Yeti 09.12.2011 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2011 Dzięki temu wątkowi i u mnie zaczyna być widać sufity na poddaszu (wcześniej zrobiłem już podwieszenia parteru na wieszakach obrotowych). Miałem niezłą zagwozdkę jak zacząć poziomowanie grzybków we fragmencie dachu między ramą stolcową a czubkiem, ale moje przeczucia potwierdzone fachowymi konsultacjami;) dały chyba pozytywny efekt (?). Macie jakieś uwagi do tego etapu? Flash, liczę na ciebie, na pewno znajdziesz jakąś moją fuszerkę http://imageshack.us/photo/my-images/685/1007330g.jpg/http://img685.imageshack.us/img685/9396/1007330g.jpg http://img141.imageshack.us/img141/6097/1007328.jpg przemo33, można profilem V (jeśli cię na niego stać), ale można też z powodzeniem łączyć płaszczyzny skosów skręcając pchełkami 2 UDeki i rozwierając je do potrzebnego kąta. Poczytaj wcześniejsze wpisy w tym wątku - było o tym już wielokrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witekgo 09.12.2011 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2011 a co to są UDeki?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witekgo 09.12.2011 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2011 Witam Chciałbym się jeszcze dowiedzieć co daje się lub jak się wykonuje miejsce na suficie w którym ma być przykręcony karnisz?? Bo chyba do samych płyt k-g to się nie przykręca! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 09.12.2011 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2011 cisza tu straszna?! ale może ktoś mi pomoże czy dobrze kombinuję ze stelażem do kuchni na sufit z led tak to ma być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yeti 09.12.2011 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2011 a co to są UDeki?? Profil przyścienny UD30; oprócz niego jest jeszcze profil główny CD60 - dwa podstawowe profile wykorzystywane przy montażu sufitów podwieszanych. Chciałbym się jeszcze dowiedzieć co daje się lub jak się wykonuje miejsce na suficie w którym ma być przykręcony karnisz?? Bo chyba do samych płyt k-g to się nie przykręca! Pewnie wystarczy dołożyć jeden CD ponad karniszem. To samo dotyczy mocowania cięższych żyrandoli. Słyszałem też, że można na płycie GK położyć deskę - łatwo do niej przykręcić żyrandol, a jego ciężar rozłoży się na większej powierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 09.12.2011 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2011 na samych ud??? to mi spadnie na łepetynę znalazłam jeszcze taka wersję jak to zrobić mam do ukrycia kawałek instalacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kocik 11.12.2011 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 hejmam pytanie odnosnie stawiania stelazu z profilow cd60 na wymurowanej scianie mianowicie, czy jest jakis sposob zamocowania profila cd 60 pionowo jak najblizej naroznika oczywiscie bez uzycia wkretarki katowej profile mocuje na esach do scian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kocik 11.12.2011 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 was esa zaginasz na czolo profila cd i przykrecasz wkretem konstrukcyjnym to, taka plaska pchelka (najczesciej spotykane ocynk nie fosfatowana). takie banalne rozwiazanie, a ja nad tym glowkowalem pol dnia dzieki Flash Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q12 12.12.2011 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 Witam, Mój wykonawca zaproponował wykonie stelażu na poddaszu do płyt GK tak samo jak na sufit, czyli esy na krokwie i profil CD wzdłuż krokwi, a na to w poprzek profile CD i montaż płyt GK.Czy to ma sens? Nie będą pękać płyty? Podobno taka konstrukcja będzie sztywna i wszystko będzie git.Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kapibara1 12.12.2011 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 Witam, jestem laikiem w temacie. udało mi się zrobić coś takiego. Proszę o ocenę czy to ma sens. zastanawiam mnie czy można w tai sposób przymocować skosy do profili ściennych. Mam bardzo nierówne ściany. Byłbym wdzięczny za wszelkie spostrzeżenia i uwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianekK 14.12.2011 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 Jakieś 2 lata temu ukończyłem budowę domu. Wynająłem firmę do ocieplenia poddasza , która mi ociepliła skosy wełną 15 cm+8 cm a na stropie pomiędzy jętki dali wełny 15 cm i na to płyty OSB od strony stryszku nieocieplonego a wewnątrz poddasza płyty k-g. Na stryszku nieocieplonym poszło 15 cm wełny do ocieplenia skosów aż do szczytu. Teraz zauważyłem podczas zimy że ciepło z domu ucieka przez ten stryszek, tzn na dachu widać które miejsca szybciej topnieją ze szronu. Chciałbym teraz docieplić strop i mam pytanie w jaki sposób moge to zrobić - czy zdjąć płyty osb i pomiędzy jętki dołożyć do tej 15-tki - 5 cm wełny? Jak to najlepiej zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rpilski 15.12.2011 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 Jak mocować oprawy oświetleniowe do sufitu podwieszanego na poddaszu aby nie dziurawić paroizolacji ? Czy jedynym wyjściem jest zamocowanie odpowiednich kotew/mocowań przed położeniem paroizolacji (czyli na etapie wykonywania sufitu) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobcioBudowniczy 16.12.2011 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 Jakieś 2 lata temu ukończyłem budowę domu. Wynająłem firmę do ocieplenia poddasza , która mi ociepliła skosy wełną 15 cm+8 cm a na stropie pomiędzy jętki dali wełny 15 cm i na to płyty OSB od strony stryszku nieocieplonego a wewnątrz poddasza płyty k-g. Na stryszku nieocieplonym poszło 15 cm wełny do ocieplenia skosów aż do szczytu. Teraz zauważyłem podczas zimy że ciepło z domu ucieka przez ten stryszek, tzn na dachu widać które miejsca szybciej topnieją ze szronu. Chciałbym teraz docieplić strop i mam pytanie w jaki sposób moge to zrobić - czy zdjąć płyty osb i pomiędzy jętki dołożyć do tej 15-tki - 5 cm wełny? Jak to najlepiej zrobić? Ja jestem przed tym etapem. Moim zdaniem albo dołóż np. 10cm wełny na krokwie na stryszku tak żeby przykryć szczelnie krokwie albo odkręć płyty OSB daj pod nie łaty o wysokości np.6cm prostopadle do jętek i między łaty włóż wełnę a płyty OSB przykręć na łaty. Pierwsze rozwiązanie mniej kłopotliwe ale większa powierzchnia do pokrycia - to drugie chcę zrobić u siebie ale tylko tam gdzie zależy mi na wysokości sufitu (daję 15 między jętki, 5 pod jętki i 5 nad jętki) tam gdzie mam wysoko daję 15 między jętki i 10 pod. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobcioBudowniczy 16.12.2011 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 Witam, Mam pytanie o montaż profili do podłogi. W kilku miejscach gdzie mam mieć zabudowę ( ścianki działowe, kolankowe ) hydraulicy dość niefortunnie położyli mi dość gęsto podłogówkę przy brzegach. Np na widocznym zdjęciu: Mam około 6cm wylewki i przy zalecanym montażu na kołki do podłogi istnieje ryzyko natrafienia na rurę. Jak mocować profile: a) Czy może ich wcale nie mocować tylko przykleić taśmę akustyczną a cała konstrukcja będzie się trzymać na bocznych i górnych b) Czy czymś je przykleić do wylewki? Czym? Co z akustyką takiej ścianki? c) Czy może wymurować z cegły lub wylać w tym fragmencie podwyższenie i do tego mocować profile? d) Czy dla widocznej na zdjęciu ścianki kolankowej dać po prostu wzdłuż całej ściany profile CD60 mocowane do ściany uchwytami ES (pierwszy na poziomie podłogi )i do tego mocować płyty? Z góry dziękuję za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziewo 18.12.2011 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 Witam, Mój wykonawca zaproponował wykonie stelażu na poddaszu do płyt GK tak samo jak na sufit, czyli esy na krokwie i profil CD wzdłuż krokwi, a na to w poprzek profile CD i montaż płyt GK. Czy to ma sens? Nie będą pękać płyty? Podobno taka konstrukcja będzie sztywna i wszystko będzie git. Co o tym myślicie? Może ktoś się wypowie na temat powyższej konstrukcji? Czy jest uzasadniona taka zabudowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziewo 18.12.2011 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 Jakie jest twoje zdanie FlashBack o takiej zabudowie. Upierać się przy konstrukcji opartej na uchwytach grzybkowych?Czy stelaż krzyżowy jest potrzebny na skosach? (wykonawca twierdzi, że zmniejszy to ryzyko występowania pęknięć)Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gin 18.12.2011 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 http://www.profiltech.com.pl/images/image_11.pngcoś w tym stylu ? podwójny skos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gin 18.12.2011 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 Witam, jestem laikiem w temacie. udało mi się zrobić coś takiego. Proszę o ocenę czy to ma sens. zastanawiam mnie czy można w tai sposób przymocować skosy do profili ściennych. Mam bardzo nierówne ściany. [ATTACH=CONFIG]89753[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]89754[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]89755[/ATTACH [ATTACH=CONFIG]89756[/ATTACH] Byłbym wdzięczny za wszelkie spostrzeżenia i uwagi to nie tak sie robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gin 18.12.2011 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 Witam, Mam pytanie o montaż profili do podłogi. W kilku miejscach gdzie mam mieć zabudowę ( ścianki działowe, kolankowe ) hydraulicy dość niefortunnie położyli mi dość gęsto podłogówkę przy brzegach. Np na widocznym zdjęciu: [ATTACH=CONFIG]90390[/ATTACH] Mam około 6cm wylewki i przy zalecanym montażu na kołki do podłogi istnieje ryzyko natrafienia na rurę. Jak mocować profile: a) Czy może ich wcale nie mocować tylko przykleić taśmę akustyczną a cała konstrukcja będzie się trzymać na bocznych i górnych b) Czy czymś je przykleić do wylewki? Czym? Co z akustyką takiej ścianki? c) Czy może wymurować z cegły lub wylać w tym fragmencie podwyższenie i do tego mocować profile? d) Czy dla widocznej na zdjęciu ścianki kolankowej dać po prostu wzdłuż całej ściany profile CD60 mocowane do ściany uchwytami ES (pierwszy na poziomie podłogi )i do tego mocować płyty? Z góry dziękuję za odpowiedzi. Dobrze kombinujesz z ESami,możesz ewentualnie podkleić tego UD na klej montażowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q12 19.12.2011 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Witam, Mam kilka wątpliwości i proszę o radę tych, co już nie jeden stelaż zrobili, czyli FlashBack'a lub/i RomKon'a: Czym kierujecie się, dobierając odpowiedni stelaż do poddasza? Znalazłem 3 sposoby wykonania stelaża na poddaszu:1. Esy na krokwie i profil CD wzdłuż krokwi, a na to w poprzek profile CD,2. Esy na krokwie i profile w poprzek krokwi,3. Grzybki na krokwie i profile CD w poprzek krokwi. Jakie są zalety i wady opisanych sposobów montażu stelażu? Czy zwracanie uwagę najpierw na wady, aby uniknąć błędów w 'ostatecznym' suficie? Przy dachu mansardowym, który sposób polecacie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts