lukasz2 09.10.2012 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 U znajomego widziałem też dystansowe wąskie paski styropianowe przyklejone pianką pod deskowaniem (oczywiście równolegle do krokwi) robiłe drutem , sznurkiem ale przy wełnie Isover jest to trudne, wełna bardzo delikatna i łatwo ją zmechacić, kawałki przechodzą przez sznurek (nawet gąsto upleciony) teraz robię tak równoległe listewki wzdłuż krokwi a zamiast sznurka siatka do ociepleń albo taka siatka "przeciw kretom" kratka ma wymiar 16mm na prawie 2omm a sama siatka bardzo wytrzymała- co wy na to???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 09.10.2012 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 Równie dobrze te paski styro można na papiaki by przyłapać zamiast babrać sie z pianka. Strasznie to mozolne i kosztowne upychanie wełny po deskami z siatka...... Wg mnie ona sama do góry nie podejdzie, a co z tego ze sie lekko w sznurek wcisnie? przecież tam nie musi byc co do 0.5mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 10.10.2012 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 to jednak kłaść na granulacie wiatroizolację?byłem nastawiony na ekofiberale jak sobie myślę o pożarze to chyba zrobię granulatem kamiennej pewnie granulat szklanej też jest lepszy pod kątem ognia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 10.10.2012 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 Pomimo, że oba produkty mają taką samą klasę rekacji na ogień A1, to jest jeszcze coś takiego jak temperatura topnienia włókien. Włókna wełny szklanej topią się w temperaturze ok. 600oC, skalnej w około 1000oC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 10.10.2012 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 chwila że nie zdążę uciec?te 250 to punkt krytyczny?ja widziałem filmy gdzie celuloza dłużej stawiała opór ogniowi niż pozostałe izolacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 10.10.2012 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 sugerowałbyś jednak pozostać przy ekofibrzetak przy okazji dwie warstwy g-w 10 mm dają taki efekt że mogę po tym suficie chodzićto może wagę granulatu też wytrzyma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz2 10.10.2012 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 (edytowane) wełna unimatakupiłem też supermatę i wiem że trzeba sie z nią delikatnie obchodzić. Edytowane 10 Października 2012 przez lukasz2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz2 10.10.2012 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 jj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz2 10.10.2012 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 (edytowane) Równie dobrze te paski styro można na papiaki by przyłapać zamiast babrać sie z pianka. Strasznie to mozolne i kosztowne upychanie wełny po deskami z siatka...... Wg mnie ona sama do góry nie podejdzie, a co z tego ze sie lekko w sznurek wcisnie? przecież tam nie musi byc co do 0.5mm jak robiłem przerwę 3 cm za pomocą listewek i sznurka to wełna wbiła się w sznurek. Przy wkładaniu wełny delikatnie się zmechaciłą więc szczelina ulega w niektórych miejscach zmniejszeniu. siatka o której pisałem eliminuje ten problem pozatym szybko montuje się ją takerem, nie rozciąga sie tak jak sznurek, mam pewność że szczelina się nie zmniejszy po czasie. może w przypadku wełny kamiennej która ma większą gęstość takiego problemu nie ma. Ja używłem isovera unimaty w rolkach . Pytam po prostu czy to jest poprawne rozwiązanie. wg mnie lepsze niż sznurek a koszty to indywidualna sprawa:) Edytowane 10 Października 2012 przez lukasz2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 10.10.2012 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 lukasz2bedzi git... byle by był dopływ powietrza do tej przerwy z dołu, bo tak pieknie zostawisz szczeklinę ale aby powietrze chodziło nad wełną musi być wejście na dole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 11.10.2012 04:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2012 to ja też nie muszę zostawiać przepływu powietrza między wełną a membraną na strychutechniczny z duponta twierdzi że to niepotrzebneskalna wełna lepiej sobie poradzi z wilgocią niż szklana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 11.10.2012 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2012 250 to temperatura w której wełna zaczyna hmmm ginie (najprosciej) Tutaj się nie zgodzę. Temperatura, o której mówisz to temperatura, w której wypala się lepiszcze w wełnie. Osobną wartością jest tzw. temperatura stosowania, która określa wartośc temperatury dla której następuję nieznaczny (5%) spadek grubości. Taka temperatura dla wełny to np. 727oC (TECHROCK) - sprawozdanie COBR z oznaczania granicznej temperatury stosowania. Natomiast temperatura 1000oC to temperatura degradacji włókien. Dla testu - możesz wrzucić do ogniska kawałek wełny - zobacz co się stanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 11.10.2012 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2012 to ja też nie muszę zostawiać przepływu powietrza między wełną a membraną na strychu techniczny z duponta twierdzi że to niepotrzebne skalna wełna lepiej sobie poradzi z wilgocią niż szklana? ja tez dowiadywałem sie o to i mowia to samo tylko ja mam corotopa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 11.10.2012 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2012 a tu porównanie skalnej i szklanej http://muratordom.pl/budowa/izolacje/czym-rozni-sie-welna-skalna-od-szklanej,18_4612.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 11.10.2012 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2012 (edytowane) dzięki Zieli ja tam jakieś minimalne szczeliny zrobię Edytowane 11 Października 2012 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 11.10.2012 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2012 Panie Tomkua czy coś się będzie działo z wełną po przekroczeniu 250 stop? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 11.10.2012 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2012 Panie Tomku a czy coś się będzie działo z wełną po przekroczeniu 250 stop? Lepiszcze ulega degradacji i jeśli wełna zostanie poddana wibracjom może się zacząć rozpadać na włókna, bez wibracji zachowa swoja strukturę tylko może nieco stracić na grubości i kolorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 11.10.2012 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2012 skalna wełna lepiej sobie poradzi z wilgocią niż szklana? To w jaki sposób wełna radzi sobie z wilgocią można w łatwy sposób sprawdzić w kodzie produktu. Jeżeli materiał spełnia wymagania normowe w zakresie nasiąkliwości producenci deklarują parametr krótkotrwałej lub długotrwałej nasiąkliwości w kodzie produktu. Nasiąkliwość wodą przy krótkotrwałym zanurzeniu oznaczona została symbolem WS – materiał nie nasiąka więcej niż 1,0 kg/m2 przy częściowym zanurzeniu wyrobu przez 24h. Natomiast nasiąkliwość wodą przy długotrwałym zanurzeniu przedstawiona jest w kodzie produktu symbolem WL(P)- i oznacza, że materiał nie nasiąka więcej niż 3,0 kg/m2 przy częściowym zanurzeniu wyrobu przez 28dni. Najczęściej jeżeli parametry te nie są zdeklarowane przez danego producenta w kodzie, produkt nie spełnia wymagań normowych w tym zakresie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 11.10.2012 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2012 Czy można pomiędzy krowie o wysokości 140mm zamontować wełnę o grubości 200mm?. I czy istnieje ryzyko, że szklana wełna mineralna z biegiem czasu osiądzie? Nawet gdy jest zawilgocona. No tak chyba nie bardzo. Tym co ociepla w wełnie i w innych materiałach jest zgromadzone powietrze. W chwili gdy wełnę ściskamy to wypychamy z niej ocieplające powietrze i tym samym z ciepłej wełny robimy zimny beton. Jeśli chodzi o osiadanie wełny to: z własnego doświadczenia wiem, że osiada, myślę że po 4 latach jest to jakieś 15-20%. Tylko czy każda wełna to tego niestety nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 11.10.2012 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2012 A pomysl jaki zgryz jest przy piankach one w pył zamieniają się już średnio przy 150*C. A za to jaka czarna śmierdząca zadyma jest przy styropianie... pfeeee Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts