natus 10.02.2012 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 4. były widoczne? widoczne "grzbiety" czy całe jętki. jeszcze pytanie w kwestii tego sufitu nad jętkami, jak go wykonać to raz, a przed zakupem wełny czy tam dawać tak jak na skosie 20+10, czy są jakieś inne zalecenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 10.02.2012 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 jeszcze pytanie w kwestii tego sufitu nad jętkami, jak go wykonać to raz, a przed zakupem wełny czy tam dawać tak jak na skosie 20+10, czy są jakieś inne zalecenia? są trzy sposoby zrobienia sufitu z widocznymi jętkami: 1) jętki widoczne całe a sufit nad nimi (w pewnej odległości) 2) sufit leżący na jętkach 3) sufit pomiędzy jętkami ...i na pytanie jak zrobić trzeba wiedezieć o który chodzi. Jesli chodzi o wełnę - na sufit daje się tyle ile na skosy... jesli skosy 20+10 to na suficie nie mniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 10.02.2012 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Pozdrawiam uczestników wątku. Dla początkujących w zabudowach >> Streszczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natus 10.02.2012 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 są trzy sposoby zrobienia sufitu z widocznymi jętkami: 1) jętki widoczne całe a sufit nad nimi (w pewnej odległości) 2) sufit leżący na jętkach 3) sufit pomiędzy jętkami ...i na pytanie jak zrobić trzeba wiedezieć o który chodzi. Jesli chodzi o wełnę - na sufit daje się tyle ile na skosy... jesli skosy 20+10 to na suficie nie mniej jak dla mnie bez różnicy, tzn ze względu na kubaturę ogrzewanej powierzchni lepiej sufit na jętkach lub pomiędzy niż nad nimi, ale chodzi mi o takie rozwiązanie, które będzie najprostsze do wykonania niestety nie mam do dyspozycji takich fachowców jak Wy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natus 10.02.2012 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Pozdrawiam uczestników wątku. Dla początkujących w zabudowach >> Streszczenie Zbigniew chyba Cię ozłocę... w życiu bym tego nie wyłuskała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 10.02.2012 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Panowie a było coś w tym wątku o ociepleniu poddasza styropianem?Rozważam ten materiał na moje poddasze. Z góry dzięki za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profi45 11.02.2012 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Pozdrawiam uczestników wątku. Dla początkujących w zabudowach >> Streszczenie Zbyszek jak poprawisz ewidentne błędy w streszczeniu to i ja zalinkuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profi45 11.02.2012 23:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 ROM napisz do kolegi na pw zeby pomyslał ! bo ja zaczne pisać ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profi45 11.02.2012 23:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Flasch a co z tobą ty tez jesteś innego zdania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profi45 12.02.2012 00:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Panowie zapraszam do dyskusji ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profi45 12.02.2012 00:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Jedziemy Rom i Flasch bez taryfy ulgowej ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 13.02.2012 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 jak dla mnie bez różnicy, tzn ze względu na kubaturę ogrzewanej powierzchni lepiej sufit na jętkach lub pomiędzy niż nad nimi, ale chodzi mi o takie rozwiązanie, które będzie najprostsze do wykonania niestety nie mam do dyspozycji takich fachowców jak Wy... Najprostszym rozwiązaniem będzie stelaż bezwieszakowy pomiędzy jętkami. W zalezności jaki rozstaw jętek uzywa się profili CD lub ściankowych UW i CW. Do jętek mocujemy profil UD (lub UW) i poprzecznie CD (lub CW). Jako że jest to drewno profile CD (CW) powinny mieć luz. Na profile wełna a pod płyta. Jętki albo jako drewno albo zabudowane płytą jak zwykła belka - druga opcja lepsza bo eliminuje możliwość naprężeń w płycie podczas pracy drewna. Drugi sposób tez bezwieszakowy (prawie) to sufit na jętkach. Do jętek od góry mocuje się ESy i profile poziomuje się nad jętkami. Jeśli jętki równe to płyta powinna lekko nachodzić na jętki - ale raczej niemożliwe uzyskanie takiej dokadności. W takim przypadku płyta jest delikatnie nad jętkami a jętki obrabia się płytą jak normalną belkę. Trzeci sposób to normalny sufit na wieszakach nad jętkami - minimalna odległość od jętki taka by nie mieć problemów z obróbką płyt... czyli swobodny montaż płyt, szpachlowanie i malowanie. ten sufit to normalny, zwykły sufit płaski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natus 13.02.2012 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 Najprostszym rozwiązaniem będzie stelaż bezwieszakowy pomiędzy jętkami. W zalezności jaki rozstaw jętek uzywa się profili CD lub ściankowych UW i CW. Do jętek mocujemy profil UD (lub UW) i poprzecznie CD (lub CW). Jako że jest to drewno profile CD (CW) powinny mieć luz. Na profile wełna a pod płyta. Jętki albo jako drewno albo zabudowane płytą jak zwykła belka - druga opcja lepsza bo eliminuje możliwość naprężeń w płycie podczas pracy drewna. Drugi sposób tez bezwieszakowy (prawie) to sufit na jętkach. Do jętek od góry mocuje się ESy i profile poziomuje się nad jętkami. Jeśli jętki równe to płyta powinna lekko nachodzić na jętki - ale raczej niemożliwe uzyskanie takiej dokadności. W takim przypadku płyta jest delikatnie nad jętkami a jętki obrabia się płytą jak normalną belkę. Trzeci sposób to normalny sufit na wieszakach nad jętkami - minimalna odległość od jętki taka by nie mieć problemów z obróbką płyt... czyli swobodny montaż płyt, szpachlowanie i malowanie. ten sufit to normalny, zwykły sufit płaski. dzięki bardzo Rom-Kon, a gdyby robić ten zwykły sufit nad jętkami to jak później płytę OSB na ten stryszek dać? chodzi mi o to na czym ona ma się opierać? między płytę GK a wełnę dać paroizolację? i jeszcze jedno pytanie- jeśli zrobię ocieplenie na skosie do murłaty, a póki co nie będę robić ocieplenia na zewnątrz, to jakoś zabezpieczyć powinnam tę wełnę na tym kawałku, który ma się stykać z ociepleniem zewnętrznym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 13.02.2012 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 dzięki bardzo Rom-Kon, a gdyby robić ten zwykły sufit nad jętkami to jak później płytę OSB na ten stryszek dać? chodzi mi o to na czym ona ma się opierać? między płytę GK a wełnę dać paroizolację? i jeszcze jedno pytanie- jeśli zrobię ocieplenie na skosie do murłaty, a póki co nie będę robić ocieplenia na zewnątrz, to jakoś zabezpieczyć powinnam tę wełnę na tym kawałku, który ma się stykać z ociepleniem zewnętrznym? Jeśli jętki ma być widać to niestety nie ma możliwości ubicia podłogi i zrobienie stryszku... brak miejsca na wełnę. Niestety musisz wybierać albo wysokie pomieszczenie z jętkami na wierzchu ale bez stryszku albo stryszek ale bez jętek w sypialniach... ...teoretycznie możliwe są nadbitki na pełną wysokość wełny ale w praktyce są to ciężkie belki nabite na jętki a wtedy może być zachwiana statyka dachu - potrzebna konsultacja z projektantem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profi45 13.02.2012 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 to jest zdjęcie ze strony muratora frajerze, a nie moja robota, więc bij strzałe i wracaj do wanny gdzie czeka na ciebie tata. Może pochwal sie swoją robota marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natus 13.02.2012 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 Jeśli jętki ma być widać to niestety nie ma możliwości ubicia podłogi i zrobienie stryszku... brak miejsca na wełnę. Niestety musisz wybierać albo wysokie pomieszczenie z jętkami na wierzchu ale bez stryszku albo stryszek ale bez jętek w sypialniach... ...teoretycznie możliwe są nadbitki na pełną wysokość wełny ale w praktyce są to ciężkie belki nabite na jętki a wtedy może być zachwiana statyka dachu - potrzebna konsultacja z projektantem. tak już świrować to nie będziemy, pewnie nastąpi jednak rezygnacja ze stryszku, ale mam stamtąd wyjście na dach więc chociaż w miejscu schodów musiałabym to jakoś wykończyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 13.02.2012 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 (edytowane) tak już świrować to nie będziemy, pewnie nastąpi jednak rezygnacja ze stryszku, ale mam stamtąd wyjście na dach więc chociaż w miejscu schodów musiałabym to jakoś wykończyć Jeśli to będzie tylko miescowo podłoga to można zrobić jakąś konstrukcję wsporczą nawet z profili hutniczych np. ceowników, kątowników i na tym podłogę... da się zrobić ale trochę zachodu z tym jest edit: jak by się postarał to by i po całości ruszt taki zrobił Edytowane 13 Lutego 2012 przez Rom-Kon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 13.02.2012 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 schodki spokojnie mozna montować nad jętkami w poziomie sufitu - dodatkowa konstrukcja na jętkach. Jak człowiek uparty to wszystko idzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fidelis 14.02.2012 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 Ja bym zamiast folii paroizolacyjnej położył lepiej membrane jest o 100 razy lepsza od folli, a poza tym to mój dobry znajomy pracuje w PSB i pokazał mi folie i membranę. Wzioł taką folię paroizolacyjną która leżała już 3 lata na placu nie zabezpieczona i sie sama darła w rękach bez żadnych szapnięć itp. Więc ja bym to przemyśłał 2 razy taka membrana jaką ja mam kosztowała 3,33 zł. Z prostej przyczyny - była wystawiona na działanie UV. Pod blachą lub dachówką na UV trudno liczyć. Zapytaj kolegę, dlaczego cieniutkie torebki foliowe z marketu potrafią rozkładać się 300 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 14.02.2012 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 a jak za krotka drabinka to zawsze w worku masz nitownice ...taboret można podstawić albo konstrukcję jak Siggi... No jesli jętki na 6metrach to faktycznie kicha ale jak do 3metrów to się da zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts