Ermua 18.11.2012 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 [ATTACH=CONFIG]149113[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]149114[/ATTACH]To jest widok dołu okna z zewnątrz jeśli to w ogóle ma jakieś znaczenie.[ATTACH=CONFIG]149115[/ATTACH] Ogólnie to cieszy mnie, że nie ma wilgoci pod wełną w domu. Natomiast zastanawia skąd jest wilgoć w niektórych miejscach na membranie na dworzu ( tam gdzie będzie podbitka, a właściwie to co zasłoni podbitka ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ermua 18.11.2012 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 (edytowane) nie trzeba nic odslaniac bo juz na 2 z 3 ostatnio przez ciebie dodanych zdjec wszystko widac. po fachowcach nic nie poprawiaj sam w/g swojego widzi ..... bo to oni odpowiadaja za robote i nie bedzie to usprawiedliwieniem. rom zawodowo doswiadczony - powodzenia Rozwiń proszę myśl, żebym merytorycznie im wyjaśnił co zjeba.... No i czy przejmować się tym, że zacieki są tam gdzie nie ma wełny, czyli na dworzu na membranie? Edytowane 18 Listopada 2012 przez Ermua Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ermua 18.11.2012 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 oczywiste a co? widac na pierwszych twoich zdjeciach 2 i 3 . ostatnie 1 choc nie 2,4,5. ale, ze twoi fachowcy nie wiedza to jakis zart. robisz sobie tu jakies podsmiechujki?. sorry nic nie zrozumialem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uzarex 18.11.2012 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 sorry nic nie zrozumialem I nie zrozumiesz pan flash jest mistrzem od rebusów co nie flash ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ermua 18.11.2012 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 Niestety wiem to. Jestem na forum już 3 rok. Ale jak się dobrze zagada to potrafi i jasno wyjaśnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maverdo 19.11.2012 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 (edytowane) witam, poproszę o opinię : ocieplenie poddasza: dachówka ceramiczna, papa, pełne deskowanie, szczelina powietrzna 3cm (sznurki + ponabijane listewki) krokwie h=200mm wełna Rockwool - toprock 0,035 chcę dać 160mm miedzy krokwiea Moje pytanie to ile dać na II warstwę poprzecznie by było ciepło zimą, chłodno latem: 100mm - ? , 120mm - ? 150mm - ? znalazłem również taką opinię z 2011r.: cyt." co do grubości izolacji... no cóż... absolutne minimum dzisiaj to 20cm... optimum to 25cm... a full wypas 30cm" k.cyt.pytam czy moze coś się zmieniło ? Edytowane 19 Listopada 2012 przez maverdo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joint32 19.11.2012 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 Ściany kolankowe 90cm,wełan na skosach 15 między krokwiami i 5 w poprzek.Na stropie pierwsza 10 na jętkach 15 między nimi jest jakieś 30cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 19.11.2012 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 witam, poproszę o opinię : ocieplenie poddasza: dachówka ceramiczna, papa, pełne deskowanie, szczelina powietrzna 3cm (sznurki + ponabijane listewki) krokwie h=200mm wełna Rockwool - toprock 0,035 chcę dać 160mm miedzy krokwie a Moje pytanie to ile dać na II warstwę poprzecznie by było ciepło zimą, chłodno latem: 100mm - ? , 120mm - ? 150mm - ? znalazłem również taką opinię z 2011r.: cyt." co do grubości izolacji... no cóż... absolutne minimum dzisiaj to 20cm... optimum to 25cm... a full wypas 30cm" k.cyt. pytam czy moze coś się zmieniło ? Wydaje mi się że to mój cytat więc zabiorę też głos. Te grubości nadal są aktualne chociaż trzeba wziąć też pod uwagę jaka to ma być wełna, o jakim współczynniku. Ale uśredniając to nadal jest aktualne. 160+100 już jest dobrze (jeśli to bedzie wełna z λ0,033 to jeszcze lepiej!) a wszystko ponad to wypędza teraz grosz z kieszeni ale przy rachunkach za ogrzewanie zwraca - kiedy go zwróci to już trzeba by policzyć i wywróżyć jakie będą stawki za energię do ogrzewania w przyszłości. jeśli chodzi o temperatury na poddaszu to tak jak podał Flash - słońce grzeje... podłoga pod oknem dachowym zamienia się w grzejnik powyżej 1kW mocy! Zastosujesz rolety zewnętrzne, policzysz jak daleko ma sięgać okap by latem zasłonić słońce a zimą nie, optymalnie ustawisz budynek względem stron świata, zastosujesz wentylację mechaniczną z GWC (latem chłodzi) i w budynku da się żyć bez klimy - nawet na poddaszu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uzarex 19.11.2012 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 Ale jak się dobrze zagada to potrafi i jasno wyjaśnić. Dokładnie , trafne stwierdzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 19.11.2012 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 kupiłem płytę mfp 15mm z tego bdę robił podłogę na pasie dolnym wiązaraczy przykleić przed mocowaniem taśmę akustyczną przed przykręcaniem płyt;może kiedyś będzie użytkowe poddasze]na tą płytę 15mm położyć jeszczą jedną 15? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 19.11.2012 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 kupiłem płytę mfp 15mm z tego bdę robił podłogę na pasie dolnym wiązara czy przykleić przed mocowaniem taśmę akustyczną przed przykręcaniem płyt;może kiedyś będzie użytkowe poddasze] na tą płytę 15mm położyć jeszczą jedną 15? przecież tam nie masz miejsca:confused: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 19.11.2012 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 piękne 45m2 podłogi do wykorzystania z wysokością 260cm na środku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 19.11.2012 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 nie przypominam sobie:) ...45 metrów to całkiem dużo, szkoda byłoby nie zaadaptować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maverdo 19.11.2012 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 ... dziękuję za szybki odzew i Wasze opinie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 19.11.2012 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 nie ma za coa co chcesz uzyskać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uzarex 20.11.2012 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 jeśli chodzi o ścianę kolankową to tak się to robi tyle ze zamiast taśmy butylowej stosuję "gluta" czyli taśmę coromix. Butyl dobrze uszczelnia ale nie klei i folia się nie będzie trzymać. Trzeba wspomóc mocowaniem mechanicznym. Taśmę klei się powyżej krawędzi płyty by nie wyszła spod taśmy - ciężko później szpachlować. Gdzie jeszcze kleisz coromixa ? gdzie go użyć najlepiej ? bo drogie dziadostwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 20.11.2012 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Gdzie jeszcze kleisz coromixa ? gdzie go użyć najlepiej ? bo drogie dziadostwo Kleję-uszczelniam obwodowo po UDekach i na ściance kolankowej (do ściany lub murłaty), wokół słupów, kominów itp. Również w oknach dachowych wklejam w felcu i na to wywijam folię tak by wyszła spod płyty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 20.11.2012 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 dziękuję za infoja to zrozumiałem że taśmę dać między wiązar a płytę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
supernik 20.11.2012 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Szanowni Forumowicze. Prośba o poradę.Jakie mocowania profili zastosować ES czy WP (grzybki)Podobno ES nie stanowia mostków termicznych, z Kolei na WP pracuje się podpbno szybciej lepiej ? jak to jest ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uzarex 20.11.2012 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Kleję-uszczelniam obwodowo po UDekach i na ściance kolankowej (do ściany lub murłaty), wokół słupów, kominów itp. Również w oknach dachowych wklejam w felcu i na to wywijam folię tak by wyszła spod płyty. Dajesz też na łączenie paroizolacji ? Szkoda że ma 20 mm mogłaby mieć 12 mm łatwiej by się ją kleiło na ścianę by nie wychodziła spod płyty ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts