Rom-Kon 20.01.2012 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 witam , jaka folia da Ci 5 cm wełny, na jakiej podstwie tak twierdzisz?? Ponawiam swoje pytanie jaką najlepiej zastosować folię - bedę miał 18cm wełny pomiedzy krokwie i 10cm na krokwie Rockwool Top Rock!!!Jaka folię najlepiej wybrać???? Rockwool nawet nie nakazuje dawania folii w pomieszczeniach suchych więc jesli dasz nawet najgorszą to i tak lepiej niż bez a żadnego odstępstwa od technologi nie zrobisz. ...ja z rockwoolem się nie zgadzam i zawsze zalecam folię i to dobrą... może być stopair isovera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profi45 20.01.2012 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 Profile CD luźno wchodzą w UD i mogą się przemieszczać... płyty też nie przykręca się do obwodowych UD... sufit jest praktycznie odizolowany od scian. Chociaż są tacy co skręcają wszystko na sztywno i łączą płyty ze ścinami za pomocą taśm... Tu mamy dylemat. Krzyżak na sufitach to mądra rzecz i jak napisał raf 2011 górny ruszt pracuje a dolny napewno mniej w tym przypadku złapanie UD to inna sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobi033 20.01.2012 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 w tym obszernym temacie był chyba gdzieś link do tego jak poprawnie wykonać ruszt przy schodach strychowych, jak ktoś pamięta na której stronie to proszę o wskazanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 20.01.2012 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 fotki w moim albumie na fotosiku... tam jest wyłaz na stryszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mars45 20.01.2012 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 Profile CD luźno wchodzą w UD i mogą się przemieszczać... płyty też nie przykręca się do obwodowych UD... sufit jest praktycznie odizolowany od scian. . Zatem po co montować UD obwodowo? A przy okazji mam położoną membranę Strotex1300, producent podaje że można położyć wełnę bez szczeliny powietrznej. Ja między krokwie 13 cm dałem wełnę 10 Supermatę. Chciałem teraz położyć drugą warstwę ale zauważyłem, że wykrapla mi się rosa na wełnie a membrana jest mokra. Czy do tej przestrzeni powinien być dostęp powietrza spod okapu? Obecnie mam szczelnie wykonane połączenie ocieplenia elewacji z membraną. Podbitka jeszcze nie jest położona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 20.01.2012 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 UD słyży jako "prowadnica", do uszczelnienia i przyklejenia folii, jako element p.poż. Wykropliła się woda z pary która przeszła przez wełnę. Prawdopodobnie odpaliłeś grzanie i budynek pozbywa się wilgoci. Napór wody jest zbyt duży by membrana zdołała odprowadzić. Przy tego typu membrany nie jest wymagana wentylacja szczeliny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdab 20.01.2012 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 Chociaż są tacy co skręcają wszystko na sztywno i łączą płyty ze ścinami za pomocą taśm... Nie żebym się czepiał ale w innym wątku sam napisałeś, że wolisz robić na sztywno (połączenie sufit - ściana) z wykorzystaniem "amerykańskiej taśmy". http://forum.muratordom.pl/showthread.php?126520-Spoinowanie-szpachlowanie-GK-kompendium&p=2989000&viewfull=1#post2989000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 20.01.2012 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 (edytowane) Nie żebym się czepiał ale w innym wątku sam napisałeś, że wolisz robić na sztywno (połączenie sufit - ściana) z wykorzystaniem "amerykańskiej taśmy". http://forum.muratordom.pl/showthread.php?126520-Spoinowanie-szpachlowanie-GK-kompendium&p=2989000&viewfull=1#post2989000 ...nie sufit-ściana tylko sufit-skos i skos-kolankowa z g-k. Robię na poddaszu taki rodzaj czapki z płyt niezwiązany ze ścianami... czyli trochę sztywno a trochę ślizgu... edit: faktycznie tak zamotałem że wyszło że ze ścianą... ale chodziło jak powyżej napisałem... sorry stylistyka mi padła... chyba będę musiał tamten post edytować... Edytowane 20 Stycznia 2012 przez Rom-Kon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdab 20.01.2012 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 (edytowane) ...nie sufit-ściana tylko sufit-skos i skos-kolankowa z g-k. Robię na poddaszu taki rodzaj czapki z płyt niezwiązany ze ścianami... czyli trochę sztywno a trochę ślizgu... No rzeczywiście troche pomieszałem dwa różne połączenia... dużo dziś już czytałem o łączeniu płyt i wszystko zaczyna mi się mieszać ... edit: a jednak była mowa tez o ścianie Edytowane 20 Stycznia 2012 przez mdab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mars45 20.01.2012 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 tynki były zrobione we wrzesniu a wylewki na początku listopada, grzanie podłogowe jest właczone od połowy grudnia. Wełna jest połozona na poczatku stycznia.Zapewne wilgoć jeszcze jest w budynku, ale nie w takiej ilości żeby membrana nie nadążyła odebrać, raczej problemu doszukuje się w związku z obecną pogodą (mrozek w nocy i dodatnia w dzień). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 20.01.2012 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 no i zbrojenie slizgu nie z papieru a siatki x2 masz rację ale wtedy krawędziówkę robiłem również (częściej) na siatce... dziś praktycznie już odszedłem od siatki na korzyść papieru... ale jak już wspomniałem siatka u mnie również się sprawdzała znakomicie... ...Inwestorzy (nie z forum) bardzo źle podchodzą do papieru bo zbyt tani i taki mało wytrzymały - można łatwo taką taśmę rozerwać w przeciwieństwie do siatki... również spotkałem się ze stwierdzeniem że " u sąsiada spoinowali gazetami" ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 20.01.2012 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 tynki były zrobione we wrzesniu a wylewki na początku listopada, grzanie podłogowe jest właczone od połowy grudnia. Wełna jest połozona na poczatku stycznia. Zapewne wilgoć jeszcze jest w budynku, ale nie w takiej ilości żeby membrana nie nadążyła odebrać, raczej problemu doszukuje się w związku z obecną pogodą (mrozek w nocy i dodatnia w dzień). To swoją drogą nie ułatwia odprowadzenia wilgoci... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
123budujemy 21.01.2012 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 (edytowane) Tak naprawdę nazwa producenta ma małe znaczenie, zwróć lepiej uwagę jak płyty były składowane na składzie, czy nie nawilgły itp to jest bardzo wązna sprawa, na wielu składach nie przestrzegają żadnych zasad związanych z przechowywaniem karton gipsów. Edytowane 21 Stycznia 2012 przez 123budujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobi033 21.01.2012 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 fotki w moim albumie na fotosiku... tam jest wyłaz na stryszek dzieki, skorzystam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 21.01.2012 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 Rafał naucz się cytować... pod okienkiem posta jest taki knypsik "odpowiedz z cytatem" -użyteczna rzecz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 21.01.2012 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 (...) taśma papierowa jest trzykrotnie wytrzymalsza niż siatka... ...zgadzam się ale weź do ręki papier i przedrzyj a weź nawet jedną nitkę siatki i spróbuj... no i Inwestor wybiera siatkę bo mocniejsza - no chyba że naczyta się forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 21.01.2012 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 5lat temu kupilem rolke samoprzylepnej i do dzis mam calutka ...normalnie używam firmy Skley - ale wyszła mi i teraz kląłem Rigipsa bo pruła się z obu brzegów i słaby klej ma! ...ale Rigips! Oryginalny! ...na szczęście własnie dziś skończyłem na tej budowie akcję szpachel... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 21.01.2012 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 coś przeszkadza? tak przeszkadza bo taki post to ni przypiął ni przyłatał i nie wiadomo o co i o kogo chodzi... domyślam się że głównie chodzi o nabicie licznika postów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 21.01.2012 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 właśnie tym postem kierujesz inwestora na siatkę no to udowodnij że papier mocniejszy! Przekonaj Inwestora że taśma to nie gazeta! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 21.01.2012 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 ja przez dwie godziny przekonywałem Inwestora że wbijając co 15cm papiaka w krokiew 8x20 nie osłabię tejże krokwi i całej konstrukcji dachu... worki z klejem i kartony płytek trzeba było porozstawiać po całym garażu coby posadzka się nie załamała... Inwestor miał terenowca 4x4 chyba ze dwie tony... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts