Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplam poddasze - krotkie pytania...

denes

Recommended Posts

Mam pytanie odnośnie paroizolacji: ocieplam wełną 20cm cały skos, czy paroizolację ciągnąć do końca, czy tylko do poziomu sufitu podwieszanego? a nad sufitem na tym stryszku dać coś innego np: geowłókninę? i druga kwestia to rozłożenie paroizolacji na suficie (będę mieć częściowo widoczne jętki), wtedy folia na całości? czy odcinkami między jętkami, a tam gdzie są jętki nie ma być tej folii wcale?

• Odpowiedzi 12,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam pytanie odnośnie paroizolacji: ocieplam wełną 20cm cały skos, czy paroizolację ciągnąć do końca, czy tylko do poziomu sufitu podwieszanego? a nad sufitem na tym stryszku dać coś innego np: geowłókninę?

Ja u siebie też ocieplam cały skos i na "stryszku", nad sufitem stosuję tanią aktywna folię paroizojacyjną.

...wszystko ładnie i pięknie. Mnie się te podoba ale... na takim stryszku trzeba zrobić wentylację bo folia zamknęła ujście pary... jesli coś przeleci przez strop - a przeleci bo nigdy nie będzie 100% izolacji- to na górze nie ma gdzie ulecieć... wystarczy kratka w ścianie szczytowej lub w kominie. Ja jednak preferuję folię paroprzepuszczalną (dachową) , geowłóknina (taka czarna szmatka jak worek PP do zboża ) lub płyty G-K bez stelaża.

...wszystko ładnie i pięknie. Mnie się te podoba ale... na takim stryszku trzeba zrobić wentylację bo folia zamknęła ujście pary... jesli coś przeleci przez strop - a przeleci bo nigdy nie będzie 100% izolacji- to na górze nie ma gdzie ulecieć... wystarczy kratka w ścianie szczytowej lub w kominie. Ja jednak preferuję folię paroprzepuszczalną (dachową) , geowłóknina (taka czarna szmatka jak worek PP do zboża ) lub płyty G-K bez stelaża.

nie wiem czy to widac na zdjeciach ale sa dwa otwory w szczytowych scianach

Mam już wyznaczoną ramkę obwodową do skosu w sypialni, chciałem przechytrzyć nie robiąc kosza tylko prosto (lepiej wizualnie w tym przypadku) tyle, że jest problem z podwieszaniem CDeków - skończyły się krokwie i będzie trzeba powiesić jakieś krawiędziaki między boczną prawą ścianą a więźbą do kręcenia grzybów - jak sądzicie?

U dołu, tam gdzie najszerzej jest słaby metr na szerokości - coś a'la łata powinno wystarczyć? To moje prywatne poddasze :)

http://img16.imageshack.us/img16/8781/imagee001r.jpg

cd na deskach jet tylko po to aby dobrze to wymierzyć,

w krokwi narożnej jest szczelina zapewniająca ciągłość wentylacji

jesli jest okno to powinna być wentylacja poprzez szczeline pod deskami

piszesz o wełnie pomiedzy deski a okna ale od strony okna czy od środka czy zamiast pianki ???

...jesli góra okna nie może być "normalna" przez narożną to chociaż dół zrób "normalny". Taka obróbka w pół-trumnę ładna nie jest.

wyszło najlepiej tak wizualnie jak było mniej to jakoś tak dziwnie było

Okno małe 66x118 służy tylko do doświetlania i wentylacji

hmm kolejny nasladowca colta

a w temacie rob kosz bedzie wneka na .... szafke?

Wyjdzie niewiadomo co - dziwny zaułek. Dokładając centymetry wełny i przymierzając płyty trochę dziwnie to wygląda. Robiąc na prosto bez kosza jest IMHO wizualnie lepiej. Pozostaje kwestia mocowania profilu - nie mam innego pomysłu jak wykorzystanie kilku łat (w poziomie więźba-ściana) i kręcenie tego fragmentu na esach.

co znajduje sie po drugiej stronie scian/y?

To jest ten fragment:

http://img190.imageshack.us/img190/4706/pietrobash.jpg

http://img16.imageshack.us/img16/8781/imagee001r.jpg

Ściana korytarza poszła lekko w prawo, aby minąć słup - ścianka pokoju u góry planu poszła lekko w górę - stąd uskok na półki na książki :) Tam wypadło podwójne żebro terrivy.