Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplam poddasze - krotkie pytania...

denes

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pytanie do wszystkich a szczególnie do Rom Kona - jaką dać wełnę pomiedzy krokwie-krokwie mam 18cm szerokie i nad nimi mam membrane bez pełnego deskowania i łaty oraqz dachówka????jaka potem nad krokwie.

Moja ekipa chce zamiast stelażu-grzybkoów itd...dawać jakieś drewniane łaty i na to płyty OSB a następnie płyty g/k i to chcą robić w części mieszkalnej-czyli na piętrze anad stropen na tym tzw stryszku dał bym płyty OSB i wełnę pomiedzy krokwie -czy to jest dobry pomysł???

Projekt domku ORZECH

Flash już dał ładną odpowiedź (bez zbędnego trolenia - to rzadka rzadkość!) co do drewna na poddaszu - nie polecam. Na zachodzie i północy robią na drewnie... mają do tego technologię - my niestety nie mamy. Nie mamy dobrego drewna - struganego, suszonego, prostego. Zwykłe łaty się nie nadają! Dodatkowo nie ma już wieszaków typu ES do drewnianych łat (szerokości 50mm a nie do CD60 o szerokości właśnie 60mm) więc łaty przychodzą bezpośrednio na krokwie. Jednocześnie druga warstwa wełny jest ograniczona do 5cm - wiecej nie wejdzie. Chociaż można dać łaty krzyżowo wtedy wejdzie 2x 5cm. tak się robiło pod boazerię jesli deski szły poziomo.

Płyta OSB pod płytę G/K to też zły pomysł - nie uchroni przed pękaniem ponieważ płyta OSB jest z drewna i tak jak drewno pracuje pod wpływem wahań wilgotności. No i dodatkowy dosyć duży koszt! ...jak się dobrze zrobi na metalowych profilach to też można dać gwarancję że nie popęka.

i jeszcze wełna... przy krokwiach 18cm i membranie wysokoparoprzepuszczalnej można dać 18cmw krokwie, jesli chcesz zostawić szczelinę to 15cm... (nie jest wymagana) pod krokwie jako druga warstwa to minimum 10cm wełny - coraz częściej 15cm a zaraz wchodzę na budowę gdzie będzie 20cm (łącznie35cm)... ale to w domach wysoko energooszczędnych (25÷35 kWh/m² na rok) ...jaką wełnę wybrać - czy skalną czy szklaną, jaka lambda - to już jest wywód na osobny post. Ale pamiętaj! Każda złotówka wydana na izolację teraz będzie przynosiła zysk przez cały okres użytkowania domu a na spadek cen energii w najbliższym czasie raczej nie ma co liczyć - daleka droga do taniej, atomowej energetyki...

Edytowane przez Rom-Kon

CZy warto dawać wełne 0.033 czy 0.039 warto przeliczyć soebie wspłłczynnik przegrody na stronie producenta wełny.

Z moich wniosków wynika ze lepiej dać 5cm grubszą warstwę średniej wełny niż przepłacać za tą z najmniejszym wspołczynnikiem. Koncowy opór cierplny i tak bedzie lepszy.

Mam prace badawcza na temat tego, ile warto ocieplac i i do jakich wartości wspłczynnika warto pakować pieniądzę... w penym momencie przyrost jest tak mały, ze wydane na dodatkowe ocieplenie pieniądze nigdy nam sie nie zwrócą.

w tym temacie "ocieplanie" poddasza wlasciwie mowa jest o izolacji welna mineralna i zabudowie poddasza plytami wylacznie g/k

1. powinna zaczynac sie tam gdzie konczy izolacja elewacji.

2. najlepiej wypelnic wełna taka jak do ocieplania elewacji.

3. nie, ta welna nie jest odpowiednia do dachow skosnych - knauf ecose do dachow zaczyna sie od 0,035

4. mozesz dac ale na jak w pkt. 3

5. oczywiscie, ze mozesz wykonac zabudowe poddasza plyta osb (wiele osob ma boazerie bez barier podkladowych z g/k)

plyta bedzie warstwa wykonczeniowa. czy takie rozwiazanie chroni przed peknieciami g/k? to wiedza ci ktorzy tak wykonuja zabudwy skosow. nie do konca jedynym problemem przy zabudowie poddasza jest mozliwosc powstawnia ewentualnych pekniec.

sposob ten jest bardzo sporadycznie wykonywany wiekszosc wybiera tradycyjna pelna zabudowe poddasza w oparciu wylacznie o plyty g/k.

Witam a odpowiedzcie mi dlaczego ta wełna Knaufa o lambda 0,044 się ni enadaje do dachów dwuspadowych???Mam ją w dobrej cenie po 7zł/1m2, chcąc dać ładną o lambda 0,035 trzeba dać 25zł/1m2, to gdzie tą wełne mogę dać????między krokwie???albo na podłogę poddasza??

no racja naklad na ocieplenie przelozy sie (lub nie ;)) na nizsze zuzycie energii. do ocieplenia powinnismy miec od projektu i samego poczatku budowy oddzielna ekipe wykonawcza z nadzorem ktory koordynowac bedzie prace ze stanem surowym i odbierze rowniez prace od instalatorow w.u. i c.o..

marzenia lub utopia

Dobrą izolację termiczną budynku zaczynamy jeszcze przed wbiciem pierwszej łopaty w grunt! ...zaczyna się od wyboru projektu. Później idą fundamenty, ściany, okna a zwieńczeniem całości jest styropian na elewacji i wełna na poddaszu. Jesli były błędy wcześniej to trudno oczekiwać że zamykając poddasze wszystko się naprawi i budynek będzie "ciepły".

Panie i Panowie witam. Szybkie pytanie, mam dwie wyceny na zabudowe poddasza: - welna knauff 0.04 (15cm+15cm) + plyta k-g + stelaze + folia = 85zl, welna knauff 0.04 (15cm) + plyta osb + knauff 15cm + plyta k-g + stelaze + folia = 105zl. Co sadzicie o tych cenach i czy jest sens montazu dodatkowej plyty osb? Czy warto doplacic do takiej konstrukcji? Dodam, ze dach ma pelne deskowanie.

Dobrą izolację termiczną budynku zaczynamy jeszcze przed wbiciem pierwszej łopaty w grunt! ...zaczyna się od wyboru projektu. Później idą fundamenty, ściany, okna a zwieńczeniem całości jest styropian na elewacji i wełna na poddaszu. Jesli były błędy wcześniej to trudno oczekiwać że zamykając poddasze wszystko się naprawi i budynek będzie "ciepły".

poza osobami z góry nastawionymi na dom energooszczędny to pozostali patrzą na metraż, rozklad pomieszczeń i temu podobne - o konstrukcji czy izolacyjności domu na tym etapie to myślą śladowe ilości Inwestorów.

ja nie oczekiwałem po podaszu, ze naprawi błędy na innych etapach - chciałem aby było latem chłodno a zimą ciepło i tak mam

Panie i Panowie witam. Szybkie pytanie, mam dwie wyceny na zabudowe poddasza: - welna knauff 0.04 (15cm+15cm) + plyta k-g + stelaze + folia = 85zl, welna knauff 0.04 (15cm) + plyta osb + knauff 15cm + plyta k-g + stelaze + folia = 105zl. Co sadzicie o tych cenach i czy jest sens montazu dodatkowej plyty osb? Czy warto doplacic do takiej konstrukcji? Dodam, ze dach ma pelne deskowanie.

jak dla mnie to bezsens.

a e ceny to sama robocizna czy z materiałem?

Edytowane przez joliska

Witam

Ma do was pytanie.

Na wstępie zaznaczę, że zdaje sobie sprawę że kolejność prac jakie wykonałem do końca nie jest poprawna, ale sytuacja "zmusiła" mnie by tak to zrobić.

Chodzi mi o taką sytuację, mam dach ocieplony tzn. zrobiona konstrukcja i położona wełna, brakuje foli i płyt kartonowo-gipsowych. Nie mam jeszcze otynkowanych wszystkich ścian w pomieszczeniach na poddaszu (35% otynkowanych ścian, tynk cem-wap)) i teraz mam pytanie czy najpierw otynkować te pozostałe ściany i dopiero wtedy folie i karton-gips? czy na odwrót dać folie i karton, a później tynkować? Zaznaczę że w obu sytuacjach zabezpieczę czarną folią czy to płyte gk czy wełnę by nie zabrudzić tynkiem.

Dodam, że dom jest już ogrzewany i właśnie by ciepło nie szło w niebo najpierw ociepliłem dach, a nie tynkowałem.

pozdrawiam