Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplam poddasze - krotkie pytania...

denes

Recommended Posts

No cóż była fala krytyki jak położyłem stelaże, teraz po ponad roku, wiszą płyty, nic nie spadło, nic nie pękło, wszytko na sztywno, nie ma narazie ani cm żadnego akrylu..... no i słynnego ugięcia nie widać...

http://s20.postimage.org/t973a2wzt/2013_02_10_540.jpg

...nie trać nadziei! Może się jeszcze to ugięcie pojawi?!

• Odpowiedzi 12,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No cóż była fala krytyki jak położyłem stelaże, teraz po ponad roku, wiszą płyty, nic nie spadło, nic nie pękło, wszytko na sztywno, nie ma narazie ani cm żadnego akrylu..... no i słynnego ugięcia nie widać...

http://s20.postimage.org/t973a2wzt/2013_02_10_540.jpg

Wiesz o czym ja pisałem ? Wykończ to na gotowo i włącz niwelator !!!!! ale widzę że nie dotarło do ciebie i nie dotrze o co mi chodziło!!!!

I ty babanów nie widzisz ? to jak mamy debatować .Moze nie chcesz ich widziec ?

Jak nie przyłożę łaty to nie widzę... widzę natomiast że fotki są robione "krótkim" obiektywem. Pewnie znacznie krótszym niż 35mm.

Wiem również że na standardowym poddaszu nie występuje coś takiego jak: "ugięcie profili pod ciężką wełną". Można przy montażu profile ponaginać ale jeśli jest grzybek co 60-80cm to żadna wełna tego nie ugnie! Wiem również że jeśli ruszt jest stabilny i dobrze opłytowane i spoinowane to nawet fale Dunaju nie popękają! Nie robiłeś nigdy "krzywych" sufitów? Nie giąłeś łuków? Jeśli rzeczywiście nie giąłeś płyt to Ci wyjaśnię - Tam to dopiero jest dociąganie płyt do profili!! I co pęka? ...u mnie jakoś nie.

Jak nie przyłożę łaty to nie widzę... widzę natomiast że fotki są robione "krótkim" obiektywem. Pewnie znacznie krótszym niż 35mm.

Wiem również że na standardowym poddaszu nie występuje coś takiego jak: "ugięcie profili pod ciężką wełną". Można przy montażu profile ponaginać ale jeśli jest grzybek co 60-80cm to żadna wełna tego nie ugnie! Wiem również że jeśli ruszt jest stabilny i dobrze opłytowane i spoinowane to nawet fale Dunaju nie popękają! Nie robiłeś nigdy "krzywych" sufitów? Nie giąłeś łuków? Jeśli rzeczywiście nie giąłeś płyt to Ci wyjaśnię - Tam to dopiero jest dociąganie płyt do profili!! I co pęka? ...u mnie jakoś nie.

Pobierz sobie ta jego fote i zobacz na poziomy ! przybliż i bez łaty zobaczysz nie wnikam co byłoby z łata i niwelatorem bo wiem. Ja nie twierdziłem ze CD na grzybku sie ugnie pod wełna. Widziałem to jak zrobił ruszt i nie musiał dla mnie kręcić płyty bo miał banana juz na ruszcie i teraz wszystko wyszło :)

Dzięki chłopaki za odpowiedzi i cenne informacje , tylko jeszcze jedno pytanie podbijam co ile dawać wkręta w ud bo nie uzyskałem typowej odpowiedzi ? Są jakieś zasady ?

Dawaj co 20-30cm i nie dawaj tam gdzie wpada CD w UD ,od CD 10cm wkret ,następny 20cm dla rozstawu CD 40cm.

Edytowane przez profi45

Dzięki chłopaki za odpowiedzi i cenne informacje , tylko jeszcze jedno pytanie podbijam co ile dawać wkręta w ud bo nie uzyskałem typowej odpowiedzi ? Są jakieś zasady ?

Dawaj co 20-30cm i nie dawaj tam gdzie wpada CD w UD ,od CD 10cm wkret ,następny 20cm dla rozstawu CD 40cm.

Profi dobrze gada... można mu polać.

...i całkowicie niezgodne z zaleceniami producentów systemu. Ale jak już to wspomniałem - Twoje to?

Całe szczęście że w europie piszą inaczej, przy naszych zdolnościach manualnych i tak płytkiej wyobraźni co drugi sufity leżałby na podłodze.

...możesz napisać który system zaleca montaż płyty do przyściennego?

... ile to konkretnie będzie:)

Edytowane przez rafał2011

Profi dobrze gada... można mu polać.

Więc siup w ten ...... :)

I o taką odpowiedź mi chodziło :) serdeczne dzięki , widzicie nie wiedziałem np że nie dawać wkręta tam gdzie wpada cd w ud , ale to jeszcze przed wykonaniem więc nie ma problemu :) Jak to czasami dobrze kilka razy zapytać :) U mnie na 1,2m 8-10 wkrętów wypada . Chyba dobrze ?

Nawet jak mam ugięcie - a dziś sprawdze z ciekawości na 2.5m poziomicy..... to mi to zwisa, wiem gdzie mam napewno błąd.... lewy narożnik ale nie poprawiałem tego. Tylko wasze wprawne fachowe oczy dostrzegają nieprawidłowości. Uważam ze jest zrobione lepiej niż zribiłby to niejeden "fachowiec" a i tak nie miałbym gwarancji że bedzie poprawnie.

W każdym razie dzięki za dobre słowo i krytyczne opinie:) To dopiero drugi dom który buduje... trzeci bedzie perfecto:D

Edytowane przez Akrimka

Witam warto kupić ten specjalny uchwyt do bitów

Warto !!!! właśnie ukończyłem montaż płyt i jak się nie ma wprawy to pomaga i to bardzo :) podobno są też takie które nie zasłaniają wkręta , wtedy lepiej widać jak się wkręca może warto taki znaleźć , tylko ja go nie używałem . normalnym za 3 zł też super szło :)