Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplam poddasze - krotkie pytania...

denes

Recommended Posts

Przepraszam że tak późno ale "Arbeit macht frei "

jaką taśmę będziesz wklejał na łączenie sufit/skos?

Jeszcze nie kupiłem żadnej , czekam na przypływ gotówki :) najpierw chcę przykręcić płyty bo już mam .

Profile mam zrobione w ten sposób jak robi to Rom :

http://www.fotosik.pl/u/rom-kon/zdjecie/18/album/675992

• Odpowiedzi 12,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Udaje że myślę :)

Tak na szybko zdjęcia jak to mniej więcej wychodzi :

Na suficie oryginalna faza :

DSC00751.jpg

Tu na skosie oryginalna faza :

DSC00753.jpg

DSC00745.jpg

A tu płyta po urządzeniu do fazowania tak ma to mniej więcej wyjść ?

DSC00770.jpg

Ogólnie to chodzi o to by jedna płyta zaszła jak najwięcej na drugą płytę ?

Taśma.jpg

Wklejenie taśmy : pod spodem w rogu trochę masy na to taśma z wierzchu narożnik taśmy ma być bez masy ? taśma ma być w rogu widoczna dobrze rozumuję ?

Polecam original strait-flex-a

A dwa razy droższa Rigips ultraflex warta swojej ceny warto ją wkleić w moim przypadku ?

Ładnie :) też chcę tak mieć :)

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?207335-Adaptacje-poddaszy&langid=1

Edytowane przez Uzarex

dobrze myślisz! taśma original lub medium mają linie, właśnie w miejscu w którym ma nie być gipsu ---linia ma być widoczna--- po szpachlowaniu i przytarci na gotowo pod malowanie.

Co do Twojego pomysłu z fazami na łączeniu to mija się z celem wklejenia taśmy, ponieważ nie wkleisz pod odpowiednim kątem taśmy gdy będziesz miał fazę, ----albo chcesz mieć płaską powierzchnię----(Twoja faza) ----albo proste linie na zarysach poddasza---- i minimalne odchylenie na taśmę i masę nie widoczną gołym okiem.

A dwa razy droższa Rigips ultraflex warta swojej ceny warto ją wkleić w moim przypadku ?

Ładnie :) też chcę tak mieć :)

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?207335-Adaptacje-poddaszy&langid=1

Tam jest medium,cztery lata temu zaczynałem na original

...mid-flex-glif okna góra/dół,

-wszystkie spoiny na sztywno- taśma papierowa sheetrock 76,2mb,

-kątownik dallas sheetrock,

-wszystko wklejane na zielonego sheetrocka,

-pierwsza i druga warstwa sheetrock niebieski,

-grunt śnieżka:D

Edytowane przez rafał2011

Co do Twojego pomysłu z fazami na łączeniu to mija się z celem wklejenia taśmy, ponieważ nie wkleisz pod odpowiednim kątem taśmy gdy będziesz miał fazę, ----albo chcesz mieć płaską powierzchnię----(Twoja faza) ----albo proste linie na zarysach poddasza---- i minimalne odchylenie na taśmę i masę nie widoczną gołym okiem.

Gdzieś się pogubiłem :( czyli jak to zrobić w moim przypadku jak jedna płyta ma tą oryginalną fazę ? jak ciąć i dosunąć tą drugą ?

Możesz coś wymalować na tych zdjęciach co wrzuciłem ?

Edytowane przez Uzarex

W łazience połączenie skos sufit wyjdzie mi że na skosie płyta ma oryginalne fazowanie zaś na suficie już nie fazować płytę na suficie ? połączenie będzie na sztywno , suficik jest mały ok 2 m na 35 cm jak to jest ?

DSC00751.jpg

w łazience masz coś takiego?

...w takim układzie ciężko jest wklejać bo na fazie jest grubo gipsu i taśma wpada za głęboko(nie widać lini)

najlepiej jest wklejać taśmę gdy dwie płyty stykają się ze sobą z obciętymi fazami oryginalnymi.

...czyli górna płyta taka sama jak na skosie.

Kolega forumowicz wykonał na łaczeniach dylatacje i nie ma problemu z fazowaniem:rolleyes:[ATTACH=CONFIG]151445[/ATTACH]

Gdzie ty to Gin znalazłeś :)

Może chce zminimalizować naprężenia :)

Jeszcze jedno , pozostałe pomieszczenia , płyty będą miały nie oryginalne łączenia i jak dosuwam jedną płytę do drugiej to powstaje taki mały trójkącik pustej przestrzeni gdzie nie schodzą się płyty nie przeszkadza to w niczym ?

Edytowane przez Uzarex

Jeszcze jedno , pozostałe pomieszczenia , płyty będą miały nie oryginalne łączenia i jak dosuwam jedną płytę do drugiej to powstaje taki mały trójkącik pustej przestrzeni gdzie nie schodzą się płyty nie przeszkadza to w niczym ?

Raf ma racje linie pod wklejenie narożnika wyznaczaja ci przecinające sie płaszczyzny sufitu i skosu.W przypadku gdy jedna krawędz jest orginalna a druga fazowana nie uzyskasz jej.W twoim przypadku orginalna faze musisz wyprostować spoinówka zaciągając uniflotem ,dopiero pasujesz druga płyte .Trójkaty o których piszesz wypadaja jak są odchyłki od kata prostego.Zniweluje je narożnik.

Edytowane przez gin

Raf ma racje

Wiem że ma racje :(

Trójkaty o których piszesz wypadaja jak są odchyłki od kata prostego.Zniweluje je narożnik.

Chodzi mi o taki efekt :

DSC00771.jpg

Bo płyty nie mają się jak zejść by się ładnie stykały

A jak najpierw przykręcę obie płyty tak jak tu :

DSC00753.jpg

i wtedy zaszpachluję uniflotem , wtedy skleją się ze sobą i na to taśma to będzie źle ?

Edytowane przez Uzarex