Rom-Kon 15.03.2013 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 To fakt. Staralem sie, ale wylądowałem na 40kwh/m2 a. A wątek oglądałem w poszukiwaniu hiper szczelnego połączenia folii ze ścianą. ...no 4litry. Nie jest źle Hiper szczelność - taśma butylowa i "wspomagacz" mechaniczny czyli listew dociskowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedronx 15.03.2013 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 No te 4 litry to na razie na papierze... czas pokaże jak jest rzeczywiście. Z butylową doczytałem ale z tą listwą to mnie zaszczeliłeś... gdzie się to aplikuje? Ps. Jestem po temacie kominka (nie życzę nikomu) i muszę Ci Rom napisać, że dzięki Tobie żyć się chce! Ale na wszelki wypadek zaczynam zapisywać Twoje posty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedronx 15.03.2013 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 http://www.izolacje.com.pl/artykul/id253,ukladanie-paroizolacji?print=1 Ok. Kumam. Tylko na rysunku jest opcja z folią pod krokwią a ja chciłabym folie dać na płytę. Czy wtedy rolę tej listwg może pełnić profil ud + taśma butylowa pomiędzy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 15.03.2013 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 http://www.izolacje.com.pl/artykul/id253,ukladanie-paroizolacji?print=1 Ok. Kumam. Tylko na rysunku jest opcja z folią pod krokwią a ja chciłabym folie dać na płytę. Czy wtedy rolę tej listwg może pełnić profil ud + taśma butylowa pomiędzy? Hmmm... folia na płytę? A po cóż to? I co dalej z tym? Nie rozumiem... Normalnie daje się folię pod płytę - tak wiem - te wkręty.... ale to kompromis... dążymy do doskonałości ale jej nie osiągniemy... Ok. Przed przykręceniem profila UD nalkejamy taśmę butylową i na to pasek (około1m szerokości) folii. Przykładamy na to profil i przykręcamy. Folia zwisa swobodnie i czeka aż oprofilujemy dalej... po oprofilowaniu wywijamy folię na profile i łączymy z dalszymi brytami za pomocą dobrych taśm. Na to płyta. Jeśli chcesz dać folię na płytę to po prostu wcześniej przykręcasz płyty i dopiero wywijasz folię - ale nie będzie już w jednym kawałku bo nie wsuniesz pod płytę w całości (chyba się domyśliłem o co Ci chodzi ) Trzeba ją łączyć taśmami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedronx 15.03.2013 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 Dla Ciebie "pod" a dla mnie "na" - a gadamy o tym samym Ale teraz to nie kuman o czym piszesz w ostatnim zdaniu... Btw: Dzięki za opis - tak zrobię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 15.03.2013 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 Dla Ciebie "pod" a dla mnie "na" - a gadamy o tym samym Ale teraz to nie kuman o czym piszesz w ostatnim zdaniu... Btw: Dzięki za opis - tak zrobię. ...dobra. Myślałem ze płyta i na to folia a na to jakaś inna okładzina i stąd to zamieszanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marmur7 15.03.2013 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 (edytowane) W linku wrzuconym przez pendroxa jest info, że między folią paroizolacyjną a płytami gk powinna być szczelina - jak ją uzyskać na profilach aluminiowych ? Edytowane 16 Marca 2013 przez marmur7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uzarex 16.03.2013 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 W linku wrzuconym przez pendroxa jest info, że między folią paroizolacyjną a płytami gk powinna być szczelina - jak ją uzyskać na profilach aluminiowych ? Paroizolacja ma chronić wełnę przed zawilgoceniem i taka jest jej rola , klejąc ją do profili musi dolegać do płyt ! Ewentualnie stosując folię odbijającą ciepło producenci zalecają utworzenie takiej przerwy jest to myślę zbyt skomplikowana i droga inwestycja by osiągnąć efekt który ma nam przynieść korzyści z zastosowania takiej foli , było o tym szeroko pisane w tym temacie jak poszukasz z pewnością znajdziesz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marmur7 16.03.2013 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 No, ale czy właśnie nie jest tak, że folia chroniąc wełnę przed wchłanianiem wilgoci, powoduje, że wilgoć z pomieszczenia gromadzi się pod płytami gk tworząc grzyba ? W tym linku dość jednoznacznie jest to zasugerowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 16.03.2013 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 No, ale czy właśnie nie jest tak, że folia chroniąc wełnę przed wchłanianiem wilgoci, powoduje, że wilgoć z pomieszczenia gromadzi się pod płytami gk tworząc grzyba ? W tym linku dość jednoznacznie jest to zasugerowane. Moim zdaniem pod płytą jest zbyt ciepło, aby pojawił się tam grzyb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uzarex 16.03.2013 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 No, ale czy właśnie nie jest tak, że folia chroniąc wełnę przed wchłanianiem wilgoci, powoduje, że wilgoć z pomieszczenia gromadzi się pod płytami gk tworząc grzyba ? W tym linku dość jednoznacznie jest to zasugerowane. Dlatego by wilgoci było tam jak najmniej bardzo ważną rzeczą na poddaszu jest sprawna , działająca , wentylacja ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
certa 16.03.2013 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 witam, pytanie z innej beczki do wodza, czy takie rozwiązanie jest prawidłowe? nie ukrywam ze problem tkwi w podwieszeniu tego bezpośrednio do belek stropowych. nie za bardzo wiem jak to ma sie trzymać ponieważ musze się opuścić o 30cm tak aby profilem UD30 w sciane się wbić.http://images33.fotosik.pl/601/c2e652e6999d60e3m.jpghttp://images37.fotosik.pl/1900/8c2f1d296db9ef76m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szimipl 17.03.2013 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 podepne sie pod powyższe pytanie-jak ułożyć wełnę15 + ewentualnie 10cm i folie paroizolacyjną jeśli sufit musi byc obniżony o ok 20 cm?gdzie zrobić wolną przestrzeń. jetki 17 cm na nie płyta osb.z gory dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sewerynslowi 17.03.2013 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 CERTA - mozesz dasz wełnę (30 cm) pod belkami stopowymi, a jeśli Cię stac to dac 30 cm po belkami, a dodatkowo jeszcze w belki stropowe. Stelaż możesz powiesic na wieszkach do profili CD (takie grzybki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szimipl 17.03.2013 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 czekając na waszą podpowiedz wymysliłem to tak-patrząc od dołu:płyta gkparoizolacjastelazwełna15 nabita na grzybkitu pewnie wypadnie jakas wolna przestrzeń kilka cmwełna 10 miedzy jetkiznow ok 7cm powietrzapłyta osb na jetkach-co fachowcy na to? prosze o poprawienie mnie jesli to jest źle,a i dodam ze powyzej jetek na skosach po samą kalenice jest welna 15 choc wyczytalem ze nie powinno jesj tam byc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sewerynslowi 17.03.2013 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 po samą kalenicę? masz pełne deskowanie czy wiatroizolację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szimipl 17.03.2013 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 po samą kalenicę? masz pełne deskowanie czy wiatroizolację? wiatroizolacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sewerynslowi 17.03.2013 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 przy folii możesz miec wełnę az po szczyt kalenicy:) to nie przeszkadza w niczym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szimipl 18.03.2013 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 przy folii możesz miec wełnę az po szczyt kalenicy:) to nie przeszkadza w niczym. to juz mamy ułożone bo jak moj ojciec mówi lepiej mieć ciut wiecej niz za mało,ale chodzi mi bardziej o podpowiedz jak ułożyć warstwy przy podwieszanym suficie czy ten układ ktory podałem jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
certa 18.03.2013 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 CERTA - mozesz dasz wełnę (30 cm) pod belkami stopowymi, a jeśli Cię stac to dac 30 cm po belkami, a dodatkowo jeszcze w belki stropowe. Stelaż możesz powiesic na wieszkach do profili CD (takie grzybki). własnie nie wełne mam już zakupioną, a na 30cm to chyba mnie już nie stać. stelarz wieszaki mam już opanowane, tylko pozostaje mi problem z tą 20cm wełną. najbardziej pasowało by ułożyć na stelarzu, ale zostaje 10cm pustki. pytanie czy tak może być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts