Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplam poddasze - krotkie pytania...

denes

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość AKL

Witam się.

Przegladam ten wontek od dłużeszgo czasu, przygotowując się samodzielnie do zabudowy poddasza. Właśnie tę zabudowę rozpocząłem, korzystając z zawartych tu uwag. Robię to sam wraz z żoną (nie ukrywam chodzi o zaoszczędzenie kasy). Konstrukcja oparta na grzybkach, tych co produkuje "Kole..."

Konkretne pytania mam, do fachowców jak również do amatorów wykonawców.

Chodzi mi o następujące rzeczy:

Mam kilka okien połaciowych - konkretnie 6 szt. i nie wiem jak je obrobić kilka z nich aby były "nie sztywne połaczenia", a wyglada to tak:

[ATTACH=CONFIG]130684[/ATTACH]

interesuje mnie jak zabudować (połączyć) prawą krokiew okna i ściany szczytowej. Czy łączyć na sztywno, czy też dokręcić łatę i tam grzyba - tu jest taka możliwość akurat?

Drugie okno - tu brak mozliwości dokręcić łatę do ściany działowej

[ATTACH=CONFIG]130685[/ATTACH]

i tu brak podwieszenia cedeków na drugich grzybach. Mozliwe jest (a raczej czy prawidłowe) wkręcenie dwóch grzybów (jak przy obróbce okna połaciowego) po obu stronach krokwi - wtedy mam dwa - i połaczenie z udekiem na ścianie działowej na sztywno. Czy będzie dobrze, czy źle?

Tu okno w łazience. Też brak krokwy po prawej stronie i ściana działowa obok.

[ATTACH=CONFIG]130686[/ATTACH]

Tu okno na klatce schodowej (z jego oprawą to dopiero będzie cyrk - jak się nie połamę to bedzie OK ).

[ATTACH=CONFIG]130687[/ATTACH]

Za wszelkie sugestie jestem wdzięczny.

Gość AKL

No dzięki FlashBack za rzeczową wypowiedź. Nie muszę się więc martwić i ocieplać według Ciebie. Nawet lepiej, będzie więcej miejsca i kasy dużo zaoszczędzę, a niejedna firma twierdziła, że się da. No dobrze, że się na nich nie zdecydowałem.

To był sarkazm oczywiście. Ty FlashBack byś tego nie umiał tego zrobić ale ja muszę. Może Rom-Kon coś podpowie lub profi74 coś podrzucą, wszak mamy demokrację, a nuż się coś poradzi :).

FlashBack i tak dzięki za zainteresowanie :D

Witam

Mam pytanie

robię zabudowę skosu poddasza i sufitu z profili cd i ud ruszt pojedyńczy.

Odległość od ścianki działowej do krokwi (na której montuję ostatni wieszak) to 80 cm (krokiew równolegle do ścianki). na ściance działowej montuję profil UD.

I teraz moje pytanie

profil ud ma tutaj pełnić funkcję nośną (nie mam możliwości zamontowania bliżej ścianki działowej wieszaka) Czy powinienem przykęcić profil CD do UD np pchełką (taka sytuacja jest na skosach więc bez skręcenia profil CD może zsuwać się w dół). Na suficię jest podobnie tylko odległość od jętki do ściany jest mniejsza.

Czy płytę GK mocować tylko do UD czy do również do CD

pozdrawiam

stelaż.jpg

Na drugim zdjęciu jest sufit w okolicy wyłazu na strych tutaj odległość od wieszaka do ściany jest mniejsza ale te krótkie profile mocowane są tylko na jednym wieszaku. Czy mocować te cd do ud pchełką?.zabudwa2.jpg

Edytowane przez lukasz2

Gość AKL
Zadnych pchełek nie dawaj. Na skosie przykręcisz płyte do UD z lewej strony tylko. Rozpoczynasz krecenie płyty od srodka w poblizu wieszaków i zakonczysz krecąc do UD.

Kurcze profi45 chyba odpowiedziałeś pośrednio i na mój problem. Cedeka z Udekiem nie skręcać, a płytę dokręcić do Udeka tam gdzie brakuje wieszaków, jak dobrze załapałem.

Kurcze profi45 chyba odpowiedziałeś pośrednio i na mój problem. Cedeka z Udekiem nie skręcać, a płytę dokręcić do Udeka tam gdzie brakuje wieszaków, jak dobrze załapałem.

Dobrze łapiesz . Płyty krecimy zawsze do nośnych profili i gdy wieszaki sa obciążone docelowo to możemy połapac płyte do UD . Wkrety dasz co 30cm do UD.

Edytowane przez profi45

witam, jak można inaczej zrobić szczelinę wentylacyjna (nie wycinając części ocieplenia pod płyta OSB), czy mogę zastosować kanały nawiewne typu "zetka", tzn. wycinając część płyty OSB, przez tą dziurę wchodziłby kanał a wychodził przez górna szczelinę wentylacyjną na zewnątrz. Na OSB położona jest membrana. Dołączam zdjęcie.

P8190719.jpg

Edytowane przez płosiak

Witam.

Panowie czym mogę docieplić skosy poddasza użytkowego. Dach jest z dachówki do tego wełna mineralna 20 cm, konstrukcja z metalowych profili i płyta karton gips. Jednak przy wiatrach wyraźnie czuć chłód. Dodam, że nie mam możliwości i nie chce zmieniać konstrukcji metalowej, chce zastosować jakiś materiał i przykleić go na tą płytę karton gips.

Czy jest w ogóle materiał co się sprawdzi? Myślałem o doklejeniu na płytę:

polistyrenu lub styrodur xps

ytong multipor

Co będzie do tego najlepsze? Tylko bez bajek o wdmuchiwaniu. Dziękuję

Edytowane przez amigopn