PliP 11.10.2012 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 11.10.2012 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2012 ja to się boję też zwarcia na przewodach od ledów które są w peszlach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rob30 12.10.2012 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 1. Sznurkiem/drutem nie folią 2. Moim zdaniem zrób 15+10 3.Tak, we wszystkich. 4. Nie pozostawiaj żadnej pustki w ociepleniu. To miejsce musisz ogrzać, a to miejsce ciepła nie odda:) 5. Moim zdaniem warto. 6. Nie warto dawać tam folii. Dzięki za odpowiedź Co do punktu 5 czy ktoś ma jeszcze podobne lub przeciwne zdanie ? Czyli czy warto robic w stropie konstrukcje k-g, folia, 5cm wełny !, pustka 35cm (zakładamy że tego sie nie da zmienić gdyż sufit musi byc obniżony 50cm), 15cm wełny między rurami wentylacji, 18cm wełny między jętkami - czy te 5cm wełny jest sensowne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 12.10.2012 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 Dzięki za odpowiedź Co do punktu 5 czy ktoś ma jeszcze podobne lub przeciwne zdanie ? Czyli czy warto robic w stropie konstrukcje k-g, folia, 5cm wełny !, pustka 35cm (zakładamy że tego sie nie da zmienić gdyż sufit musi byc obniżony 50cm), 15cm wełny między rurami wentylacji, 18cm wełny między jętkami - czy te 5cm wełny jest sensowne. ..jeśli rury od wentylacji masz sztywne to pozamiatane... ale jeśli gietkie to spokojnie możesz je opuścić. te 5cm wełny będzie bardziej służyć jako izolacja akustyczna... albo poprawisz wentylację albo dalej pojedziesz na półśrodkach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BCS 12.10.2012 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 ..... Jeśli chodzi o osiadanie wełny to: z własnego doświadczenia wiem, że osiada, myślę że po 4 latach jest to jakieś 15-20%. Tylko czy każda wełna to tego niestety nie wiem. Co do osiadania to wełny o izolacyjności 0,04w/m2 i więcej -mocno osiadają 10-30% i z długości i wysokości. Te 0,039 i poniżej są stabilne, nie zbijają się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rob30 12.10.2012 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 ..jeśli rury od wentylacji masz sztywne to pozamiatane... ale jeśli gietkie to spokojnie możesz je opuścić. te 5cm wełny będzie bardziej służyć jako izolacja akustyczna... albo poprawisz wentylację albo dalej pojedziesz na półśrodkach... Rury sa sztywne. Czyli jak te 5cm sluzylyby tylko jako izolacja akustyczna to nie ma sensu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 12.10.2012 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 Co do osiadania to wełny o izolacyjności 0,04w/m2 i więcej -mocno osiadają 10-30% i z długości i wysokości. Te 0,039 i poniżej są stabilne, nie zbijają się. dotyczy to wszystkich producentów:confused: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BCS 12.10.2012 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 Nie wiem czy wszystkich, ale ogólnie jak się bierze w rękę te tańsze/zimniejsze to są rzadkie, nierówno tkane (miejscami pozbijane a w innych prześwitujące)- po roku już widać jak na sznurkowaniu osiadają, nie da się z małej ilości włókien, nierówno rozłożonych sztywnego szkieletu w wełnie zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz2 12.10.2012 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 czy wieszak obrotowy na pręcie skręca się z profilem głównym czy wystarczy zakleszczyć go przez obrót. Pytam bu profile z blach 0,5 są liche i łatwo się deformują. czy zostawić bez skręcania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 12.10.2012 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 Rury sa sztywne. Czyli jak te 5cm sluzylyby tylko jako izolacja akustyczna to nie ma sensu no niestety niewiele to da... ciepło wejdzie w przestrzeń pomiędzy płytę i wełnę ale już nie zejdzie w dół... czyli grzejesz pomieszczenie tak jakbyś miał te 3,2m a nie 2,6m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 12.10.2012 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 czy wieszak obrotowy na pręcie skręca się z profilem głównym czy wystarczy zakleszczyć go przez obrót. Pytam bu profile z blach 0,5 są liche i łatwo się deformują. czy zostawić bez skręcania? jeśli nie obciążysz sufitu 60cm granulatu wełny (był na forum przypadek że sufit pod takim ciężarem nie wytrzymał) i dobrze pozapinasz wieszaki to nie musisz już nic więcej kombinować... ...a może nie masz profili 0.5 tylko 0.4? te drugie są takie mało metalowe... puszka po sardynkach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 12.10.2012 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 dotyczy to wszystkich producentów:confused: zasada jedna: mało szkła (lub kamienia-bazaltu) + dużo powietrza = lepszy współczynnik + stabilniejsza wełna ale niestety wyższa cena (dali więcej "kleju" i szpilki stoją!) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 12.10.2012 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 kupilem ursę matę 0,39 do ocieplenia skosow na strychu nieużytkowymkozły wiązara mają 18cm .kupiłem grubość 15cmpod dachówką membrana tywek suprojeśli zlicuję wełnę z dołem kozła to zrobię pustkę powietrzną 3 cm nad wełnądziś spotkałem się z opinią że dla pewności przed założeniem wełny żyłką zrobić zetki żeby wełna nie wypychała membranyta żyłka byłaby 3cm poniżej membrany co o tym myślicie/? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 12.10.2012 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 kupilem ursę matę 0,39 do ocieplenia skosow na strychu nieużytkowym kozły wiązara mają 18cm . kupiłem grubość 15cm pod dachówką membrana tywek supro jeśli zlicuję wełnę z dołem kozła to zrobię pustkę powietrzną 3 cm nad wełną dziś spotkałem się z opinią że dla pewności przed założeniem wełny żyłką zrobić zetki żeby wełna nie wypychała membrany ta żyłka byłaby 3cm poniżej membrany co o tym myślicie/? a co sie stanie jak welna wypchnie troszke membrane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 13.10.2012 05:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 na busie mam wełnę jużna strychu mam reku -choć wiem że go też pewnie docieplemoże przez właz nie bedzie piżdzićboki pasa dolnego mam takie że po zasypaniu granulatem nie będę miał za bardzo dostęp [są niższe niż te na środku gdzie będzie podłoga] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 13.10.2012 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 może faktycznie masz racjęmoze ocieplić strychową czesc [dach czterospadowy]dałbym z 30 cm na wypadek jakbym przerobił na użytkowe na stropie będzie 45-50 cm granulatuna wieńcu bedzie 60-65cm granulatu kiedyś Was się pytałem o kanapke na na tych moich fermacelach podpowiadaliście żeby tam gdzie mogę najpierw dać matę i dopiero zasypać granulatem rozumiem że w ten sposób część obciążen z płyt przejdzie na stelaż- w ten sposób będę miał bezpieczniej nad łbem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karcz3 13.10.2012 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 czy w wełne na poddaszu moga myszy sobie zrobic gnizda ?? jak zapobiec?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DIY 13.10.2012 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 (edytowane) Nie tylko myszy, kuny ale ptaki i owady. Caryca na problem z gryzoniami 'zaradziła' wpuszczeniem kotów do piwnic.Ale i kotu może się spodobać. Moja 'Luśka' /kotka/ w czasie wizyt na budowie upatrzyła sobie arkusz wełny akku i na nim z beztroską sypiała. Przenoszenie arkusza nie przynosiło efektu rozstania, kotka z uporem podążała za wełną. Gdy ta zniknęła znalazła sobie nowe legowisko na wełnie elewacyjnej. Edytowane 13 Października 2012 przez DIY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uzarex 17.10.2012 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2012 Poruszę drażliwy tematPo dwukrotnym przeczytaniu tego wątku stwierdziłem że "sztywne połączenie" nie jest takie złe , i tu pytanie kto z was na dzień dzisiejszy je stosuje i jest z niego zadowolony ? W których miejscach jest ono wręcz zalecane ? w których miejscach je można zastosować ? jakie zasady panują przy wykonaniu takiego połączenia ?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 18.10.2012 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2012 Poruszę drażliwy temat Po dwukrotnym przeczytaniu tego wątku stwierdziłem że "sztywne połączenie" nie jest takie złe , i tu pytanie kto z was na dzień dzisiejszy je stosuje i jest z niego zadowolony ? W których miejscach jest ono wręcz zalecane ? w których miejscach je można zastosować ? jakie zasady panują przy wykonaniu takiego połączenia ? Pozdrawiam Ze względu że dawniej spoinowano głównie na siatkach z użyciem gipsów które akurat były pod ręką trzeba było dbać o szczegóły. Inaczej spoiny pękały. Dzisiaj gdy mamy do dyspozycji taśmy pełne ("amerykańskie") , narożniki midflex i ultraflex, mocne szpachlowki czy to sypkie czy wiaderkowe a do tego zagęściliśmy profile do 40cm pęknięcia na łączeniach płyt praktycznie są niemożliwe. Nie trzeba ślęczeć nad każdym szczegółem. Sufit może się wybrzuszyć lub wklęsnąć a i tak nie popęka. Gdzie są zalecane połączenia sztywne? na sztywnych podłożach czyli sufity na parterze, zabudowy w łazienkach itp. Z tymi ślizgami "zawsze i wszędzie" mocno przesadzamy - owszem czasem warto jest podmuchać na zimne niż jechać 300km by coś naprawić ...ja stosuje konstrukcję mieszaną - trochę sztywno, trochę na ślizgach. U mnie się to sprawdza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts