profi45 30.12.2011 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 (edytowane) ruszt dwupoziomowy krzyzowy na skosie poddasza jest bardzo dobrym rozwiazaniem konstrukcyjnym szczegolnie gdy profile glowne montowane sa pod krokwiami przy uzyciu uchwytu elastycznego es. taka konstrukcja zapenia wysoka nosnosc - mozliwosc umieszczenia ciezkich materialow izolacyjnych i wielowarstwowego plytowania ale co w poddaszu i izolacji wazne nie przenosci mostkow liniowych. wykonywany na bazie sufitu o konstrukcji dwupoziomowej krzyzowej jest niby z gola inny niz ruszty jednopoziomowe na wieszaku do poddaszy (grzybku) czy esie. jednak mimo wszystko konstrukcja dwupoziomowa krzyzowa na skosie jest blizasza konstrukcji jednopoziomowej z wieszakiem do poddaszy a wszystko za sprawa elementu wystepujacego w konstrukcji krzyzowej jakim jest lacznik krzyzowy. podstawowy problem tej konstrukcji to niewielka skala mozliwosci zastosowania. i temat latwosci i szybkosci wykonawczej bije pozosale dwa rozwiazania podnoszac jednak znaczaco koszty materialowe. raf, zadowolony? Podwójny na esie skos byłby idealnym rozwiązaniem gdyby nie to że na krokwi największe ugięcie występuje na jej środku czyli pomiedzy murłatą i płatwia. I gdyby dało sie pierwszego CD tak umocować aby środek pierwszego rusztu skosu był wolny a esy były blisko płatwi i murłaty to podpisuje sie obiema recami za tym rozwiazaniem .Krzyżak nic nie wnosi poza łatwością montażu. Es jest bardo dobry i na skosie na pojedynczym pracuje i redukuje prace krokwi w zupełności.Sam często robiłem podwójny sufit na esie i polecam ale krzyżak ani sie nie skurczy ani nie wydłuży. To es redukuje naprężenia. Może inaczej możemy na krzyżakach zrobić ruszt 3 poziomowy lub 4 poziomowy i nic sie nie zmieni.Proponuje wziąśc dwa CD wkliknąć krzyżaka i probować je ścisnąć lub rozciągnąć. Edytowane 30 Grudnia 2011 przez profi45 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profi45 30.12.2011 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 (edytowane) I prosze o uwage Byłem niedawno u znajomego ulica Nasypowa Szczecin nowe osiedle .Wszystkie poddasza zrobione na grzybkach autoryzowany wykonawca pan Paweł. Wszystkie poddasza popękane około 30tu wykanćzane chyba wszystkim i amerykanami pierwszy sezon grzewcy ! ale 3 miechy było dobrze podobno. Próbowałem kiedyś z panem pawłem porozmawiać ale on jest mądrzejszy od wszystkich. Jak bede tam to zrobie kilka fotek i wrzuce. Edytowane 30 Grudnia 2011 przez profi45 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profi45 30.12.2011 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 (edytowane) no prawie jestes u celu zal, ze dosc ograniczony jestes. ja wolalem napisac o ograniczeniu mozliwosci zastosowania Nie kwestionowałem tego co pisałeś Ograniczony w czym jestem ? Nie debatuje w innych tematach tylko sucha:yes: Nawet odpuszczam niektóre posty pomimo że mam inne zdanie Edytowane 30 Grudnia 2011 przez profi45 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profi45 30.12.2011 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 (edytowane) nie uwazam by byl to problem tego pana, raczej wlasciciela lokalu Ten pan dalej tak robi i nic nie wie bo ludzie już mają dość poprawek i cicho siedzą .Pan paweł jest święcie przekonany o swoim doświadczeniu. Pamietam go wcześniej i tynkował i murował naprawde super.Dzisiaj jest złotą rączką lub uniwersalny żołnierz jak kto woli. Edytowane 30 Grudnia 2011 przez profi45 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profi45 30.12.2011 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Może żle mnie uczono ? O ile pamiętam uczono mnie że dylatacje przeciwskurczowe powinno sie stosować powyżej 15 METRÓW w jednej lini zabudowy:o Trudno znaleść takie poddasze ale są .Przeważnie to kilka metrów Dlatego na 4-5metrach połączenie ślizgowe ? Może niech inni sie wypowiedzą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profi45 31.12.2011 02:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2011 To co jest panowie Flasch i Rom co przerobiliście tyle poddaszy ?ja tez czekam na odpowiedz ? moze głupi jestem i żle robie ? a może wasze wątki w tematach są wątpliwe ? ja mam tak mało postów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profi45 31.12.2011 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2011 Może żle mnie uczono ? O ile pamiętam uczono mnie że dylatacje przeciwskurczowe powinno sie stosować powyżej 15 METRÓW w jednej lini zabudowy:o Trudno znaleść takie poddasze ale są .Przeważnie to kilka metrów Dlatego na 4-5metrach połączenie ślizgowe ? Może niech inni sie wypowiedzą ? No Rom pisałeś że tegie głowy myslały nad systemami to ci co pisza o 15 m to głupie głowy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 31.12.2011 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2011 Może żle mnie uczono ? O ile pamiętam uczono mnie że dylatacje przeciwskurczowe powinno sie stosować powyżej 15 METRÓW w jednej lini zabudowy:o Trudno znaleść takie poddasze ale są .Przeważnie to kilka metrów Dlatego na 4-5metrach połączenie ślizgowe ? Może niech inni sie wypowiedzą ? raz w życiu robiłem poddasze długie na 21m jako całość... zdylatowałem w 2 miejscach czyli podzieliłem na 3 pola. Nie robię połączeń ślizgowych w narożnikach sufit-skos... robię na sztywno (stelaż też połączony) i stosuję taśmy midflex albo ultraflex.Uważam że dylatację trzeba dać tylko wtedy kiedy wymagają tego duże lub długie powierzchnie a ja takich na "zwykłych" domkach nie spotykam - zainteresowanych odsyłam do kart szczegółw wykonawczych widacych producentów systemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 31.12.2011 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2011 Witam Przyszła pora na zadanie pytania w tym wątku Sytuacja będzie taka: parterówka,strop drewniany,poddasze nie użytkowe i sufit/okładzina minimalnie opuszczony tzn.5-7cm i teraz mam parę pytań bo chyba źle szukałem lub nie ma odpowiedzi do mojego przypadku 1.Czy koniecznym jest przy tak małym zwisie sufitu instalować ruszt krzyżowy czy może być pojedyńczy z węższym rozstawem profli ? Belki co 80-90cm. 2.Czy dobrze wyczytałem,że na takim suficie/stropie konieczne są dwie warstwy płyt k-g ? 3.Jaki rodzaj wieszaków/zaczepów w takim przypadku będzie najodpowiedniejszy ? Oczywiście zależy mi na trwałości połączeń między płytami Dzięki za podpowiedzi Jeśli strop mocno pracuje jak się po nim chodzi to może lepiej krzyżowca - przy dużych ugięciach lepiej rozkłada obciążenia ale przy małych pomieszczeniach spokojnie wystarczy pojedynczy. Wieszaki-grzybki(dobre, systemowe np. rigips by się nie wypinały) Łącznik-wieszk krzyżowy też systemowy. Płyta pojedyncza najlepiej fire ale przepisy w domach indywidualnych nie nakazują. No i porządne spoinowanie - najlepiej na taśmach pełnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yeti 31.12.2011 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2011 (...)parterówka,strop drewniany,poddasze nie użytkowe i sufit/okładzina minimalnie opuszczony tzn.5-7cm i teraz mam parę pytań bo chyba źle szukałem lub nie ma odpowiedzi do mojego przypadku 1.Czy koniecznym jest przy tak małym zwisie sufitu instalować ruszt krzyżowy czy może być pojedyńczy z węższym rozstawem profli ? Belki co 80-90cm.(...) Masz trochę podobną sytuację do mojej. Rozumiem, że chodzi ci o sufit parteru, a nie (jak w tytule wątku) o wykończenie poddasza. U siebie zastosowałem stelaż krzyżowy jednopoziomowy. Jest sztywniejszy od pojedynczego i nieco mniej obniża sufit, bo chyba na tym ci również zależy, pisząc o "minimalnym opuszczeniu". Jest natomiast bardziej pracochłonny, ale zdaję się, że masz zamiar robić go samodzielnie, więc możesz poświęcić mu więcej uwagi;). (...)Raczej wiem czym jest poddasze nieużytkowe Będę tam naprawę bardzo rzadko wchodził... A co do ocieplenia to zaraz pewnie zostanę zjedzony ale między belki planuje wstawić...styropian z lambdą 0,032,w sumie 35cm a to dla tego,że folia wg mnie będzie już nie potrzebna a przy okazji podłoga na poddaszu będzie już z możlwiością chodzenia po niej czyli z warstwy 5cm EPS200. Takie 3w1 Dach nie ocieplany a jedynie wentylowany. Jadł cię nie będę, ale też uważam, że gdzie krokwie tam wełna, gdzie beton tam styropian, chociaż małe "udziwnienie" zrobiłem i u siebie.... Co do chodzenia po EPS200, to mam nadzieję, że zdajesz sobie sprawę z tego, że styropian, to nie podłoga. Mimo, że nazywa się go twardym, to nadal jest "tylko" styropianem - w miejscach najczęściej użytkowanych (deptanych) szybko powykrusza się i ugniecie. Dodatkowo, niezabezpieczony wylewką, jest wspaniałym miejscem życia dla naszych małych przyjaciół - gryzoni;) (oj ciężko będzie znaleźć małą myszkę w warstwie 35cm styropianu:rolleyes:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 31.12.2011 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2011 (edytowane) ...no dobra a jak staniesz na ten styropian to gdzie będzie się rozchodzić ciężar (siła) co będzie przejmować obciążenie Inwestora? Nie przelecisz przez stelaż i płytę? edit:...jakoś nie lubię ani styro ani pianki PUR w stropach i pomiędzy krokwiemi - tam lepiej czuje się wełna. A pianka z pistoletu to tylko w ramach uszczelnienia wełny... ale to moja opinia wysoce subiektywne odczucie... no jakoś nie lubię myśleć że mały nic nie znaczący pożar doprowadzi poprzez toksyczny dym do tragedii a wełna jak to skała lub szkło nie jest palna a nawet wysoce izolująca ogień Edytowane 31 Grudnia 2011 przez Rom-Kon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 31.12.2011 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2011 Arturo kombinujecie jak Qń pod górkę! OSB zamiast "pod" daj "nad" i masz podłogę, "pod" daj stelaż a "w" daj wełnę i zapomnij! A jak żonie spali się kotlet na patelni to chaty nie spalisz bo masz całkowicie niepalną wełnę i dobrą ochronę drewna. Dodatkowo możesz dać jeszcze 2x Fire na stelażu systemowym i masz godzinę na pozbieranie gratów z innych pomieszczen bo jak przyjadą strażaki to do reszty ci zrujnują chatę bardziej niż ten pożar! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 31.12.2011 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2011 co chcesz powiedziec, ze koelner sie wypina albo moze wygina? Koelner jak się zatrzaśnie to się raczej nie wypnie a co do elastyczności (wygina się) to zaleta jego nie wada! ...była pyskówka na temat elastyczności ES-a to co? ES-y się wyginają??? ...a o wypinaniu się to miałem na myśli wieszaki-łączniki (różnie je nazywają) krzyżowe... rigips dobrze trzyma ale są takie co same wyskakują na pół metra w górę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 01.01.2012 02:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 9-go grudnia 2011 wkleiłem zdjęcia z pierwszego etapu ocieplania mojego poddasza (link). Mimo delikatnej prowokacji Flash nie zabrał głosu na temat mojej pracy;) ...i nadal nie wiem czy wszystko jest OK, czy też jest aż tak źle, że nie warto już nic pisać. Poniżej - kolejny etap - stelaże wokół okien. http://img100.imageshack.us/img100/6245/1007341.jpg Dół okna: http://img825.imageshack.us/img825/7858/1007343e.jpg http://img267.imageshack.us/img267/3700/1007344m.jpg Góra okna: http://img37.imageshack.us/img37/4094/1007345.jpg http://img710.imageshack.us/img710/4241/1007347.jpg ...i jeszcze początek układania drugiej warstwy: http://img802.imageshack.us/img802/9567/1007349.jpg Jakieś uwagi? Witaj Yeti. Wszystkiego Naj w Nowym Roku! Wygląda że wszystko ok. Weź kawalek płyty i przyłóż do dolnego glifu i jeśli wejdzie we felc okna i swobodnie dojdzie do profili to jest tak jak powinno być (pion!). Tak samo z górnym glifrm (poziom!) i bocznymi. Przy bocznych uważaj by zrobić o około 0.5cm rozwarcia od kąta 90* na narożnik aluminiowy. Ostatnio widziałem jak otwierając skrzydło okna obcierało o boczny glif! Konstrukcja wygląda na solidną więc powinno być wszystko dobrze. Pozdrawiam R.K. ps. sorki że dopiero teraz odpowiadam ale ktoś zatrolił wątek i trzeba było odpowiadać na głupie zaczepki... ale tak to już jest jak przez troli wątek schodzi na psy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinkornacki 03.01.2012 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 Czy to aby jest dobrze zrobione? Prosze o jasne odpowiedzi, więc proszę o to żeby flashback i profi45 nie odpowiadali na moje zdjęcie.http://cdn26.muratordom.smcloud.net/t/photos/a4/94/c1/a494c1129a315342.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 03.01.2012 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 ...nie wiem czy mam zagłębiać się w szczegóły ale ogólnie powiem że ja bym to rozebrał puki czas... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 03.01.2012 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 tez trolisz i do tego jeszcze konfabulujesz. http://images10.fotosik.pl/507/384660cb8faa4e22.jpg http://images10.fotosik.pl/507/3a222fe6ef86c951.jpg gdzie tu konfabulacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitemaly 03.01.2012 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 Witam, Panowie pomózcie......jestem przed etapem ocieplania poddasza użytkowego i mam kilka problemów:1) dokąd powinna sięgać rozciagana wata???do murłaty czy dalej niżej - dokąd?2) ekipa budująca dom -zostawiła szczeliną pomiedzy ścianą szczytową budynku na górze a folia kładzioną pod dachówkę, czy tą szczelinę też się wypełnia watą, bądz czymś innym do wysokości foli z dachówka?3)mam dylemat w wyborze wełny - mogę mieć niedrogiego KNAUFA o - przenikalności ciepła - 0,044 W/mK - jest to wynik dobry czy zły, np ISOVER ma λD = 0,033 W/mK????4) czy moge dać np tego Knaufa pomiedzy krokwie -17cm i potem dokupić jeszcze tej lepszej wełny ISOVERA i dać ją jako druga warstwę 10-12cm??? 5) ostatnio rozmawiałem z jedną ekipą i oni proponuja taki układ:patrząć od zewnątrz-dachówka, folia, łaty i dalej ich robota wełna między krokwie-wełna na krokwie, folia i potem płyty OSB ina to regipsy???co sądzicie o tym pomysle???czekam na pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 03.01.2012 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 a po co te płyty OSB? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 03.01.2012 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 na szybko bez szczegółw... pożegnaj się z ekipą... nie mają zielonego pojęcia o poddaszu - może zeszli na zimę z ciężkiej budowlanki?Jutro skrobnę troszkę więcej a do poduszki zalecam czytanie tego wątka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts