Rom-Kon 05.11.2012 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 Powinno sie napierdoli .... CDków obrysowych ? w innych systemach ??? czytasz ze zrozumieniem? chodziło że pierwszy CDek jest tylko 28cm a nie 40cm od ściany na której jest profil elastyczny (taka "odmiana" profila V) a jeśli to ma się uginać (bo to jest połączenie sztywne) to chyba zmniejszanie tej odległości nie jest wskazane... profi robię na profilu V pierwszy raz ale myślenia nie wyłączyłem mi też ostatni profil się nie zgrał bo zaczynam od sufitu (co 40cm) wiec dwa zrobiłem co 30cm by ostatni wyszedł na 40cm od ścianki kolankowej - normalnie wychodził na 20cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 05.11.2012 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 Co w tym przypadku z paroizolacją ? Proponujesz ocieplenie z wełny ułożyć na szkielecie ( ruszcie ) z sufitu podwieszanego, a jak mam zamontować oświetlenie nie naruszając paroizolacji. Zamontowanie "doniczki" załatwi sprawę umiejscowienia lampy, ale jak poradzić sobie z paroizolacją w miejscach lamp ?? Przypominam moją sprawę ( ocieplenie w krokwiach czy ułożone na ruszcie ) [ATTACH=CONFIG]146204[/ATTACH] ...za parę dni zamieszczę fotki z łazienki którą robię... będą lampy w "kubkach" z rury Ø160. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profi45 05.11.2012 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 ??? czytasz ze zrozumieniem? chodziło że pierwszy CDek jest tylko 28cm a nie 40cm od ściany na której jest profil elastyczny (taka "odmiana" profila V) a jeśli to ma się uginać (bo to jest połączenie sztywne) to chyba zmniejszanie tej odległości nie jest wskazane... profi robię na profilu V pierwszy raz ale myślenia nie wyłączyłem mi też ostatni profil się nie zgrał bo zaczynam od sufitu (co 40cm) wiec dwa zrobiłem co 30cm by ostatni wyszedł na 40cm od ścianki kolankowej - normalnie wychodził na 20cm. Sory Rom ja zle zrozumiałem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ermua 05.11.2012 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 Poproszę o odpowiedz Zabudowa klatkowa Rom to twoja szkoła budowania wiec pomóż forumowiczowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marlid 05.11.2012 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 mam u siebie trzy lukarny z trójkątnymi oknami i szczyt okna wychodzi około 40 cm wyżej niż sufit na poddaszu . może ktoś podpowie jakieś rozwiązanie , jak to zrobić żeby to miało ręce i nogi ? może ktoś ma takie rozwiązanie u siebie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uzarex 05.11.2012 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 (edytowane) ??? czytasz ze zrozumieniem? chodziło że pierwszy CDek jest tylko 28cm a nie 40cm od ściany na której jest profil elastyczny (taka "odmiana" profila V) a jeśli to ma się uginać (bo to jest połączenie sztywne) to chyba zmniejszanie tej odległości nie jest wskazane... profi robię na profilu V pierwszy raz ale myślenia nie wyłączyłem mi też ostatni profil się nie zgrał bo zaczynam od sufitu (co 40cm) wiec dwa zrobiłem co 30cm by ostatni wyszedł na 40cm od ścianki kolankowej - normalnie wychodził na 20cm. Dokładnie też zaczynałem od sufitu w dół ale myślałem że może być tak mało . Sory Rom ja zle zrozumiałem . Hmm czyli za mało ? zmieniać rozstaw ? ile minimum ? Bo dziś zrobiłem wszystkie pokoje i najmniej wyszło 28 cm najwięcej 33 cm jak coś to wyciągnę trochę wełny i rozkręcę parę profili na skosach i zmniejszę rozstaw cd Edytowane 5 Listopada 2012 przez Uzarex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 05.11.2012 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 (edytowane) Parenaście stron wcześniej pytalem się jak wykonać suficik gdy mam trzy płaszczyzny skosu. Suficik jest zrobiony tak jak polecano mi to parę stron wcześniej. Dla przypomnienia jak to mniej więcej miało wyglądać: Zrobiłem jak mi polecono: czyli trochę wyżej niż suficik płyty ze skosów, na skosy ud poprzecznie do nich cd. I teraz pytanie. Jak wykończyć najlepiej szczelinę suficik-skos? [ATTACH=CONFIG]146039[/ATTACH] szczelinę zaszpachlować Vario lub Uniflotem - wyrównać szpachtelką lub pacą. jeśli nie ma stabilności takie połaczenie (płyta jest "miękka" i "chodzi") zespolić szeroką siatką - siatka szeroka na min. 10cm (a co! Nie zaszkodzi) i na to wkleić taśmy narożnikowe. Jakie taśmy narożnikowe? Dowolne. Może być z wkładką al, midflex czy nawet jeśli narożnik prosty to tuff-tape. mam u siebie trzy lukarny z trójkątnymi oknami i szczyt okna wychodzi około 40 cm wyżej niż sufit na poddaszu . może ktoś podpowie jakieś rozwiązanie , jak to zrobić żeby to miało ręce i nogi ? może ktoś ma takie rozwiązanie u siebie ? Przerabiałem już to... niestety się to zdarza. Wiadomo że trzeba połączyć skosy (bo to ponoć trójkąt) lukarny z sufitem który jest niżej. Można w "przejściu" wstawić trójkąt albo w pionie albo pod kątem (taka zaślepka) ...popatrz jak będzie lepiej to wyglądać Dokładnie też zaczynałem od sufitu w dół ale myślałem że może być tak mało . Hmm czyli za mało ? zmieniać rozstaw ? ile minimum ? Bo dziś zrobiłem wszystkie pokoje i najmniej wyszło 28 cm najwięcej 33 cm jak coś to wyciągnę trochę wełny i rozkręcę parę profili na skosach i zmniejszę rozstaw cd ...ja tu nie jestem specjalistą od V-profila ...ale biorąc na chłopski rozum to im wiecej tym lepiej... granicą jest wytyczna że profile nie rzadziej niż co 40cm Edytowane 6 Listopada 2012 przez joliska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uzarex 05.11.2012 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 (edytowane) ...ja tu nie jestem specjalistą od V-profila Ale zawsze czujny za co dziękuję , poczekam na wypowiedź specjalistów od V i elastycznego czyli profi , gin , a może i sam flash zarzuci jakiś rebus ? a przy okazji myślę że warto pomóc http://forum.muratordom.pl/forumdisplay.php?255-Nelli-Sza-sp%C5%82on%C4%85%C5%82-dom-( Edytowane 5 Listopada 2012 przez Uzarex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ermua 05.11.2012 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 szczelinę zaszpachlować Vario lub Uniflotem - wyrównać szpachtelką lub pacą. jeśli nie ma stabilności takie połaczenie (płyta jest "miękka" i "chodzi") zespolić szeroką siatką - siatka szeroka na min. 10cm (a co! Nie zaszkodzi) i na to wkleić taśmy narożnikowe. Jakie taśmy narożnikowe? Dowolne. Może być z wkładką al, midflex czy nawet jeśli narożnik prosty to tuff-tape. Dziękuję za odpowiedź. Ale powiem CI szczerze że jakoś tego sobie nie wyobrażam jak to zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gin 05.11.2012 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 Dokładnie też zaczynałem od sufitu w dół ale myślałem że może być tak mało . Hmm czyli za mało ? zmieniać rozstaw ? ile minimum ? Bo dziś zrobiłem wszystkie pokoje i najmniej wyszło 28 cm najwięcej 33 cm jak coś to wyciągnę trochę wełny i rozkręcę parę profili na skosach i zmniejszę rozstaw cd Badaliśmy ugięcia wszystkich producentów i dla rozstawu 300mm ugięcia niezależnie od układu włókien papieru wynosi 3mm analogicznie z wykresu dla 280mm mamy 2,8mm. są to minimalne wartości. Możesz spokojnie pozostać na rozstawie 28cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uzarex 06.11.2012 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 Dzięki gin za profesionalną odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 06.11.2012 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 ...no i moderatorzy czujni jak muszki owocówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uzarex 06.11.2012 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 Muszą , bo temat ocieplenie poddasza zmienił się w temat jak dokopać mężowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marlid 07.11.2012 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 czy jeżeli mam krokwie 18cm i wełnę toprock 15 to konieczne muszę robić sznurkowanie dystansowe pod deskowaniem i papą ? wełna raczej opadnie niż spęcznieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 08.11.2012 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 czy jeżeli mam krokwie 18cm i wełnę toprock 15 to konieczne muszę robić sznurkowanie dystansowe pod deskowaniem i papą ? wełna raczej opadnie niż spęcznieje. Jeśli nie dociśniesz drugą warstwą to wełna do góry nie poleci. Ale uwaga! W wąskich przestrzeniach pomiędzy krokwiami można wepchnąć wełnę do góry i ona tak zaraz nie spadnie - z czasem pewnie tak. Więc jeśli masz pomiędzy krokwiami 70cm i więcej to spokojnie szczelina się sama zrobi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafib 08.11.2012 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 Odnośnie układania wełny na ruszcie pod zabudowę sufitu z KG otrzymałem taką informację od konsultanta ISOVER: konsultowałam Pana sytuację z kolegą z Rigipsa i jest możliwość ułożenia lekkiej wełny – np. Uni Mata gr 2x15 cm bezpośrednio od góry na suficie podwieszanym, pod warunkiem, że profile dolne ( nośne ) będą w rozstawie max 40 cm, górne max 100 cm, a wieszaki co max 80 cm. Być może w ten sosób uda się najkorzystniej rozwiązać problem z izolacją tego dachu. Potwierdz to propozycję kolegi ROm-Kon'a Czekam jeszcze tylko na info o zabudowie pod lampy w suficie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 08.11.2012 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 Odnośnie układania wełny na ruszcie pod zabudowę sufitu z KG otrzymałem taką informację od konsultanta ISOVER: konsultowałam Pana sytuację z kolegą z Rigipsa i jest możliwość ułożenia lekkiej wełny – np. Uni Mata gr 2x15 cm bezpośrednio od góry na suficie podwieszanym, pod warunkiem, że profile dolne ( nośne ) będą w rozstawie max 40 cm, górne max 100 cm, a wieszaki co max 80 cm. Być może w ten sosób uda się najkorzystniej rozwiązać problem z izolacją tego dachu. Potwierdz to propozycję kolegi ROm-Kon'a Czekam jeszcze tylko na info o zabudowie pod lampy w suficie nie dziwię się że Isover stwierdził ze 2x15cm lekkiej wełny (pewnie "najlżejsza" to super mata:D) bo przecież skalnej czyli ciężkiej pod swoją marką nie produkują ale moim zdaniem możesz taki sufit spokojnie obciążyć i "ciężką" wełną skalną jeśli chodzi o lampy to kończę pokój i zabieramy się za łazienkę a właśnie tam nad kabiną będą świecidełka... jeszcze pewnie dziś tego nie ogarniemy ale jutro to już na mus! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 08.11.2012 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 (edytowane) ...nie jestem zwolennikiem fazowania płyt na połączeniu skos-sufit i skos -kolankowa. jeśli robi się skos z jednej płyty to trudno idealnie dopasować i sfazować i przy suficie i przy kolankowej... jak coś nie jest idealnie równe (a najczęściej coś "płynie") to wychodzą niezłe klocki... lepiej zostawić na "ostro" i zaszpachlować do równego Vario. Profesjonalista nie fazuje płyt na skosie ...jeżeli robisz z taką dokładnością jak piszesz, to co Tobie pływa kolego? szczelinę zaszpachlować Vario lub Uniflotem - wyrównać szpachtelką lub pacą. jeśli nie ma stabilności takie połaczenie (płyta jest "miękka" i "chodzi") zespolić szeroką siatką - siatka szeroka na min. 10cm (a co! Nie zaszkodzi) i na to wkleić taśmy narożnikowe. Jakie taśmy narożnikowe? Dowolne. Może być z wkładką al, midflex czy nawet jeśli narożnik prosty to tuff-tape. Piękne wykończenie, a co! Edytowane 8 Listopada 2012 przez rafał2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uzarex 08.11.2012 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 Siatka cała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 08.11.2012 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 papieru tak nie oderwie... zawsze się będzie rwał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts