Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplam poddasze - krotkie pytania...

denes

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

1. Sznurkiem/drutem nie folią

2. Moim zdaniem zrób 15+10

3.Tak, we wszystkich.

4. Nie pozostawiaj żadnej pustki w ociepleniu. To miejsce musisz ogrzać, a to miejsce ciepła nie odda:)

5. Moim zdaniem warto.

6. Nie warto dawać tam folii.

Dzięki za odpowiedź

Co do punktu 5 czy ktoś ma jeszcze podobne lub przeciwne zdanie ? :)

Czyli czy warto robic w stropie konstrukcje k-g, folia, 5cm wełny !, pustka 35cm (zakładamy że tego sie nie da zmienić gdyż sufit musi byc obniżony 50cm), 15cm wełny między rurami wentylacji, 18cm wełny między jętkami - czy te 5cm wełny jest sensowne.

Dzięki za odpowiedź

Co do punktu 5 czy ktoś ma jeszcze podobne lub przeciwne zdanie ? :)

Czyli czy warto robic w stropie konstrukcje k-g, folia, 5cm wełny !, pustka 35cm (zakładamy że tego sie nie da zmienić gdyż sufit musi byc obniżony 50cm), 15cm wełny między rurami wentylacji, 18cm wełny między jętkami - czy te 5cm wełny jest sensowne.

..jeśli rury od wentylacji masz sztywne to pozamiatane... ale jeśli gietkie to spokojnie możesz je opuścić.

te 5cm wełny będzie bardziej służyć jako izolacja akustyczna... albo poprawisz wentylację albo dalej pojedziesz na półśrodkach...

.....

Jeśli chodzi o osiadanie wełny to: z własnego doświadczenia wiem, że osiada, myślę że po 4 latach jest to jakieś 15-20%. Tylko czy każda wełna to tego niestety nie wiem.

Co do osiadania to wełny o izolacyjności 0,04w/m2 i więcej -mocno osiadają 10-30% i z długości i wysokości. Te 0,039 i poniżej są stabilne, nie zbijają się.

..jeśli rury od wentylacji masz sztywne to pozamiatane... ale jeśli gietkie to spokojnie możesz je opuścić.

te 5cm wełny będzie bardziej służyć jako izolacja akustyczna... albo poprawisz wentylację albo dalej pojedziesz na półśrodkach...

Rury sa sztywne. Czyli jak te 5cm sluzylyby tylko jako izolacja akustyczna to nie ma sensu :(

Nie wiem czy wszystkich, ale ogólnie jak się bierze w rękę te tańsze/zimniejsze to są rzadkie, nierówno tkane (miejscami pozbijane a w innych prześwitujące)- po roku już widać jak na sznurkowaniu osiadają, nie da się z małej ilości włókien, nierówno rozłożonych sztywnego szkieletu w wełnie zrobić.

Rury sa sztywne. Czyli jak te 5cm sluzylyby tylko jako izolacja akustyczna to nie ma sensu :(

no niestety niewiele to da... ciepło wejdzie w przestrzeń pomiędzy płytę i wełnę ale już nie zejdzie w dół... czyli grzejesz pomieszczenie tak jakbyś miał te 3,2m a nie 2,6m :(

czy wieszak obrotowy na pręcie skręca się z profilem głównym czy wystarczy zakleszczyć go przez obrót.

Pytam bu profile z blach 0,5 są liche i łatwo się deformują.

czy zostawić bez skręcania?

jeśli nie obciążysz sufitu 60cm granulatu wełny (był na forum przypadek że sufit pod takim ciężarem nie wytrzymał) i dobrze pozapinasz wieszaki to nie musisz już nic więcej kombinować...

...a może nie masz profili 0.5 tylko 0.4? te drugie są takie mało metalowe... puszka po sardynkach...

kupilem ursę matę 0,39 do ocieplenia skosow na strychu nieużytkowym

kozły wiązara mają 18cm .

kupiłem grubość 15cm

pod dachówką membrana tywek supro

jeśli zlicuję wełnę z dołem kozła to zrobię pustkę powietrzną 3 cm nad wełną

dziś spotkałem się z opinią że dla pewności przed założeniem wełny żyłką zrobić zetki żeby wełna nie wypychała membrany

ta żyłka byłaby 3cm poniżej membrany

co o tym myślicie/?

kupilem ursę matę 0,39 do ocieplenia skosow na strychu nieużytkowym

kozły wiązara mają 18cm .

kupiłem grubość 15cm

pod dachówką membrana tywek supro

jeśli zlicuję wełnę z dołem kozła to zrobię pustkę powietrzną 3 cm nad wełną

dziś spotkałem się z opinią że dla pewności przed założeniem wełny żyłką zrobić zetki żeby wełna nie wypychała membrany

ta żyłka byłaby 3cm poniżej membrany

co o tym myślicie/?

a co sie stanie jak welna wypchnie troszke membrane?

może faktycznie masz rację

moze ocieplić strychową czesc [dach czterospadowy]

dałbym z 30 cm na wypadek jakbym przerobił na użytkowe

na stropie będzie 45-50 cm granulatu

na wieńcu bedzie 60-65cm granulatu

kiedyś Was się pytałem o kanapke na na tych moich fermacelach

podpowiadaliście żeby tam gdzie mogę najpierw dać matę i dopiero zasypać granulatem

rozumiem że w ten sposób część obciążen z płyt przejdzie na stelaż- w ten sposób będę miał bezpieczniej nad łbem?

Nie tylko myszy, kuny ale ptaki i owady. Caryca na problem z gryzoniami 'zaradziła' wpuszczeniem kotów do piwnic.

Ale i kotu może się spodobać. Moja 'Luśka' /kotka/ w czasie wizyt na budowie upatrzyła sobie arkusz wełny akku i na nim z beztroską sypiała. Przenoszenie arkusza nie przynosiło efektu rozstania, kotka z uporem podążała za wełną. Gdy ta zniknęła znalazła sobie nowe legowisko na wełnie elewacyjnej.

Edytowane przez DIY

Poruszę drażliwy temat

Po dwukrotnym przeczytaniu tego wątku stwierdziłem że "sztywne połączenie" nie jest takie złe , i tu pytanie kto z was na dzień dzisiejszy je stosuje i jest z niego zadowolony ? W których miejscach jest ono wręcz zalecane ? w których miejscach je można zastosować ? jakie zasady panują przy wykonaniu takiego połączenia ?

Pozdrawiam

Poruszę drażliwy temat

Po dwukrotnym przeczytaniu tego wątku stwierdziłem że "sztywne połączenie" nie jest takie złe , i tu pytanie kto z was na dzień dzisiejszy je stosuje i jest z niego zadowolony ? W których miejscach jest ono wręcz zalecane ? w których miejscach je można zastosować ? jakie zasady panują przy wykonaniu takiego połączenia ?

Pozdrawiam

Ze względu że dawniej spoinowano głównie na siatkach z użyciem gipsów które akurat były pod ręką trzeba było dbać o szczegóły. Inaczej spoiny pękały. Dzisiaj gdy mamy do dyspozycji taśmy pełne ("amerykańskie") , narożniki midflex i ultraflex, mocne szpachlowki czy to sypkie czy wiaderkowe a do tego zagęściliśmy profile do 40cm pęknięcia na łączeniach płyt praktycznie są niemożliwe. Nie trzeba ślęczeć nad każdym szczegółem. Sufit może się wybrzuszyć lub wklęsnąć a i tak nie popęka. Gdzie są zalecane połączenia sztywne? na sztywnych podłożach czyli sufity na parterze, zabudowy w łazienkach itp. Z tymi ślizgami "zawsze i wszędzie" mocno przesadzamy - owszem czasem warto jest podmuchać na zimne niż jechać 300km by coś naprawić ...ja stosuje konstrukcję mieszaną - trochę sztywno, trochę na ślizgach. U mnie się to sprawdza...