Rom-Kon 02.04.2012 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 mam pytanko, kolankowa-skos, jak na foto, trochę nie wyraźnie ale opisze o co chodzi, pomiędzy płytą skosu a ścianą kolankową zostaje mi taki pasek wolnej przestrzeni około 5 cm, co tam wcisnąć, i jak to obrobić? Folię przykleić do murłaty (coromix, taśma butylowa lub nawet akryl z tuby) i "strzelić" zszywkami. Na płytę nakleić taśmę separacyjną (może być taśma PCV) i jesli jest dużo miejsca "siknąć" pianką (dodatkowa izolacja termiczna i separacja od pracującego drewna) a jeśli nie ma już miejsca to wstawić taśmę dylatacyjną (taką jak na ścianach przy posadzkach) i zarzucić tynkiem. Aby na krawędzi nie pękało zazbroić taśmą siateczkową (taśma reparacyjna szerokości min. 10cm 2-3 warstwy) ...na fotce widzę że folia w jednym miejscu nie wyszła... czy się zawinęła? Będzie brak szczelności w paroizolacji! Zalecam poprawienie tego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateuszsc 02.04.2012 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 1.Z tego co Mi się wydaje (chyba rze coś źle rozumiem) docięty profil wisi na jednym wieszaku i jest połączony z resztą wsuwanym łącznikiem. 2.Tak to wygląda: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 02.04.2012 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 1.Z tego co Mi się wydaje (chyba rze coś źle rozumiem) docięty profil wisi na jednym wieszaku i jest połączony z resztą wsuwanym łącznikiem. 2.Tak to wygląda: [ATTACH=CONFIG]109483[/ATTACH] 1) docięty profil powinien wisieć na min. 2 wieszakach... faktycznie tak nie masz... jeśli możesz to popraw... 2) jeśli nie można było obniżyć sufitu to takie rozwiązanie jest chyba jedyne...( prawie jedyne*) niestety nie jest to ideał ale przy poprawnym opłytowaniu i dobrym spoinowaniu nie powinno nic się dziać. Na końcówki CDeków sufitowych nasuń UDeka - całość będzie stabilniejsza... chociaż profil główny przy płatwi jest blisko i końcówki profili nie są długie... może nawet to niepotrzebne. Przy takim układzie profili masz dwa wyjścia... jedno to zrobić ślizg na połączeniu skos-sufit a druga opcja to połączenie sztywne ale bardzo mocno zazbrojenie tak by płaszczyzn nie rozerwało - szeroka siatka na łączeniu i taśma narożnikowa na tym. * prawie jedyne bo w tym miejscu można zastosować V-profil ale tu są inni co stosują go -widać że z powodzeniem - i niech się trochę też udzielą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gin 03.04.2012 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 (edytowane) 1) docięty profil powinien wisieć na min. 2 wieszakach... faktycznie tak nie masz... jeśli możesz to popraw... 2) jeśli nie można było obniżyć sufitu to takie rozwiązanie jest chyba jedyne...( prawie jedyne*) niestety nie jest to ideał ale przy poprawnym opłytowaniu i dobrym spoinowaniu nie powinno nic się dziać. Na końcówki CDeków sufitowych nasuń UDeka - całość będzie stabilniejsza... chociaż profil główny przy płatwi jest blisko i końcówki profili nie są długie... może nawet to niepotrzebne. Przy takim układzie profili masz dwa wyjścia... jedno to zrobić ślizg na połączeniu skos-sufit a druga opcja to połączenie sztywne ale bardzo mocno zazbrojenie tak by płaszczyzn nie rozerwało - szeroka siatka na łączeniu i taśma narożnikowa na tym. * prawie jedyne bo w tym miejscu można zastosować V-profil ale tu są inni co stosują go -widać że z powodzeniem - i niech się trochę też udzielą... Wygląda że chyba da sie Tylko jak to zrobić aby nikomu nie nadepnąć na odcisk ? Problem dotyczy niezrozumiałych pojęć i przesztywnień konstrukcyjnych. Tego typu połączenie pozwala dla pojedynczych konstrukcji rusztów wykonanych na wieszakach grzybkowych na zastosowanie połączeń ślizgowych obwodowych sufitu i skosu. Dla wszystkich sufitów dwupoziomowych połączeń ślizgowych obwodowych i nazwijmy je sztywnych obwodowych. Istota tego rozwiazania jest możliwośc ugiecia sie płyty pomiedzy profilem V a odsunietym ostatnim profilem CD skosu. Jeżeli profil CD wystepuje blisko profilu V utrudnia ugiecie sie płyty i przesztywnia połączenie .Podsumowujac krótko błednie pojmowane sa pojęcia, sztywne połączenie i ślizgowe. Dla przedziałów płyt i rozstawu podpór czyli naszych profili CD 400mm mamy ugięcia rzędu do max 5mm bez szkody dla konstrukcji. W odróznieniu od wytycznych producentów płyty zastosowano tam bezmyślne dylatacje ponieważ nieudolnie rozwiązywano zagadnienia techniczne. Edytowane 3 Kwietnia 2012 przez gin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateuszsc 03.04.2012 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 Rom-Kon dziękuję za pomoc. Napisz proszę czy mam tak robić w pozostałych pokojach (a jeszcze mam trzy) coś jeszcze zmienić.Do jętki jest równe 2.5m teraz 3cm plus płyta mniej, chciałem jak najmniej z tego stracić. Co poprawić albo jak zrobić w pozostałych pomieszczeniach. Oczywiście wszystko do tej pory poprawiam zgodnie z twoimi wskazówkami.Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 03.04.2012 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 ...czyli proponujesz gin (ja tak to zrozumiałem) usunięcie ostatniego profila CD ze skosu by płyta miała gdzie się ugiąć... I jeszcze pytanie - na tej fotce z norgipsa folia paroizolacyjna jest pod profilami... jak to rozwiązać? ruszt 2-poziomowy i na głównych kleić folię a druga warstwa z kapeluszowych? Ale czy druga warstwa wełny będzie się trzymać? ...chodzi mi o zalecenia producentów folii refleksyjnych by zachować szczelinę pomiędzy folią a płytą. Masz gin na to jakiś pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 03.04.2012 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 Rom-Kon dziękuję za pomoc. Napisz proszę czy mam tak robić w pozostałych pokojach (a jeszcze mam trzy) coś jeszcze zmienić. Do jętki jest równe 2.5m teraz 3cm plus płyta mniej, chciałem jak najmniej z tego stracić. Co poprawić albo jak zrobić w pozostałych pomieszczeniach. Oczywiście wszystko do tej pory poprawiam zgodnie z twoimi wskazówkami. Z góry dziękuję. Jesli rzeczywiście taka mała wysokość to niewiele można z tym zrobić. Ja bym robił w tym stylu oczywiście z małymi poprawkami ...ale poczekajmy na odpowiedź gin'a. Może dorzuci swoje 0,03 PLN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateuszsc 03.04.2012 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 Czy jeżeli profile na skosie są prostopadle ustawione do profil na suficie to jest jakiś problem ?I proszę Rom-Kon napisz jak najlepiej poukładać teraz płyty do przykręcenia.Jeżeli możesz napisz jeszcze jaki małe poprawki Ci chodzą po głowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 03.04.2012 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 Czy jeżeli profile na skosie są prostopadle ustawione do profil na suficie to jest jakiś problem ? I proszę Rom-Kon napisz jak najlepiej poukładać teraz płyty do przykręcenia. Jeżeli możesz napisz jeszcze jaki małe poprawki Ci chodzą po głowie. Jeśli chodzi o układ prostopadły to n nic nie szkodzi... właśnie teraz na budowie mam taki układ. Płyty na suficie rozmieszczasz tak by pierwsza płyta przy skosie nie miała pióra a ostatnia przy ścianie miała sensowną szerokość. Oczywiście krawędzie cięte muszą wypadać na profilach i muszą być przesunięte - brak krzyży. Płyta przy skosie musi wychodzić poza płaszczyznę skosu - płyta skosu nachodzi na płytę sufitu. Jakim sposobem wykończysz połączenie skos-sufit to tylko zależy od Ciebie... masz podane trzy możliwości. Jeśli masz dostęp do V-profila to wybierz sposób gin'a - dopytaj go o szczegóły. ...a małe poprawki już wymieniłem. Chodzi głównie o łączenie profili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateuszsc 04.04.2012 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2012 Napisz jak układasz płyty równolegle dłuższą krawędzią do profila czy prostopadle i jak najlepiej w moim przypadku to zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 04.04.2012 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2012 Płyty zawsze kładę prostopadle do profili. W poprzednim poście napisałem że pierwszą płytę ściąć by usunąć pióro i dalej tak rozmierzyć by przy ścianie nie wyszła trudna do przykręcenia ścinka... reszta w poprzednim poście... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrip 04.04.2012 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2012 Trudne do uwierzenia, ale ten wątek przeczytałem od deski do deski.... Mam zamiłowanie do budowlanki więc chciałem spróbować, czy dam rade z poddaszem... Podchodziłem sceptycznie.. ale ogrom dostępnej tu wiedzy mnie zachęcił... Obecnie płytuję 3 pokój i jestem zadowolony z jakości (stosuję większość rozwiązań rekomendowanych przez Rom-Kon'a, choć nie tyko). Na tym etapie wypada mi się zgodzić z jednym z forumowiczów - solidnie wykonane poddasze jest warte ceny min. 80 pl/m.... dziesiątki szczegółów do dokładnego wykonania (o wełnie nie wspominając). Mnie to zajmuje tyle czasu, że jakbym miał się z tego utrzymać to nie zarobiłbym na chleb Szacunek dla Was, za to że Wam się chce po tej pracy dzielić wiedzą na tym forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 04.04.2012 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2012 Trudne do uwierzenia, ale ten wątek przeczytałem od deski do deski.... (...) Dobrze się czujesz Kolego? Przecież tych naszych wypocin więcej niż 20 stron nie da się przeczytać! Na tym etapie wypada mi się zgodzić z jednym z forumowiczów - solidnie wykonane poddasze jest warte ceny min. 80 pl/m.... dziesiątki szczegółów do dokładnego wykonania (o wełnie nie wspominając). Dobrze wiedzieć - czas podnieść stawki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 06.04.2012 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Ja czytam na bieżąco i konfontuje to co przeczytam z tym co mi sie udało zrobić na poddaszu. Jak narazie uwazam ze same sukcesy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wibart 09.04.2012 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 witam, mam szybkie pytanie z pogranicza ocieplenie poddasza.Jutro wchodzi do mnie elektryk i przed weekendem zadał pytanie. Czy przewody puszczamy w krokwiach -przewiercena po środku - to jego propozycja. Czy tez puscic je pod krokwiami by docelowo lezały pomiedzy KG a folią paraizolacujną - to moja koncepcja. Pytanie, który pomysł z punktu widzenia pozniejszego ocieplania jest lepszy. Wydaje mi sie ze moja koncepcja minimalizuje ilość przejść przez folię - ale czy jest to wykonalne techniczne - pozniejsze podkładanie foli pod peszle. Jaka jest minimalna odległość pomiedzy folią a profilami KG? Czy mogą być na styk? dzieki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 09.04.2012 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 (edytowane) witam, mam szybkie pytanie z pogranicza ocieplenie poddasza. Jutro wchodzi do mnie elektryk i przed weekendem zadał pytanie. Czy przewody puszczamy w krokwiach -przewiercena po środku - to jego propozycja. Czy tez puscic je pod krokwiami by docelowo lezały pomiedzy KG a folią paraizolacujną - to moja koncepcja. Pytanie, który pomysł z punktu widzenia pozniejszego ocieplania jest lepszy. Wydaje mi sie ze moja koncepcja minimalizuje ilość przejść przez folię - ale czy jest to wykonalne techniczne - pozniejsze podkładanie foli pod peszle. Jaka jest minimalna odległość pomiedzy folią a profilami KG? Czy mogą być na styk? dzieki za pomoc jako że folię standardowo dajemy na profilach a nie na krokwiach więc zabieg przewiercania krokwi uwazam za zbędny. Tym bardziej że kable powinny iść w peszlach czyli otwory muszą być dosyć duże - to moze wpłynąć na wytrzymałość krokwi. Dodatkowo kable na ścianach powinny iść z daleka od przewidywanego sufitu i skosu - chodzi o swobodny montaż profila UD na ścianie. Edytowane 11 Kwietnia 2012 przez Rom-Kon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wibart 09.04.2012 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 Moja pomyłka, nie chodzi o krokwie (wiercenie ich to faktycznie bez sensu) a o jętki.Jeśli ma iść pod folią w peszlu... to ok ale jednoczesnie trudno zachować by było daleko od sufitu. Daleko od sufitu bedzie gdy schowamy w jętkach ... ale wtedy jka wsuwac wełne pomiedzy jętki??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrip 10.04.2012 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Moja pomyłka, nie chodzi o krokwie (wiercenie ich to faktycznie bez sensu) a o jętki. Jeśli ma iść pod folią w peszlu... to ok ale jednoczesnie trudno zachować by było daleko od sufitu. Daleko od sufitu bedzie gdy schowamy w jętkach ... ale wtedy jka wsuwac wełne pomiedzy jętki??? U mnie elektryk puścił kable (w peszlach) zaraz pod jętkami. W efekcie kabel jest prowadzony 14cm nad plytą/folią (10 cm wełna jako druga warstwa + 1 cm luzu + 3 cm profil). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 10.04.2012 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 u mnie podobnie.. w peszlach pod jętkami, potem doszedł jeszcze sufit podwieszany w którym te kable są ukryte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateuszsc 10.04.2012 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Pytanie do Rom - Kon . Co myślisz o takim rozwiązaniu sufit -skos. Dwa profile skręcone ze sobą. Jeżeli coś takiego wchodzi w grę to co lepsze płyta do płyty i na sztywno czy może ślizg. Czy lepiej nie zawracać sobie głowy i zrobić tak jak pisałeś wcześniej płyta skosu ponad sufit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts