Rom-Kon 16.03.2012 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 Dziękuje nie mam więcej pytań. Jak dojdziesz dlaczego kąt ma znaczenie w przełożeniu na poddasze, wtedy będziemy mogli porozmawiać. "Ucz się ucz bo nauka to potęgi klucz" Kąt ścianek przylegających nie ma nic wspólnego z wysokością umiejscowienia przełamania kosza czy naroża! Inaczej płaszczyzna płyt "poleci" w górę lub w dół - nie będzie poziomu! Jeśli odwzoruje się na suficie kształt pomieszczenia i jego krzywiznę to sufit nie będzie w "prostokącie" (chodzi o załamanie) oczywiście można to skorygować ale jeśli krzywizna jest zamierzona to się to zostawia. Zawsze trzeba skorygować krzywiznę więźby bo nigdy nie jest równa...wyjaśnij swoją teorię albo wracaj do betoniarki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 16.03.2012 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 (edytowane) Wiem o co Ci chodzi i myślę że próbujesz złapać rom-koma za słówka Jak kolankowe nie są pod kąnteme prostym to i skosy nie bedą do siebie pod kontem prostym i jesli sufit zrobi sie w wielokacie w którym każdy kąt bedzie kątem prostym to kąt nachylenia skosu do kolankowej będzie różny. aby zachować idealny kat nachylenia na całej długości taki sam to sufit musi być tak samo zwichrowany jak i ściany kolankowe. A to mój problem Tu są różne nachylenia połaci dachu i z tym związana jest różna wysokość ścianek kolankowych! Ale Rafałowi chodziło o różny kąt ścianek czyli krzywy dom a nie kąt nachylenia dachu!!! ...no i tu się pogrążył. Chciał dobrze ale znów wyszło jak zwykle kalio teraz muszę wracać do roboty ale jeśli masz jeszcze z tym problem to pomogę wieczorkiem... na szybko stwierdzam że chyba jest ok... może UDeki trzeba delikatnie przesunąć w prawo ale nie jestem pewien... teraz trzeba trochę zarobić na internet Edytowane 16 Marca 2012 przez Rom-Kon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 16.03.2012 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 Moja odpowiedź na Twoje pytanie. Teraz ja chciałbym zadać małe pytanko: W miejscu gdzie masz przymocowaną tzw. dzidę, (przypuśćmy że nie będzie na ściankach kolankowych kąta prostego) Czy wpływa na poddasze brak kąta i jakie są tego skutki? Brak kąta a nie różny kąt nachylenia dachu czy różna wysokość ścianek kolankowych... no cóż... z baranem nie da się polemizować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 16.03.2012 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 (...) A to mój problem Szkoda że nie przycinałeś CDeków po skosie - lepiej leżą w UDekach. Jeśli V-profil jeden i drugi jest w poziomie a ta kreska odwzorowuje płaszczyznę skosu to środek (łączenie) profili powinno wypaść na przecięciu kreski skosu i kreski poziomu V-profila... na fotce widać że już masz. UDeki podwieś w środku by nie wyszedł balon (obwis) ale jak już masz jedną płzszczyznę to pewnie już profil się trzyma ale sprawdź łatą czy nie dostały brzucha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 16.03.2012 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 skąd żeś to wziął człowieku:no: wymyśl coś lepszego... . ...no i co? Znów Ci nie poszło http://emoty.blox.pl/resource/tease2.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalio 17.03.2012 01:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 Gdybyś robił w taki deseń mógłbym Tobie zrobić te poddasze Twoimi rękami, http://images46.fotosik.pl/1391/27ec6182afe1f1a5med.jpg jak dajesz na grzybkach, ja pasuje. daje 20cm waty pod weiec nie wiem czy na esach dało by rade Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 17.03.2012 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 daje 20cm waty pod weiec nie wiem czy na esach dało by rade ESy są nawet na 50cm ale strach je brać do ręki. Gdy są obciążane w dół to jeszcze ok. ale na skosach taka konstrukcja mogłaby zjechać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 17.03.2012 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 ...bardziej pod górkę już nie umiecie wyznaczać tego g... trójkącika? Przeciez to prostej jak metr sznurka w kieszeni! Trochę poczekałem i się nieźle uśmiałem Za chwilę wejdą sinusy i cosinusy że o logarytmach i całkach nie wspomnę Macie jeszce jakieś pomysły? ...wieczorkiem może coś skrobnę ...może. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 17.03.2012 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 No fakt tylko profi45 napisał jak on to robi ty jak zwykle wolałeś trolić... no cóż... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 17.03.2012 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 a teraz napiszę jak ja wyznaczam ten trójkącik... najprościej jest go wyrysować na przeciwległej ścianie. Rysujemy trójkąt o wierzchołkach A,B,C gdzie A to punkt sufit-skos, B to ścianka kolankowa C to kąt prosty przyprostokątnych. Linia B-C to poziom niższej kolankowej. Teraz nanosimy dodatkową linię nad B-C czyli poziom drugiej ścianki kolankowej. Druga linia przecina A-B. Będzie to punkt-wierzchołek A'. Teraz wystarczy od A' poprowadzić pionową linię do C-B i mamy punkt C'. Mamy nasz trójkącik A'-B-C' i wystarczy zmierzyć odległość od ściany kolankowej do punktu C' i przenieść na wyższą kolankową i od tego punktu pionowo do linii poziomu wyższej kolankowej. I to jest punkt przejścia-narożnik jednej płaszczyzny w drugą... opisałem to zawile w matematyczny sposób ale w rzeczywistości zajmuje to niespełna 5 minut! http://images10.fotosik.pl/1069/ba8be4299ee99da2.jpg No i mamy ten punkt A' na kolankowej a drugi punkt to narożnik na suficie! I to jest linia w której musimy podwiesić te dwa UDeki skręcone razem. Podwieszamy na połówkę ESa wciśniętego pomiędzy profile i przykręconego do belki narożnej. Jak trzeba to 2-3 sztuki. Dalej to wkręty-sznurek-kreska od przykładnicy-grzybek przez kreskę do sznurka-profil. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 17.03.2012 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 (...)a nie dałem dzidy. Moze dzide tam trzeba dać?(...) A ciekawe jak miałem wyznaczyć punkt na ściance której niema... dodatkowo fajna podpieraczka - profil się trzymał! ...a linia? jak zwał tak zawł wiadomo o co chodzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 17.03.2012 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 Nie ma bo piane waliłeś tam klientom na końcu zamiast ją zrobic normalnie na poczatku Ty robisz przed ja robię po a wizualny efekt ten sam... Ty walisz zimną cegłę ja wełnę i piankę - tu efekt nie jest ten sam! ...no i co odpowiesz? lepsza cegła czy pianka bo jak już wspomniałem końcowy efekt wizualny ten sam tylko materiały różne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 17.03.2012 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 Czy ty kiedykolwiek myslałeś o akustyce poddasza jak je komuś robiłeś? Akustyka? A co to jest? Z czym się to je? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profi45 17.03.2012 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 Wizualnym efektem mnie zabiłes. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 17.03.2012 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 Z tasmami sie je tak najprościej ...z taśmami? ...takimi czarnymi? ...z takimi taśmami co stosuje się do owijania rur w chłodnictwie i klimatyzacji? ...no nie przypuszczałbym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 17.03.2012 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 ...zamiast pieprzyć głupoty może zadałbyś mi jedno sensowne pytanie które by mnie rozłozyło na łopatki! ...jest takie jedno. Dotyczące wyliczania skosów... nie umiałbym napisać jak bo trudno przelać na papier (ja takiego daru nie mam) ale w praktyce już parę razy to robiłem... pomyśl nad moim rysunkiem pomyśl i zadaj to pytanie... ...miłej nocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalio 17.03.2012 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 Profil45 - może mam za ściśły umysł, może mam po porosty za mocno rozwinięta wyobraźnie i zmysł przestrzenny ale nic nie rozumiem z tego co mi napisałeś możesz podesłać jakieś fotki ??? policzyć coś co jest na papierze mogę Ci wszytko problem się staje wtedy gdy coś odchodzi od tego co na pietrze jest w naturze a efekt ma być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profi45 17.03.2012 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 (edytowane) Profil45 - może mam za ściśły umysł, może mam po porosty za mocno rozwinięta wyobraźnie i zmysł przestrzenny ale nic nie rozumiem z tego co mi napisałeś możesz podesłać jakieś fotki ??? policzyć coś co jest na papierze mogę Ci wszytko problem się staje wtedy gdy coś odchodzi od tego co na pietrze jest w naturze a efekt ma być cos wymysle Edytowane 18 Marca 2012 przez profi45 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profi45 17.03.2012 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 ...zamiast pieprzyć głupoty może zadałbyś mi jedno sensowne pytanie które by mnie rozłozyło na łopatki! ...jest takie jedno. Dotyczące wyliczania skosów... nie umiałbym napisać jak bo trudno przelać na papier (ja takiego daru nie mam) ale w praktyce już parę razy to robiłem... pomyśl nad moim rysunkiem pomyśl i zadaj to pytanie... ...miłej nocy A ty kolego wytłumacz mi jak połaczone dwa CD sufit-skos odpinasz aby dac tam ocieplenie na rigipsa wieszakach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 18.03.2012 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 A ty kolego wytłumacz mi jak połaczone dwa CD sufit-skos odpinasz aby dac tam ocieplenie na rigipsa wieszakach ? ...nie jest to pytanie na które czekałem - myśl dalej. A jesli chodzi o Twoje pytanie. Nie widzę potrzeby odpinania zadnego profila by dać ocieplenie... wiem o co Ci chodzi. O nabijanie wełny na wieszaki (popularny sposób przy ESach) ale ja nie nabijam tylko wsuwam pod profile po zamocowaniu ich już na stałe. Przy grzybkach taka technika się lepiej sprawdza bo to płaska blaszka a nie widły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts