I jak z tym CD będziesz leżał na plecach to magia cie olśni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katja 12.11.2011 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 (edytowane) Witam, chcę ocieplić poddasze w domu letniskowym i zamiast płyt gk zamontować boazerię. Między krokwie zmieści się 10 cm wełny i pytanie: jak zamontować ruszt drewniany, żeby położyć w poprzek przynajmniej 5cm wełny i żeby ograniczyć mostki termiczne na krokwiach. Myślałam o wykorzystaniu ES-ów do zdystansowania łat drewnianych, a może zamiast drewnianych dać pasy płyty OSB o gr. 2,5cm. Poproszę o Wasze sugestie Aha, deski boazerii zamierzam kłaść pionowo. Edytowane 19 Listopada 2011 przez katja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profi45 13.11.2011 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 hmm primo ud trzyma sie skosu i teraz tylko by zlapac tego cd musze wpierw w plycie zrobic spora dziure edit: bo bedzie, ze ... Pogadamy jak będziesz kiedyś na budowie. I nie bedzie jeszcze płyty .Tylko radze ci ściągnij garnitur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profi45 13.11.2011 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 zapraszasz? Do niemiec ? Bo jak na flaszke to tylko jak zjazd do chałpy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 13.11.2011 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 Postawiłem kolankową oddaloną na 8cm, UD30 przykreciłem do CD narożnie. Trochę to pracuje, jednak nie ciagnąłem za mocno. Postanowłem dać po wieszaku ES i zakotwić to do scianki kolankowej.. Powiedzcie jak wykonać wzmocnienie aby pod dachowym oknem spokojnie można było powiesić grzejnik długi na 80cm? Z czego wykonac konstrukcję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 14.11.2011 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 Czasem jedno zdjecie mówi wiecej niż 100 słów. Postaram sie poszukać, choć czasem kodY którymi piszecie nie docieraja do inż mech, który sam ociepla poddasze..) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 14.11.2011 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 Witam własnie przymierzam się do ocieplania swojego poddasza i chciałem się upewnić czy wszystko poprawnie wykonać .1 Najpierw przykręcam profil przyścienny w koło pomieszczenia 2 przycinam profile główne tak ze 3cm mniej jak pomieszczenie i władam w profile 3 wkładam grzybki ,przykładam łatę 3m do profila głównego i przykręcam grzybki do krokwi4 wyjmuję profil główny przycinam wełne z rolki (toprock 10cm)na szerokość pomieszczenia ok.4m i nabijam na grzyki następnie wkładam profil główny i przykręcam pchełkami do przyściennego.Czy jest jakiś lepszy i szybszy sposób?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olo7olo 15.11.2011 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 Witam,Mam pytanie. Może ktoś odpowie jak to w końcu jest z wiatroizolacją przy pełnym deskowaniu i papie. Przeczytałem większą część tego dość w końcu długiego wątku i nie wiem, czy warto dawać wiatroizolację czy nie ma sensu? Jakie są zalety a jakie wady? Będę wdzięczny za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katja 15.11.2011 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 (edytowane) na 154 s. znalazlam taki post dotyczacy wiatroizolacji bardzo dobry system jeśli rzeczywiście ktoś jest uczulony na punkcie przedmuchiwania wełny. Rewelacyjny system przy wełnie szklanej bo tu n ie sprawdza się sznurek (puchata wełna przechodzi prze sznurek - lepsza jest siatka) ale niestety niby to tylko wiatroizolacja ale dlaczego taka droga? Ale system bardzo dobry i godny polecania! Edytowane 15 Listopada 2011 przez katja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olo7olo 16.11.2011 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Witam. Dziękuję za podpowiedź - temat już zgłębiłem. Teraz mam inny problem. Zastanawiam się jak lepiej rozwiązać temat ocieplenia murłaty. Na rysunku przedstawiłem dwa pomysły i nie wiem które rozwiązanie jest lepsze, a może jest jeszcze inne? Kolorem czerwonym oznaczony jest styropian ocieplający murłatę a zielonym elewacja. I jeszcze jedno pytanko - jaką siatkę zastosować do zamknięcia szczeliny wentylacyjnej przeciw ptakom, owadom itp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kocik 17.11.2011 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 mam pytanie odnoscie docieplania poddaszamianowice,Czy moge teraz upchac welne, porobic stelaze ,przykrecic plyty na sufitach? na poddaszu nie mam jeszcze podlaczonego ogrzewaniamam obawy co do welny, czy niec jej nie bedzie? na wiosne chcialbym przykleic plyty do scian, a na niektorych scianach zrobic tynki i oczywiscie wyszpachlowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszak 17.11.2011 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 Witam, chcialbym docieplić welną toprock rockwool nieuzytkowe poddasze. Dach z blachy, papa i pelne deskowanie. Krokwie 16cm, zostawiam szczelinę 4-5cm pomiedzy deskami a welną. zrobic kominki wentylacyjne pomiedzy wełną a dachem? druga warstwa welny bedzie się trzymala w profilach CD co 60cm, jak najlepiej wsadzić tam welnę, albo czym ją podtrzymac żeby nie wychodzila poza poziom profili? Na profilach nie bedzie k-g ani podbitki, tylko sama folia paroizolacyjna 'żeby sie z welny nie kurzyło' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kocik 17.11.2011 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 na moje oko pierwsza warstwe wlozysz pomiedzy krokwie ( przy cieciu dodasz 3-4 cm) jakby opadala podczepisz sznurkiem do stelazu uzyjesz wieszakow krokwiowych" grzybkow" i na nie nabijesz druga warstwe welny, tak zeby przewinac przez krokwie i pozniej "pozapinasz profile cd 60 i welna nie ma prawa opadac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witekgo 17.11.2011 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 Cytat Napisał kocik Zobacz post mam pytanie odnoscie docieplania poddasza mianowice,Czy moge teraz upchac welne, porobic stelaze ,przykrecic plyty na sufitach? na poddaszu nie mam jeszcze podlaczonego ogrzewania mam obawy co do welny, czy niec jej nie bedzie? na wiosne chcialbym przykleic plyty do scian, a na niektorych scianach zrobic tynki i oczywiscie wyszpachlowac co najwyzej to, izolacja (stelaz) folia i do wiosny czyli mam rozumiec ze nie mozna przykrecac plyt k-g na mrozach do stelaza jak sie nie ma ogrzewania w domu?? czy mozna przykrecic a szpachlowanie dopiero na wiosne?? prosze o konkretna odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts