Maciek.nowy 10.08.2012 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2012 skąd przyszło ci to do głowy? Najprawdopodobniej z niewiedzy... A jak powinno być poprawnie? Oświećcie mnie! I jak połączyć folię paroizolacyjną ze ścianą kolankową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czopka 11.08.2012 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2012 Dzięki FlashBack ale jak obudować tą belkę jak wsadzę profil cw50 miedzy nią, belka ma 15x15 to mi zostanie po 5cm z każdej strony. A przepomy to chodzi o odejście od skosu ze ścianka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slusar 12.08.2012 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 Najprawdopodobniej z niewiedzy... A jak powinno być poprawnie? Oświećcie mnie! I jak połączyć folię paroizolacyjną ze ścianą kolankową? Tasma Butylowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość AKL 12.08.2012 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 Witam się. Przegladam ten wontek od dłużeszgo czasu, przygotowując się samodzielnie do zabudowy poddasza. Właśnie tę zabudowę rozpocząłem, korzystając z zawartych tu uwag. Robię to sam wraz z żoną (nie ukrywam chodzi o zaoszczędzenie kasy). Konstrukcja oparta na grzybkach, tych co produkuje "Kole..." Konkretne pytania mam, do fachowców jak również do amatorów wykonawców. Chodzi mi o następujące rzeczy: Mam kilka okien połaciowych - konkretnie 6 szt. i nie wiem jak je obrobić kilka z nich aby były "nie sztywne połaczenia", a wyglada to tak: [ATTACH=CONFIG]130684[/ATTACH] interesuje mnie jak zabudować (połączyć) prawą krokiew okna i ściany szczytowej. Czy łączyć na sztywno, czy też dokręcić łatę i tam grzyba - tu jest taka możliwość akurat? Drugie okno - tu brak mozliwości dokręcić łatę do ściany działowej [ATTACH=CONFIG]130685[/ATTACH] i tu brak podwieszenia cedeków na drugich grzybach. Mozliwe jest (a raczej czy prawidłowe) wkręcenie dwóch grzybów (jak przy obróbce okna połaciowego) po obu stronach krokwi - wtedy mam dwa - i połaczenie z udekiem na ścianie działowej na sztywno. Czy będzie dobrze, czy źle? Tu okno w łazience. Też brak krokwy po prawej stronie i ściana działowa obok. [ATTACH=CONFIG]130686[/ATTACH] Tu okno na klatce schodowej (z jego oprawą to dopiero będzie cyrk - jak się nie połamę to bedzie OK ). [ATTACH=CONFIG]130687[/ATTACH] Za wszelkie sugestie jestem wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość AKL 12.08.2012 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 No dzięki FlashBack za rzeczową wypowiedź. Nie muszę się więc martwić i ocieplać według Ciebie. Nawet lepiej, będzie więcej miejsca i kasy dużo zaoszczędzę, a niejedna firma twierdziła, że się da. No dobrze, że się na nich nie zdecydowałem. To był sarkazm oczywiście. Ty FlashBack byś tego nie umiał tego zrobić ale ja muszę. Może Rom-Kon coś podpowie lub profi74 coś podrzucą, wszak mamy demokrację, a nuż się coś poradzi . FlashBack i tak dzięki za zainteresowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz2 13.08.2012 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2012 (edytowane) Witam Mam pytanie robię zabudowę skosu poddasza i sufitu z profili cd i ud ruszt pojedyńczy. Odległość od ścianki działowej do krokwi (na której montuję ostatni wieszak) to 80 cm (krokiew równolegle do ścianki). na ściance działowej montuję profil UD. I teraz moje pytanie profil ud ma tutaj pełnić funkcję nośną (nie mam możliwości zamontowania bliżej ścianki działowej wieszaka) Czy powinienem przykęcić profil CD do UD np pchełką (taka sytuacja jest na skosach więc bez skręcenia profil CD może zsuwać się w dół). Na suficię jest podobnie tylko odległość od jętki do ściany jest mniejsza. Czy płytę GK mocować tylko do UD czy do również do CD pozdrawiam Na drugim zdjęciu jest sufit w okolicy wyłazu na strych tutaj odległość od wieszaka do ściany jest mniejsza ale te krótkie profile mocowane są tylko na jednym wieszaku. Czy mocować te cd do ud pchełką?. Edytowane 13 Sierpnia 2012 przez lukasz2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz2 13.08.2012 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2012 Czy ktoś mi pomoże, bu jutro chcę przykręcać płyty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profi45 14.08.2012 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2012 Czy ktoś mi pomoże, bu jutro chcę przykręcać płyty Zadnych pchełek nie dawaj. Na skosie przykręcisz płyte do UD z lewej strony tylko. Rozpoczynasz krecenie płyty od srodka w poblizu wieszaków i zakonczysz krecąc do UD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profi45 14.08.2012 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2012 No oni na pewno pomogą bo w tym siedzą. Dachy to nie moja działka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz2 14.08.2012 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2012 dziś się dowiedziałem , że są takie profile ud z grubszej blachy. Ja zamontowałem takie zwykłe. czy te cieńsze utrzymają tą konstrukcję. mam już wszystko przygotowane do przykręcania płyt więc nie uśmiecha mi się rozbierać wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość AKL 14.08.2012 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2012 Zadnych pchełek nie dawaj. Na skosie przykręcisz płyte do UD z lewej strony tylko. Rozpoczynasz krecenie płyty od srodka w poblizu wieszaków i zakonczysz krecąc do UD. Kurcze profi45 chyba odpowiedziałeś pośrednio i na mój problem. Cedeka z Udekiem nie skręcać, a płytę dokręcić do Udeka tam gdzie brakuje wieszaków, jak dobrze załapałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profi45 14.08.2012 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2012 (edytowane) Kurcze profi45 chyba odpowiedziałeś pośrednio i na mój problem. Cedeka z Udekiem nie skręcać, a płytę dokręcić do Udeka tam gdzie brakuje wieszaków, jak dobrze załapałem. Dobrze łapiesz . Płyty krecimy zawsze do nośnych profili i gdy wieszaki sa obciążone docelowo to możemy połapac płyte do UD . Wkrety dasz co 30cm do UD. Edytowane 15 Sierpnia 2012 przez profi45 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz2 14.08.2012 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2012 Powiedżcie czy przy tym cienkim ud ta konstrukcja wytrzyma.czy jezeli ud skręcony kest z cd to co może się dziać?Niektórzy skręcają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek.nowy 16.08.2012 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 No i przeczytałem cały wątek, jak to się mówi od deski do deski. Wiem już co nieco, ale jak na razie teoretycznie.. Zobaczymy co pokaże praktyka W każdym razie dzięki wszystkim za odpowiedzi, które wprawdzie nie mi były udzielane, ale wiele mi pomogły w ogarnięciu tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
płosiak 20.08.2012 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 (edytowane) witam, jak można inaczej zrobić szczelinę wentylacyjna (nie wycinając części ocieplenia pod płyta OSB), czy mogę zastosować kanały nawiewne typu "zetka", tzn. wycinając część płyty OSB, przez tą dziurę wchodziłby kanał a wychodził przez górna szczelinę wentylacyjną na zewnątrz. Na OSB położona jest membrana. Dołączam zdjęcie. Edytowane 21 Sierpnia 2012 przez płosiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amigopn 21.08.2012 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 (edytowane) Witam.Panowie czym mogę docieplić skosy poddasza użytkowego. Dach jest z dachówki do tego wełna mineralna 20 cm, konstrukcja z metalowych profili i płyta karton gips. Jednak przy wiatrach wyraźnie czuć chłód. Dodam, że nie mam możliwości i nie chce zmieniać konstrukcji metalowej, chce zastosować jakiś materiał i przykleić go na tą płytę karton gips.Czy jest w ogóle materiał co się sprawdzi? Myślałem o doklejeniu na płytę:polistyrenu lub styrodur xpsytong multiporCo będzie do tego najlepsze? Tylko bez bajek o wdmuchiwaniu. Dziękuję Edytowane 22 Sierpnia 2012 przez amigopn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katarzyna S 23.08.2012 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 Skoro już jest wełna mineralna nie lepiej teraz także zastosować wełnę? Ta dotychczasowa, jakie ma parametry? Jeśli wełna jest tylko pomiędzy krokwiami, może dobrym rozwiązaniem będzie montaż wełny mineralnej pomiędzy profile pod istniejące płyty gk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ermua 23.08.2012 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 A chciałoby ci się zdejmować płyty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amigopn 23.08.2012 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 Właśnie chodzi o to żeby nie zdejmować płyt. Wydaje mi się, że xps powinno zadziałać tylko jakbym był fachowcem w tym zakresie to bym nie pytał. Pytanie wiec jak dla mnie jest otwarte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek.nowy 24.08.2012 04:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 Na jaką odległość odsunąć płyty GK od ścian? Chcę zrobić połączenie ślizgowe i nie jestem pewny odległości. Czy 2-3 mm wystarczą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts