Rom-Kon 29.09.2012 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2012 Ponawiam pytanie czy: Wielkim grzechem będzie wykończenie narożnika wewnętrznego PCV a nie siatka z alu? Nie ukrywam że taniej mi to wyjdzie i stąd to pytanie Dodatkowo skoro już jestem przy głosie: Czy ściankę kolankową ( jestem zmuszony ją postawić bo ścianki murowane w pomieszczeniu są nierówne jedna niżej niż dwie pozostałe ) można postawić na UD/CD? czy trzeba na UW? A i jeszcze przy okazji:.. Czy pierwszą "warstwę" fizelizy poprostu się wtapia w szpachlówkę ze spoiny czy też powinno się już ją lekko "polizać" z wierzchu np. Uniflottem? 1. siatka z alu? My to rozmawiamy o karton-gipsach a nie o styropianie. To właśnie tam używa się narożników ze siatką... chociaż w remontówce czasem też. 2. ścianki kolankowe można zrobić (i najczęściej się tak robi) z CD i UD. Jeśli jest to wysoka ścianka (powyżej 1,2m) to trzeba wtedy robić tak jak ścianki osłonowe - profile mocuje się do muru za pomocą ESów. 3. flizelinę się WTAPIA w miękką masę i z wierzchu się ją lekko "liże" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz2 29.09.2012 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2012 (edytowane) Taa 17/17:-) czytaj wolniej. 40/17 czyli co 17 cm napierwszą warstwę to za gęsto? (na stronie 20 zeszytu knaufa http://www.knauf.pl/cms_media/karty_systemowe/D11.pdf ) jest 17 cm na pierwszą i na drugą warstwę ale chyba z tymi rysunkami jest coś nie tak. czy jak jest gęściej to coś cię stanie? bo narazie mam zamocowane wstępnie płyty co jakieś 55 cm a jak dam pomiędzy nie jeszcze wkręta to będzie co 28 cm - może tak być?-bo chyba profile się przez to nie osłabią? Tak jak piszesz 40 cm na pierwszej warstwie i 17 na druiej to starczy? pozdrawiam Edytowane 29 Września 2012 przez lukasz2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 29.09.2012 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2012 czyli co 17 cm napierwszą warstwę to za gęsto? (na stronie 20 zeszytu knaufa http://www.knauf.pl/cms_media/karty_systemowe/D11.pdf ) jest 17 cm na pierwszą i na drugą warstwę ale coś chyba z tymi rysunkami jest coś nie tak. czy jak jest gęściej to coś cię stanie? Tak jak piszesz 40 cm na pierwszej warstwie i 17 na druiej to starczy? pozdrawiam nic się nie stanie tylko częściej będziesz trafiać wkrętami we wkręty poprzedniej warstwy. Pierwszą warstwę kręcisz by płyta się tylko trzymała a druga dopiero służy do pewnego zamocowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karcz3 29.09.2012 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2012 Prosze o podpowiedz,krokwie na poddaszu 180 miedzy nie chce dać wełne 150 pozniej dac wełne 50 i stelaż folia i płyty,a moje pytanko na jakiej wysokosci montować uchwyty do krokwi na których bedzie stelaz skoro wełna ma 50mmzeby dało rade upchac to wełne, ja wieszaki dzisiaj zaczelem krecic to dawałem 65mm niżej krokwi,Podpowie ktos czy dobrze czy moze jeszcze wieksza przerwe dac zeby mi ta 50 wełny weszła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 30.09.2012 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2012 Prosze o podpowiedz, krokwie na poddaszu 180 miedzy nie chce dać wełne 150 pozniej dac wełne 50 i stelaż folia i płyty, a moje pytanko na jakiej wysokosci montować uchwyty do krokwi na których bedzie stelaz skoro wełna ma 50mm zeby dało rade upchac to wełne, ja wieszaki dzisiaj zaczelem krecic to dawałem 65mm niżej krokwi, Podpowie ktos czy dobrze czy moze jeszcze wieksza przerwe dac zeby mi ta 50 wełny weszła Jeśli wełna ma wejść za profile to dodajesz 3cm (grubość profila) a jeśli wełnę dajesz pomiędzy profile to wystarczy 5cm. Ale ze względu na to że jesli daje się wełnę pomiędzy profile to trzeba również wypełnić sam profil a jest to bardzo pracochłonne i zwiększa się możliwość powstania mostków termicznych to jednak zalecam dawać wełnę pod profil - czyli stelaż opuścić na 8cm a nawet 9cm (1cm luzu by wełnę można swobodnie wsunąć. W takim układzie szczelina pomiędzy krokwiami i profilem wynosi 6cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ermua 30.09.2012 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2012 Dzięki za odpowiedź. Miałem oczywiście na myśli taśmę papierową z alu. No ale nie uzyskałem odpowiedzi Czy pcv czy alu? a może i coś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 30.09.2012 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2012 (edytowane) Dzięki za odpowiedź. Miałem oczywiście na myśli taśmę papierową z alu. No ale nie uzyskałem odpowiedzi Czy pcv czy alu? a może i coś innego? Nie uzyskałeś odpowiedzi bo błędnie zadałeś pytanie - nie było wiadomo o co chodzi. Najlepszą taśmą jest Uniflex rigipsa (140zł/30mb) później Midflex (90zł/30mb) dalej papierowa z wkładką alu (około 40zł/30mb) ....no i dalej wynalazki typu narożnik PCV do kątów rozwartych (uniwersalny). Oczywiście takie narożniki można wyrobić zwykłą siatką - nie trzeba żadnego narożnika - dawniej się tak wyrabiało i było dobrze! ...ale postęp i dostępność materiałów poszły tak do przodu że praktycznie nikt już o tym nie pamięta. Narożnik PCV ma spora grubość i możesz mieć problem w zaszpachlowaniu go. ja wybrałbym raczej alu... ...nie wiem jaki stelaż masz pod płytą ale jesli płyta w narożniku "pracuje" to wklaj najpierw siatkę a dopiero później własciwy narożnik. siatka szeroka 10-15cm zawinięta na obie płaszczyzny. Edytowane 30 Września 2012 przez Rom-Kon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karcz3 30.09.2012 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2012 Quote Originally Posted by karcz3 View PostProsze o podpowiedz,krokwie na poddaszu 180 miedzy nie chce dać wełne 150 pozniej dac wełne 50 i stelaż folia i płyty,a moje pytanko na jakiej wysokosci montować uchwyty do krokwi na których bedzie stelaz skoro wełna ma 50mmzeby dało rade upchac to wełne, ja wieszaki dzisiaj zaczelem krecic to dawałem 65mm niżej krokwi,Podpowie ktos czy dobrze czy moze jeszcze wieksza przerwe dac zeby mi ta 50 wełny weszłaJeśli wełna ma wejść za profile to dodajesz 3cm (grubość profila) a jeśli wełnę dajesz pomiędzy profile to wystarczy 5cm. Ale ze względu na to że jesli daje się wełnę pomiędzy profile to trzeba również wypełnić sam profil a jest to bardzo pracochłonne i zwiększa się możliwość powstania mostków termicznych to jednak zalecam dawać wełnę pod profil - czyli stelaż opuścić na 8cm a nawet 9cm (1cm luzu by wełnę można swobodnie wsunąć. W takim układzie szczelina pomiędzy krokwiami i profilem wynosi 6cm. CZyli jak mam 6,5 cm niżej krokwi to za mało żebym mogł wełne nabic na uchwyty i potem docisnąc profilem z dołu?/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 30.09.2012 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2012 ...no widzisz Flash, ja w suchej zabudowie pracuję już od 20lat. czyli zaczynałem ja Ty przy betoniarce stałeś. jak ja miałem szkolenia ze suchej zabudowy to Tobie majster mówił ile cementu na betoniarkę dać. Szczytem techniki była wtedy taśma z wkładkami alu dostępna tylko jednej firmy - Nida Gips i to tylko w autoryzowanej (przez Nidę) hurtowni w Poznaniu. ...a co do przejęzyczenia - no faktycznie ULTRAFLEX co nie zmienia rzeczy że jest jedną z lepszych i nie umywa się do Midflexa tyle że Midflex tańszy o 50zł. ...a jeśli chodzi o wyrobieni na siatce narożnika... no cóż fachuro... jest takie powiedzenie że dobrego kucharza poznaje się wtedy gdy lodówka jest pusta bo gdy jest pełna to każdy głupi potrafi ugotować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 30.09.2012 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2012 CZyli jak mam 6,5 cm niżej krokwi to za mało żebym mogł wełne nabic na uchwyty i potem docisnąc profilem z dołu?