Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplam poddasze - krotkie pytania...

denes

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

...lepiej nie nabijać tyko po wpięciu profili jeszcze łatą sprawdzić co się zrobiło... ewentualnie poprawić grzyba a wełnę wsuwać pod profil. nie wyobrażam sobie nabijania gdy mam skomplikowany dach z koszami, narożami i lukarnami.

...profil UD na ścianie też przenosi obciążenia. Nie potrzeba przy nim dawać grzybów.

Może źle to napisałem, po zrobieniu profili wszystko ponownie sprawdziłem łatą (wyszło super) po czym zdejmuje profile i instaluje wełnę.

Patent ROMa z przerobionym kątownikiem do wyznaczania pozycji grzybków to świetna sprawa Dzięki !

Chciałem się jeszcze upewnić - połączenie skosów ze ścianą chciałem zrealizować w następujący sposób:

na ścianę naklejamy taśmę butylową zaraz pod skosem, na to przyklejamy folię paraizolacyjną i dociskamy płytą dobrze tak będzie ?

...oczywiście niebieskie to moje ;)

Odnośnie ocieplenia ściany z prawej strony -wieniec i murłata nad przewidywanym sufitem - bedzie przemarzać w dół

Ocieplić normalnie wełną w krokwie od deskowania do murłaty ?

Jak ocieplić wieniec i ścianę pionową, jak przymocować ocieplenie i co zastosować: wełna czy np styropian ??

Co ze ścianami działowymi ( porotherm ), logicznie patrząc to też wypada je ocieplić od góry aby nie przemarzały. Ocieplenie nie będzie w wychodziło ponad ścianę działową, czyli szczyt ścian będzie wystawał ponad ocieplenie do nie ocieplonej części

ściany najlepiej docieplić też wełną (paroprzepuszczalność) Wełnę mocuje się do ściany za pomocą kołków - takie jak do styropianu lub dedykowane do wełny... mają większy talerzyk. Ściany działowe też trzeba nakryć izolacją... obojętnie czy to styro czy wełna. Trzeba zrobić tak by "zimno nie wnikało przez ścianę" - taki skrót myślowy ale obrazowy i wiadomo o co chodzi.

ściany najlepiej docieplić też wełną (paroprzepuszczalność) Wełnę mocuje się do ściany za pomocą kołków - takie jak do styropianu lub dedykowane do wełny... mają większy talerzyk. Ściany działowe też trzeba nakryć izolacją... obojętnie czy to styro czy wełna. Trzeba zrobić tak by "zimno nie wnikało przez ścianę" - taki skrót myślowy ale obrazowy i wiadomo o co chodzi.

to już prawie wszystko wiem, prawie ponieważ pytanie brzmi: jaką grubość ocieplenia nałożyć na ściany ( jaka grubość styro / wełny) pionowe i działowe ?.

Ocieplenie nakleić na ciany czy tylko zakołkować ?

Jeśli chodzi i oświetlenie wmontowane w sufit - jak zabezpieczyć oprawki ( oddzielić ) od wełny ?

Edytowane przez rafib

Jeśli chodzi i oświetlenie wmontowane w sufit - jak zabezpieczyć oprawki ( oddzielić ) od wełny ?

Rom ma patent z doniczek , poszukaj gdzieś o tym pisał .

A ja mam pytanie , mam już profil elastyczny knauf-a ten kawał blachy , nie ma problemu przy kręceniu płyty ? nie odgina się ?

Kolejne pytanko to wyginacie go po przykręceniu do kolankowej czy wcześniej ? ma ktoś jakieś fotki z montażu ? chętnie podglądnę jak to wychodzi .

Gin

profil CD z narożnika i zastapic go profilem elastycznym lub profilem V odsuwając od miejsca styku pierwszy profil CD 60 o 40cm.

Czy te 40 cm to minimum czy może być troszkę mniej ?

Z góry dziękuję za wszelkie informacje.

Edytowane przez Uzarex

(...)

Doniczki to w cudzysłowu... normalnie to robię z rur kanalizacyjnych najczęściej Ø 160 a swego czasu to pod głośniki dałem obcięte wiaderka. Po weekendzie będę takie coś robił więc zamieszczę fotki.

...oczywiście takie rozwiązanie nie spełnia warunków p.-poż ale jeśli nie robi się systemu p.-poż. jako całości to ten element traktuję jako wiatro i paro izolację. Rozwiązanie p.-poż jest gdzieś w moim fotosiku... takie coś trzeba robić jak stosuje się pełen system p.-poż.

A ja mam pytanie , mam już profil elastyczny knauf-a ten kawał blachy , nie ma problemu przy kręceniu płyty ? nie odgina się ?

Kolejne pytanko to wyginacie go po przykręceniu do kolankowej czy wcześniej ? ma ktoś jakieś fotki z montażu ? chętnie podglądnę jak to wychodzi .

Gin

Czy te 40 cm to minimum czy może być troszkę mniej ?

Z góry dziękuję za wszelkie informacje.

Elastyk lub profil v stosuje sie jako profile startowe i przykreca sie w poziomie do kolankowej aby wyznaczac i montowac ruszt skosu .

Elastyka w przeciwienstwie do v profila musisz zamontowac niezgiętego i dopiero po przykreceniu go zaginasz. Tu pojawia sie problem musisz najpierw przeniesć punkty z twoich UD lub CD na kolankowa aby znaleśc linie poziomu który wyznacza twój ruszt . Odetniesz 5cm kawałek elastyka ,zagniesz go i wpasujesz z UD 30 ,(pomocna moze byc poziomica ) krawedz dolna zagietego elastyka musi wypadac na lini wyznaczonej przez twój UD. Jak wpasujesz ten kawałek to zaznacz ołówkiem górna krawedz elastyka na sciance , na wszelki wypadek zrób tak samo po drugiej stronie .Połączysz punkty i pod linie przykrecisz elastyka i wtedy go zagniesz docelowo.Moze byc mniej jak 40cm.

...pamiętam gdzie to było robione - u naszego Forumowicza Coulingnona (pozdrowienia!) ale niestety nie pamiętam czy profil CD ze skosu dokładnie pod profilem UD czy też był przesunięty. Jeśli był profil CD pod UDekiem to w narożniku profila UD wkręcałem zwykłe wkręty do metalu a jeśli była tylko płyta to kołkami typu MOLLY.

...zaraz wrzucę fotkę z jeszcze innego rozwiązania... tylko muszę ją znaleźć ;)

http://images10.fotosik.pl/2703/45857e15ffe7aa3dmed.jpg

http://images10.fotosik.pl/2703/32481740d2c1f74bmed.jpg

http://images10.fotosik.pl/2703/93afec389c0855d1med.jpg

http://images10.fotosik.pl/2703/6707a78b0e7ba1d2med.jpg

Na fotkach profil UD jest mocowany na wkręty do CD... wkręty w samych narożnikach.

Rom ty dalej klatki budujesz ? rok temu pisałem ze elementy konstrukcyjne pokrywamy płytami ! i nastepnie dobudowujemy ruszty pozostałych elementów ! i na to znowu płyta !

Rom ty dalej klatki budujesz ? rok temu pisałem ze elementy konstrukcyjne pokrywamy płytami ! i nastepnie dobudowujemy ruszty pozostałych elementów ! i na to znowu płyta !

Profi45 już pięć lat temu pisałem że najlepiej budować klatkę i nie mieć problemów z m.in. paroizolacją a Ty nadal najpierw robisz sufit a później do niego doklajasz skosy! :D

W sumie mozesz złapac jeszcze na fasoli podłużny otwór

Coś takiego zrobiłem , złapałem poziom itd. namalowałem markerem kreskę od ud do ud przyłożyłem elastyk i właśnie po dopasowaniu otworów (fasolek) z profilu idealnie z krechą z markera przykręciłem do ściany po złamaniu idealnie pasuje .

Jest tylko mały problem potrafi ten profil falować nie daj boże jak jest krzywy tynk czy ściana , macie jakieś sposoby na to by tak nie falował ? gęściej kołki ?

może podkleić taśmę akustyczną by wyrównać nierówności na ścianie ?

Musisz uważać aby przy odginaniu ci sie nie przesunął minimalnie ten kawałek elastyka.

Czemu ma się przesunąć , nie rozumie ? co się dzieje ?

Coś takiego zrobiłem , złapałem poziom itd. namalowałem markerem kreskę od ud do ud przyłożyłem elastyk i właśnie po dopasowaniu otworów (fasolek) z profilu idealnie z krechą z markera przykręciłem do ściany po złamaniu idealnie pasuje .

Jest tylko mały problem potrafi ten profil falować nie daj boże jak jest krzywy tynk czy ściana , macie jakieś sposoby na to by tak nie falował ? gęściej kołki ?

Czemu ma się przesunąć , nie rozumie ? co się dzieje ?

Zawsze elastyk faluje nawet jak sciana jest idealnie prosta tym sie nie przejmuj. Płyte do elastyka dokrecisz na samym koncu i pamietaj aby płyta miała szczeline i nie stykała sie z kolankowa po kręceniu.

pamietaj aby płyta miała szczeline i nie stykała sie z kolankowa po kręceniu.

A jak będę chciał wywinąć np taśmę mid-flex na ścianę ?

Czy chodzi o to by później wypełnić szczelinę np vario i na to taśmę ? Czy to tylko przy ślizgowym połączeniu ?

Bo powiem że jeszcze nie zdecydowałem ale na pewno sufit skos zrobię na sztywno może też i skos z kolankową , pozostałe połączenia jeszcze nie zdecydowałem cały czas się zastanawiam.

Przydałby się ktoś do pomocy samemu ciężko idzie :)

Edytowane przez Uzarex

A jak będę chciał wywinąć np taśmę mid-flex na ścianę ?

Czy chodzi o to by później wypełnić szczelinę np vario i na to taśmę ? Czy to tylko przy ślizgowym połączeniu ?

Bo powiem że jeszcze nie zdecydowałem ale na pewno sufit skos zrobię na sztywno może też i skos z kolankową , pozostałe połączenia jeszcze nie zdecydowałem cały czas się zastanawiam.

Przydałby się ktoś do pomocy samemu ciężko idzie :)

W tym wydaniu jak robisz i płyta bedzie zfazowana a szczelina o której pisze 2-3mm nie musisz wypełniac pod midflexa szczeliny wystarczy jak go wtopisz . Pod slizg wypełnisz szczeline.Ale jak uzyskasz równa szczeline z samej płyty to daj sam akryl tam.

Dokrec płyty i daj znac bo czuje ze wystarczy flizelina lub papier.

Edytowane przez profi45

(...)

(...)

Jak faluje to trzeba ponacinać... tak samo nacina się profil UD jeśli ściana jest krzywa.