Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplam poddasze - krotkie pytania...

denes

Recommended Posts

Dzieki ponownie.

No wiec jestem po jednym dniu doswiadczen. Zrobilem niewiele, ale mam juz chyba metode, czy dobra? Prosze o ocene ;)

Po pierwsze waga wodna (wezyk) wyznaczam poziomy w 4 naroznikach pokoju. Nastepnie rysuje kreske pod profil UD. Wzgledem sciany przeciwleglej do skosu odmierzam dana dlugosc, zeby wyznaczyc koniec sufitu poziomego i poczatek skosu. Tu pojawia sie pierwszy problem, poniewaz pokoje moga byc czworobokami, a nie prostokatami. Jak sobie wtedy poradzic? Wzgledem czego mierzyc dlugosc boku sufitu? Jezeli tak jak ja, wzgledem sciany przeciwleglej, moze okazac sie, ze druga warstwa welny, jak rowniez karton gips rozjezdzaja sie wzgledem polaci dachu.

Na koncu odmierzonej odleglosci robie pion (dluga lata) i odmierzam w poziomie na wyznaczonej wysokosci druga odleglosc - koniec scianki kolankowej, a jednoczesnie jest to rowniez koniec skosu. To samo z drugiej strony.

Nastepnie przykrecam profile przyscienne. Odmierzam na jetkach najblizszych profili przysciennych odpowiednia odleglosc i zaznaczam miejsce na pierwszy wieszak. Poziomuje poziomica wzgledem profila i montuje w 4 naroznikach po jednym wieszaku. Potem sznurek po obwodzie i moge wtedy bezproblemowo zalozyc wieszaki na skrajnych jetkach.

Nastepnie mozemy puscic sznurki pomiedzy dopiero co zalozonymi wieszakami (beda one wyznaczac droge profili CD60). Wzgledem tych sznurkow mocujemy wieszaki i mamy praktycznie koniec zabawy z wieszakami.

Witam, jest to pierwszy mój post na tym forum.

Jeśli któreś z pytań są nie na miejscu to prosze o wyrozumiałość. Nie mam doświadczenia w ocieplaniu poddaszy więc poprostu poprzez czytanie forum staram się zwiększyć moją wiedzę. W takiej sytuacji nasuwają się pytania na które chciałbym dostać odpowiedzi.

Pytania które nasunęły mi się po przeczytaniu kilku komentarzy kolegi Denis i Rom-kon.

1/ W jaki sposób zaznaczyć miejsce zamontowania kątowników przyściennych na skosach? Łączy się to z wyznaczeniem końca sufitu poziomego i początku skośnego. Są to „dwie proste” które muszą się w pewnym punkcie przeciąć wyznaczając łączenie się sufitu skośnego i poziomego.

Czy z jednej strony odległość między krokwią a profilem przyściennym przenieść za pomocą kątownika stolarskiego biorąc pod uwagę odległość potrzebną do umieszczenia wełny i profila CE względem krokwi?

Co natomiast z drugą stroną na której również musze zamontować kątownik przyścienny?

Kolega Rom-kon radzi, aby nie równać obu stron skosów do wieźby ponieważ może być krzywa, niby lepiej przenieść (powielić) skos wyznaczonej na jednej ścianie i skopiować na drugiej. Ale w jaki sposób mam to skopiować, powielić np. na odległości 4 m i na odległości 8m bo takie pomieszczenie właśnie posiadam.

2/ Jak zamocować sznurek na 4 narożnych grzybkach aby móc po obwodzie przykręcić grzybki?

3/ W jaki sposób odmierzyć na jętkach najbliższych profili przyściennych odpowiednią odległość i zaznaczyć miejsce na pierwszy wieszak? Mam rozumieć, że przykładając poziomice pod dwoma ściennymi profilami umieszczonymi na sąsiadującymi koło siebie ścianach? Dzięki temu wyznaczę wysokość na jakiej przykręcić pierwszego grzybka i tak zamontuję grzybki na wszystkich narożnikach?

Chyba, że można by sobie poradzić w inny sposób… tylko jaki?

Proszę forumowiczów o wsparcie.

• Odpowiedzi 12,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pytam o poradę dotyczącą ocieplenie lukarny, na ost. etapie budowy ( ocieplenie poddasza) okazało się że brakuje miejsca aby ocieplić bok lukarny od środka o pow.1 metra kwadratowego. Ze zdjęcia wynika ze ocieplenie wełną grubość 25cm spowoduje zasłonienie światła okna, rozważam zastosowanie ocieplenie 3 cm aerogel. z drugiej stornu OSB jest styropian 20cm, może ktoś ma lepszy pomysł? Jak nie to czy te 3cm wystarczą. Lambda Aerogel 0,0014.

DSC_0333.jpg

na zewnatrz 20 cm styropianu nooo 15 :) to ( rownajac do scian zewnetrznych) dodac powinienes ok. 0,25 oporu cieplengo materialem o grubosco tyvh 3cm..

Przykładowo, przy założeniu, że chce uzyskać ciepłochronność izolacji poddasza równą 0,25 W/(m²K) i użyjemy do tego celu Aerogel λ 0,0014 W/(mK) grubość materiału wyniesie:

g = λ : U = 0,0014 : 0,25 = 0, 0056 m czyli 0,5cm

Taki wynik uzyskałem czy dobrze zinterpretowałem intencję?.

Gładzie po ociepleniu. Zamiast 5 daj 10. Jak zmienią się standardy to nadal będziesz je spełniał.

Witam ponownie myślałem o 5 cm wełny pod krokwiami ponieważ nie chcę zbytnio obniżać skosów, w przypadku 10 cm wełny + profil i płyta wyjdzie około14cm od dołu krokwi. Na płaskiej części sufitu mogę dać nawet 15 cm bo od spodu krokwi do posadzki mam 270 cm.

Zastanawiam się czy na skosach nie zastosować 18 cm super-maty λD = 0,033 W/mK międzu krokwie i 5 cm ISOVER Multimax 30 λD = 0,030 W/mK pod krokwie. Na płaskiej części sufitu super-mata 18 cm między krokwie i 10 lub 15 cm super-maty pod krokwie.

Mam jeszcze dylemat jak docinać i układać wełnę tak aby było mało odpadu lepiej w poprzek rolki czy po długości oczywiście plus 2 cm więcej niż rozstaw krokwi żeby nie było szczelin?

Z góry dzięki za podpowiedzi.

Dzięki FlashBack za rzeczową odpowiedź. Nabicie na krokwie płyty osb obniży mi poddasze o kolejny centymetr zastanawiam się teraz czy nie zastosować 15cm super-mat miedzy krokwie i 10 cm pod krokwie, tylko czy to wystarczająca grubość, jakie są teraz standardy czy te 25 cm super-maty zda egzamin?

tu zastosowalem naddatek jak wyzej przy rozstawie w swietle krokwi 85cm.

DSC00006.JPG

tu przyklad nadbicia krokwi z tym, że w celu dolożenia/pogrubienia warstwy pomiedzy krokwiami. a dalsza zabudowa i ocieplenie wykonywane bedzie na latach drewnianych

Przechwytywanie%2Bw%2Btrybie%2Bpe%25C5%2582noekranowym%2B2009-12-27%2B195858.jpg fot. źródło isover.de

co ty mi tu za swoje fajanse pokazujesz ? zabudowa na łatach :lol2: tapezieren mit rauhfaser dodaj:eek:

Ale mnie wystraszyłeś tym określeniem :p Dzięki za wskazówke, bedę szukał jedak jeśli by ktoś wiedział jak to mam obrobić to prosze o sugestie

Ja bym to obłożył styrodurem (może przyklejonym na pianke) , polozył siatkę, klej, i połaczył to z płytą gipsową na podaszu. Póżniej wszytko wyszpachlujesz i masz git.

Jak przykręcacie pręty mocujące do jętek? Tzn, jest dosyć duże oczko przez które standardowe wkręty do drewna przechodzą bez niczego. Czy dwa jeden obok drugiego bo inaczej, to by sobie "dyndało" nie przykręcone i spadało z wkrętu a nie ma taki wkrętów z wielkim łepkiem.

Podłóż podkładkę

IMG_2690.jpg

W jaki sposób zaprzeć wełnę żeby nie wyleciała za murłatę?

Jak widać na zdjęciu jest tam duża przerwa. Może przybić tam siatkę metalową.

I jeszcze jedno czy mogę przykręcić wieszaki grzybki pod stelaże po ułożeniu wełny pomiędzy krokwiami , czy najpierw przykręcić wieszaki a potem wełna w skosy:cool:

Edytowane przez marcin2372

[ATTACH=CONFIG]173337[/ATTACH]

W jaki sposób zaprzeć wełnę żeby nie wyleciała za murłatę?

Jak widać na zdjęciu jest tam duża przerwa. Może przybić tam siatkę metalową.

I jeszcze jedno czy mogę przykręcić wieszaki grzybki pod stelaże po ułożeniu wełny pomiędzy krokwiami , czy najpierw przykręcić wieszaki a potem wełna w skosy:cool:

1) Najlepiej przybić-przykręcić poprzeczkę z łaty lub profila CD

2) można najpierw grzybki ale później warto ubrać "skupiacz myśli" czyli kask z dobrą przyłbicą bo można sobie zrobić niezłe kuku... głowa do szycia lub wydłubane oko... wiec może najpierw wełnę a później grzybki...