Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplam poddasze - krotkie pytania...

denes

Recommended Posts

U znajomego widziałem też dystansowe wąskie paski styropianowe przyklejone pianką pod deskowaniem (oczywiście równolegle do krokwi)

robiłe drutem , sznurkiem ale przy wełnie Isover jest to trudne, wełna bardzo delikatna i łatwo ją zmechacić, kawałki przechodzą przez sznurek (nawet gąsto upleciony)

teraz robię tak równoległe listewki wzdłuż krokwi a zamiast sznurka siatka do ociepleń albo taka siatka "przeciw kretom" kratka ma wymiar 16mm na prawie 2omm a sama siatka bardzo wytrzymała- co wy na to????

• Odpowiedzi 12,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Równie dobrze te paski styro można na papiaki by przyłapać zamiast babrać sie z pianka. Strasznie to mozolne i kosztowne upychanie wełny po deskami z siatka...... Wg mnie ona sama do góry nie podejdzie, a co z tego ze sie lekko w sznurek wcisnie? przecież tam nie musi byc co do 0.5mm

jak robiłem przerwę 3 cm za pomocą listewek i sznurka to wełna wbiła się w sznurek. Przy wkładaniu wełny delikatnie się zmechaciłą więc szczelina ulega w niektórych miejscach zmniejszeniu. siatka o której pisałem eliminuje ten problem pozatym szybko montuje się ją takerem, nie rozciąga sie tak jak sznurek, mam pewność że szczelina się nie zmniejszy po czasie.

może w przypadku wełny kamiennej która ma większą gęstość takiego problemu nie ma.

Ja używłem isovera unimaty w rolkach .

Pytam po prostu czy to jest poprawne rozwiązanie.

wg mnie lepsze niż sznurek a koszty to indywidualna sprawa:)

Edytowane przez lukasz2

250 to temperatura w której wełna zaczyna hmmm ginie (najprosciej)

Tutaj się nie zgodzę. Temperatura, o której mówisz to temperatura, w której wypala się lepiszcze w wełnie. Osobną wartością jest tzw. temperatura stosowania, która określa wartośc temperatury dla której następuję nieznaczny (5%) spadek grubości. Taka temperatura dla wełny to np. 727oC (TECHROCK) - sprawozdanie COBR z oznaczania granicznej temperatury stosowania.

Natomiast temperatura 1000oC to temperatura degradacji włókien.

Dla testu - możesz wrzucić do ogniska kawałek wełny - zobacz co się stanie :)

Panie Tomku

a czy coś się będzie działo z wełną po przekroczeniu 250 stop?

Lepiszcze ulega degradacji i jeśli wełna zostanie poddana wibracjom może się zacząć rozpadać na włókna, bez wibracji zachowa swoja strukturę tylko może nieco stracić na grubości i kolorze.

skalna wełna lepiej sobie poradzi z wilgocią niż szklana?

To w jaki sposób wełna radzi sobie z wilgocią można w łatwy sposób sprawdzić w kodzie produktu. Jeżeli materiał spełnia wymagania normowe w zakresie nasiąkliwości producenci deklarują parametr krótkotrwałej lub długotrwałej nasiąkliwości w kodzie produktu.

Nasiąkliwość wodą przy krótkotrwałym zanurzeniu oznaczona została symbolem WS – materiał nie nasiąka więcej niż 1,0 kg/m2 przy częściowym zanurzeniu wyrobu przez 24h.

Natomiast nasiąkliwość wodą przy długotrwałym zanurzeniu przedstawiona jest w kodzie produktu symbolem WL(P)- i oznacza, że materiał nie nasiąka więcej niż 3,0 kg/m2 przy częściowym zanurzeniu wyrobu przez 28dni.

Najczęściej jeżeli parametry te nie są zdeklarowane przez danego producenta w kodzie, produkt nie spełnia wymagań normowych w tym zakresie.

Czy można pomiędzy krowie o wysokości 140mm zamontować wełnę o grubości 200mm?.

I czy istnieje ryzyko, że szklana wełna mineralna z biegiem czasu osiądzie? Nawet gdy jest zawilgocona.

No tak chyba nie bardzo. Tym co ociepla w wełnie i w innych materiałach jest zgromadzone powietrze. W chwili gdy wełnę ściskamy to wypychamy z niej ocieplające powietrze i tym samym z ciepłej wełny robimy zimny beton.

Jeśli chodzi o osiadanie wełny to: z własnego doświadczenia wiem, że osiada, myślę że po 4 latach jest to jakieś 15-20%. Tylko czy każda wełna to tego niestety nie wiem.