Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplam poddasze - krotkie pytania...

denes

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

unikam takiego połączenia ale jeśli trzeba to traktuję jakby pióra nie było.

Czyli najpierw szpachlujesz szczeliny jak są i potem normalnie zatapiasz taśmę ?

Powiedz mi czy warto dołożyć i kupić taśmę rigips ultraflex ? czy może wystarczy Strait-Flex mid-flex ? Wolałbym coś co będzie pewniejsze i łatwiej mi się wklei w moim przypadku .

Kogo trzeba tu o... lub mu do... aby uzyskać odpowiedź na mój problem :( . Widzę, że tylko jam mam taki problem. Reszta zajmuje się teraz tematem czy nożykiem czy siekierką, i czy równo wyszło ... Pomoże ktoś w mojej sprawie? Czy docieplenie okna dachowego taki banał, że nie warto się tym zajmować:(?

Pozdrawiam

Edytowane przez Zibi146

(...)

Naucz się tak szpachlować jak ja, to i dla Ciebie się coś znajdzie.

http://www.youtube.com/watch?v=R3dGkv5yWEo&feature=youtu.be

Naucz się płytować zgodnie ze sztuką! Co to za skrawek płyty? Ze śmietnika go wygrzebałeś? Na czym on się trzyma? Taki fachowiec i nie wie że płyta powinna wisieć na trzech profilach? Czyli najmniejszy kawałek może mieć 80cm a nie tak jak u Ciebie z biedą 40cm i jeszcze trzyma się na V-profilu... jeśli go tam dałeś bo jeśli nie to chyba w powietrzu! Teraz się nie dziwię że masz taki stosunek do siatek. Przy takim płytowaniu to faktycznie tylko najwyższe technologie spoinowania mogą uratować Ci dupsko :D

Czyli najpierw szpachlujesz szczeliny jak są i potem normalnie zatapiasz taśmę ?

Powiedz mi czy warto dołożyć i kupić taśmę rigips ultraflex ? czy może wystarczy Strait-Flex mid-flex ? Wolałbym coś co będzie pewniejsze i łatwiej mi się wklei w moim przypadku .

ultraflex jest chyba najlepszy... ale niestety cena aż w oczy szczypie. Chociaż jeśli na całą budowę idą trzy sztuki.... hmm... stówa więcej... wybór należy do Ciebie.

Naucz się płytować zgodnie ze sztuką! Co to za skrawek płyty? Ze śmietnika go wygrzebałeś? Na czym on się trzyma? Taki fachowiec i nie wie że płyta powinna wisieć na trzech profilach? Czyli najmniejszy kawałek może mieć 80cm a nie tak jak u Ciebie z biedą 40cm i jeszcze trzyma się na V-profilu... jeśli go tam dałeś bo jeśli nie to chyba w powietrzu! Teraz się nie dziwię że masz taki stosunek do siatek. Przy takim płytowaniu to faktycznie tylko najwyższe technologie spoinowania mogą uratować Ci dupsko :D

http://www.fotosik.pl/u/rom-kon/zdjecie/94/album/675992

Mówiłeś coś o płytowaniu?

redirector.jpg

Przerwana płyta to tak jakby tego wkręta nie było.

...co do profilu na dole, to jest cd60 a nie v jak piszesz.

Edytowane przez rafał2011

http://www.fotosik.pl/u/rom-kon/zdjecie/94/album/675992

Mówiłeś coś o płytowaniu?

[ATTACH=CONFIG]152008[/ATTACH]

Przerwana płyta to tak jakby tego wkręta nie było.

...co do profilu na dole, to jest cd60 a nie v jak piszesz.

hehe to akurat nie jest przerwana płyta czy też papier tylko obwódka zostawiona przez aluminiową obsadkę do bita :D

Witam,

Zgodnie z tematem wątku mam dwa krótkie pytania (Z góry przepraszam jeżeli takie pytania już padły ale powiem szczerze że mimo wielkich chęci nie mam czasu na razie czytać całego wątku - 30 stron ;P):

Właśnie zaczynamy ocieplać poddasze (ocieplenie wełną Isover, wykończenie płytami g-k na profilach stalowych), oczywiście robimy to sami i pojawiły się pewne problemy co do których nie wiemy jak postąpić, tj.

1. Na poddaszu mamy wysoką ściankę kolankową już otynkowaną, na niej jest murłata 16x16 cm.

Już na etapie robienia wieńca budowlańcy w złym miejscu umieścili kotwy, co spowodowało, że krawędź murłaty leży

na zewnętrznej krawędzi muru (co widać na zdj).

http://img193.imageshack.us/img193/6123/img8516n.jpg

Już na oko widać, że skosy nie będą się stykały z murem i będzie konieczność

dorobienia pionowej ścianki łączącej skos ze ścianką kolankową. W grę wchodziły dwa warianty: wełna + podmurowanie + tynk

(ew. płyta na kleju) albo obudowa z wełna + płyty g-k na profilach (potraktowane jako cześć poddasza, czyli profile UD,CD i wieszaki lub jednostronne ściana działowa z profilami UW i CW). Wolelibyśmy obudować to płytami, ale obawiamy się, ze na styku płyta-mur zacznie szybko pękać. Tym bardziej obawiamy się tego w łazience i w kuchni, gdzie w na styku muru i płyty

będą przyklejone płytki ceramiczne, a w takim wypadku nie ma mowy o jakiejś dylatacji. Co w takim wypadku zrobic?

2. W jaki najlepszy sposób ocieplić miejsca wokół okna dachowego? Nasze okna dachowe przylegają do krokwii z jednej

lub z obu stron, co uniemożliwia ociplenie tych miejsc. Ponad to Okna są zamontowane powyżej deskowania, co skutuje sporą

szparą na całym obwodzie okna. Jedyny sposób ocieplenia tych miejsc, jaki przychodzi mi do głowy, to zwyczajnie wepchnąć

skrawki wełny w te szpary, a przy krokwiach dać tylko płytę. Czy taki sposób jest poprawny, a może ktoś zna inny?

Okno:

http://img14.imageshack.us/img14/1173/img8487x.jpg

Witam

mam identyczne 2 problemy do rozwiazania, jak w powyzszym watku, jak to rozwiazać bo odpowiedzi nie znalazłem a doczytałem do tego włąsnie pytania :D

hehe to akurat nie jest przerwana płyta czy też papier tylko obwódka zostawiona przez aluminiową obsadkę do bita :D

he he obwódka swoją drogą a przerwanie swoją, a na zdjęcie z fotosika co odpowiesz?

mam na aukcji wkrętarkę elektryczną do kręcenia płyt g/k może byś sobie sprawił profesjonalisto za dychę z aluminiowymi prawie komunistycznymi nasadkami:D

Edytowane przez rafał2011

(...)

nie laczy sie krawedzi cietych z orygilnanymi, wiec nie ma tu mowy o jakims tam "traktowaniu".

hamuj wiec twoje patenty kupia jedynie nieznajacy tematu tu zagladajacy biedni budujacy.

Ja staram się unikać i nie robić takiego połączenia a w tym wypadku jest już zrobione więc napisałem jak z tego najlepiej (bez rozbierania) wyjść. U mnie może być obrócenie płyty o 90° tylko na suficie i to jeśli jest lukarna lub korytarz załamany pod kątem prostym, robię na ruszcie jednopoziomowym i nie pasuje układ jętek. Jeśli coś takiego wychodzi to ścinam (usuwam) pióro a pod łączeniem daję profil więc traktuje to jako krawędź ciętą. Nigdy nie robię krawędzi ciętej bez podparcia profilem... pójdę dalej, nawet już wisi mi czy w tym miejscu robi się krzyż bo taśma pełna (papier lub TT) i tak to wstrzyma. Jeśli profilowanie i płytowanie będzie dobrze wykonane to wtedy spoinowanie można zrobić zwykłym szarakiem z doliny nidy na zwykłych siatkach lub jeszcze lepiej na papierze i dać na to wieczystą gwarancję. A jeśli chodzi o wydanie pieniędzy to owszem... można wydać na to każde. Są ludzie którym nie wystarcza mercedes najwyższej klasy i muszą mieć maybacha ale są też tacy co muszą zadowolić się punciakiem... i czasem tym punciakiem robią więcej kilometrów niż maybachem... mnie nie sprawia przyjemności wydawanie -tak na siłę- pieniędzy Inwestora a efekt końcowy jest identyczny.

Witam

mam identyczne 2 problemy do rozwiazania, jak w powyzszym watku, jak to rozwiazać bo odpowiedzi nie znalazłem a doczytałem do tego włąsnie pytania :D

Murłatę możesz nadmurować i otynkować (wersja zimna) lub po wykonaniu płytowania powstałą szczelinę wstępnie wypełnić pianką a resztę zarzucić tynkiem (trzeba dać taśmę separacyjną by tynk nie związał się z płytą) a na połączeniu starego i nowego tynku dać taśmy zbrojące (siatkę i flizelinę)

Okno... no niestety zostają półśrodki. Możesz dać poskubaną wełnę, równo zapiankować i przytrzeć tarką lub dać np. styrodur i też go prztrzeć...

Z oknem to najczęstszy błąd Inwestora... jak największe okno no i brak docieplenia. A wystarczyłoby na etapie robienia dachu przyciąć krokwie i wstawić wymiany a wtedy można dać nawet bardzo szerokie okno... ale teraz już 'po ptokach'.

he he obwódka swoją drogą a przerwanie swoją, a na zdjęcie z fotosika co odpowiesz?

...a doczytałeś do końca? pisze jak byk! "KALECZENIE RZEMIOSŁA" ...to technologia rodem z Ukrainy ...ale to trzeba czytać ze zrozumieniem ;)

mam na aukcji wkrętarkę elektryczną do kręcenia płyt g/k może byś sobie sprawił profesjonalisto za dychę z aluminiowymi prawie komunistycznymi nasadkami:D

...a co już wyprzedajesz się ze sprzętu? masz może inne takie maszyny na sprzedaż? ...za 1/10 normalnej ceny mogę je kupić tzn tyle ile są warte :D Nie poszło w budowlance to spróbuj może sprzedawać kwiatki ;)

...a doczytałeś do końca? pisze jak byk! "KALECZENIE RZEMIOSŁA" ...to technologia rodem z Ukrainy ...ale to trzeba czytać ze zrozumieniem ;)

Ty skaleczyłeś to rzemiosło czy ktoś inny?

...a co już wyprzedajesz się ze sprzętu? masz może inne takie maszyny na sprzedaż? ...za 1/10 normalnej ceny mogę je kupić tzn tyle ile są warte :D Nie poszło w budowlance to spróbuj może sprzedawać kwiatki ;)

tak sprzedaje narzędzia, zalicytujesz to kupisz, co do 1/10 normalnej ceny to ja Tobie mógłbym zaoferować za poddasze, ponoć masz wolny termin:D

murbelka na wieńcu gdy ściany są już wyprawione najlepiej nadmurowac ale odrobinę wyżej jak płaszczyzna płyt.

Klejenie płyt do tynku...... bee.

Stawianie przedscianki ...... bee pustka hamuje akumulacyjnosc ściany będzie zimna.

Okno z postu jest do poprawki bo warkocz nie będzie miał ciągłości.

Wysadzenia okna wymaga dodatkowej ramy obniżającej. By wogóle ocieplanie miało sens (dach) to wylot kalenicowy i koszowy jest?. Czy masz fwk?.

Tak otwór przy okapie i kalenicy jest, chodzi tylko o przestrzen miedzy krokwiami gdzie sa osadzone ona , jak zrobic aby wentylowac tez wełne nad oknem, pomiedzy oknem a krokwia jest kilka centymetrów, wiem ze juz były takie przypadki ale odpowiedz nie była jasna, czyli jak mowi Rom dać ten np styrpian pomiedzy okno a krokiew i na to płyta i przestrzen wystaczy zeby powietrze przeciskało sie do górnej czesci połaci

Edytowane przez inwestor/wykonawca

(...)odpowiedz nie była jasna, czyli jak mowi Rom dać ten np styrpian pomiedzy okno a krokiew i na to płyta i przestrzen wystaczy zeby powietrze przeciskało sie do górnej czesci połaci

Ja dałem tylko taki przykład... niekoniecznie musi się sprawdzić u Ciebie.