Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplam poddasze - krotkie pytania...

denes

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam i ponawiam pytanko. Może Rom-Kon lub Rafał2011 by się wypowiedzieli na temat mojej roboty, bo na razie mam przerwę w pracach ale po świętach ruszam dalej i nie wiem czy nie popełniam jakichś błędów które mógłbym poprawić lub wyeliminować.

Mam tylko jedno zastrzeżenie... obróbka lukarny. lepiej jest obrobić w taki kształt :

http://images8.fotosik.pl/2379/f83c15b39a819e54.jpg

http://images8.fotosik.pl/1756/cf57220000de9fb5.jpg

Pytanka :

1. Połączenie na sztywno , gdzieś tam miejscami przydarzy się że płyta dotyka delikatnie do ściany na kilkunastu centymetrach , fazować to miejsce nożykiem by napchać tam Vario ?

2.Czy w miejscach gdzie będzie wisieć oświetlenie kręcić gęściej wkręty , jeśli tak to co ile ?

3.Wkręt kręcony w cd musi być jak najbliżej ud ? jaka jest maksymalna odległość wkręta od ud ?

4.Źle wkręcony wkręt , typu za głęboko , krzywo , należy wykręcić i zaszpachlować dziurę , czy można obok wkręcić drugiego a ten pozostawić ?

5.Rozstaw wkrętów kręconych w ud o czym pisaliśmy wcześniej , pierwszy 10 cm od ud wychodzi 13 cm od środka profilu odstęp 25 cm trafiam w cd , 30 cm za blisko cd nie ma 10 cm odstępu od cd coś mi nie pasuje ten rozstaw :)

Może kręcić tak :

Dwa wkręty 10 cm od jednego cd i 10 cm od drugiego cd tylko wtedy odstęp od tych dwóch wkrętów to jakieś 14 cm z profilem w środku 26 cm ?

Edytowane przez Uzarex

witam, chcę kupić profile cd , ud , wieszaki do poddasza jaki systm , firmę polecacie? żebym nie kupił czego co sie okarze niewypałem:stirthepot:. w Leroy eMarlin ogłądałem profile firmy norgips i w porównaniu z firmą budmat wyglądają na dużo lepsze - co sadziecie o tej firmie (norgips)? ps. jakiej firmy płyty K-G na poddasze?. czekam na opdpowiedz jakie doświadczenie macie i jakiego producenta polecacie

witam, chcę kupić profile cd , ud , wieszaki do poddasza jaki systm , firmę polecacie? żebym nie kupił czego co sie okarze niewypałem:stirthepot:. w Leroy eMarlin ogłądałem profile firmy norgips i w porównaniu z firmą budmat wyglądają na dużo lepsze - co sadziecie o tej firmie (norgips)? ps. jakiej firmy płyty K-G na poddasze?. czekam na opdpowiedz jakie doświadczenie macie i jakiego producenta polecacie

Kupiłem ostanio budmat - w hurtowni Broker.... porażka jakich mało. Dobrze ze miałem tylko małą łazienkę na poddaszu do skonczenia. NIby Budmat ma 0.5mm ale miękki i cienki jak nic.

Przy okazji sprawdz jak w profile wchodzą grzybki lub obrotowe.. żeby nie latały:)

Pytanka :

1. Połączenie na sztywno , gdzieś tam miejscami przydarzy się że płyta dotyka delikatnie do ściany na kilkunastu centymetrach , fazować to miejsce nożykiem by napchać tam Vario ?

Nie musisz robić fazy, płyta powinna dolegać do ściany.

2.Czy w miejscach gdzie będzie wisieć oświetlenie kręcić gęściej wkręty , jeśli tak to co ile ?

Oświetlenie powinno być kręcone w profil lub deskę przymocowaną do rusztu.

3.Wkręt kręcony w cd musi być jak najbliżej ud ? jaka jest maksymalna odległość wkręta od ud ?

Optymalnie 5cm od ściany.

4.Źle wkręcony wkręt , typu za głęboko , krzywo , należy wykręcić i zaszpachlować dziurę , czy można obok wkręcić drugiego a ten pozostawić ?
Można go zostawić.

5.Rozstaw wkrętów kręconych w ud o czym pisaliśmy wcześniej , pierwszy 10 cm od ud wychodzi 13 cm od środka profilu odstęp 25 cm trafiam w cd , 30 cm za blisko cd nie ma 10 cm odstępu od cd coś mi nie pasuje ten rozstaw :)

Może kręcić tak :

Dwa wkręty 10 cm od jednego cd i 10 cm od drugiego cd tylko wtedy odstęp od tych dwóch wkrętów to jakieś 14 cm z profilem w środku 26 cm ?

Rób jak napisałeś.

Ja robiłem tak i było wszystko dobrze:ud.jpg

A jak rozwiązać sprawę stelaża w przypadku takich ścian szczytowych ? Krawędziaki są głębokie na 15 cm. Chcę włożyć tam wełnę o tej grubości i drugą warstwę 5- lub 10 cm. Wymaga to stelaża, który jednak nie za bardzo wiem jak umocować - przy pomocy wieszaków ? Jeśli tak to jakich ? Czy też stelaż krzyżowy - ale z jakiego profila ?

I pytanie drugie - czy w tym przypadku okładzina z płyt gk powinna się opierać na podłodze ( legarach) czy jej ciężar utrzymuje stelaż ? Jest to dla mnie istotne ze wzgl na inne rozwiązanie legarów na dwóch poniższych zdjęciach - w jednym pomieszczeniu legary idą prostopadle do ściany szczytowej a w drugim równolegle.

IMG_0147net.jpg

IMG_0145net.jpg

Ruszt zrobiłbym na cd60 dosadzonych na wieszakach od poddaszy i płytę oparłbym na podwójnie złożonej taśmie akustycznej do profili lub na dylatacji (piance) do wylewek.

hcę kupić profile cd , ud , wieszaki do poddasza

Ja się nie sugerowałem firmą a grubością profila. Firmę wybierałem szukając systemu. Gotowe systemy jakie przeglądałem to były firmy Nida i Rygips. Po zapoznaniu się z dokumentacją wykonawczą zacząłem studiować specyfikację produktu.

Sprawdziłem grubości profili i wieszaków więc o ile się nie pomyliłem to profile mają gubość 0,5mm RIGISTIL i 0,55mm NIDA a wieszaki 0,75mm w obu systemach.

Róznica jest taka że RIGIPS ma "ekstra" ryflowany profil co wzmacnia dodatkowo jego konstrukcję.

Więc jeśli chcesz kupić cokolwiek z marketu to lepeij sugeruj się grubością.

Ja wziąłem profile Nida 0,55mm i gdzybki któtkie i długie. Jeśli chcesz porównac cenę to mb kosztował 2,70 a grzybki 0,71 i 0,75 (260mm).

Na profile 0,6mm i grzybki 1mm nie było mnie stać. :(

Ja brałem wszystkie materiały z tego składuhttp://www.termoib.pl/kontakt-termoib-michalow-reginow.html

Więc chyba nie pomogę.

Ale możesz zobaczyć w obi w jabłonnie i okolicznych składach- jest tam kilka.

...wiem że folia jest w brico depot na jagiellońskiej ale nie wiem jak z taśmą no i to Praga Północ.

A może w leroy merlin.

Edytowane przez rafał2011

Isover Stopair w Legionowie i okolicach tylko na zamówienie. Szybciej przez Allegro bo nawet na następny dzień. Jeśli zabrakło to na szybko w lirojku na Modlińskiej ale droga bo coś około 3zł/m2.

Taśmy butylowe - nie używam więc trudno coś powiedzieć... może Marsan na Modlinskiej? albo hurtownia na Mehoffera.... zapomniałem jak się nazywa. Ale butyl można dostać w hurtowniach z akcesoriami do dachów.

...niestety takie cuda jak grzybki 270mm, taśmy coromix i corofix, midflex i ultraflex, folia stopair i taśma 2-stronna do wykładzin smart-wzmocniona kupuję w większości przez internet.

W Termo IB (Michałów-Reginów) też nie mają. A w Chemko mają dobre ceny na płyty G-K ;)

Edytowane przez Rom-Kon

Dzięki Panowie!

Hurtownia na Mehoffera to Minox, ale żebyś się nie naciął, to przenieśli to wszystko w jedno miejsce (była jeszcze na Echach Leśnych) na płochocińską. Zwie się teraz Mrówka.

Midflexy etc. w razie "WU" dostaniesz w Praktikerze.

Pozdro

...dawno w Minoxie nie byłem... hmm mrówka... wszędzie franczyza...

witam, chcę kupić profile cd , ud , wieszaki do poddasza jaki systm , firmę polecacie?

Szymkas30 U mnie płyty były z Knauf-a choć jedną dokupiłem z Rigips-a , profile , wieszaki , łączniki , wkręty , wszystko z Rigips-a , gdzieś kilka stron wstecz był już poruszany ten temat wyższości jednych na drugimi , nawet kolega slusar miał gdzieś fotkę porównująca profile Rigips kiedyś a dziś .

Dzięki rafał2011 za odpowiedzi :)

Edytowane przez Uzarex