Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplam poddasze - krotkie pytania...

denes

Recommended Posts

Dzięki serdeczne , jak zwykle można na ciebie liczyć Rom , głęboko się zastanawiam nad wykonaniem takich połączeń u mnie gdyż po przeczytaniu tego wątku i to dwa razy , zajęło mi to kilka miesięcy , ale warto było , jest kilka przesłanek które za takimi połączeniami u mnie przemawiają , tylko strasznie się ich boję :eek: ale myślę że będzie dobrze :cool: na razie męczę się z rusztem , samemu ciężko idzie ale nie ma mi kto pomóc, jestem już na końcowym etapie ale myślę że będzie dobrze , podziwiam niektórych jak piszą że na poziomicy 2 metrowej nie mają żadnej milimetrowej szparki bo u mnie wpinając cd w ud już mam prawie jedno milimetrową szparkę , nie mówię o tym jak krzywo wkręcę wkręta w grzybek jak potrafi automatycznie obniżyć profil o kolejny milimetr , i tu moje pytanie ile razy można poprawić tzn wkręcić i wykręcić wkręta są jakieś zalecenia ? zmiana później na grubszy ? dokręcić więcej 3 , 4 szt na 1 grzybek ?

• Odpowiedzi 12,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki serdeczne , jak zwykle można na ciebie liczyć Rom , głęboko się zastanawiam nad wykonaniem takich połączeń u mnie gdyż po przeczytaniu tego wątku i to dwa razy , zajęło mi to kilka miesięcy , ale warto było , jest kilka przesłanek które za takimi połączeniami u mnie przemawiają , tylko strasznie się ich boję :eek: ale myślę że będzie dobrze :cool: na razie męczę się z rusztem , samemu ciężko idzie ale nie ma mi kto pomóc, jestem już na końcowym etapie ale myślę że będzie dobrze , podziwiam niektórych jak piszą że na poziomicy 2 metrowej nie mają żadnej milimetrowej szparki bo u mnie wpinając cd w ud już mam prawie jedno milimetrową szparkę , nie mówię o tym jak krzywo wkręcę wkręta w grzybek jak potrafi automatycznie obniżyć profil o kolejny milimetr , i tu moje pytanie ile razy można poprawić tzn wkręcić i wykręcić wkręta są jakieś zalecenia ? zmiana później na grubszy ? dokręcić więcej 3 , 4 szt na 1 grzybek ?

...na poziomicy 2metry obsuwa dwa milimetry to żadna obsuwa ale 5mm to już za dużo! A co do grzybków - ma trzymać! A jak i ile dasz wkrętów to już Twoja sprawa. Normalnie dwa wkręty na 25mm wystarczą... można się wieszać bo siły nie działają na wyrywanie (temat był poruszany wyżej) tylko na ścinanie! Co innego jeśli robi się na ESach - tu siły działają (w uproszczeniu) na wyrywanie. Jeśli raz wkręcisz i grzyb się obsunie to musisz poprawić w innej dziurce - w tej samej już nie idzie bo "gwint" poprowadzi tak samo.

Czytałem ile i jakie wkręty , tylko czasami musiałem 3 albo i 4 razy wykręcić i wkręcić by poprawić jak się nie ma wprawy to tak bywa i stąd obawy , ale asekuracyjnie kręciłem ich wtedy 3 i czasem 4 szt. na grzyba , co do sztywnych połączeń to na pewno skos z sufitem będzie tak wykonany a do reszty to się jeszcze zastanawiam . A czasami też dobrze z kimś pogawędzić na forum, inaczej wtedy praca idzie.

Ze względu że dawniej spoinowano głównie na siatkach z użyciem gipsów które akurat były pod ręką trzeba było dbać o szczegóły. Inaczej spoiny pękały. Dzisiaj gdy mamy do dyspozycji taśmy pełne ("amerykańskie") , narożniki midflex i ultraflex, mocne szpachlowki czy to sypkie czy wiaderkowe a do tego zagęściliśmy profile do 40cm pęknięcia na łączeniach płyt praktycznie są niemożliwe. Nie trzeba ślęczeć nad każdym szczegółem. Sufit może się wybrzuszyć lub wklęsnąć a i tak nie popęka. Gdzie są zalecane połączenia sztywne? na sztywnych podłożach czyli sufity na parterze, zabudowy w łazienkach itp. Z tymi ślizgami "zawsze i wszędzie" mocno przesadzamy - owszem czasem warto jest podmuchać na zimne niż jechać 300km by coś naprawić ...ja stosuje konstrukcję mieszaną - trochę sztywno, trochę na ślizgach. U mnie się to sprawdza...

Jeszcze w zeszłym roku dawałeś dwa razy siatkę, czyżby nastąpiła u Ciebie Rom ewolucja?

...narożnik to dallas, midflex i ultraflex to taśma.

"Amerykańska korporacja USG (spółka publiczna notowana na Giełdzie Nowojorskiej NYSE), czołowy producent materiałów budowlanych, ogłosiła dziś zawarcie umowy sprzedaży swoich oddziałów w Europie. Nabywcą jest firma KNAUF."

źródło-http://northeasteu.usg.com/nowosci/wydarzenia.html

PS. Kwestia czasu i większość będzie używała taśm na spoiny.

Pozdrawiam. Rafał Brodowski

Edytowane przez rafał2011

Pytanie , przeczytałem wątek "spoinowanie szpachlowanie .... " i wiem już które taśmy są dobre jak ultraflex rigipsa 325 i midflex Strait-Flex-a tylko by nie potrzebnie nie przepłacać mam pytanie którą gdzie zastosować w sztywnych połączeniach jeśli bym się na nie zdecydował i tak -

1. skos-sufit która ?

2. skos-kolankowa murowana otynkowana która ?

3. sufit-ściana murowana otynkowana która ?

4. skos sufitu-ściana murowana otynkowana która ?

Dodatkowo jaką zastosować na łączenia płyt :

5. oryginalne połączenia którą ?

6. nie oryginalne którą ?

I jeszcze takie pytanko , połączenie skosu z kolankową , wykonane w ten sposób jak na zdjęciach , zrobilibyście tutaj w takim przypadku sztywne połączenie ?

DSC00016 (2).jpg

DSC00015 (2).jpg

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.

Edytowane przez Uzarex

...na poziomicy 2metry obsuwa dwa milimetry to żadna obsuwa ale 5mm to już za dużo! A co do grzybków - ma trzymać! A jak i ile dasz wkrętów to już Twoja sprawa. Normalnie dwa wkręty na 25mm wystarczą... można się wieszać bo siły nie działają na wyrywanie (temat był poruszany wyżej) tylko na ścinanie! Co innego jeśli robi się na ESach - tu siły działają (w uproszczeniu) na wyrywanie. Jeśli raz wkręcisz i grzyb się obsunie to musisz poprawić w innej dziurce - w tej samej już nie idzie bo "gwint" poprowadzi tak samo.

Rom-podeslij email na priv ,posle pare wisienek!

pozdr

Witam wszystkich,

Potrzebuję pomocy odnośnie docieplania poddasza+zabudowa rygipsy+sufit. Piszę pierwszy raz i przepraszam jeśli się powtórzę, ale ciężko znaleźć odpowiedź na swoje pytanie na 331 stronach tematu.

Postaram się załączyć zdjęcia i pytać w odniesieniu do nich:

SAM_0521_m.jpg

Pierwsza sprawa, to podejście ścianą do skosu. Planowane jest docieplenie wełną na dwie warstwy (15cm+10cm). Ściana przy skosie została zdystansowana od krokwi na kilkanaście cm, tak aby na krokwie poszły profile a pomiędzy profile 10cm wełny. Teraz pojawiają się pytania: (wersja czerwona na zdjęciu) jeśli odsunie sie te profile od krokwi na te 10cm-wełna, na to folia i do profili od razu rygips, to zostaje szczelina kilkucentymetrowa między płytami a ścianą. Co? Podciągać ścianę do płyty?:/ Drugie co mi przychodzi do glowy (wersja niebieska na foto), to odsunąc profil od krokwi na tyle cm (kilkanaście) żeby zachodził już na ścianę. Tylko wtedy wchodzi wełna 10cm między profile i jest szczelina kilka cm między wełną, a folią, która idzie po profilach. Czy taka przerwa mogłaby w ogole być?

Czy w ogóle któreś z moich rozumowań jest poprawne i tak można zrobić, czy trzeba jeszcze jakoś inaczej? Proszę o pomoc...

SAM_0523_m.jpg

Druga kwestia: sufit pod jętkami. Idzie pierwsza wełna między jętki (pomarańczowe na foto), do jętek mocujemy profile (niebieskie) i między profile druga wełna (żółta na foto), na to folia. Problem w tym, że nie chcę żeby sufit szedł po jętkach tylko niżej (jak koniec ścian). Co w takim razie? Do profili wieszaki (czarne na zdj.) i kolejne profile-ruszt pod sufit? Jak takie coś wykonać?

Czy zrobić po prostu docieplenie na dwie warstwy z profilami, a potem osobne ruszty na sufity? Tak myślałam na początku, ale ktoś zmącił moje myślenie mówiąc, że podwójna ilość profili wtedy i czy tak się robi:/ Chciałabym aby tylko na skosach przy lukarnach płyty szły bezpośrednio po profilach od wełny, a później był sufit na jednym poziomie, a nie sufit jak kształt więźby dachowej.

No i przy okazji jeszcze jedno pytanie... od jakich rozpiętości, czy jakiś innych kryteriów ruszt pod sufit musi być zawieszony? Czy w małej łazience muszą byc wieszaki mocujące ruszt to więźby? Bo przecież do jakiś rozpiętości sam ruszt powinien dac radę przenieść obciążenia (nie kotwiony-podwieszany do konstrukcji dachu).

Proszę o cierpliwość jeśli piszę bzdury i myle podstawowe fakty-pojęcia, ale jestem tu pierwszy raz i nie mam żadnego doświadczenia w takich pracach dociepleniowo-sufitowo-rygipsowych ;)

Nadmurujesz szczyty ścian i po sprawie.

Sufit na wieszakach lecz gdy niżej niż 200 i tak czy inaczej będzie krzyzowy.

Rozpiętość sufitu samonosnego bez wieszakow może być 1 i 5m.

1. Tylko po co dodatkowa robota (nadmurowywanie+otynkowanie itp.), jeśli można by to inaczej zrobić. W sensie czy ta szczelina między wełną a paroizolacją nie mogłaby być? (tak jak pisałam wyżej)

2. Nie ogarniam :/ Za dużo skrótów myślowych... "niżej niż 200"... 200 czego i odkąd? "Krzyżowy" tzn?

3. Skoro może mieć rozpiętość i 1m i 5m, to od czego zależy czy potrzebne wieszaki czy nie?

Pytanie

I jeszcze takie pytanko , połączenie skosu z kolankową , wykonane w ten sposób jak na zdjęciach , zrobilibyście tutaj w takim przypadku sztywne połączenie ?

[ATTACH=CONFIG]143408[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]143409[/ATTACH]

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.

Klasyczny przypadek w którym styk płyty z kolankowa bedzie musiał przenosic obciazenia i absorbowac prace krokwi wymuszajacy zastosowanie połaczenia slizgowego .Zastosowanie tasmy separacyjnaj w tym przypadku staje sie koniecznoscia ,a wypełnienie styku dalej bedzie narazone na pekniecia ,co wymusza dodatkowe zastosowanie tasm maskujących lub narozników pcv.. W tego typu przypadkach warto wyeliminowac profil CD z narożnika i zastapic go profilem elastycznym lub profilem V odsuwając od miejsca styku pierwszy profil CD 60 o 40cm. W takim układzie miejsce styku zostaje zdylatowane od konstrukcji więzby przez co nie narazone jest na naprezenia krokwiowe.

Edytowane przez gin

Dziękuję serdecznie gin za odpowiedź

Czy po zastosowaniu profilu V lub elastycznego mogę użyć tam taśmy typu mid-flex którą wywinę na ścianę czy lepiej wykonać tam połączenie ślizgowe zamaskowane akrylem ?

I chyba kupię profil elastyczny knauf-a bo V praktycznie u mnie nie dostępny.

Edytowane przez Uzarex

Dziękuję serdecznie gin za odpowiedź

Czy po zastosowaniu profilu V lub elastycznego mogę użyć tam taśmy typu mid-flex którą wywinę na ścianę czy lepiej wykonać tam połączenie ślizgowe zamaskowane akrylem ?

I chyba kupię profil elastyczny knauf-a bo V praktycznie u mnie nie dostępny.

Połaczenie slizgowe wykonuje sie aby umozliwic przesuniecie sie płyty poddanej naprężeniom. W sytuacji gdy naprezenie wyeliminujemy nie musimy go stosowac.Zastosowanie mid-flexa bedzie miec w opisanej sytuacji bardziej charakter estetyczny niz wytrzymałosciowy.

Dzięki serdeczne gin za odpowiedź !

Na 99 % będzie to profil elastyczny kanufa (Alledrogo) bo nie mogę nigdzie kupić V , chyba że ktoś zna jakiegoś dostawcę który wyśle mi 20 mb kurierem ?

przy wieszakach do poddaszy hmmm tu ugiecie krokwi powoduje odsunięcie poszycia od ścian i sufitu rozszerzając ew.szczeliny.

Czyli Flash co byś zalecił w wypadku jak zastosuję elastyczny knaufa ?

Który profil ogólnie uważacie za lepszy do wieszaków grzybkowych V czy elastyczny knauf-a ?

Edytowane przez Uzarex

Poszycie skosow poddasza wiszące na wieszakach ES i profil V całkiem akceptowalne rozwiązanie bo takie zabudowy posiadają (opadają).

przy wieszakach do poddaszy hmmm tu ugiecie krokwi powoduje odsunięcie poszycia od ścian i sufitu rozszerzając ew.szczeliny.

Opadają lub nie opadają trzeba wiedziec jak sie to robi ;)