Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplam poddasze - krotkie pytania...

denes

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ogranicz temat tylko do moich postów , znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania a dlaczego bo pytałem w większości o to samo . Jak skos ma 3 m to kup płyty 3 m mniej łączeń mniej problemów :)

tylko jak je połączyć i jak zrobić stelaż pod nie?? stelaż krzyżowy w rozstawie profile bliżej krokwi co 60 i potem profile do których będzi przykręcana płyta K-g co 40?? dobrze kombinuję??

i drugie pytanie stelaż lepiej montować na grzybkach czy ES-ach?

Edytowane przez evol1

tylko jak je połączyć i jak zrobić stelaż pod nie?? stelaż krzyżowy w rozstawie profile bliżej krokwi co 60 i potem profile do których będzi przykręcana płyta K-g co 40?? dobrze kombinuję??

i drugie pytanie stelaż lepiej montować na grzybkach czy ES-ach?

Tu odpowiem w ten sposób cytując wodza

W tym jest wszystko... ale trzeba trochę poczytać

Naprawdę warto !

tylko że tam nie ma nic o montowaniu płyt na skosach pionowao i jaki najlepiej zrobić pod nie stelaż

Ale jest wsztstko o rozstawach profili...

To co ustaliłeś z kierownikiem nijak się ma do tych katalogów (np. główne profile co 60cm...)

Co do krzyżowego pojedyńczego to czytałem że jest sztywniejszy bo ma podparcie na każdej krawędzi. Jak dla mnie minusem jest cięcie profili nośnych na ok 120cm odcinki - a trochę tego jest...

Ze skosem nie pomogę ale profi dał linka. Myślę że chodzi o Vprofil.

Pozdro

Ale jest wsztstko o rozstawach profili...

To co ustaliłeś z kierownikiem nijak się ma do tych katalogów (np. główne profile co 60cm...)

Co do krzyżowego pojedyńczego to czytałem że jest sztywniejszy bo ma podparcie na każdej krawędzi. Jak dla mnie minusem jest cięcie profili nośnych na ok 120cm odcinki - a trochę tego jest...

Ze skosem nie pomogę ale profi dał linka. Myślę że chodzi o Vprofil.

Pozdro

dzięki za odpowiedź tylko dla mnie teraz najważniejszym pytaniem jest czy jak robię stelaż w skosach i daje płyty pionowo to czy stelaż krzyżowy lepiej dać jednopoziomowy czy dwupoziomowy?

evol1 widzę że nie przeczytałeś nic w tym temacie , nie dobrze , mogłeś się chociaż postarać :) nie zawsze idzie wszystko zrozumieć ale tak minimum wysiłku :)

Uzarex właśnie trochę poczytałem i a propo mojego wcześniejszego pytania o grzybki kontra ES-y to już wiem że grzybki są lepsze, również za twoją radą przeczytałem twoje posty i trochę forum i nei umiem nigdzie znaleźć rady jak najlepiej zrobić stelaż pod płyty montowane pionowo na skosach bo co chwilę znajduję opinię na których jedna osoba twierdzi że lepszy stelaż jednopoziomowy a druga że dwupoziomowy i ja w końcu nie wiem który lepszy dlatego mam nadzieję że w końcu uda mi się znaleźć odpowiedzi na moje pytania lub ktoś z forumowiczów mi pomoże :)

co chwilę znajduję opinię na których jedna osoba twierdzi że lepszy stelaż jednopoziomowy a druga że dwupoziomowy

Nic się nie martw ja czytałem dwa razy by coś zrozumieć :) a i tak potem miałem problemy z podjęciem decyzji co będzie lepsze :)

Ale z pewnością temat ci pomoże :)

Chcesz wykonać na skosach stelaż krzyżowy dwupoziomowy ?

Pedronx zamiast butylu pod profil może dać oryginalną taśmę akustyczną-wygłuszającą? Taśma wyglądem i strukturą przypomina otuliny kauczukowe w chłodnictwie. Dobrze uszczelnią profil i dodatkowo izolują akustycznie. Wydaje mi się że bedzie to rozwiązanie i tańsze i lepsze.

Porównuję ceny na alledrogo i różnica w cenie nie zabija.

Ciągle się zastanawiam czy dać taśmę (czy to butyl czy wygłuzsającą) między profil a ścianę, czy za Twoją Wodzu radą podklepić do ud30. Ta pierwsza opcja przekonuje mnie jakoś bardziej, bo taśma i folia są mechanicznie przyciśnięte przez ud30. W opcji z taśmą między profilem a płytą bojam się że taśma z czasem przestanie trzymać i zacznie wiaterek hulać.

Przesadzam i problem wyolbrzymiam...?

ps.

fajny filmik o uszczelnianiu przebić przez kable etc

Pzodro

mam pytanie odnosnie samego styku skosu z dachem

dałem v-ke tasme typu tuf tape

ale jak to wyszpachlowałem, to powiem szczeze ze takie małe fale wyszły. nie zadna tragedia ale jak słonce przez okno na to swieci to za profesjonalnie to nie wyglada.

co teraz zrobic bo chciałbym to poprawic i czym czy sa jakies przyzady pomocnisze ?

chciałbym to wyrównac

pozdrawiam

mam pytanie odnosnie samego styku skosu z dachem

dałem v-ke tasme typu tuf tape

ale jak to wyszpachlowałem, to powiem szczeze ze takie małe fale wyszły. nie zadna tragedia ale jak słonce przez okno na to swieci to za profesjonalnie to nie wyglada.

co teraz zrobic bo chciałbym to poprawic i czym czy sa jakies przyzady pomocnisze ?

chciałbym to wyrównac

pozdrawiam

Ja na takim połączeniu nie daję tuff tape tylko właśnie midflex'a bo TT jest taśmą miękką i układa się w górki-pagórki a midflex jest sztywną i potrafi wyrównać fale. Oczywiście jak się chce to i midfexem można pofalować lub jak jest taka "kaszana" w narożniku to nawet midflex nie pomoże.

Co teraz z tym zrobić? Można "wyciągnąć" szpachlówką z ręki... no mi po dwudziestu latach praktyki pewnie by to poszło... ale można również nakleić na to midflex i szpachlą odciągnąć dalej (30-50cm) by zniwelować "bułę". Jeśli będzie dobrze zrobione to nie powinno być widać.

Porównuję ceny na alledrogo i różnica w cenie nie zabija.

Ciągle się zastanawiam czy dać taśmę (czy to butyl czy wygłuzsającą) między profil a ścianę, czy za Twoją Wodzu radą podklepić do ud30. Ta pierwsza opcja przekonuje mnie jakoś bardziej, bo taśma i folia są mechanicznie przyciśnięte przez ud30. W opcji z taśmą między profilem a płytą bojam się że taśma z czasem przestanie trzymać i zacznie wiaterek hulać.

Przesadzam i problem wyolbrzymiam...?

ps.

fajny filmik o uszczelnianiu przebić przez kable etc

https://www.youtube.com/watch?v=O20F2-ufvs0

Pzodro

Podklejanie do UDeka tylko na dobrą taśmę czyli coromix. Dodatkowo jak będziesz robić na sztywno i przykręcisz płytę do UDeka to żaden wiater nie przeleci.... zresztą nawet nie dając paroizolacji wiater nie przeleci bo płyta jest wiatroizolacją!!! Folia to głównie paroizolacja! ...a ile tej pary przeleci jeśli gdzieś ta taśma puści? Najpierw muśli przejść przez płytę (no zgodzę się - mały opór) ale później szparką pomiędzy ścianą a folią (bo folia jest trochę zawinięta na ścianę) i w poziomie pomiędzy profilem UD i folię... no już nie przesadzajmy. Już wcześniej stwierdziłem że to wszystko guma na gumę (tak mawia mój obecny Inwestor). Dążymy do doskonałości ale jej nie osiągniemy nigdy. Dla tych resztek co może ewentualnie przelecieć nie ma co się spinać. Rockwool nawet w pomieszczeniach suchych nie zaleca paroizolacji...