Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplam poddasze - krotkie pytania...

denes

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam warto kupić ten specjalny uchwyt do bitów, wiecie o co mi chodzi :), ten z regulacją, nie wiem jak to się fachowo nazywa.Czeka mnie zrobienie całego poddasza.

Ps. Jakie oznaczenie mają bity do czarnych wkrętów, zawsze się motam w markecie i jakie polecacie.

W lirojku są dobre. Na wieszakach w blistrach za około 20zł. Ale przed pierwszym użyciem należy trochę stępić od czoła by nie nacinały płyty. Do tego bity PH2 - ja używam stanleya ale można dobrać też inne.

PH2 - ja używam stanleya ale można dobrać też inne.

Zaje...fajne! Dobrze trzymają. Do płyt idealne ale przy wkręcaniu wkrętów w drewno (deski podłogowe na stryszku - większe siły) niestety piórka się potrafią wyłamać... trochę za twarde.

Rom proszę nie osłabiaj mnie, stanley obskakuje jedno poddasze a bosch przynajmniej trzy.

dodam że wkręty do drewna na poddaszu, używam o długości 35mm.

Dokładnie ten! ....ale z czoła trochę zeszlifować bo może nacinać papier na płycie.

też używasz takiego sprzętu?

Rom proszę nie osłabiaj mnie, stanley obskakuje jedno poddasze a bosch przynajmniej trzy.

dodam że wkręty do drewna na poddaszu, używam o długości 35mm.

też używasz takiego sprzętu?

Pisałem o deskach podłogowych i wkrętach 65mm x ...no dosyć grube na bit pz2 (pozdriv nie philips ale praktycznie takie same). Dociągałem krzywe deski czasem urywając nawet wkręt... więc to nie to samo co 35mm i przykręcać ESy. A stanley jest dostępny wszędzie i za przyzwoitą cenę i szybciej się gdzieś zgubi niż zużyje... więc nie o trwałość chodzi tylko o dokładność wykonania. Bity no name bujają się na wkrętach. Ale nawet najlepszy bit nie utrzyma wkręta z liroja czy casto - takiego na wagę... za 10zł/kg.

...tak używam własnie tego modelu uchwytu-główki do bitów. Nie mam oryginalnych wkrętarek do płyt g-k. Używam normalnych szybkoobrotowych właśnie z tymi główkami. Nie pamiętasz? Już pisałem na ten temat. Nie muszę budować wizerunku narzędziami za ciężkie pieniądze (makita, bosch a może hilti? ;)) Moim wizerunkiem jest jakość wykonania. Jeszcze żadna nawet najdroższa maszyna nie zrobiła z nikogo fachowca.

Rom-Kon pytanie mam do ciebie mistrzu , ma dwie rolki Rigips ultraflex z pewością zostanie wklejona w połącznie sufit-skos i skos-kolankowa powiedź mi gdzie mogę ją jeszcze zastosować gdyż trochę mi jej zostanie , w jakie newralgiczne miejsca są najbardziej narażone na pękniecię itp. , bym jej nie zmarnował , jak uważasz gdzie najbardziej się przyda ?

Z góry dzięki .

Pisałem o deskach podłogowych i wkrętach 65mm x ...no dosyć grube na bit pz2 (pozdriv nie philips ale praktycznie takie same). Dociągałem krzywe deski czasem urywając nawet wkręt... więc to nie to samo co 35mm i przykręcać ESy. A stanley jest dostępny wszędzie i za przyzwoitą cenę i szybciej się gdzieś zgubi niż zużyje... więc nie o trwałość chodzi tylko o dokładność wykonania. Bity no name bujają się na wkrętach. Ale nawet najlepszy bit nie utrzyma wkręta z liroja czy casto - takiego na wagę... za 10zł/kg.

Urwany wkręt to żadna nowość.

...nie rozumiem chodzi w końcu o materiał że za "twardy" czy że "niedokładnie wykonane" ale mniejsza o większość.

...tak używam własnie tego modelu uchwytu-główki do bitów. Nie mam oryginalnych wkrętarek do płyt g-k. Używam normalnych szybkoobrotowych właśnie z tymi główkami. Nie pamiętasz? Już pisałem na ten temat. Nie muszę budować wizerunku narzędziami za ciężkie pieniądze (makita, bosch a może hilti? ) Moim wizerunkiem jest jakość wykonania. Jeszcze żadna nawet najdroższa maszyna nie zrobiła z nikogo fachowca.

Nie chodzi o przechwalanie się narzędziami, jakie kto ma, czy lepsze czy gorsze, czy zielone czy czerwone,Chodzi głównie o łatwiejszą i przyjemniejszą pracę z tymi narzędziami, wydaje mi się że jeżeli ktoś zajmuję się takimi pracami "profesjonalnie" powinien używać specjalistycznych narzędzi do tego typu prac, a w tym przypadku niewątpliwie jest to wkrętarka do kręcenia płyt g/k.

Rom Twoje zdrowie Twoje pieniądze ,jak dla mnie można też kręcić wkrętakiem lub pukać młotkiem na gwoździe.

Rom-Kon pytanie mam do ciebie mistrzu , ma dwie rolki Rigips ultraflex z pewością zostanie wklejona w połącznie sufit-skos i skos-kolankowa powiedź mi gdzie mogę ją jeszcze zastosować gdyż trochę mi jej zostanie , w jakie newralgiczne miejsca są najbardziej narażone na pękniecię itp. , bym jej nie zmarnował , jak uważasz gdzie najbardziej się przyda ?

Z góry dzięki .

ultraflex jest to taśma narożnikowa czyli można dać wszędzie gdzie są narożniki. Czyli również tam gdzie normalnie daje się narożniki al.

a firmę już odwiesiłeś mistrzu czy nadal robisz w "szarej strefie" ?

