Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplam poddasze - krotkie pytania...

denes

Recommended Posts

[ATTACH=CONFIG]174487[/ATTACH]

Czy w miejscach zaznaczonych na obrazku na czerwono daje się flizelinę? Chodzi o łączenie poddasza z ścianką okna dachowego, jeżeli tak to, czy flizelina ma nachodzić na ściankę okna dachowego, czy też ma być tylko na poddaszu?

Jeżeli dajesz narożnik aluminiowy, wtedy dobrze jest dać w tym miejscu fizeliną lub taśmę papierową aby się nie zarysowało na łączeniu płyt, możesz też wkleić na glifach okna (więcej roboty) ale nie zaszkodzi ( mniejsze prawdopodobieństwo odbicia narożnika przy uderzeniu).

Można też wkleić taśmę mid-flex na narożnik góra/dół i dallasa sheetrocka na obie strony, wtedy już bez taśm/fizelin.

...czyli płaszczyzna poddasza jedna fizelina i "ścianka okna dachowego" druga fizelina lub taśma.

Edytowane przez rafał2011

• Odpowiedzi 12,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Uzupełnię tylko powyższe. Koelner pasuje do Metpolu jednak wczoraj dokupowałem grzybków i kupiłem oryginalne Metpolu. I wnioski są takie:

- Metpol jest odrobinę sztywniejszy od Koelnera

- Metpol ciut lepiej trzyma jednak trudniej zdejmuje się z nich profile

- Metpol 17 jest dłuższy niż Koelner 17 cm (różnica 3 cm czyli grubości profila)

Ot takie przemyślenia.

W przypadku gdy dolny glif zamontuję pionowo wzdłuż otynkowanej ściany to w jaki sposób wykonuje się łączenie płyta kg - ściana? standardowo szpachla-taśma-szpachla?

Untitled-2.jpg

czy w takim przypadku montażu nie jest zwiększone ryzyko powstania pęknięć?

W przypadku gdy dolny glif zamontuję pionowo wzdłuż otynkowanej ściany to w jaki sposób wykonuje się łączenie płyta kg - ściana? standardowo szpachla-taśma-szpachla?

[ATTACH=CONFIG]174592[/ATTACH]

czy w takim przypadku montażu nie jest zwiększone ryzyko powstania pęknięć?

W takim przypadku dolny glif jest elementem ściany. Ja łączenie ściana-płyta zbroję taśmami (szeroka siatka i taśmy pełne) a boki (krawędź z bocznymi glifami) robię na ślizgu i maskuję akrylem.

Jeżeli dajesz narożnik aluminiowy, wtedy dobrze jest dać w tym miejscu fizeliną lub taśmę papierową aby się nie zarysowało na łączeniu płyt, możesz też wkleić na glifach okna (więcej roboty) ale nie zaszkodzi ( mniejsze prawdopodobieństwo odbicia narożnika przy uderzeniu).

Można też wkleić taśmę mid-flex na narożnik góra/dół i dallasa sheetrocka na obie strony, wtedy już bez taśm/fizelin.

...czyli płaszczyzna poddasza jedna fizelina i "ścianka okna dachowego" druga fizelina lub taśma.

...a jeszcze nie tak dawno wyśmiewałeś się ze mnie że daję pod narożniki AL siatkę. Ciekawe... czyżby życie zweryfikowało poglądy?

Zimowały mi raz płyty (rigipsa) na poddaszu bez ogrzewania, powiem że nie byłem pewny tego że dadzą rade, ale na szczęście nic im się nie stało. Knaufa zostawiałem kilka razy i nie martwiłem się, że coś im będzie, nawet o norgipsa nie bałem się tak jak o RIGIPSA_a moim zdaniem to najlepsza płyta do małych nitypowych zabudów i łuków, lecz na poddasza polecam inne płyty.

Widziałem moją robotę po trzech latach zimowania bez ogrzewania. Nie pamiętam jakiej firmy płyty ale oprócz dwóch czy trzech pęknięć akrylu w narożnikach (drobnych) płytom, spoinom ani farbie a także szpachlom na ścianach (wszystko wstępnie pomalowane) nic się nie stało. Ta część budynku (pół bliźniaka ale jeden właściciel całości) nadal nie jest zamieszkana ani ogrzewana- już czwarty rok! ...w zeszłym roku kładliśmy płytki w drugim garażu więc mogłem obejrzeć całość.

W takim przypadku dolny glif jest elementem ściany. Ja łączenie ściana-płyta zbroję taśmami (szeroka siatka i taśmy pełne) a boki (krawędź z bocznymi glifami) robię na ślizgu i maskuję akrylem.

Dziękuje bardzo za wyjaśnienie :)

Jeżeli na dolnym glifie zdecydowałbym się na dodatkowy skos, to połączenie ślizgowe ciągnąć, aż do ramy okiennej (niebieska i zielona linia na obrazku), czy tylko do końca glifu "ściennego" (sama niebieska linia na obrazku.)?

Untitled-4.jpg

Uzupełnię tylko powyższe. Koelner pasuje do Metpolu jednak wczoraj dokupowałem grzybków i kupiłem oryginalne Metpolu. I wnioski są takie:

- Metpol jest odrobinę sztywniejszy od Koelnera

- Metpol ciut lepiej trzyma jednak trudniej zdejmuje się z nich profile

- Metpol 17 jest dłuższy niż Koelner 17 cm (różnica 3 cm czyli grubości profila)

Ot takie przemyślenia.

Sam sobie odpowiedziałeś. Metpol to bardzo solidny producent . Wcześniej produkował dla knaufa cały asortyment.

Dziękuje bardzo za wyjaśnienie :)

Jeżeli na dolnym glifie zdecydowałbym się na dodatkowy skos, to połączenie ślizgowe ciągnąć, aż do ramy okiennej (niebieska i zielona linia na obrazku), czy tylko do końca glifu "ściennego" (sama niebieska linia na obrazku.)?

[ATTACH=CONFIG]174641[/ATTACH]

Całość... i niebieska i zielona.

...a jeszcze nie tak dawno wyśmiewałeś się ze mnie że daję pod narożniki AL siatkę. Ciekawe... czyżby życie zweryfikowało poglądy?

Nie przypominam sobie, chyba był to ktoś inny, ale wiem że Ty lubisz barwić.

...co miało by za sens wklejać fizeline pod narożnik na glifie okna gdzie płyty się ze sobą nie łączą?

chodziło o wklejanie na narożnik.

Nie przypominam sobie, chyba był to ktoś inny, ale wiem że Ty lubisz barwić.

...co miało by za sens wklejać fizeline pod narożnik na glifie okna gdzie płyty się ze sobą nie łączą?

chodziło o wklejanie na narożnik.

Wklejanie siatki na narożnik ? możesz wyjaśnić . Przy okazji wklejanie siatki pod narożnik proszę

No przyznać się czyja to robota! Jeśli nie dajecie siatki lub innej taśmy pod narożnik (jak słusznie stwierdził profi POD narożnik!) to może być "dzieło" każdego z was!

http://images10.fotosik.pl/3610/9138c6635eade28e.jpg

http://images10.fotosik.pl/3610/e52de91b5a5f0e17.jpg

http://images10.fotosik.pl/3610/6e4dda90c1f9334b.jpg

http://images10.fotosik.pl/3610/fb421aa4918a38a2.jpg

No więc który pracował w Wawie na Grzymalitów? :cool:

czytam wszystko po kolei i już mi łeb pęka . może by zrobić jakieś podsumowanie dotyczące spoinowania płyt ? kilka pytań

1- jaką masą najlepiej spoinować płyty ?

2- czy najpierw wypełnić szczeliny między płytami a po wyschnięciu wklejać taśmy

3- jakich taś używać na łączenia płyt a jakich na styku płyty ze scianą (połaczenie ślizgowe)- tufftape a może wystarczy sheetrock ? a może inna ?

4- jakich taśm używać w narożnikach zewnetrznych i wewnętrznych - tylko midflex ?

5- czy pod narożniki aluminiowe dawać siatkę, fizelinę czy papier i jaką ?

6- jaka gładz na warstwę finisz po całości płyt ?

7- kiedy można zacząć spoinowanie w nieogrzewanym domu ?

8 - jaki grunt do krawędzi ciętych ?

profi45 jakbys nie wiedzial to, pod tasmy pelne* jak "mid-flex" tez daje sie siatke :)

*nazewnictwo NDOP

Nie przeczę - jest to czasem "guma na gumę" (jak to mawia mój obecny Inwestor i jego śwagier) ale jest to mój "dupochron" przed reklamacjami. :yes:

Edytowane przez Rom-Kon

czytam wszystko po kolei i już mi łeb pęka . może by zrobić jakieś podsumowanie dotyczące spoinowania płyt ? kilka pytań

2- czy najpierw wypełnić szczeliny między płytami a po wyschnięciu wklejać taśmy

3- jakich taś używać na łączenia płyt a jakich na styku płyty ze scianą (połaczenie ślizgowe)- tufftape a może wystarczy sheetrock ? a może inna ?

4- jakich taśm używać w narożnikach zewnetrznych i wewnętrznych - tylko midflex ?

Moje (!) odpowiedzi:

1- dla mnie najlepsza to Vario lub Uniflot

2- przy krawędziach ciętych i dużych szczelinach tak

3- tufftape na spoiny (cięte i oryginalne) zwykła papierowa na obrzeża przy ścianach

4- najlepsza (najdroższa) Ultraflex, dalej Midflex ------> zwykła papierowa co kto woli (i na co stać)

5-pod narożniki u mnie obowiązkowo siatka (patrz posty powyżej)

6- dowolna, wiaderkowa lub sypana. Teraz używam akrylputz start-finisz na poprzedniej Profinish (Rigips)

7- przy dodatnich temperaturach ale zalecenia są od 5* wzwyż (spoinowałem przy 2-3* i też nic się nie dzieje do dziś!)

8- nawet zwykła woda tyle że na bieżąco trzeba moczyć a zagruntować gruntem można wcześniej i nie "wyschnie". Dobry jest CT17 (2l na całe poddasze i jeszcze zostanie!)

sheetrock

Jeżeli robimy na na płycie z krawędziom HRAK- wtedy uzupełniamy szczelinę, jeżeli na krawędzi AK-możemy kleić bez uzupełniania.

Tylko sheetrock.

na zewnętrzne mid-flex na wewnętrzne original

Najlepiej wkleić fizelinę na narożnik lub użyć takiego jak na zdjęciu wyżej.

sheetrock plus3

Zawsze jest napisane na opakowaniu materiału którym robimy.

Jeżeli spoinujemy na taśmach sheetrock, nie nacinamy fazy, więc nie ma co gruntować.