Wosto 29.11.2008 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 nie! profili ud ktore zamykaja naroznik dla profili cd nie laczy sie z niczym jedynie same z soba sie skreca srednio co 40cm wkretami 3,5x9mm. Jasna sprawa... choć nie bardzo. Wcześniej wyczytałem, że Rom-Kon mocuje UD do CD w belce koszowej. Są więc "dwie szkoły" czy coś źle zrozumiałem? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MCB 29.11.2008 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 MCB w twoim poscie pojawily sie fotki i ... wyszlo to co napisalem .. mostki Mógłbyś łaskawie wskazać gdzie? Mam na myśli mostki a nie fotki MCB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 30.11.2008 01:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 nie ma tylu szkol to nie kung-fu a sucha zabudowa. ze on laczy to juz jego sprawa hmm... w koszu luźny UD? To co - on ma "sam wylatać"? Jak zamek karabinu Kargula? dwa profile UD łączę razem wkrętami w narożnikach i trochę na siłę je rozginam. Wsuwam w profile sufitu i nituję. Dół ustawiam na pożądanej wysokości i później mocuję do profili CD. Profile UD wstępnie podpieram długimi wkrętami wkręconymi pomiędzy nie - nie opadają pod własnym ciężarem. Do podparcia można użyć np. wieszaków kotwowych lub ES-ów. Wszystkie profile w koszu łączę za pomocą nitów-zrywek. Kosz ma być sztywny i pracować jako jedność a nie każda płaszczyzna oddzielnie. ...o co chodzi z tymi mostkami??? Może to na moich fotkach te mostki? Jeśli tak to uspokajam - nie ma jeszcze 2 warstwy wełny i oczywiście nie ma jeszcze folii i jeśli jeszcze ktoś nie zauważył to również brak jeszcze płyt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 30.11.2008 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 racja dodasz druga warstwe welny, nie bedzie mostkow. konstrukcja pod plyty faktycznie musi byc sztywna i bardzo dobrze robisz, ze laczysz ze soba wszystkie mozliwe profile. na koniec dobrze zrobiles wypuszczajac tak mocno wieszaki belkowe do poddaszy. wogole wszystko "perfekt". mnie nie bylo by stac na takie wykonaie zabudowy, zbyt duze koszty wole tanie szybkie rozwiazania. ...no cóż... wieszaki 270mm wypuszczone tyle ile ma się zmieścić wełny pod profilami... ...są jeszcze inwestorzy których nie stać na zbyt oszczędne rozwiązania i potrafią słono dopłacić za solidną konstrukcję i najwyższe technologie... u takich jeśli można coś zrobić lepiej niż dobrze to robi się najlepiej jak można. ...a dla Ciebie mam propozycję... może zamieścisz fotki swoich prac i pokażesz jak takie szczegóły poprawnie wykonać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MCB 30.11.2008 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 U mnie też za omawianymi ściankami z profili 100mm będzie jeszcze druga warstwa wełny. Potem wełna po stropie, ściance kolankowej i na wieniec. W skosach też dwie warstwy (15cm+15cm). MCB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 30.11.2008 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 U mnie też za omawianymi ściankami z profili 100mm będzie jeszcze druga warstwa wełny. Potem wełna po stropie, ściance kolankowej i na wieniec. W skosach też dwie warstwy (15cm+15cm). MCB Tylko pamiętaj! Nie wysuwaj zbyt daleko wieszaków!!! Nie więcej niż na 5cm!!! A wystającą wełnę (bedzie to coś około 10cm) mocno ubić i dopchnąć płytą!!! ...dla słabo zorientowanych... to był żart... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrewch 30.11.2008 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 Witam. Pytanie do wykonawców. Czy przy zabudowie poddasza można zabudować caly sufit i skosy a potem postawić ścianki dzialowe na stelażu? tak mozna jesli uwzglednilo sie to w trakcie wykonywania stelazy dla sufitow i skosow. Czy profile u można wtedy kręcić do poziomych cd na skosach? nie nie skreca sie Proszę o rozwinięcie co konkretnie należy uwzględnić podczas wykonania stelaży jeżeli później będą stawiane ścianki działowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 30.11.2008 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 Jestem zdania że zawsze lepiej nie budować dużych sufitów i skosów które dzieli się na mniejsze. Lepiej postawić ściankę działową i dopiero od niej zacząć budowę sufitu... mniejsze płaszczyzny - mniejsze naprężenia. Ale jeśli już nie można... Ścianki zaczyna się od profili UW i trzeba do czegoś je przykręcić, jeśli ścianka jest prostopadła do profili CD na suficie to nie ma problemu... wkręty w każdy profil i UW się trzyma. Gorzej jeśli trzeba ściankę postawić równolegle z profilami wtedy trzeba na suficie zaprojektować tak przebieg profili by profil CD był nad ścianką i by było do czego przykręcić UW. Gdy w takiej ściance będą jeszcze drzwi to trzeba dodatkowo wzmocnić takie miejsce np. zagęścić profile CD, dać dodatkowe wieszaki itp. Ale konkretnie nic więcej nie można powiedzieć jeśli nie zna się specyfiki pomieszczenia. Jeszcze raz przypominam - jest to gorsze rozwiązanie niż postawienie ścianek i dopiero robienie sufitów i skosów... można np. postawić część ścianek na konstrukcji jętek - kleszczy i część z wykorzystaniem sufitu. taka koncepcja mieszana... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrewch 30.11.2008 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 Dziękuję za wyjaśnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalwdowski 30.11.2008 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 Jestem zdania że zawsze lepiej nie budować dużych sufitów i skosów które dzieli się na mniejsze. Lepiej postawić ściankę działową i dopiero od niej zacząć budowę sufitu... mniejsze płaszczyzny - mniejsze naprężenia. Ale jeśli już nie można... A jeżeli dach na skąplikowaną konstrykcję np. http://images40.fotosik.pl/28/47541f3917102966.jpg i samoistnie plaszczyzny są mniejsze czy możliwe jest powiedzmy podzielenie sufitu na dwie części z skosy będą dzielone z racji lamania plaszczyzn. Jaka jest twoja opinia na temat: Scianki dzialowe przed czy po wylewkach? Co przemawia za każdym z rozwiązań. Michal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 30.11.2008 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 ...wydaje mi się że z takimi pomieszczeniami nie powinno być kłopotów. Ale z rysunku trudno wywnioskować. Nie mogę go powiększyć i uciekają przez to szczegóły. ...co do ścianek. Proponuję ściany działowe wykonać w technologi murowej a dopiero jak nie można to jako suchą zabudowę. Jeśli będą z płyt G-K to ze względu na akustykę powinno się je zrobić przed wylewkami. Wada - wilgoć z wylewek może spowodować pękanie spoin więc ze spoinowaniem trzeba się wstrzymać. Płyty nawet zwykłe wytrzymują nagły ale krótkotrwały napór wilgoci. Ale stawianie ścianek na nierównym nadbetonie ze zastosowaniem taśm wygłuszających nie należy do najłatwiejszych. W tym przypadku stawianie ścianek na wylewkach posadzkowych jest łatwiejsze ale traci się na akustyce. Czyli są plusy i minusy obu technologi. Ja jednak stawiam na technologię murową ale to jest tylko moja subiektywna opinia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akte 01.12.2008 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Jeżeli pomieszczenie ma wymiary 9m x 4,4m to wzdłuż którego boku najlepiej zamocować profile główne, a profile nośne przy ruszcie w konstrukcji krzyżowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert8888 01.12.2008 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Witam. Czym do ściań z pustaków ceramicznych oraz z suprexu winny być mocowane profile UD? Czy wieszaki ES do krokowi wkrętami TB? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 01.12.2008 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Na PW dostałem takie zapytanie... temat ciekawy więc pozwolę sobie go tu zamieścić - anonimowo i bez zgody właściciela... mam nadzieję że autor wybaczy mi. Chciałbym wykonać ściankę kolankową z regipsu wysokość około 90 cm. Po przeglądnięciu twoich postów i zdjęć mam pytanie jak mocujesz górny profil ud do krokwi. Ponadto w jednym z postów napisałeś ze przy wysokości ścianki przekraczjącej 60 cm powinno się ją wykonać z profili cw i uw, czy to konieczne? Jeśli ściankę trzeba mocować do krokwi to tak samo jak przez płytę. Wkręty daje się w samym narożniku profila. przy wysokości ścianki 90cm już bym nie ryzykował i zrobiłbym z profili UW50. Można kupić słupki 3mb i ciąć na 3 części... jest wtedy mały odpad. ...profil CD jest wiotki i przy wysokości 90cm może się uginać - jest to przecież płyta z jednej strony... można spróbować z profilami co 40cm i jeśli będzie się uginać dać drugą warstwę płyt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 01.12.2008 23:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Jeżeli pomieszczenie ma wymiary 9m x 4,4m to wzdłuż którego boku najlepiej zamocować profile główne, a profile nośne przy ruszcie w konstrukcji krzyżowej? Nie ma to znaczenia... liczy się tylko wygoda mocowania profili. Najczęściej profile główne (te wyżej) mocuje się prostopadle do jętek czy krokwi ale nie jest to regułą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 01.12.2008 23:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Witam. Czym do ściań z pustaków ceramicznych oraz z suprexu winny być mocowane profile UD? Czy wieszaki ES do krokowi wkrętami TB? do ścian z pustaków ceramicznych standardowo używam kołków szybkiego montażu fi 6x40 - rozpierają się w materiale a nie w "dziurze", gdy się trafi na fugę to fi 8x60. W betonie komórkowym fi 8x60. Wkręty do mocowania w drewnie... zwykłe wkręty do drewna - ocynkowane lub fosfatyzowane - z łebkiem takim by nie przeszedł przez ES-a. można użyć nawet podkładki najlepiej poszerzonej. Przy wymaganiach "ogniowych" kołki na bazie plastiku są wykluczone i stosuje się dyble metalowe... obojętnie czy to przy sufitach czy ścianach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 02.12.2008 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 Zna ktoś z Was wełnę Isoroc? Lambda jak w toprocku, a znacznie tańsza, o prawie 30%http://www.isoroc.pl/index.php?id=4Mogę kupić Toprocka za 16,75zł/m2 albo isoroca za 12,90/m2. Co wybrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailor_ro 04.12.2008 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 Hey Ja z takim nieśmiałym pytanie,pierwsza warstwa wełny,miedzy krokwie,oczywiscie jest z rolki,druga w dwoch pomieszczeniach dałem z płyty,ale teraz zastanawiam sie czy tej drugiej nie dać z rolki,czy sa ewentualnie jakies zalety/wady tego rozwiazania?Na logike łatwiej chyba wziac rozwinac welne z rolki i nabic na ES-y??Jak myslicie?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawilon79 04.12.2008 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 ja również tak jak TMK mam pytanie na temat ISOROC, co myslicie o tej wełnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalwdowski 08.12.2008 23:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 Bardzo ciekawa cenowo. Podobno mozna kupić 200mm za 17pln/m2 To chyba rewelacyjna cena? Jak się sprawdza welna w plytach przy izolacji poddasza? Co z odpadem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts