marmur7 03.04.2013 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Pewnie , że się da, ale w moim przypadku możliwości są troszkę ograniczone. Myślałem o tym suficie juz od dawna ale każdy pomysł miał spore wady. Niestety puszczenie czegokolwiek wzdłuż belki jest nierealne, bo musiałoby się wspierać na ścianie z bali, a więc osiadającej. Możliwe jest tylko wykonanie w poprzek, pod belką stropową. Modlę się więc, żeby starczyło mi wysokości I tak w jednym miejscu sufit będzie się stykał z osiadającą ścianą i będę musiał trochę rzeźbić, żeby dopasować płyty od tej strony PS - znalazłem schemat takiego stelaża. Pytając o oryginalny knaufowski miałem na mysli Wasze wczesniejsze dyskusje, że sprzedawane obecnie profile są teraz cieńsze niż kiedyś. A u mnie w Poznaniu, w Obi, castoramach i innych takich, praktycznie wyłacznie profile z budmatu :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 03.04.2013 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Nie pytaj w suremarketach tylko w porządnych hurtowniach. Sprawdź El Bau we Wysogotowie... Bukowską za ławicą, jeszcze za torem poznań w lewo... znajdź w googlach. Nie wiem czy mają rigipsa ale knaufa z pewnością. ...pomyśl nad HEBem blisko ściany z bala...podeprzesz belki... a w razie uszkodzenia przy osiadaniu lepiej naprawić zabudowę belki niż kawałek sufitu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marmur7 03.04.2013 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Jutro wyskoczę na budowę i wszystko zmierzę. Jeśli mnie pamięc nie myli, wysokość pomieszczenia wynosiła wstępnie ok 3m Jeśli tak, to po maksymalnym obniżeniu stropu powinno zostać ok 2,60 m co byłoby w zupełności wystarczające. Łazienka ma niecałe 2 metry szerokości, starczyłby więc nawet pojedyńczy stelaż z CW50. Hurtownia w Wysogotowie już zlokalizowana Znasz wszystkie hurtownie w Polsce ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 03.04.2013 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Rom, pendrox, a jak z połączeniem skosu z kolankową? jak tam wykonać fazowanie - po prostu skrócić płytę? Płytę dostawiam tak jak jest przycięta a szczelinę zaszpachlowuję Vario. Na to midflex i gotowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 03.04.2013 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Od rana wiedziałem, że to będzie Wielki Dzień! mp_krk wydrukuję sobie ten post i powieszę w salonie! Wodzu, czujesz już mój oddech na karku? ps. mp_krk wybacz, nie pomogę bo nie zrobiłem jeszcze żadnego poddasza w życiu. Mądrzę się tak z katalogiem w ręku Ale miło, że mnie zapytałeś Pozdro Znaczy się że co? Że konkurencję sam choduję? I to tak blisko mnie? No nie daruję!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 03.04.2013 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Podklejanie do UDeka tylko na dobrą taśmę czyli coromix. Dodatkowo jak będziesz robić na sztywno i przykręcisz płytę do UDeka to żaden wiater nie przeleci.... zresztą nawet nie dając paroizolacji wiater nie przeleci bo płyta jest wiatroizolacją!!! Folia to głównie paroizolacja! ...a ile tej pary przeleci jeśli gdzieś ta taśma puści? Najpierw muśli przejść przez płytę (no zgodzę się - mały opór) ale później szparką pomiędzy ścianą a folią (bo folia jest trochę zawinięta na ścianę) i w poziomie pomiędzy profilem UD i folię... no już nie przesadzajmy. Już wcześniej stwierdziłem że to wszystko guma na gumę (tak mawia mój obecny Inwestor). Dążymy do doskonałości ale jej nie osiągniemy nigdy. Dla tych resztek co może ewentualnie przelecieć nie ma co się spinać. Rockwool nawet w pomieszczeniach suchych nie zaleca paroizolacji... I to jest sedno ... dobrze Rom napisał że niepotrzebnie się rozczulamy nad takimi szczególikami a nie ma to znaczenia. No bo ile pary przejdzie nawet jak folia na fole zachodzi to nie da rady, a jescze ja płyta dociska. Tym bardziej że Rom napisał o tym Rockwollu .. to mnie z deka zaskoczyło. POzdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 03.04.2013 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 (edytowane) Jutro wyskoczę na budowę i wszystko zmierzę. Jeśli mnie pamięc nie myli, wysokość pomieszczenia wynosiła wstępnie ok 3m Jeśli tak, to po maksymalnym obniżeniu stropu powinno zostać ok 2,60 m co byłoby w zupełności wystarczające. Łazienka ma niecałe 2 metry szerokości, starczyłby więc nawet pojedyńczy stelaż z CW50. (...) Jeśli łazienka ma poniżej 2m szerokości to spokojnie na pojedynczym profilu. Tylko czy chcesz dać jeszcze wełnę jako wygłuszenie? Jeśli tak to może lepiej na podwojonych? Wełna i folia paroizolacyjna nie zaszkodzi. Tak sobie gdybam bo tylko raz na wąskim korytarzu (chyba 1,2m) taką konstrukcję robiłem. Edytowane 3 Kwietnia 2013 przez Rom-Kon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 03.04.2013 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 cały czas nurtuje mnie przechodzenie dzwiękow przez strop mam na 2 płytach farmacela 50cm celulozy z izolacyjnosci cieplnej jestem zadowolonynatomiast mam problem z przechodzeniem dzwiekow [tiry z 400metrów]na poddaszu czterospadowym mam srodek strychu wydzielony i zaizolowany 30-40 cm welny ursy-i tam tych niskich dzwiekow nie slysze od tirownatomiast w pomieszczeniach nad ktorymi mam tylko celuloze jest to slyszalnedachówka ceraniczna i pod nią 10cm wełny[tam gdzie nie ma strychu ocieplonego 35cm wełnyczy celuloza slabo sobie radzi z dzwiekiem czy na to nasypać z 10-15 cm granulatu welny mineralnejczy może te boki nad którymi jest tylko celuloza ocieplić na zasdzie strychumusialbym robić pomosty żeby się przemieszczać nad celulozą ale da się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 03.04.2013 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 I to jest sedno ... dobrze Rom napisał że niepotrzebnie się rozczulamy nad takimi szczególikami a nie ma to znaczenia. No bo ile pary przejdzie nawet jak folia na fole zachodzi to nie da rady, a jescze ja płyta dociska. Tym bardziej że Rom napisał o tym Rockwollu .. to mnie z deka zaskoczyło. POzdrawiam Rockwool folię zaleca tylko w pomieszczeniach "mokrych". Warunkiem jest membrana wysoko paroprzepuszczalna lub drożna szczelina wentylacyjna. Mnie to trochę nie przekonuje. Zalecam wszędzie folię bo z tą szczeliną wentylacyjną różnie bywa - ciężko jest przy dachach wielospadowych. Lepiej nie przepuszczać pary przez płytę - ograniczyć przenikanie możliwie jak się to da. Ale nawet jak gdzieś coś przejdzie to w takiej ilości nie zaszkodzi. Większym niebezpieczeństwem jest przeciek dachu. Można to dostrzec dopiero jak zgniją deski i krokwie. Tego bym się najbardziej obawiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 03.04.2013 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 cały czas nurtuje mnie przechodzenie dzwiękow przez strop mam na 2 płytach farmacela 50cm celulozy z izolacyjnosci cieplnej jestem zadowolony natomiast mam problem z przechodzeniem dzwiekow [tiry z 400metrów] na poddaszu czterospadowym mam srodek strychu wydzielony i zaizolowany 30-40 cm welny ursy-i tam tych niskich dzwiekow nie slysze od tirow natomiast w pomieszczeniach nad ktorymi mam tylko celuloze jest to slyszalne dachówka ceraniczna i pod nią 10cm wełny[tam gdzie nie ma strychu ocieplonego 35cm wełny czy celuloza slabo sobie radzi z dzwiekiem czy na to nasypać z 10-15 cm granulatu welny mineralnej czy może te boki nad którymi jest tylko celuloza ocieplić na zasdzie strychu musialbym robić pomosty żeby się przemieszczać nad celulozą ale da się Nie mam doświadczenia z celulozą... ale czy dzwięki nie przenoszą się przez podłoże? Ściany? Może na poddaszu nie słychać bo właśnie jest odizolowane od podłoża... albo okna... coś mi nie pasuje że to od sufitu... Z dokładaniem wełny bym nie przesadzał bo już i tak masz spore obciążenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 03.04.2013 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 mam okna wysunięte na konsolach-wokół nich będę wycinał styro i obloże te okolice wełną -rocktonem -coś na zasdzie boniowaniamoże toaha może bloczki isomura na styku mur -fundament pieprzą tematna 25cm styro mam klej -czy rodzaj tynku ma wplyw na dzwieki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marmur7 03.04.2013 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Chwilę człowieka nie ma, a tu dwie nowe strony. Czyli Wodzu tyż Pyra. Za Pyrę nie można się obrazić, tylko można być dumny Jakżeś pojechał Marychem, to było wiadomo, że okolice Warszawy to tylko przystanek w życiu Wodzunia Jak będziesz w okolicach rodzinnych , zapraszam do naszej balowej hacjendy , bo to bliziutko - robię dobre grillowe żarcie . Może będzie nawet zupka pyrkowa a przy okazji będziesz mógł pomarudzić, co zrobiłem źle Jakiś czas temu uciekliśmy z Poznania do Wrześni, a teraz uciekamy do lasu między Neklą a Czerniejewem. Na stelażu wełny raczej nie będzie, a jeśli już to tylko symbolicznie, bo dam jej sporo wyżej, między legary. Folia, rzecz oczywista. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marmur7 03.04.2013 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 A, i znalazłem zdjęcie, gdzie widać fragment przyszłej łazienki. To pomieszczenie zupełnie z lewej strony. Na górze widać tę nieszczęsną belkę stropową. jako ciekawostka - ściany z suporexu są konstrukcjami niezależnymi od ścian nośnych z bali tzn ściany "balowe" stopniowo osiadają a działowe maja stałą wysokość "ślizgając" się w widocznych na zdjęciu bruzdach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 04.04.2013 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 Chwilę człowieka nie ma, a tu dwie nowe strony. Czyli Wodzu tyż Pyra. Za Pyrę nie można się obrazić, tylko można być dumny Jakżeś pojechał Marychem, to było wiadomo, że okolice Warszawy to tylko przystanek w życiu Wodzunia Jak będziesz w okolicach rodzinnych , zapraszam do naszej balowej hacjendy , bo to bliziutko - robię dobre grillowe żarcie . Może będzie nawet zupka pyrkowa a przy okazji będziesz mógł pomarudzić, co zrobiłem źle Jakiś czas temu uciekliśmy z Poznania do Wrześni, a teraz uciekamy do lasu między Neklą a Czerniejewem. Na stelażu wełny raczej nie będzie, a jeśli już to tylko symbolicznie, bo dam jej sporo wyżej, między legary. Folia, rzecz oczywista. ...wykasowałem ten post bo trochę mnie poniosło... sorry Ale faktycznie ja jestem z Wągrowca (ale już osiadłem pod Warszawą) więc Poznań praktycznie znam jak moje miasto. Dziękuję za zaproszenie na "ślepe ryby z merdyrdą" czyli zupę kartoflaną ze zasmażką Nekla.... oj daleko od Wysogotowa! Lepiej poszukaj bliżej! We Wrześni też są hurtownie, w Swarzędzu... wschodni Poznań -Antoninek ul. Browarna. A najlepiej zadzwonić do przedstawiciela rigipsa i zapytać gdzie wstawiają swój towar - ja często tak robię jak jestem w nieznanym mi terenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 04.04.2013 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 A, i znalazłem zdjęcie, gdzie widać fragment przyszłej łazienki. To pomieszczenie zupełnie z lewej strony. Na górze widać tę nieszczęsną belkę stropową. jako ciekawostka - ściany z suporexu są konstrukcjami niezależnymi od ścian nośnych z bali tzn ściany "balowe" stopniowo osiadają a działowe maja stałą wysokość "ślizgając" się w widocznych na zdjęciu bruzdach. Jeśli jest zapas wysokości to spokojnie można zrobić konstrukcję bezwieszakową.... a swoją drogą ładnie to wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marmur7 04.04.2013 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 A dziękuję, też nam sie podoba, a i zapach jest miły jak się wchodzi do chałupy Naprawdę ładnie będzie wyglądać jak się otynkuje to białe ohydztwo, z którego zrobione są ścianki działowe. Myślałem o tradycyjnej glinie, ale okazało sie że mnie nie stać a i do łazienki się nie nadaje. Więc albo mokry tynk albo przyklejane płyty gk. Czy Ty się orientujesz jak grube placki kleju można dać pod płyty ? Bo w tej chwili mam na ściankach kable elektryczne i myślę nad zniwelowaniem nierówności właśnie za pomocą kleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
evol1 04.04.2013 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 Mam do Was pytanie czy macie dobre rozwiązanie na wchodzenie skosu w murłatę. Z tego co czytałem to najlepiej jest zakryć płytą ściankę kolankową natomiast niestety ściankę mam już otynkowaną i najchętniej nie zakrywałbym jej płytą. Sytuacja wygląda jak na zdjęciach. http://imageshack.us/a/img846/8521/zdjcie0129n.jpghttp://imageshack.us/a/img59/7047/zdjcie0128a.jpg Kierownik budowy doradził mi żebym podkuł trochę tynk i przykleił do ścianki płytę na kleju (w sensie paski) ale nie wiem czy to rozwiązanie dobre i czy nie zacznie pękać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hubi2000 04.04.2013 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 Mam do Was pytanie czy macie dobre rozwiązanie na wchodzenie skosu w murłatę. Z tego co czytałem to najlepiej jest zakryć płytą ściankę kolankową natomiast niestety ściankę mam już otynkowaną i najchętniej nie zakrywałbym jej płytą. Sytuacja wygląda jak na zdjęciach. http://imageshack.us/a/img846/8521/zdjcie0129n.jpg http://imageshack.us/a/img59/7047/zdjcie0128a.jpg Kierownik budowy doradził mi żebym podkuł trochę tynk i przykleił do ścianki płytę na kleju (w sensie paski) ale nie wiem czy to rozwiązanie dobre i czy nie zacznie pękać sam jestem ciekaw odpowiedzi u mnie była krokiew (murłata) od strony wnetrza zamurowana cegła na sztorc bo było miejsce (dom z silki 24 cm) i tez całosc otynkowana . wydaje sie ze było to dobre rozwiazanie a i tak pojawiaja sie gdzie niegdzie pekniecia. sadze ze z płyta gk bedzie podobnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skowronp 04.04.2013 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 Panowie, Jak z doświadczenia najlepiej obrobić skos przechodzący przez belke koszową (płyta kg wchodząca z lewej w belkę koszową a następnie z prawej płyta kg pociągnięta do sufitu). Chodzi mi czy robic połączenie ślizgowe czy jakoś inaczej to wykańczacie? Pytam bo widoczna belka koszowa mi się zaczęła podobać :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uzarex 07.04.2013 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Rom-Kon Pytanko do ciebie bo wiem że też "kręciłeś" glazurę w łazienkach więc i pewnie coś grzebałeś przy stelażach do wc , bidetu , powiedz jak wiesz czym się kierować przy doborze takiego stelażu by było go dobrze obrobić czy to płytą czy innym materiałem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts