Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplam poddasze - krotkie pytania...

denes

Recommended Posts

tylko teoretycznie jest te 3cm szczeliny a w praktyce wełna trochę "obwiśnie" i czasem potrafi dotykac płyty. I nawet w praktyce nie można kupić wełny 3cm (można ale na zamówienie i to pewnie cała paleta i za ciężkie pieniądze) tak więc nie wypełnia się tej szczeliny.

• Odpowiedzi 12,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam serdecznie, w tym wątku jestem po raz pierwszy jednak przeczytałem go prawie całego. Również z "kompendium" zebranym przez Zbigniew100. Mam jednak pytanie: pokój duży jakieś 10x4,5m. W tym po bokach skosy. Rozumiem, że konieczny jest stelaż krzyżowy, łączenia ślizgowe na skosach. Jednak zastanawiam się jak poprowadzić profile nośne (mocowane do jętek, swoją drogą co lepsze - ES czy grzybek). Jeżeli będę mocował na grzybkach to profile główne (do których będę kręcił płyty) wyjdą bardzo długie (nie pamiętam ale pewnie coś koło 7m). Dodatkowo w takim układzie rodzi się pytanie jak zrobić połączenie ze skosami na których dałbym stelaż pojedynczy. W rezultacie profile skosów i sufitu płaskiego byłyby do siebie "prostopadle". Jeżeli na Esach to rozumiem że układ ("kierunek") stelaża dowolny. Poradźcie proszę jak rozwiązać zagwozdkę... Edytowane przez roberto3011
poprawiłem autora "kompendium"

powiedzcie mi czy konieczne jest stosowanie profilu V?? Czy fachowcy z tego forum stosujecie ten profil czy da sie zrobic stelaz bez tego profila??

Nie jest konieczne. Możesz wyginać sam różne profile. Ja znam wykonawce ze Starych Brynek co wszystko robi tylko na UD30 on nie musi stosować CD.Widziałem wykonawców co nie stosują żadnych wieszaków,na skosach docinają sobie kliny z drewna podkładaja miedzy profil a krokiew kliny i po środku wkret. Są tacy co nie stosują UD. Ja stosuje profil V i polecam jego stosowanie.

mam pytanko dotyczące mocowania profili UW do posadzki...

jak sobie z tym poradzić jeśli w linii mocowana profili przechodzą rurki od c.o. i kanalizy przykryte 6cm wylewką... nie chciałbym tam nic wiercić w obawie o uszkodzenie instalacji...

czy w takim razie zrobić jakąś podmurówkę pod profil UW..? doradźcie...

Mam pytanie. Chcę ocieplić poddasze celem oszczędności ciepła,strych pozostanie strychem, nie planuję tam pomieszczenia mieszkalnego. Teraz tam hula wiatr. Dom jest z bodajże 1936r.Stromy dach. Jest od góry dachówka,potem deski.

Jakiej grubości wełnę zastosować?

Co kłaść po kolei pod te deski?.

Słyszałem, że lepiej wymienić to co jest pod podłogą na tym strychu, ale fachowcy do tego się nie kwapią / bo trzeba zrywać deski, usuwać to co tam jest - może glina ,albo trzcina /,wolą kłaść wełnę pod dach/.

Czy ta folia pod deski jest potrzebna ? Ktoś mi proponował, że położyć wełnę , potem folię i już. Że wełna będzie wysychać

Czasami na strych przedostaje się sadza ,od góry,bo czasami lecą iskry z sąsiednich kominów ( to jest szeregówka). Czy te wszystkie materiały o których mowa nie są łatwopalne?

witam

A ja jestem na początku "drogi" jeśli chodzi o układanie wełny, profili itd. ale mam pytanko, które mnie strasznie nurtuje, a mianowicie: na poddaszu mam tak zwany stryszek i tu pytanie czy powinno układać się wełne do samej góry czyli na tym stryszku też, czy tylko wystarczy jak dam nad częścią mieszkalną a tam u góry nie dam nic? czy nie będzie "lecieć zimno" z tego stryszka? jak uważacie ? za porady z góry dziękuję.

mam pytanko dotyczące mocowania profili UW do posadzki...

jak sobie z tym poradzić jeśli w linii mocowana profili przechodzą rurki od c.o. i kanalizy przykryte 6cm wylewką... nie chciałbym tam nic wiercić w obawie o uszkodzenie instalacji...

czy w takim razie zrobić jakąś podmurówkę pod profil UW..? doradźcie...

ponawiam pytanie... :)

Witam,

Mam nietypowy problem. Ocieplam spadzistą ścianę poddasza. W połowie wysokości biegnie pozioma belka. Wełna wsadzana między krokwie zmieściła się nad nią, ale folia paroizolacyjna musi być już kładziona z przerwą, bo belka ma być widoczna - a więc od podłogi do spodu belki i dalej od wierzchu belki do kalenicy. Jak zapewnić szczelne połączenie folii do belki? Taśma nie chce się kleić do drewna, czy gęsto bite zszywki wystarczą? Jak ważna jest pełna szczelność tego łączenia? Łączenia folia do folii są oczywiście porobione z zakładami i szczelnie pozaklejane. Problemem jest łączenie folia-drewno.

nim już wymyślisz to pomyśl w przerwach o

Lukarna - zaczęta nie skończona a powinna zostać poprawiona

Szczyty i osłonowa - powinny zostać poprawione.

a ty już bujasz głową wewnątrz.

komin - sprawdzić.

Dodałem dwa zdjęcia - możesz rzucic okiem?

Lukarna dokończona, a co masz na mysli mówiąc o szczytach?

Witam,

Przeczytałem cały ten wątek (i kilka innych) nie znalazłem jednak jednoznacznej odpowiedzi na jedno pytanie.

Pomieszczenie pod dachem. Skos i sufit podwieszony na jętkach. Temat dobrze rozpracowany na forum.

Ale teraz żona wymyśliła sobie na suficie podwieszone pudełko na halogeny. I teraz pytanie:

1. Czy należy zabudować normalnie na stelażu sufit na płasko a następnie do opłytowanego sufitu przykręcić wieszaki ES i na nich podwiesić stelaż pudełka?

2. Czy budujemy pojedynczy stelaż ale tam gdzie ma być pudełko (niżej) dajemy dłuższe wieszaki kształtując w ten sposób płaszczyznę sufitu. Jak wtedy montować profile CD?

No właśnie. Przy rozwiązaniu 1 zużyjemy więcej płyt (jeśli pudełko jest wielkości 75% powierzchni pokoju to zużycie płyt mocno rośnie).

Może ktoś z forumowych Guru (Rom-Kon czy flashBack) opisali by ładnie w kilku słowach zasady i reguły obowiązujące przy budowie wszelkiego rodzaju "pudełek" pod sufitem. O tym było mało na forum a chyba by się przydało. Obrabiać skosy, lukarny, sufity płaskie, stelaże jedno i dwuwarstwowe już nas nauczyli. Może czas na coś trudniejszego?