/ ...dociśniesz ale wełna izoluje jak jest "nadmuchana" powietrzem bo to właśnie powietrze izoluje a nie szkło. Jeśli masz 6,5cm to teraz tylko zostaje Ci pociąć wełnę na paski 6cm i włożyć w profile, resztę podocinać na wymiar pomiędzy profilami. Wtedy zachowasz wymiar wełny i jej izolacyjność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ermua 30.09.2012 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2012 (edytowane) Dziękuję za odpowiedź. Chyba zainwestuje w tą taśmę papierową z alu, bo pcv to jednak może będzie zbyt wystający. Trochę nie rozumiem, jak mam tą siatkę zamontować. To chodzi o siatkę zbrojącą taką jaką się daje np. razem z uniflotem? (akurat ja robię na fizelinie ).Mówisz jaki mam profil. Mam profil w narożniku wewnętrznym tak jak pisaliśmy kilkanaście stron wcześniej jak to się robi UD związany z CD pchełkami. UD z UD skręcony wkrętami. Płytę kręcę do UD w narożniku. ps. proszę o wyjaśnienie tego punktu z instrukcji midflexxa:7. W przypadku rogów wewnętrznych – nie wypełniajsamego rogu masą gipsową już po zainstalowaniutaśmy. Pozwoli to zachować prostą linie rogową. Edytowane 2 Października 2012 przez Ermua Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz2 03.10.2012 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 Witam jakimi wkrętami mocujecie wieszaki do poddasy (grzybki) do boku krokwii?Czy wystarczą 2 wkrety 3,5 x 35? czy myszą byc 4 x 35 (czarne do drewna) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
devileczek 03.10.2012 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 Ja chyba krecilem TD 3.5X25, po 2 szt. na grzybek, oddalone od siebie jak najbardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 03.10.2012 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 Ja chyba krecilem TD 3.5X25, po 2 szt. na grzybek, oddalone od siebie jak najbardziej. ...i spokojnie wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ermua 03.10.2012 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 Nie mogę uzyskać odpowiedzi na moje pytanie z ostatniego posta, a już mam kolejne.Parenaście stron temu pytałem jak zrobić mały suficik i tam podpowiedziano mi że należy zrobić obwodowo profil z UD który jak nie wypada mi na profilu pod płytą to żebym przymocował kołkami molly. Nie mam jednak kleszczy do molly. Czy można zrobić to z kołkami typu DRIVA zamiast molly?Suficik jest mały jeśli to istotna informacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 03.10.2012 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 (edytowane) Dziękuję za odpowiedź. Chyba zainwestuje w tą taśmę papierową z alu, bo pcv to jednak może będzie zbyt wystający. Trochę nie rozumiem, jak mam tą siatkę zamontować. To chodzi o siatkę zbrojącą taką jaką się daje np. razem z uniflotem? (akurat ja robię na fizelinie ). Mówisz jaki mam profil. Mam profil w narożniku wewnętrznym tak jak pisaliśmy kilkanaście stron wcześniej jak to się robi UD związany z CD pchełkami. UD z UD skręcony wkrętami. Płytę kręcę do UD w narożniku. ps. proszę o wyjaśnienie tego punktu z instrukcji midflexxa: 7. W przypadku rogów wewnętrznych – nie wypełniaj samego rogu masą gipsową już po zainstalowaniu taśmy. Pozwoli to zachować prostą linie rogową. Taśma (czerwony kolor) powinna być wklejona pod takim kątem jak na rysunku. ...choć wiele prościej wkleja się original. Edytowane 3 Października 2012 przez rafał2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz2 03.10.2012 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 Czy wieszaki typu grzybki można zastosować do sufitu podwieszanego (ruszt krzyżowy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 03.10.2012 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 (edytowane) Czy wieszaki typu grzybki można zastosować do sufitu podwieszanego (ruszt krzyżowy) Jeżeli robisz krzyżowo, nie zaszkodzi jak zrobisz na wieszaku płaskim ES ...krzyżak trzyma czteroma wąsami - grzybek tylko dwoma - ES przykręcasz wkrętami do profila (więc trzyma najlepiej) Moim zdaniem do podwójnego rusztu ES+krzyżak lub obrotowy(skręcony pchełkami)+krzyżak. Edytowane 3 Października 2012 przez rafał2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 04.10.2012 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2012 (edytowane) Osobiście używałem do tej pory 3,5 teraz 4,5(obecne poddasze). ...im słabsza wkrętarka tym krótsze wkręty:) Edytowane 4 Października 2012 przez rafał2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 04.10.2012 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2012 ...najlepiej na przelot szpilkami M8 i podkładki 2x poszerzone a nakrętki obowiązkowo zabezpieczone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts