Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplam poddasze - krotkie pytania...

denes

Recommended Posts

To nie tylko lukarna ale tam tez jest ok 100 cm miedzy jetkai a np odległośc miedzy jetką która trzyma ktokiwe ta środku a kolejnymy jetkami ktore już są za koszem tam jest jedna wielka dziura ok 2 m

...albo powiesisz na prętach od gory albo wstawiasz coś pomiędzy jętki - nic innego nie wymyślisz.

• Odpowiedzi 12,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

:no: jeszcze nie to... zbyt duże odległości pomiędzy wieszakami (1-2m!) trzeba coś dać -wstawić łaty lub nawet grubsze belki pomiędzy jętki lub łapać się obrotowymi na prętach bo ten sufit może wyjść bardzo nisko... nawet na podłodze. Edytowane przez Rom-Kon

Hmm bez przesady - Rom jest niższy ode mnie prawie o głowę. :)

Ud na obydwóch poziomach, z tym że na poziomie profili nośnych tylko w ich poprzek

Ej! No! Ty mnie tu od kurduplów nie wyzywaj! Nie o głowę! ...najwyżej o pół! No!! :D

Dizi jeszcze parę lat temu takie były zalecenia (nawet mam to na obrazkach w starych instrukcjach!) ale dziś się tego nie stosuje... górny rząd (profil glówny) opiera się o UDeka dolnego rzędu i moim zdaniem to zupełnie wystarcza... knuf zresztą też nie zaleca...

Panowie prosze jeszcze raz o porade, bo czuje, ze wymiekam. Ciagle sie waham jakie grubosci welny dac na poddasze. Miedzy krokwie to na pewno 15stka TopRocka (krokwie 18cm) ale na krokwie? Planowalem tez 15stke SupeRocka wtedy od deskowania dachu mam ok 38cm z plytami na gotowo zabudowe. I teraz fachmani mowia, ze to za grubo, ze okna dachowe beda jak w tunelach i zeby dac 10 welny na krokwie albo 5 najlepiej. Podpowiedzcie mi prosze czy dobrze mysle z tymi 30cm welny dajacej mi opor R=9.1m2K/W jesli reszta domu wyglada tak: sciany R=4.8m2K/W a podloga na gruncie R=8.3m2K/W (dane z OZC). Jesli chodzi o uciekanie ciepla przez dach to bedzie ono najmniejsze przy 30cm ale mi tez chodzi o odizolowanie poddasza latem od upalow. Nie wiem, nie wiem, strasza i strasza, ze 25cm welny w sumie to juz jest duzo i ze mi sie pokoje na poddaszu pozmniejszaja. No ale jak tu wybalansowac? Moze na krokwie 10cm to rzeczywiscie optimum? Co poradzicie Panowie?

no i z oknami połaciowymi jest problem. Bo rzeczywiście glify boczne w przypadku dużej grubości ocieplenia wychodzą nawet na 50cm! I jeśli okna są wąskie to niestety robi się tunel ale jeśli okna szerokie to jest ten tunel jest mniejszy. Ja teraz mam łącznie 35cm wełny i w oknach glif wychodzi na 47cm... okna są szerokie na przeszło 90cm i nie ma tunelu!

...a ile dasz ocieplenia to tylko zalezy od Ciebie. my tu możemy powiedezieś że by spełnić normy możesz (musisz!) dać tylko 20cm... no i norma jest ale co dalej... reszta nalezy do Ciebie... jesteś na tyle "oblatany" w R, U, OZC i innych takich skrótach że powinieneś sam do tego dojść co Tobie i tylko Tobie odpowiada...

...jesli ja bym u Ciebie pracował to też wolałbym wełnę 5cm a nie tak jak teraz 20cm! Piatki to dwie rolki na całe poddasze a dwudziestkę noszę i noszę... a końca nie widać :D

U mnie polacioowki szerokie na 78cm, kurka wodna szwagier ma glif 55cm i wyglada to na typowy tunel, przy kazdym oknie! Radzili mi przerozni natrysk pianki PUR ale jak uslyszalem, ze przy pelnym deskowaniu dachu nie bedzie przerwy wentylacyjnej przy deskowaniu ("bo nie trzeba tej pianki wentylowac"!!) to odpuscilem (i jeszcze ta cena). Pewnie, ze lepiej wiecej welny jak mniej ale estetyka tez wazna. Ufff..... w przyszlym tygodniu wchodzi ekipa.

Witam, proszę fachowców o pomoc: jaka maksymalna odległość może być od profila ud30 przykręconego do ściany od najbliższego wieszaka grzybkowego na krokwi?

Profile sufitowe oczywiście co 40cm, ale w kilku miejscach od ściany do najbliższej krokwi (czyli wieszaka) jest od 50 do 80cm. Dawać dodatkowe wieszaki do deskowania czy wystarczy wsunięcie cd60 w ud30 i też będzie ok?

Dziękuję

Panowie prosze jeszcze raz o porade, bo czuje, ze wymiekam. Ciagle sie waham jakie grubosci welny dac na poddasze. Miedzy krokwie to na pewno 15stka TopRocka (krokwie 18cm) ale na krokwie? Planowalem tez 15stke SupeRocka wtedy od deskowania dachu mam ok 38cm z plytami na gotowo zabudowe. I teraz fachmani mowia, ze to za grubo, ze okna dachowe beda jak w tunelach i zeby dac 10 welny na krokwie albo 5 najlepiej.

A ja bym tych fachmanów na pysk wywalił. Zapewne na poddaszu będziesz mieć sypialnie, lubisz latem spać w upale? Jeżeli nie to montuj klimatyzację albo daj przynajmniej 40cm wełny o ile to technicznie możliwe. Dach latem nagrzewa się do naprawdę sporych temperatur, norma 20cm to kompletna lipa, a nie daj boże jeszcze zostawienie odkrytych krokwii to mostki termiczne jak się patrzy. Wolałbym mieć okno w tunelu niż cierpieć z nadmiaru gorąca czy płacić spore rachunki za ogrzewanie

Patrząc na tę instrukcję mam wątpliwości co do wcześniejszej porady jaką mi udzielono. Profile główne powinno dawać się w poprzek belek stropowych podobno ale ja je będę miał co 1m. W takim wypadku wieszaki były by też co 1m a to za dużo według normy dla dwóch płyt 12,5mm. Co stoi na przeszkodzie aby profile główne były równolegle do belek? Wtedy spełniają one normę bo są rozstawione co 1m, wieszaki mogę sobie dać tak gęsto jak chcę, również profile nośne gęsto jak mi się podoba. No i co na to zawodowcy?

Witam, proszę fachowców o pomoc: jaka maksymalna odległość może być od profila ud30 przykręconego do ściany od najbliższego wieszaka grzybkowego na krokwi?

Profile sufitowe oczywiście co 40cm, ale w kilku miejscach od ściany do najbliższej krokwi (czyli wieszaka) jest od 50 do 80cm. Dawać dodatkowe wieszaki do deskowania czy wystarczy wsunięcie cd60 w ud30 i też będzie ok?

Dziękuję

Profil UD jest też rodzajem wieszaka - przenosi obciązenia na ścianę. Oczywiscie musi być gęściej "przybity" do tej ściany. Granicą jest 80-85cm Jesli już rzeczywiście jest za daleko to nad profil UD daje się łatę drewnianą mocowaną do ściany i do tej łaty przykręcasz wieszaki. Zabudowa na grzybkach przy rozstawie profili (i wieszaków) co 40cm jest sporo przewymiarowana pod wzgledem nośności - spore marnotrawstwo wieszaków.Ale inaczej na jednopoziomowym nie idzie.

Patrząc na tę instrukcję mam wątpliwości co do wcześniejszej porady jaką mi udzielono. Profile główne powinno dawać się w poprzek belek stropowych podobno ale ja je będę miał co 1m. W takim wypadku wieszaki były by też co 1m a to za dużo według normy dla dwóch płyt 12,5mm. Co stoi na przeszkodzie aby profile główne były równolegle do belek? Wtedy spełniają one normę bo są rozstawione co 1m, wieszaki mogę sobie dać tak gęsto jak chcę, również profile nośne gęsto jak mi się podoba. No i co na to zawodowcy?

...no i widzisz- sam doszedłeś do tego że na forum trzeba mocno uwazać z poradami... a mi czasem nerwy siadają a jak jeszcze ktoś mi na odcisk nadepnie to wtedy jest dym i wzajemne naparzanie. U ciebie dodatkowym utrudnieniem będzie warstwa wełny - skalna w granulacie to około 40kg/m3! Przelicz to na m2 i dopiero zobacz co ile potrzebujesz zawiesia a wtedy kombinuj co dalej. Możesz profile główne i wieszaki zagęścić po szerokości ale po długości już gorzej - jesli wieszaki "rozsuną się" o pare centymetrów to nie ma tragedii... moze wystąpić trochę większe ugięcie profili ale na nośność nie powinno wpłynąć. Nominalne nośności są liczone do ugięcia - a do zerwania jest jeszcze daleka droga. I dlatego nawet bez analizowania przypadku naszego forumowego kolegi twierdzę że winą nie było przeciążenie tylko inny dodatkowy błąd.

...jesli będziesz dalej drążył temat to bierz pod uwagę tylko systemowców... a tych jest trzech na naszym rynku. Rigips, Knauf, Nida Gips-Lafrage... Norgips do nich nie należy chociaż przy zwykłych zabudowach (nie mocno obciążonych) sprawdza się tak jak inni co produkują profile 0.5mm... jak już wspomniałem zwykłe zabudowy są mocno przewymiarowane i dlatego masowo nie spadają.

Hehe to ciekawe jam mi wyjdzie ta moja zabudowa mam:

skalną o gr 35cm (35kg/1m3) co da jakieś 12kg ma m2 ale skoro Rom-kom ma 100kg/0,6m2 (powinno być 100kg/0,012m2) i profile wytrzymały to myślę że i mi wytrzyma,

Jakoś w dzienniku kolego nie natknąłem się na zdjęcia z katastrofy