Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplam poddasze - krotkie pytania...

denes

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich

mam krokwie o grubości 16cm, wełny chcę dać 25cm. Wykonawca zaproponował dwie warstwy wełny: 20 między krokwie (po nabiciu 5 cm kantówki na krokwie) i 5 cm na zakładkę. Czy to dobry pomysł? Może lepiej dać 15 cm wełny między krokwie i na to w 10 cm.

Ta 5ka nabita nie głupie dla esa.

I twich pare przemyśleń tez warto by usunać bo nie aktualne już są.

Oczywiście że nieaktualne! Przecież cały czas wchodzą nowe technologie. Ty jesteś na forum od zeszłego roku ja już prawie 5lat! W tym czasie powstały nowe materiały inne się upowszechniły, inne jeszcze tak staniały że są dostępne dla szerszego grona Inwestorów... weź np. Vario - 10lat temu kosztowało około 15-18zł/5kg a dziś 25zł/5kg więc relatywnie staniało i to bardzo! To samo gotowe, wiaderkowe masy... V-profil jeszce dziś nie jest dostępny jak UD czy CD ale pewnie za 5lat wejdzie do standardu... i tak z wieloma rzeczami. Ale żeby zaraz usuwać posty? Bo nieaktualne? ...a zostawić to. To jest historia.

przypuśćmy coś takiego: jeżeli wykonawcy w jakiś sposób, a tak zdarzyć się może że nie ociepli dobrze 20-ką w takim układzie zostaje tylko 5cm ocieplenia drugiej warstwy. Gdy będzie 15 i 10 - taka warstwa jest bezpieczniejsza.

No i tu trafiona uwaga! W pełni się zgadzam!

Oczywiście że nieaktualne! Przecież cały czas wchodzą nowe technologie. Ty jesteś na forum od zeszłego roku ja już prawie 5lat! W tym czasie powstały nowe materiały inne się upowszechniły, inne jeszcze tak staniały że są dostępne dla szerszego grona Inwestorów... weź np. Vario - 10lat temu kosztowało około 15-18zł/5kg a dziś 25zł/5kg więc relatywnie staniało i to bardzo! To samo gotowe, wiaderkowe masy... V-profil jeszce dziś nie jest dostępny jak UD czy CD ale pewnie za 5lat wejdzie do standardu... i tak z wieloma rzeczami. Ale żeby zaraz usuwać posty? Bo nieaktualne? ...a zostawić to. To jest historia.

Rom stojąc w miejscu cofamy sie. Jechałes pare lat sam na forum a ludzie ucza sie od innych i na tym to polega i twoje doswiadczenia i innych szanuje i szukam dalej lub wykorzystuje.

robiąc na grzybkach to najpierw robisz stelaż i sprawdzasz i ewentualnie korygujesz a potem dajesz wełnę - szczególnie jeśli jest to dach wielospadowy z "udziwnieniami". Bo jeśli dasz druga warstwę wełny to nie masz dostępu do mocowania wieszaka... więc wełnę wciągasz pod profile a wełna 5cm to szmata więc... wiadomo. Przy konstrukcji na ESach możesz nabić wełnę na ESy i dopiero mocować profile - pchełki masz dostępne więc mozesz dowolnie korygować - tu wełna 5cm lepiej się nada...

To że teraz używam wieszaków tzw. grzybków to nie znaczy że kiedyś nie robiłem na ESach! Dobrze znam tą technologię - i wady i zalety - bo na niej zaczynałem!

edit: no i łaty są węższe od krokwi - lepsze nadbitki z desek dociętych na szerokość krokwi... jesli trzeba to 2-3 warstwy. Wełna wtedy lepiej leży... mniejsze mostki.

Edytowane przez Rom-Kon

Rafał w tym wzgledzie ma rację... rozbierałem (częściowo) konstrukcję po poprzednikach i sytuacja taka:

wełna 18+5... łazienka z lukarną... skosik od lukarny muszę rozebrać... zdejmuję wełnę 5cm a pod spodem nie ma pierwszej warstwy! Dziura! To miejsce było oddzielone od warunków zewnętrznych aż pięcioma centymetrami wełny! Jak to pokazałem to Inwestorowi włosy dęba stanęły! gdyby była druga warstwa 10cm zawsze byłoby lepiej...