A co Ciebie to? jesteś z US? A może taka tradycja rodzinna? Dziadek w UB, ojciec w SB tylko Ty nie możesz się w życiu odnaleźć? ;)

Jak masz jakieś merytoryczne pytania dotyczące głównego tematu wątku to chętnie odpowiem...

Urwany wkręt to żadna nowość.

...nie rozumiem chodzi w końcu o materiał że za "twardy" czy że "niedokładnie wykonane" ale mniejsza o większość.

(...)

...jak już wspomniałem sa dobre do płyt ale jeśli chodzi o siłowe wkręcanie to pękają "piórka" ...i sam nie wiem co lepsze czy jeśli wyłamie się piórko czy też jeśli miękka końcówka obróci się w krzyżu i tak już do wyrzucenia. ot i wszystko.

ultraflex jest to taśma narożnikowa czyli można dać wszędzie gdzie są narożniki. Czyli również tam gdzie normalnie daje się narożniki al.

To wiem , tylko chodzi mi o miejsca w które warto wkleić w pierwszej kolejności , taką listę od miejsca pierwszego :) W końcu jak się ma takie doświadczenie jak ty , to wie się gdzie w pierwszej kolejności coś lepszego się przyda :)

To wiem , tylko chodzi mi o miejsca w które warto wkleić w pierwszej kolejności , taką listę od miejsca pierwszego :) W końcu jak się ma takie doświadczenie jak ty , to wie się gdzie w pierwszej kolejności coś lepszego się przyda :)

Ok. za szybko czytałem... zdarza się ;).

W pierwszej kolejności ultraflex daje się na łączeniu płyt pod kątem innym niż 90* . Czyli skos-sufit, przy oknach, lukarnach. Wewnętrzne narożniki 90* też się wyrabia - przy zabudowach (ogólne określenie wszystkich "rzeczy" zrobionych z płyt), wewnętrzne narożniki przy oknach. Jeśli robisz poddasze na "sztywno" możesz dać w narożniku skos-ściana kolankowa ale też i po obwodzie czyli sufit-ściana, skos-ściana. Ale jeśli zostało Tobie trochę taśmy to zamiast wciskać ją byleby tyko ją zużyć możesz odsprzedać np. sąsiadowi... a przy okazji możesz sąsiada uświadomić jak się powinno zrobić poddasze ;)

ps. ostatnio byłem na poddaszu a raczej normalne piętro bo tylko sufity proste bez skosów... naciągnęli Inwestora na podwójną płytę... płyta pęka, taśma się odparza, wszystkie łączenia wyraźnie widoczne, wszystkie wkręty można policzyć... tragedia. Ale firma robiła kompleksowo od murarki poprzez ciesielkę no i sufity na piętrze.

U mnie dwóch sąsiadów robiło poddasze wszyscy mają skończone więc może wykorzystam taśmę u siebie :) chyba że znajdzie się ktoś w potrzebie to podaruję jak mi zostanie :) a co do fachowców jeden zaciągnął całe poddasze siatką i położył tynk maszynowy lekki z knauf-a u mnie od razu odpadł bo mi się efekt nie podobał , drugi w sumie fachowiec w suchej zabudowie dopiero pierwsze kroki stawiał , więc mu się przyglądałem i stwierdziłem że zrobię sam , no nie sam a z całą ekipą z naszego tematu :) teraz czekam na efekty u nich co wyjdzie wtedy porównam .

A jak rozwiązać sprawę stelaża w przypadku takich ścian szczytowych ? Krawędziaki są głębokie na 15 cm. Chcę włożyć tam wełnę o tej grubości i drugą warstwę 5- lub 10 cm. Wymaga to stelaża, który jednak nie za bardzo wiem jak umocować - przy pomocy wieszaków ? Jeśli tak to jakich ? Czy też stelaż krzyżowy - ale z jakiego profila ?

I pytanie drugie - czy w tym przypadku okładzina z płyt gk powinna się opierać na podłodze ( legarach) czy jej ciężar utrzymuje stelaż ? Jest to dla mnie istotne ze wzgl na inne rozwiązanie legarów na dwóch poniższych zdjęciach - w jednym pomieszczeniu legary idą prostopadle do ściany szczytowej a w drugim równolegle.

IMG_0147net.jpg

IMG_0145net.jpg

Edytowane przez marmur7

Witam,

Chciałbym podzielić się kilkoma zdjęciami ze swoich amatorskich prac nad zabudową poddasza. Chętnie zasięgnę opinii tych co się znają na temat ewentualnych błędów jeśli są widoczne. Krytykujcie śmiało to może jeszcze nie będzie za późno na poprawki.

Pozdrawiam.

Witam i ponawiam pytanko. Może Rom-Kon lub Rafał2011 by się wypowiedzieli na temat mojej roboty, bo na razie mam przerwę w pracach ale po świętach ruszam dalej i nie wiem czy nie popełniam jakichś błędów które mógłbym poprawić lub wyeliminować.

IMG_5977.jpg

IMG_5984.jpg

IMG_6001.jpg

IMG_5978.jpg

Edytowane przez olo7olo

Wiesz o czym ja pisałem ? Wykończ to na gotowo i włącz niwelator !!!!! ale widzę że nie dotarło do ciebie i nie dotrze o co mi chodziło!!!!

No i profi miał rację....

Lewa strona na zdjeciu jest na 6m ugieta o 2cm.... tzn narożnik skosu się wciągnał. Ale w sumie to mi sie podoba!! Tak włąsnie miało być ..:). Zakryje sie obrazkiem, postawi komode i nie bedzie nic widać:)

Pozdarwiam

Marcin

Edytowane przez Akrimka