Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplam poddasze - krotkie pytania...

denes

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Oj rom-kom dałeś się złapać u Rafała esy są tak jak grzybki przynajmniej na zdjęciu były umieszczone łapki

sorru kolego ale nie wiem o co chodzi... Pytanie Rafała :

Moja odpowiedź na Twoje pytanie.

Teraz ja chciałbym zadać małe pytanko: W miejscu gdzie masz przymocowaną tzw. dzidę, (przypuśćmy że nie będzie na ściankach kolankowych kąta prostego)

Czy wpływa na poddasze brak kąta i jakie są tego skutki?

i ja własnie się do tego odniosłem. Nie wiem o jakie łapki i ESy chodzi...

I jeszcze raz kategorycznie stwierdzam że brak kąta prostego na ściankach kolankowych nie wpływa na linię - poziom na styku skos-kolankowa. Można również skorygować linię sufitu by tworzyła kąt prosty wtedy płaszczyzny skosu delikatnie "trapezują" lub mogą zmienić delikatnie (niezauważalnie) kąt pochylenia czyli tzw. śmigło. Ale jak już wspomniałem to tylko wtedy jeśli usilnie prostujemy sufit by nie odwzorował kształtu podłogi.

...no dobra. Brak kąta prostego wpływa na poddasze bo trudno się układa podłogę w krzywym pokoju ale to dotyczy wszystkich krzywych pomieszczeń...

Edytowane przez Rom-Kon

Odnociłem sie do tego

...nie jest to pytanie na które czekałem - myśl dalej.

A jesli chodzi o Twoje pytanie. Nie widzę potrzeby odpinania zadnego profila by dać ocieplenie... wiem o co Ci chodzi. O nabijanie wełny na wieszaki (popularny sposób przy ESach) ale ja nie nabijam tylko wsuwam pod profile po zamocowaniu ich już na stałe. Przy grzybkach taka technika się lepiej sprawdza bo to płaska blaszka a nie widły.

I wcześniejszego zdjecia rafała z skosem krzyżowo

Ale jak nie dejmujesz profili aby nadziać wełnę znaczy tniesz wałek 120 na trzy części i wpychasz paski problem tylko jak się trafi roocwool to płyta czy wałek ma 1 m (płyta na 0,5) to wtedy co docinasz ??? do 0,4 czy jak ???

Odnociłem sie do tego

I wcześniejszego zdjecia rafała z skosem krzyżowo

Ale jak nie dejmujesz profili aby nadziać wełnę znaczy tniesz wałek 120 na trzy części i wpychasz paski problem tylko jak się trafi roocwool to płyta czy wałek ma 1 m (płyta na 0,5) to wtedy co docinasz ??? do 0,4 czy jak ???

...a no idzie. Zobacz czy źle wygląda?

http://images41.fotosik.pl/180/59a9334f0d45aa0f.jpg

Rzucę więcej fotek z wełnowania na fotosika i zapodam na forum.

gin w wielu kwestiach się z Tobą zgadzam. Ale powiedz jedno - dlaczego u mnie nic nie pęka? Jesli ten grzybek jest taki, jakim go malujesz to dlaczego nie mam reklamacji na poddasza? ...wysyłam zapytanie do jednego z Inwestorów u którego robiłem parę lat temu - jest jeszcze na forum. Może odpowie. tym inwestorem jest Coulignon - moze skrobnie coś na temat swojego poddasza?

Wywołany do tablicy skrobię: Ano nie pęka. Sufity do małych nie należą a trzymają się ze 3 lata (?) Wichur troche było. Jedyne co mnie wkurza to podczas tychże wichur słychać jak dach i sufit pracują. Ale to chyba urok zabudowy G-K.

Profil45 - może mam za ściśły umysł, może mam po porosty za mocno rozwinięta wyobraźnie i zmysł przestrzenny ale nic nie rozumiem z tego co mi napisałeś możesz podesłać jakieś fotki ???

policzyć coś co jest na papierze mogę Ci wszytko problem się staje wtedy gdy coś odchodzi od tego co na pietrze jest w naturze a efekt ma być

Nistety nie znalazłem prawdziwego kosza aby cos zmontować o czym pisałem ale mam surowe pomieszczenie gdzie pomontuje to o czym pisałem i klikne kilka fotek z opisem jutro.

Kalio wyszedłes jakos na prosta ?

nie wiem, czy się nabijasz ale jeśli nie to można wiedzieć gdzie te mostki na zdjęciu?? właśnie ocieplam i wolałbym ich uniknąć ;)

Mostek jest tam gdzie będzie szczelina jak się szczelnie ułoży będzie ok

Nistety nie znalazłem prawdziwego kosza aby cos zmontować o czym pisałem ale mam surowe pomieszczenie gdzie pomontuje to o czym pisałem i klikne kilka fotek z opisem jutro.

Kalio wyszedłes jakos na prosta ?

niestety w pracy, a prze weekend nie było się okazji napić - po flaszce jakoś świat się prostszy wydaje

za to wziąłem się za okładanie swetra na suficie i co mogę stwierdzić - da się 1,5x1 płytę rockwoola pod sufitem powiesić ale gryzie i sypie niemiłosiernie

A naroże czeka w rogu aż się trochę wyprostuje.

Wywołany do tablicy skrobię: Ano nie pęka. Sufity do małych nie należą a trzymają się ze 3 lata (?) Wichur troche było. Jedyne co mnie wkurza to podczas tychże wichur słychać jak dach i sufit pracują. Ale to chyba urok zabudowy G-K.

Bardzo dziękuję za informację. ...3 lata? oj chyba bliżej 4 lat. Mam nadzieję że nawet podczas największych wichur poddasze będzie w całości - no chyba że dach wyląduje u sąsiada. Praca poddasza i z tym zwiazane trzaski to niestety normalne. Podaczas silnego wiatru zawsze buja więźbą a do tego dochodzi ssanie wiatru a przy dużych powierzchniach płyt siły ssące są dosyć duże. Wiatr sufity i skosy podnosi i opuszcza - dosłownie! I przy dużych sufitach lepiej jest zastosować zawiesia sztywne które ograniczają ruch w górę! I zamiast wieszków obrotowych i prętów lub lin lepiej stosować ESy, grzybki, wiezaki obrotowy ale z noniuszem lub trzeba robić konstrukcje usztywniającą

Edytowane przez Rom-Kon

zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami wklejam zdjęcia postępów w pracy. Zdecydowaliśmy zdjąć jedną warstwę cegły ze ścianki kolankowej, dać 20cm między krokwie, na to folia i 10 w płytach. Przed tynkami robimy tylko tę warstwę między krokwiami, na to folia i 10 na stelażu za ścianką (na Chińczyka ;) ), potem tynki i jak trochę przeschnie to tę druga warstwę wełny i płyta GK. Proszę Was o ewentualne uwagi (w koszu na dole wełna będzie uzupełniona, otwór na drzwi pomniejszony o 10-12cm bo ocieplenie wchodzi w światło otworu drzwiowego.

DSCF5298.jpg

DSCF5302.jpg

DSCF5304.jpg

DSCF5306.jpg

podpacie CD.jpg

Mając dwa pomonicze cd opieramy na nich właściwe CD podpierająć aby sie trzymały kawałkami ud zablokowanymi na żadana wysokośc pierwszego i drugiego profilu CD. Nasze CD wpuszczamy w zawias UD i możemy je bezpośrednio mocować na zawiesia jakie chcemy zastosowac czyli grzybki lub esy. Jak umocujemy CD demontujemy pomocnicze CD aby je wykorzystac przy dalszych pracach .