Akrimka 01.02.2012 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 roberto3011, mam mmembrame i nic nie wycinałem, poprostu uszczelniłem "szpare" pomiedzy oknem a krokwią, szczeliny były różne, tzn chodzi o to ze nie zawsze chłopakom od dachu się krokwie idealnie połozyło. profi45, dlaczego komplikować? zrobiłem jak umiałem i uważałem ze tak bedzie dobrze. Wytłumacz co jest nie tak, i jak to ewentualnie poprawic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profi45 02.02.2012 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 (edytowane) roberto3011, mam mmembrame i nic nie wycinałem, poprostu uszczelniłem "szpare" pomiedzy oknem a krokwią, szczeliny były różne, tzn chodzi o to ze nie zawsze chłopakom od dachu się krokwie idealnie połozyło. profi45, dlaczego komplikować? zrobiłem jak umiałem i uważałem ze tak bedzie dobrze. Wytłumacz co jest nie tak, i jak to ewentualnie poprawic? Obróbki okien połacowych dokładnie glify to trudna robota. Wszystko wyjdzie i nic nie da sie skrzywić tak aby było prosto. Teraz jak dasz płyty i staniesz przed oknem to masz do zgrania 4 linie poziomu na dolnym glifie. Czy ty przymierzałes na sucho płyty pod glify dodając narożnik na zapas ? co z pchłami i klockami spod UD ? Boczne rozwiera sie pod naroznik bo jak nie to leci pion i paskudnie wszystko wygląda Edytowane 2 Lutego 2012 przez profi45 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profi45 02.02.2012 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 (edytowane) Dolny glif powinien być podparty na 2 CD bo w tym wydaniu na górnym przełamaniu do czego dokręcisz tam płyte?Lepiej wiecej rozewrzec niz za mało;) Edytowane 2 Lutego 2012 przez profi45 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profi45 02.02.2012 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Masz poziom na kolankowa -skos ? odmierzałes sie do okna potem ? czy szedłes z okna na dół ?sprawdziłes czy okno jest równo obsadzone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profi45 02.02.2012 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 (edytowane) Mamy loterie bo nie wiemy co jest prosto a co jest krzywo ?Rom akrimka robił jak kazałes robić ? moze ty wiesz co jest dobrze ? Edytowane 2 Lutego 2012 przez profi45 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profi45 02.02.2012 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 (edytowane) Rom akrimka wpadł na kosze gdzie sa bazy wymiarowe ? do czego mamy sie odniesc ? co jest zrobione na 100% ?Te gówniane UD gna sie jak gówno !pchełki wcale nie trzymaja jak se skreci ten gówniany CD z UD ?co jest grane ,rom pisałes ze moga byc cienkie profile Edytowane 2 Lutego 2012 przez profi45 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profi45 02.02.2012 23:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 (edytowane) Rom ugieły sie cienkie profile pod naporem wełny Na srodku wypchneło nam kolankowa co mamy teraz zrobić ? nie wiemy co robić ? Edytowane 2 Lutego 2012 przez profi45 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinkornacki 03.02.2012 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 [ATTACH=CONFIG]98892[/ATTACH]Rom ugieły sie cienkie profile pod naporem wełny Na srodku wypchneło nam kolankowa co mamy teraz zrobić ? nie wiemy co robić ? człowieku lecz się i odbij od Ron-Kon To co na focie akurat jest zrobione wszytko ok. Jak chcesz być znawcą i osobą z która się chetnie gada i czyta to pisz po ludzku jak m.in. Ron. ps. jakbyś byl taki super to bys byl teraz na robocie a nie na forum siedzial. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 03.02.2012 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 profi45 jak chcesz się dowiedziec co jest źle przy oknach to spójrz do mojego fotosika i porównaj - po to wystawiłem cały folder by mozna było ogladać i porównywać... fotki przedstawiają obróbkę okna taką jaką ja robię i to w sposób łopatologiczny... ...hmm cienkie profile się wygięły - mówisz... no to ciekawe zjawisko... profile wyginają się na przestrzeni około 80cm bo co tyle idą krokwie a na krokwiach są wieszaki... no ciekawe... uwazam że to może być wina dachówek bo za ciężkie są... pewnie betonowe i 30kg/m2... profi45 już ci mówiłem - przestań palić to świństwo bo głupoty pleciesz! jeśli źle były wieszaki to profile które wiszą właśnie na wieszakach też bedą źle - ot i cała filozofia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natus 05.02.2012 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 witam przymierzam się do zakupu wełny i generalnie ocieplenia poddasza- całego wątku chyba nie zdążę przeczytać, a po 25 pierwszych stronach mam już mętlik w głowie więc jeśli powtórzę jakieś zapytanie to z góry przepraszam, ale już na tym etapie nasuwają mi się pytania i wątpliwości. Ocieplenie na skosie i na suficie podwieszanym chcę dać 20 + 10 w projekcie było 20, a jak murarze postawili ściankę to wyszło coś takiego i teraz 1 nie wiem czy skuwać tę ostatnią warstwę i zrobić niższą tę ściankę? czy jakoś inaczej można to rozwiązać? 2 czy w innych miejscach gdzie porotherm styka się z konstrukcją dachu wykuć trochę, aby zrobić miejsce na wełnę? jeśli tak, to ile? 3 ocieplenie na skosie dawać do samej murłaty? co zrobić z przestrzenią za ścianką i z samą ścianką? 4 chciałabym mieć sufit podwieszany, ale tak aby były widoczne jętki, jak wykonać wtedy stelaż? 5 czy na skosach powyżej sufitu dawać jakieś ocieplenie między krokwie? pomieszczenie będzie używane raczej rzadko i służyć jako wyjście na dach + mały schowek 6 czy membrana na zakładach powinna być ze sobą sklejona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom mek 05.02.2012 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Witam, ja także przymierzam się do poddasza. Proszę Was - ekspertów o wypowiedź w kwestii następującej. Na dachu mam: blachę, odeskowanie co kilkadziesiąt cm,folia, krokwie. Niestety stan foli po jednej stronie dachu jest nieciekawy - wystarczy mocniej dotknąc i folia pęka (dach położony 9 lat temu). Co moge zrobić w tym przypadku? Wymienić folię? co wiąże się ze ściągnięciem blachy, czy położyć drugą, pod istniejacą folię owijając krokwie po obwodzie. Mam obawy, że przy położeniu wełny na podziurawioną folię za jakiś czas wełna starci swoje właściwości pod wpływem skraplającej się wody, czy może zamiast wełny użyć ocieplenia z pianki PUR? Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Poddasze-Expert 05.02.2012 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Witam, ja także przymierzam się do poddasza. Proszę Was - ekspertów o wypowiedź w kwestii następującej. Na dachu mam: blachę, odeskowanie co kilkadziesiąt cm,folia, krokwie. Niestety stan foli po jednej stronie dachu jest nieciekawy - wystarczy mocniej dotknąc i folia pęka (dach położony 9 lat temu). Co moge zrobić w tym przypadku? Wymienić folię? co wiąże się ze ściągnięciem blachy, czy położyć drugą, pod istniejacą folię owijając krokwie po obwodzie. Mam obawy, że przy położeniu wełny na podziurawioną folię za jakiś czas wełna starci swoje właściwości pod wpływem skraplającej się wody, czy może zamiast wełny użyć ocieplenia z pianki PUR? Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Jak chcesz to zrobić raz a dobrze to wszystko musisz rozebrać inaczej będziesz wracał do tego co parę lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Poddasze-Expert 05.02.2012 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 (edytowane) witam przymierzam się do zakupu wełny i generalnie ocieplenia poddasza- całego wątku chyba nie zdążę przeczytać, a po 25 pierwszych stronach mam już mętlik w głowie więc jeśli powtórzę jakieś zapytanie to z góry przepraszam, ale już na tym etapie nasuwają mi się pytania i wątpliwości. Ocieplenie na skosie i na suficie podwieszanym chcę dać 20 + 10 w projekcie było 20, a jak murarze postawili ściankę to wyszło coś takiego i teraz 1 nie wiem czy skuwać tę ostatnią warstwę i zrobić niższą tę ściankę? czy jakoś inaczej można to rozwiązać? 2 czy w innych miejscach gdzie porotherm styka się z konstrukcją dachu wykuć trochę, aby zrobić miejsce na wełnę? jeśli tak, to ile? 3 ocieplenie na skosie dawać do samej murłaty? co zrobić z przestrzenią za ścianką i z samą ścianką? 4 chciałabym mieć sufit podwieszany, ale tak aby były widoczne jętki, jak wykonać wtedy stelaż? 5 czy na skosach powyżej sufitu dawać jakieś ocieplenie między krokwie? pomieszczenie będzie używane raczej rzadko i służyć jako wyjście na dach + mały schowek 6 czy membrana na zakładach powinna być ze sobą sklejona? 1 Zdecydowanie skuwać 2 Tu też wykuj 3 Nie dawaj ocieplenia do samej murłaty inaczej będziesz miał tam wilgoć (punkt rosy) 4 zrób stelaż podwójny krzyżowy nad jętkami 5 Jak dasz będziesz miał cieplej na poddaszu 6 nie musi ale może Edytowane 5 Lutego 2012 przez Poddasze-Expert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natus 06.02.2012 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 1 Zdecydowanie skuwać 2 Tu też wykuj 3 Nie dawaj ocieplenia do samej murłaty inaczej będziesz miał tam wilgoć (punkt rosy) 4 zrób stelaż podwójny krzyżowy nad jętkami 5 Jak dasz będziesz miał cieplej na poddaszu 6 nie musi ale może dzięki bardzo za szybką odpowiedź, ale mam w związku z tym bardziej szczegółowe pytania 1,3 dobrze rozumiem, że skuć mam tak, aby weszło te 20cm wełny bez ściskania, a pozostałe 10cm dać na krokwie i przód tej ścianki (np płytę z rockwoola) 2 ile wykuwać 20cm? 4 i będzie można tam na stryszek wejść i stąpać po takim stelażu jeśli to się nie będzie opierało na jętkach (oczywiście po ociepleniu i położeniu jakichś desek lub OSB)? 5 czyli jeśli nie mam pieniędzy do wyrzucania w błoto, to zostawiać samą membranę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sewerynslowi 06.02.2012 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 piszecie, że gruntować płyty przed szpachlowaniem łączeń. Moje pytanie: czy gruntować całe płyty przed nakładaniem gładzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchrem 06.02.2012 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Ja nie gruntowałem płyt przed kładzeniem gładzi. Jeśli po zatopieniu siatki czy fizeliny łączenie szlifowałem to przed położeniem kolejnej warstwy dobrze odpylałem łączenie i nic nie gruntowałem. Gruntowanie pomaga związać luźny pył żeby kolejna warstwa nam się nie odspoiła. Myślę ze dobre odpylenie wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchrem 06.02.2012 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 2 ile wykuwać 20cm? 4 i będzie można tam na stryszek wejść i stąpać po takim stelażu jeśli to się nie będzie opierało na jętkach (oczywiście po ociepleniu i położeniu jakichś desek lub OSB)? Skuć tyle żeby można było przykręcić profil ud do ściany. Wełna20cm pomiędzy krokwie i 10 cm pod krokwie. Ścianka także musi być w jakiś sposób ocieplona. Stelaz służy jedynie do mocowania sufitu. Jeśli chcemy chodzić na jętkami to trzeba tam zrobić podłogę z desek czy płyt osb nad ociepleniem sufitu. http://images50.fotosik.pl/1360/2ec6b7acdebf39ce.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natus 06.02.2012 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 (edytowane) a tę ściankę ocieplać z tyłu? ile najlepiej dać tam wełny? i w jaki sposób, płytami z wełny skalnej np? do czego się taką podłogę wtedy mocuje? myślałam o jakichś takich legarach przybitych do jętek, ale skoro stelaż ma być nad jętkami, to nie bardzo chyba... Edytowane 6 Lutego 2012 przez natus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinkornacki 06.02.2012 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Skuć tyle żeby można było przykręcić profil ud do ściany. Wełna20cm pomiędzy krokwie i 10 cm pod krokwie. Ścianka także musi być w jakiś sposób ocieplona. Stelaz służy jedynie do mocowania sufitu. Jeśli chcemy chodzić na jętkami to trzeba tam zrobić podłogę z desek czy płyt osb nad ociepleniem sufitu. http://images50.fotosik.pl/1360/2ec6b7acdebf39ce.jpg profile ud chyba nie cd na tym rysunku miales na mysli. dwa razy ud. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profi45 06.02.2012 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Natus nic nie skuwaj. Nikt z nich nie skuwał porotermu narobisz bałaganu. Lepiej dociąc wełne w tym miejscu i ja dopasować.A doradzcy pokujcie sobie:bash: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts