Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplam poddasze - krotkie pytania...

denes

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

O rzesz! brakuje tylko zastrzałów po skosie... dałbym... a co mi tam... CW75! byłoby mocniejsze... Piękna i nikomu niepotrzebna robota...

W życiu nie robiłem na skosie krzyżowego... typowego od A do Z... bo i po co? Elementy krzyżowe owszem jak były jakieś "zawijasy"...a sufity to już insza inszość...

O sorki... robiłem krzyżowy na skosie... z łat drewnianych.... bo panele ścienne w poziomie szły....

Edytowane przez Rom-Kon

Witam

Przeczytałem niemal cały wątek. Przeglądałem zdjęcia zwłaszcza Wodza, ale dalej nie wiem. Mianowicie podczas wykonywania ścianki kolankowej z profili UD30 czy należy przytwierdzić profil UD na ściankach pionowych (bocznych) czy nie potrzeba a zamiast tego należy zamontować profil CD miedzy UD(górny i dolny) w odległości ok. 15cm od ścianki a następnie do niego przykręcać płytę GK ale wówczas koniec płyty GK przy ścianie nie ma się na czym oprzeć ?? Czy górny UD może być przymocowany tylko do poziomego CD od skosu???

Witam

Przeczytałem niemal cały wątek. Przeglądałem zdjęcia zwłaszcza Wodza, ale dalej nie wiem. Mianowicie podczas wykonywania ścianki kolankowej z profili UD30 czy należy przytwierdzić profil UD na ściankach pionowych (bocznych) czy nie potrzeba a zamiast tego należy zamontować profil CD miedzy UD(górny i dolny) w odległości ok. 15cm od ścianki a następnie do niego przykręcać płytę GK ale wówczas koniec płyty GK przy ścianie nie ma się na czym oprzeć ?? Czy górny UD może być przymocowany tylko do poziomego CD od skosu???

Ja daję UD na ścianie bocznej i pierwszy CD około 10cm od ściany.

jeśli ścianka kolankowa nie jest wysoka (do ok. 120cm) to profil UD przykręcam do CD a słupki z CD daję co 40cm.

Ufff... Witam serdecznie. Po 3 dniach lektury tego wątku dobrnąłem do końca (pomijałem w czytaniu "bicie piany").

Myślałem że troszkę mnie lektura oświeci ale nic z tego. Ślizgi, CDki, UDeki, maty, V profile... Ja pitolę nic nie kumam.

W każdym razie mam kilka pytań:

1. Czy do skośnego poddasza mogę zamocować grzybki i wstrzelić CDki? Bo murarz mówi że do skosu się grzybki nie nadają bo płyty zjadą a poza tym mam zrobić ruszt krzyżowy.

2. Czy do ścianki kolankowej mogę przykleić płytę KG na jakimś kleju (jakim?) czy też stawiać profil (zmniejszy się pomieszczenie)?

3. Murarz mówi że do krokwi mam przykręcić zwykły CD, do tego przykręcić krzyżowy i dopiero kolejny profil CD.

Przejrzę jeszcze zdjęcia Rom-Kona może coś znajdę...

Dziękuje za odpowiedz, ścianka kolankowa 80cm. W związku z odpowiedzią pojawiło mi się drugie pytanie dotyczące narożnika gdzie schodzą się profile UD30: czy UD przytwierdzony do podłogi oczywiście z taśmą akustyczną może dochodzić na styk do ściany (czy dać luz od ściany – ile) a do niego od góry dochodzi z luzem (może wchodzi) profil UD przytwierdzony do bocznej ściany?? Oczywiście płyty GK nie są przykręcane do profili UD tylko CD(poprzeczek)?? Pozdrawiam

OK. A masz może jakieś zdjęcia z bliska poszczególnych elementów? Bo najgorsza jest świadomość że to jest proste jak świński ogon tylko że tego "nie widzę". :)

A pytanie 2: Czy do ścianki kolankowej mogę przykleić płytę KG na jakimś kleju (jakim?) czy też stawiać profil (zmniejszy się pomieszczenie)?

Ufff... Witam serdecznie. Po 3 dniach lektury tego wątku dobrnąłem do końca (pomijałem w czytaniu "bicie piany").

Myślałem że troszkę mnie lektura oświeci ale nic z tego. Ślizgi, CDki, UDeki, maty, V profile... Ja pitolę nic nie kumam.

W każdym razie mam kilka pytań:

1. Czy do skośnego poddasza mogę zamocować grzybki i wstrzelić CDki? Bo murarz mówi że do skosu się grzybki nie nadają bo płyty zjadą a poza tym mam zrobić ruszt krzyżowy.

2. Czy do ścianki kolankowej mogę przykleić płytę KG na jakimś kleju (jakim?) czy też stawiać profil (zmniejszy się pomieszczenie)?

3. Murarz mówi że do krokwi mam przykręcić zwykły CD, do tego przykręcić krzyżowy i dopiero kolejny profil CD.

Przejrzę jeszcze zdjęcia Rom-Kona może coś znajdę...

Tylko ruszt krzyzowy i dalej jak mówi murarz.

...Flash jaja sobie robi. Panu murarzowi podziękuj - niech dalej cegły kładzie.

A jeśli chodzi o 1) to grzybki są do tego więc niech murasz... no wiesz... ;)

2) płyty G-k klei się na klej gipsowy do płyt...

Twój post w punkcie 3 jest słabo zrozumiały... nie wiadomo o co chodzi.

Dzięki Rom-Kon. Nieśmiało liczyłem na Twoją pomoc. Ten 3 punkt trochę pokręciłem. MuraSZ mówił, żeby do krokwi przykręcić profil CD, do niego łącznik krzyżowy i do łącznika znowu CD. W ten sposób niby płyty mają nie pękać bo sie naprężenia więźby rozchodzą. Jak dla mnie najprościej byłoby położyć 15 wełny, sznurek do przytrzymania, grzybki do krokwi, na nie nabić 10 wełny i do tego profil CD. Do profila taśmą folię paroszczelną i na to płyty KG. ALe muraSZ mówi że mi popęka na łączeniach.

Napisalibyście co nowego na rynku , co fajnego ostatnio kupiliście co warto polecić innym np taśmę godną polecenia szpachlę płytę itp. a nie wyrywacie sobie żyły i czekacie który pierwszy się wykrwawi :) a nie to może jakieś fotki z ostatniej budowy na forum siup a my, amatorzy , ocenimy wasze dzieło :)