Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplam poddasze - krotkie pytania...

denes

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jestem na 18 stronie tego wątku i póki co nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie:

Zabudowuję ścianę kolankową na poddaszu. Do ziemi przykręcam profil obrysowy, a co do skośnych krokwi aby miało kąt i pomiędzy ziemię a to coś dać CD60.

Póki co to widziałem, że ktoś tam dawał do krokwi wieszak grzybkowy do tego CD60 i od spodu dokręcał profil obrysowy.

Da się jakoś Prościej??

Szukałem szukałem i odpowiedź znalazłem na 78 stronie tego tematu

Witam,

chcę ocieplić poddasze w domu letniskowym i zamiast płyt gk zamontować boazerię. Między krokwie zmieści się 10 cm wełny i pytanie: jak zamontować ruszt drewniany, żeby położyć w poprzek przynajmniej 5cm wełny i żeby ograniczyć mostki termiczne na krokwiach. Myślałam o wykorzystaniu ES-ów do zdystansowania łat drewnianych, a może zamiast drewnianych dać pasy płyty OSB o gr. 2,5cm. Poproszę o Wasze sugestie :)

Aha, deski boazerii zamierzam kłaść pionowo.

Edytowane przez katja

Postawiłem kolankową oddaloną na 8cm, UD30 przykreciłem do CD narożnie. Trochę to pracuje, jednak nie ciagnąłem za mocno. Postanowłem dać po wieszaku ES i zakotwić to do scianki kolankowej..:)

Powiedzcie jak wykonać wzmocnienie aby pod dachowym oknem spokojnie można było powiesić grzejnik długi na 80cm? Z czego wykonac konstrukcję?

Witam własnie przymierzam się do ocieplania swojego poddasza i chciałem się upewnić czy wszystko poprawnie wykonać .

1 Najpierw przykręcam profil przyścienny w koło pomieszczenia

2 przycinam profile główne tak ze 3cm mniej jak pomieszczenie i władam w profile

3 wkładam grzybki ,przykładam łatę 3m do profila głównego i przykręcam grzybki do krokwi

4 wyjmuję profil główny przycinam wełne z rolki (toprock 10cm)na szerokość pomieszczenia ok.4m i nabijam na grzyki następnie wkładam profil główny i przykręcam pchełkami do przyściennego.

Czy jest jakiś lepszy i szybszy sposób?Pozdrawiam.

Witam,

Mam pytanie. Może ktoś odpowie jak to w końcu jest z wiatroizolacją przy pełnym deskowaniu i papie. Przeczytałem większą część tego dość w końcu długiego wątku i nie wiem, czy warto dawać wiatroizolację czy nie ma sensu? Jakie są zalety a jakie wady? Będę wdzięczny za odpowiedź.

na 154 s. znalazlam taki post dotyczacy wiatroizolacji

bardzo dobry system jeśli rzeczywiście ktoś jest uczulony na punkcie przedmuchiwania wełny. Rewelacyjny system przy wełnie szklanej bo tu n ie sprawdza się sznurek (puchata wełna przechodzi prze sznurek - lepsza jest siatka) ale niestety niby to tylko wiatroizolacja ale dlaczego taka droga?

Ale system bardzo dobry i godny polecania!

Edytowane przez katja

Witam.

Dziękuję za podpowiedź - temat już zgłębiłem. Teraz mam inny problem. Zastanawiam się jak lepiej rozwiązać temat ocieplenia murłaty. Na rysunku przedstawiłem dwa pomysły i nie wiem które rozwiązanie jest lepsze, a może jest jeszcze inne? Kolorem czerwonym oznaczony jest styropian ocieplający murłatę a zielonym elewacja. I jeszcze jedno pytanko - jaką siatkę zastosować do zamknięcia szczeliny wentylacyjnej przeciw ptakom, owadom itp?

ocieplenie murłaty.jpg

mam pytanie odnoscie docieplania poddasza

mianowice,Czy moge teraz upchac welne, porobic stelaze ,przykrecic plyty na sufitach?

na poddaszu nie mam jeszcze podlaczonego ogrzewania

mam obawy co do welny, czy niec jej nie bedzie?

na wiosne chcialbym przykleic plyty do scian, a na niektorych scianach zrobic tynki i oczywiscie wyszpachlowac

Witam, chcialbym docieplić welną toprock rockwool nieuzytkowe poddasze. Dach z blachy, papa i pelne deskowanie. Krokwie 16cm, zostawiam szczelinę 4-5cm pomiedzy deskami a welną. zrobic kominki wentylacyjne pomiedzy wełną a dachem? druga warstwa welny bedzie się trzymala w profilach CD co 60cm, jak najlepiej wsadzić tam welnę, albo czym ją podtrzymac żeby nie wychodzila poza poziom profili? Na profilach nie bedzie k-g ani podbitki, tylko sama folia paroizolacyjna 'żeby sie z welny nie kurzyło'

na moje oko pierwsza warstwe wlozysz pomiedzy krokwie ( przy cieciu dodasz 3-4 cm) jakby opadala podczepisz sznurkiem

do stelazu uzyjesz wieszakow krokwiowych" grzybkow" i na nie nabijesz druga warstwe welny, tak zeby przewinac przez krokwie i pozniej "pozapinasz profile cd 60 i welna nie ma prawa opadac

Cytat Napisał kocik Zobacz post

mam pytanie odnoscie docieplania poddasza

mianowice,Czy moge teraz upchac welne, porobic stelaze ,przykrecic plyty na sufitach?

na poddaszu nie mam jeszcze podlaczonego ogrzewania

mam obawy co do welny, czy niec jej nie bedzie?

na wiosne chcialbym przykleic plyty do scian, a na niektorych scianach zrobic tynki i oczywiscie wyszpachlowac

co najwyzej to, izolacja (stelaz) folia i do wiosny

czyli mam rozumiec ze nie mozna przykrecac plyt k-g na mrozach do stelaza jak sie nie ma ogrzewania w domu?? czy mozna przykrecic a szpachlowanie dopiero na wiosne?? prosze o konkretna odpowiedz