wibart 10.04.2012 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 u mnie podobnie.. w peszlach pod jętkami, potem doszedł jeszcze sufit podwieszany w którym te kable są ukryte Ja pod jetkami chce dac od razu sufit. Czyli jesli profil ma 3 cm, 2 cm peszel to folia miedzy nad czy pod peszlem? Nie moge dac pod jetkami 10 cm wełny bo wtedy obnize pomieszczenia do 200 a chce mieć ok 260 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 10.04.2012 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 jak dla mnie to może być tak profil, folia i peszel albo peszel i folia - jak wygodniej, zalezy jak ten kabel/peszel biegniebtw a nie można by opuścić tego sufitu o jakieś 3cm, wtedy ten peszel zmieści sie bez problemu między profilem a jentką?! a sufit i tak bedzie miał te ok 257cm czy coś koło tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateuszsc 11.04.2012 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 (edytowane) Dziekuję za pomoc FlashBack.Widzę że zjechałeś z wysp na święta do domu. Jednak zaczekam na Rom-Kon Edytowane 11 Kwietnia 2012 przez Mateuszsc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 11.04.2012 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 (edytowane) Pytanie do Rom - Kon . Co myślisz o takim rozwiązaniu sufit -skos. Dwa profile skręcone ze sobą. [ATTACH=CONFIG]110761[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]110762[/ATTACH] Jeżeli coś takiego wchodzi w grę to co lepsze płyta do płyty i na sztywno czy może ślizg. Czy lepiej nie zawracać sobie głowy i zrobić tak jak pisałeś wcześniej płyta skosu ponad sufit. ...sorki że tak późno ale coś Forum przestało mi przysyłać powiadomienia - dostałem bana??? ...jesli tak to mogli mnie chociaż zawiadomić Jeśli chodzi o fotki... to ja własnie teraz na tej budowie tak robię... chociaż ten UDek ze sufitu za daleko wysunięty - niepotrzebnie będzie "przewodził zimno". Takie połączenie jest całkowicie sztywne wiec teraz dalej na sztywno. Normalnie płyty przykręcane do profili UD i CD... jedna z płyt fazowana (ze skosu) i po zagruntowaniu wypełnienie Vario. Na to taśma narożnikowa Midflex lub Ultraflex albo też na Vario lub na gotową mieszankę z wiaderka. Narożnik wklejam po spoinowaniu płaszczyzn płyt! ...uprzedzam dalsze pytania (innych Forumowiczów) dotyczące braku wełny w miejscu drewna - taka masa ( w sensie grubość) drewna też ma swoją izolacyjność tym bardziej że nad tym drewnem (płatwią) jest pierwsza warstwa wełny a płatew jest w miejsce drugiej... oczywiście jest w tym miejscu gorsza izolacyjność ale bez przesady - zamrozy nie wyjdą! A w budynku nawet energooszczędnym trzeba jeszcze "swobodnie" mieszkać - chodzi o wysokość. Edytowane 16 Kwietnia 2012 przez Rom-Kon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 11.04.2012 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Moja pomyłka, nie chodzi o krokwie (wiercenie ich to faktycznie bez sensu) a o jętki. Jeśli ma iść pod folią w peszlu... to ok ale jednoczesnie trudno zachować by było daleko od sufitu. Daleko od sufitu bedzie gdy schowamy w jętkach ... ale wtedy jka wsuwac wełne pomiedzy jętki??? Poprzedni post zedytowałem - teraz jest jaśniej. Chodziło o to by na ścianach kable nie szły w miejscu przewidywanego montażu profili UD! ...poprzednio wyszło masło maślane... sorki. Kable daj normalnie pod jętkami wtedy swobodnie wełna pójdzie pomiędzy jętki (kable nie będą przeszkadzać) i jeśli wełna pójdzie również pod jętkami to też nie będzie kolidować z kablami... kable pójdą pomiędzy warstwami wełny - dodatkowa ochrona p.poż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profi45 11.04.2012 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 ...sorki że tak późno ale coś Forum przestało mi przysyłać powiadomienia - dostałem bana??? ...jesli tak to mogli mnie chociaż zawiadomić Jeśli chodzi o fotki... to ja własnie tak robię... chociaż ten UDek ze sufitu za daleko wysunięty - niepotrzebnie będzie "przewodził zimno". Takie połączenie jest całkowicie sztywne wiec teraz dalej na sztywno. Normalnie płyty przykręcane do profili UD i CD... jedna z płyt fazowana (ze skosu) i po zagruntowaniu wypełnienie Vario. Na to taśma narożnikowa Midflex lub Ultraflex albo też na Vario lub na gotową mieszankę z wiaderka. Narożnik wklejam po spoinowaniu płaszczyzn płyt! ...uprzedzam dalsze pytania (innych Forumowiczów) dotyczące braku wełny w miejscu drewna - taka masa ( w sensie grubość) drewna też ma swoją izolacyjność tym bardziej że nad tym drewnem (płatwią) jest pierwsza warstwa wełny a płatew jest w miejsce drugiej... oczywiście jest w tym miejscu gorsza izolacyjność ale bez przesady - zamrozy nie wyjdą! A w budynku nawet energooszczędnym trzeba jeszcze "swobodnie" mieszkać - chodzi o wysokość. Jak wy ludzie to poskręcacie ? zastanówcie sie obaj ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateuszsc 11.04.2012 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 (edytowane) Dzięki Rom-Kon tak właśnie robię .Tego udeka przytnę.Czy płyty kręcić do udeków przy suficie (po obwodzie) czy tylko skos - sufit. Nad płatwią jest 15 cm wełny ,a płatew ma 27cm x 27cm więc kawał drewna. "profi45" już to poskręcałem. Edytowane 11 Kwietnia 2012 przez Mateuszsc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wibart 11.04.2012 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Poprzedni post zedytowałem - teraz jest jaśniej. Chodziło o to by na ścianach kable nie szły w miejscu przewidywanego montażu profili UD! ...poprzednio wyszło masło maślane... sorki. Kable daj normalnie pod jętkami wtedy swobodnie wełna pójdzie pomiędzy jętki (kable nie będą przeszkadzać) i jeśli wełna pójdzie również pod jętkami to też nie będzie kolidować z kablami... kable pójdą pomiędzy warstwami wełny - dodatkowa ochrona p.poż. A folia idzie pod peszel, czy miedzy peszel a wełne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 12.04.2012 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 A folia idzie pod peszel, czy miedzy peszel a wełne? Układ warstw od dołu: płyta G-K folia paroprzepuszczalna profile CD60 i UD30 na wieszakach wełna kable w peszlach welna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 12.04.2012 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 ok. ....... folia paroszczelna! ...sorki:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 12.04.2012 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 ok. ...sorki:D @Rom - odnośnie obróbki okna dachowego mam pytanie - patrząc na foto 2, 3, 4 z twojego albumu - czy ten UD od glifu przykręcasz do krokwi ? i czy tego ud skręcasz z ud skosu (foto 6) tam na dole (i na górze też)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 13.04.2012 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 @Rom - odnośnie obróbki okna dachowego mam pytanie - patrząc na foto 2, 3, 4 z twojego albumu - czy ten UD od glifu przykręcasz do krokwi ? i czy tego ud skręcasz z ud skosu (foto 6) tam na dole (i na górze też)? Tak. UD przykręcam do krokwi a jesli ta krokiew jest za daleko to podkładam kawałek łaty. Łatę przykręcam do krokwi a UD do łaty. Dół tego UDeka przykręcam do UDeka bocznego glifu - tego który zamyka profile CD na skosie. Na fotkach widać jeszcze wkręty pomocnicze łączące profil UD i CD (CD ten od "progu" okna) po związaniu pianki usuwam je - są to zwykłe wkręty do płyt. Nie jest to konieczne.... ale ładniej wygląda bez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profi45 13.04.2012 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 aby przełamac płyty w połaciowych można czasem dokręcić do CD -V na pchły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 13.04.2012 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 dzięki za pomoc, jak widać sposobów jest wiele a jak rozumiem płyty boczne glifu wsuwa sie w ramę okna i przykręca tylko do ud-ka skosu, bez pośrednich elementów jak góra i dół glifu ?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profi45 13.04.2012 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 dzięki za pomoc, jak widać sposobów jest wiele a jak rozumiem płyty boczne glifu wsuwa sie w ramę okna i przykręca tylko do ud-ka skosu, bez pośrednich elementów jak góra i dół glifu ?! Tak przykręcamy tylko do bocznych UD skosu i pasujemy po wsunięciu w miare bez luzu w oknie. Płytowanie okna połaciowego wykonujemy po płytowaniu skosu. Płyta dodatkowo podparta jest na CD dolnego glifu okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 13.04.2012 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 to co wcześniej okno połaciowe a potem skosy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profi45 13.04.2012 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 proponuje odwrócić kolejność... Możesz uzasadnić ? da sie ale nie dostrzegam zalet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrip 13.04.2012 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 Ja mam pytanie z innej beczki. W jaki sposób jesteście w stanie odwzorować kąt pod którym trzeba przyciąć płytę ?Jeżeli docinam pod kątem prostym, to wszystko jest cacy.Ale jezeli mam dopasować płytę po innym kącie (np. przy łączeniu płyt w koszu) to jest już gorzej. Aby szczelina pomiędzy płytami była mniejsza niż 0,5cm muszę tracić masę czasu na docinki i ścieranie tarnikiem, itp. Pewnie macie jakieś sposoby albo narzędzia.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profi45 13.04.2012 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 Ja mam pytanie z innej beczki. W jaki sposób jesteście w stanie odwzorować kąt pod którym trzeba przyciąć płytę ? Jeżeli docinam pod kątem prostym, to wszystko jest cacy.Ale jezeli mam dopasować płytę po innym kącie (np. przy łączeniu płyt w koszu) to jest już gorzej. Aby szczelina pomiędzy płytami była mniejsza niż 0,5cm muszę tracić masę czasu na docinki i ścieranie tarnikiem, itp. Pewnie macie jakieś sposoby albo narzędzia.... Trójkąty lub trapezy. Musisz dokładnie przenieść wysokośc i długość na płyte i łączysz wierzchołki i masz trzeci bok trójkąta cała filozofia. Trapez wyznacz czworobok i dodasz trójkąt. Ale jeżeli ciągle wychodzi ci 5mm więcej to podczas cięcia płyt utnij 5mm mniej;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 14.04.2012 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2012 (...) mniej pracochlonne bo metoda pozbawiona koniecznosci wczesniejszego docinania plyt do swiatla okna. Trochę mnie to nie przekonuje... obojętnie kiedy położę płyty skosu i tak muszę wyciąć "światło" a dla mnie gorzej się przycina górny i dolny glif do płaszczyzny jak nie ma płyt na skosie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts