slusar 17.01.2012 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 może dlatego chcesz kupić cos innego tez ją miałem tylko była nie używana na robocie ciężka i nie stabilna choć profesjonalna, ja używałem 6821 konczac temat Ja nie widze dla Siebie innej alternatywy jak 6822 sieciowa, i nie chce jej zmieniać odstawiać -porostu zaczynam doceniać sprzęt akumulatorowy min Protool o ktorego pytam. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdab 17.01.2012 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Pytanie do wykonawcow- Kto z Was uzywa http://www.protool.pl/mediandoweb/index.cfm?ID_O_TREE_GROUP=7587&ID_O_PRODUCT=376649 ewen to http://www.protool.pl/mediandoweb/index.cfm?ID_O_TREE_GROUP=7587&ID_O_PRODUCT=376651 wielkie dzieki za podpowiedzi. Na chwile obecna biore jeszcze pod uwage Hilti Ja używam (co prawda nie do poddaszy a rozdzielni elektrycznych) Hilti SF 22 (wcześniej używaliśmy SF 121A) i naprawdę polecam. Narzędzi Protool nie używałem więc nie mogę nic na ich temat napisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateuszsc 17.01.2012 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 "...zabuduj płatew jak normalnie belkę i ze skosem wyjdź wyżej..." mistrzowska podpowiedź Jak chcesz pomóc to napisz coś więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateuszsc 17.01.2012 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 ...zabuduj płatew jak normalnie belkę i ze skosem wyjdź wyżej... szkoda wysokości... a z profliem V nie pomogę bo ja go nie stosuję... mam trochę inny na to patent ale ogólnie profil V jest ok. Jeżeli zdecyduję się dać sufit poniżej płotwi to jak poprawnie w tym miejscu go podwiesic jeżeli płotew ma ok 20 cm. Przymocować uchwyt do płotwi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 17.01.2012 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 (edytowane) Jeżeli zdecyduję się dać sufit poniżej płotwi to jak poprawnie w tym miejscu go podwiesic jeżeli płotew ma ok 20 cm. Przymocować uchwyt do płotwi ? Ostatni profil sufitu możesz dać przed płatwią a na skosie możesz dać V-profil. Pod V-profil powinien być dany CD a jesli nie możesz tak blisko płatwi dać CD-eka to V-profil musisz zamocować do płyty za pomocą kołków MOLLY... trochę improwizuję bo nigdy V-profila nie stosowałem ale na forum jest jego producent o nicku Gin -dawno go nie widziałem ale daj zapytanie na PW może coś lepszego wymyśli... Inny sposób zabudowy: Skos doprowadź do płatwi a sufit pod jętkami lub nawet możesz pomiędzy jętkami tak by jętki wystawały -oczywiście jeśli masz możliwość dania pełnej izolacji termicznej nad jętkami- i doprowadź do płatwi. Płatew jesli oczywiście jest prosta możesz zostawić jako drewno i to samo z jętkami ale możesz również zabudować płytą jako belki... i płatew i również jętki. ...a skos odsuwasz od krokwi uwzględniając grubość wełny a nie równasz do płatwi... chociaż czasem przy grubej warstwie izolacji płatew wychodzi na 1,5cm wtedy możesz jeszcze skos odsunąć tak by płyta ślizgnęła się po krawędzi płatwi... tylko wtedy trzeba zobaczyć czy pomiędzy pierwszą a drugą warstwą wełny nie wyszła szczelina - jesli wyszła to najlepiej dodać wełnę np. dodatkowo 5cm ale nie zawsze to wychodzi... alternatywą jest podniesienie wełny na paskach styropianu takiej grubości by zamknąć szczelinę. belkę możesz obrobić tak: http://images8.fotosik.pl/448/d3a1df172de2cbbd.jpg Edytowane 17 Stycznia 2012 przez Rom-Kon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 17.01.2012 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 1. Jeżeli płatew jest prosta i w poziomie to mozesz użyć jej zamiast ostatniego profila na suficie. (...) Walni ty się porządnie w ten kanciaty łeb ale tak by albo ci się naddało albo już do końca pogorszyło! Jak możesz proponować by użyć pracującego elementu więźby jako elementu do mocowania płyty! Nie dość że jest to drewno które samo z siebie pracuje to jeszcze jest to element który pracuje pod naporem (zmiennym!) wiatru czy śniegu! Więźba stale się rusza - kiedyś Flash to fajnie ujął że dach jest codziennie w innym miejscu - i dlatego stosujemy elastyczne łączniki tj. grzybki albo ESy, dajemy połączenia ślizgowe, separujemy płyty od ścian a to wszystko po to by ewentualny ruch więźby nie wprowadził naprężeń na płyty - by ewentualną szkodą było tylko zerwanie akrylu w narożniku... a ten ciołek proponuje kręcić płytę do płatwi! Noż k... mać!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 17.01.2012 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Czołem mam pytanko. Wnęka na polana - muszę się tam dostać pogrzebac przy pewnym zaworze. (rozciekł się) http://images46.fotosik.pl/1274/c7218610862b1c04med.jpg jak mam odnalezć srubki aby zbytnich strat nie spowodować ? zauważyłem ze po namoczeniu dolne srubki się pokazały http://images38.fotosik.pl/1306/3035a2d27d442948med.jpg Jest na to jakś metoda czy demolka ? pozdrawiam radek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 17.01.2012 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Czołem mam pytanko. Wnęka na polana - muszę się tam dostać pogrzebac przy pewnym zaworze. (rozciekł się) http://images46.fotosik.pl/1274/c7218610862b1c04med.jpg jak mam odnalezć srubki aby zbytnich strat nie spowodować ? zauważyłem ze po namoczeniu dolne srubki się pokazały http://images38.fotosik.pl/1306/3035a2d27d442948med.jpg Jest na to jakś metoda czy demolka ? pozdrawiam radek Możesz spróbować wyciąć otwór rewizyjny pomiędzy profilami i jęśli dojdziesz to ok. a później w otwór zamknąć płyta i zaszpachlować... jesli nie uda się to niestety demolka... wkręty mogą pokazać się jesli płytę spryskasz wodą... ale to nie jest pewne... obstawiam demolkę ale inteligentną tak by nie rozwalić całości. ...zaworów nie zamyka się na amen... ale to już pewnie wiesz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 17.01.2012 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 ktoś się zdenerwował nie potrzebnie ... jeżeli sam robisz na grzybkach to tak samo jak byś przykręcił płytę bezpośrednio do krokwi tylko że niwelujesz nierówności "ciołku"... ...a twoje ESy pracują jak amortyzatory "wte i wewte" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 17.01.2012 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Możesz spróbować wyciąć otwór rewizyjny pomiędzy profilami i jęśli dojdziesz to ok. a później w otwór zamknąć płyta i zaszpachlować... jesli nie uda się to niestety demolka... wkręty mogą pokazać się jesli płytę spryskasz wodą... ale to nie jest pewne... obstawiam demolkę ale inteligentną tak by nie rozwalić całości. ...zaworów nie zamyka się na amen... ale to już pewnie wiesz... zawor bezpieczenstwa nawalił (podobno te tak mają) i ForestNatura z kominków kazał przydzwonic w Ów, co uczyniłem a że mam troszkę pary w łapach to udupcyłem rurki zdaża się .(pociekło) rewizję do zaworu mam z tyłu wiec technologicznie jest OK. pozdrawiam ciepło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateuszsc 17.01.2012 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Dziękuję za poradę Rom-kon .To przykręcenie płyty bezpośredni do drzewa coś mnie nie przekonało ale dzięki za chęcirafał2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slusar 18.01.2012 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=95889&d=1326803391 ocieplac, nie ocieplac a jezeli ocieplac to jak? od czego zaczac? tak by mialo to rece i nogi. oczywiscie dach kpl. tynki i posadzki wykonane. okna sa Flash- nie rozumiem Twojego pytania-poddasze jak kazde inne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roberto3011 18.01.2012 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 ja z takim może troche gupim pytaniem....przykleiłem pierwszą folię paroszczelną na powierzchni około 5 m2. Nie miałem czasu na więcej. Ale dopiero po przyklejeniu zacząłem sie zastanawiać czy jest różnica którą stroną naklei się folię. Folia isover stopair i napisy od strony wełny. Czy tak może zostać czy muszę zrywać?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 18.01.2012 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 ja z takim może troche gupim pytaniem....przykleiłem pierwszą folię paroszczelną na powierzchni około 5 m2. Nie miałem czasu na więcej. Ale dopiero po przyklejeniu zacząłem sie zastanawiać czy jest różnica którą stroną naklei się folię. Folia isover stopair i napisy od strony wełny. Czy tak może zostać czy muszę zrywać?? przy tego rodzaju foliach nie ma znaczenia... a przed kładzeniem folii dobrze jest już nakleić taśmy separacyjne na ściany - później jest gorsze dojście. Stopair jest folią bardzo gładką i cięzko się klei do taśm i również słabo się trzyma więc po naklejeniu zaraz płytuj bo odpadnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 18.01.2012 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 Flash- nie rozumiem Twojego pytania-poddasze jak kazde inne ...nie wnikaj... on już tak ma... nie wnikaj... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slusar 18.01.2012 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 (edytowane) ...to pomyśl...chyba że masz taki sam problem jak Rom i po prostu nie umiesz... ale co tam jest takiego nie normalnego?- siedze juz od rana i od tego czytania i ogladania zdjec to juz nawet ..... sie nie chce Edytowane 18 Stycznia 2012 przez slusar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 18.01.2012 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 ...rozumiem gdyby tam było wole oczko czy choćby lukarna... ale proste jak drut! ...a może chodzi o to że płatew jest nad jętkami? Mała wysokość i jętki na wierzchu? ...nie będę wnikać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba2001 18.01.2012 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 do rozebrania. wieszak belkowy co 40 (ud wyzej), wkladasz welne, zapinasz profile, paroizolacja (gora zimna) i plytujesz. Tak, sam to robiłem dzięki za spostrzeżenia FlashBack mógłbyś rozwinąć szerzej, o co ci chodzi z tymi wieszakami i z tą „górą zimną”? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 18.01.2012 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=95889&d=1326803391 ocieplac, nie ocieplac a jezeli ocieplac to jak? od czego zaczac? tak by mialo to rece i nogi. oczywiscie dach kpl. tynki i posadzki wykonane. okna sa ...ściana szczytowa jest zbyt wysoko nadmurowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 18.01.2012 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 (edytowane) Witam właśnie jestem na etapie ocieplania stropu w moim domku i chciałbym zasięgnąć porady póki jeszcze nie położyłem płyt czy nie popełniłem gdzieś jakiegoś błędu a mianowicie między krokwie stropowe mam położoną 20 wełny od spody miedzy profile, co 60 cm wełna 10 i profil na łączeniu krzyżowym, co 40 cm proszę o wszelkie uwagi. [ATTACH=CONFIG]95848[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]95849[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]95850[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]95851[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]95852[/ATTACH] więcej zdjęć na http://www.seba1.mojabudowa.pl/?page=1#i_71844 Powinieneś pierwszy profil wpiąć około 10cm od ściany - no chyba że robisz na sztywno tj. płytę przykręcasz do UD - ja nie przykręcam do UD. Profile UD i CD są połączone pchełkami... nie powinny być - wykręć pchełki. Masz 20cm wełny to trochę mało... mogleś dać jeszcze min. 5cm pod lub nad jętkami bo rozumiem że na górze jest poddasze zimne - nieużytkowe. Druga warstwa by się przydała do nakrycia drewna (jętek) bo to mostki termiczne. Jeśli poziomy dobre i jak przyłożysz łatę to pies z budą nie przeleci przez szczelinę to będzie ok. teraz tylko przyklej taśmę separacyjną do ściany, taśmę np. coromix obleć UD-eki na CD-eki naklej paski taśmy 2-stronnej, folia i płytowanie. edit: dolne profile dałeś co 40cm? Edytowane 18 Stycznia 2012 przez Rom-Kon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts