Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplam poddasze - krotkie pytania...

denes

Recommended Posts

Pewnie , że się da, ale w moim przypadku możliwości są troszkę ograniczone. Myślałem o tym suficie juz od dawna ale każdy pomysł miał spore wady. Niestety puszczenie czegokolwiek wzdłuż belki jest nierealne, bo musiałoby się wspierać na ścianie z bali, a więc osiadającej. Możliwe jest tylko wykonanie w poprzek, pod belką stropową. Modlę się więc, żeby starczyło mi wysokości ;) I tak w jednym miejscu sufit będzie się stykał z osiadającą ścianą i będę musiał trochę rzeźbić, żeby dopasować płyty od tej strony ;)

PS - znalazłem schemat takiego stelaża. Pytając o oryginalny knaufowski miałem na mysli Wasze wczesniejsze dyskusje, że sprzedawane obecnie profile są teraz cieńsze niż kiedyś. A u mnie w Poznaniu, w Obi, castoramach i innych takich, praktycznie wyłacznie profile z budmatu :/

• Odpowiedzi 12,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie pytaj w suremarketach tylko w porządnych hurtowniach. Sprawdź El Bau we Wysogotowie... Bukowską za ławicą, jeszcze za torem poznań w lewo... znajdź w googlach. Nie wiem czy mają rigipsa ale knaufa z pewnością.

...pomyśl nad HEBem blisko ściany z bala...podeprzesz belki... a w razie uszkodzenia przy osiadaniu lepiej naprawić zabudowę belki niż kawałek sufitu.

Jutro wyskoczę na budowę i wszystko zmierzę. Jeśli mnie pamięc nie myli, wysokość pomieszczenia wynosiła wstępnie ok 3m

Jeśli tak, to po maksymalnym obniżeniu stropu powinno zostać ok 2,60 m co byłoby w zupełności wystarczające. Łazienka ma niecałe 2 metry szerokości, starczyłby więc nawet pojedyńczy stelaż z CW50.

Hurtownia w Wysogotowie już zlokalizowana :) Znasz wszystkie hurtownie w Polsce ? ;)

Od rana wiedziałem, że to będzie Wielki Dzień!

mp_krk wydrukuję sobie ten post i powieszę w salonie!

Wodzu, czujesz już mój oddech na karku?

:)

ps.

mp_krk wybacz, nie pomogę bo nie zrobiłem jeszcze żadnego poddasza w życiu. Mądrzę się tak z katalogiem w ręku ;)

Ale miło, że mnie zapytałeś :)

Pozdro

Znaczy się że co? Że konkurencję sam choduję? I to tak blisko mnie? No nie daruję!!!

Podklejanie do UDeka tylko na dobrą taśmę czyli coromix. Dodatkowo jak będziesz robić na sztywno i przykręcisz płytę do UDeka to żaden wiater nie przeleci.... zresztą nawet nie dając paroizolacji wiater nie przeleci bo płyta jest wiatroizolacją!!! Folia to głównie paroizolacja! ...a ile tej pary przeleci jeśli gdzieś ta taśma puści? Najpierw muśli przejść przez płytę (no zgodzę się - mały opór) ale później szparką pomiędzy ścianą a folią (bo folia jest trochę zawinięta na ścianę) i w poziomie pomiędzy profilem UD i folię... no już nie przesadzajmy. Już wcześniej stwierdziłem że to wszystko guma na gumę (tak mawia mój obecny Inwestor). Dążymy do doskonałości ale jej nie osiągniemy nigdy. Dla tych resztek co może ewentualnie przelecieć nie ma co się spinać. Rockwool nawet w pomieszczeniach suchych nie zaleca paroizolacji...

I to jest sedno ... dobrze Rom napisał że niepotrzebnie się rozczulamy nad takimi szczególikami a nie ma to znaczenia. No bo ile pary przejdzie nawet jak folia na fole zachodzi to nie da rady, a jescze ja płyta dociska. Tym bardziej że Rom napisał o tym Rockwollu .. to mnie z deka zaskoczyło.

POzdrawiam

Jutro wyskoczę na budowę i wszystko zmierzę. Jeśli mnie pamięc nie myli, wysokość pomieszczenia wynosiła wstępnie ok 3m

Jeśli tak, to po maksymalnym obniżeniu stropu powinno zostać ok 2,60 m co byłoby w zupełności wystarczające. Łazienka ma niecałe 2 metry szerokości, starczyłby więc nawet pojedyńczy stelaż z CW50.

(...)

Jeśli łazienka ma poniżej 2m szerokości to spokojnie na pojedynczym profilu. Tylko czy chcesz dać jeszcze wełnę jako wygłuszenie? Jeśli tak to może lepiej na podwojonych? Wełna i folia paroizolacyjna nie zaszkodzi. Tak sobie gdybam bo tylko raz na wąskim korytarzu (chyba 1,2m) taką konstrukcję robiłem.

Edytowane przez Rom-Kon

cały czas nurtuje mnie przechodzenie dzwiękow przez strop

mam na 2 płytach farmacela 50cm celulozy z izolacyjnosci cieplnej jestem zadowolony

natomiast mam problem z przechodzeniem dzwiekow [tiry z 400metrów]

na poddaszu czterospadowym mam srodek strychu wydzielony i zaizolowany 30-40 cm welny ursy-i tam tych niskich dzwiekow nie slysze od tirow

natomiast w pomieszczeniach nad ktorymi mam tylko celuloze jest to slyszalne

dachówka ceraniczna i pod nią 10cm wełny[tam gdzie nie ma strychu ocieplonego 35cm wełny

czy celuloza slabo sobie radzi z dzwiekiem czy na to nasypać z 10-15 cm granulatu welny mineralnej

czy może te boki nad którymi jest tylko celuloza ocieplić na zasdzie strychu

musialbym robić pomosty żeby się przemieszczać nad celulozą ale da się

I to jest sedno ... dobrze Rom napisał że niepotrzebnie się rozczulamy nad takimi szczególikami a nie ma to znaczenia. No bo ile pary przejdzie nawet jak folia na fole zachodzi to nie da rady, a jescze ja płyta dociska. Tym bardziej że Rom napisał o tym Rockwollu .. to mnie z deka zaskoczyło.

POzdrawiam

Rockwool folię zaleca tylko w pomieszczeniach "mokrych". Warunkiem jest membrana wysoko paroprzepuszczalna lub drożna szczelina wentylacyjna. Mnie to trochę nie przekonuje. Zalecam wszędzie folię bo z tą szczeliną wentylacyjną różnie bywa - ciężko jest przy dachach wielospadowych. Lepiej nie przepuszczać pary przez płytę - ograniczyć przenikanie możliwie jak się to da. Ale nawet jak gdzieś coś przejdzie to w takiej ilości nie zaszkodzi. Większym niebezpieczeństwem jest przeciek dachu. Można to dostrzec dopiero jak zgniją deski i krokwie. Tego bym się najbardziej obawiał.

cały czas nurtuje mnie przechodzenie dzwiękow przez strop

mam na 2 płytach farmacela 50cm celulozy z izolacyjnosci cieplnej jestem zadowolony

natomiast mam problem z przechodzeniem dzwiekow [tiry z 400metrów]

na poddaszu czterospadowym mam srodek strychu wydzielony i zaizolowany 30-40 cm welny ursy-i tam tych niskich dzwiekow nie slysze od tirow

natomiast w pomieszczeniach nad ktorymi mam tylko celuloze jest to slyszalne

dachówka ceraniczna i pod nią 10cm wełny[tam gdzie nie ma strychu ocieplonego 35cm wełny

czy celuloza slabo sobie radzi z dzwiekiem czy na to nasypać z 10-15 cm granulatu welny mineralnej

czy może te boki nad którymi jest tylko celuloza ocieplić na zasdzie strychu

musialbym robić pomosty żeby się przemieszczać nad celulozą ale da się

Nie mam doświadczenia z celulozą... ale czy dzwięki nie przenoszą się przez podłoże? Ściany? Może na poddaszu nie słychać bo właśnie jest odizolowane od podłoża... albo okna... coś mi nie pasuje że to od sufitu... Z dokładaniem wełny bym nie przesadzał bo już i tak masz spore obciążenie.

Chwilę człowieka nie ma, a tu dwie nowe strony. Czyli Wodzu tyż Pyra. Za Pyrę nie można się obrazić, tylko można być dumny :D Jakżeś pojechał Marychem, to było wiadomo, że okolice Warszawy to tylko przystanek w życiu Wodzunia ;) Jak będziesz w okolicach rodzinnych , zapraszam do naszej balowej hacjendy , bo to bliziutko - robię dobre grillowe żarcie . Może będzie nawet zupka pyrkowa a przy okazji będziesz mógł pomarudzić, co zrobiłem źle ;) Jakiś czas temu uciekliśmy z Poznania do Wrześni, a teraz uciekamy do lasu między Neklą a Czerniejewem.

Na stelażu wełny raczej nie będzie, a jeśli już to tylko symbolicznie, bo dam jej sporo wyżej, między legary. Folia, rzecz oczywista.

A, i znalazłem zdjęcie, gdzie widać fragment przyszłej łazienki. To pomieszczenie zupełnie z lewej strony. Na górze widać tę nieszczęsną belkę stropową. jako ciekawostka - ściany z suporexu są konstrukcjami niezależnymi od ścian nośnych z bali tzn ściany "balowe" stopniowo osiadają a działowe maja stałą wysokość "ślizgając" się w widocznych na zdjęciu bruzdach.

IMG_7400net.jpg

Chwilę człowieka nie ma, a tu dwie nowe strony. Czyli Wodzu tyż Pyra. Za Pyrę nie można się obrazić, tylko można być dumny :D Jakżeś pojechał Marychem, to było wiadomo, że okolice Warszawy to tylko przystanek w życiu Wodzunia ;) Jak będziesz w okolicach rodzinnych , zapraszam do naszej balowej hacjendy , bo to bliziutko - robię dobre grillowe żarcie . Może będzie nawet zupka pyrkowa a przy okazji będziesz mógł pomarudzić, co zrobiłem źle ;) Jakiś czas temu uciekliśmy z Poznania do Wrześni, a teraz uciekamy do lasu między Neklą a Czerniejewem.

Na stelażu wełny raczej nie będzie, a jeśli już to tylko symbolicznie, bo dam jej sporo wyżej, między legary. Folia, rzecz oczywista.

...wykasowałem ten post bo trochę mnie poniosło... sorry

Ale faktycznie ja jestem z Wągrowca (ale już osiadłem pod Warszawą) więc Poznań praktycznie znam jak moje miasto.

Dziękuję za zaproszenie na "ślepe ryby z merdyrdą" czyli zupę kartoflaną ze zasmażką :D

Nekla.... oj daleko od Wysogotowa! Lepiej poszukaj bliżej! We Wrześni też są hurtownie, w Swarzędzu... wschodni Poznań -Antoninek ul. Browarna. A najlepiej zadzwonić do przedstawiciela rigipsa i zapytać gdzie wstawiają swój towar - ja często tak robię jak jestem w nieznanym mi terenie.

A, i znalazłem zdjęcie, gdzie widać fragment przyszłej łazienki. To pomieszczenie zupełnie z lewej strony. Na górze widać tę nieszczęsną belkę stropową. jako ciekawostka - ściany z suporexu są konstrukcjami niezależnymi od ścian nośnych z bali tzn ściany "balowe" stopniowo osiadają a działowe maja stałą wysokość "ślizgając" się w widocznych na zdjęciu bruzdach.

IMG_7400net.jpg

Jeśli jest zapas wysokości to spokojnie można zrobić konstrukcję bezwieszakową.... a swoją drogą ładnie to wygląda :)

A dziękuję, też nam sie podoba, a i zapach jest miły jak się wchodzi do chałupy :) Naprawdę ładnie będzie wyglądać jak się otynkuje to białe ohydztwo, z którego zrobione są ścianki działowe. Myślałem o tradycyjnej glinie, ale okazało sie że mnie nie stać a i do łazienki się nie nadaje. Więc albo mokry tynk albo przyklejane płyty gk. Czy Ty się orientujesz jak grube placki kleju można dać pod płyty ? Bo w tej chwili mam na ściankach kable elektryczne i myślę nad zniwelowaniem nierówności właśnie za pomocą kleju.

Mam do Was pytanie czy macie dobre rozwiązanie na wchodzenie skosu w murłatę. Z tego co czytałem to najlepiej jest zakryć płytą ściankę kolankową natomiast niestety ściankę mam już otynkowaną i najchętniej nie zakrywałbym jej płytą. Sytuacja wygląda jak na zdjęciach.

http://imageshack.us/a/img846/8521/zdjcie0129n.jpg

http://imageshack.us/a/img59/7047/zdjcie0128a.jpg

Kierownik budowy doradził mi żebym podkuł trochę tynk i przykleił do ścianki płytę na kleju (w sensie paski) ale nie wiem czy to rozwiązanie dobre i czy nie zacznie pękać

Mam do Was pytanie czy macie dobre rozwiązanie na wchodzenie skosu w murłatę. Z tego co czytałem to najlepiej jest zakryć płytą ściankę kolankową natomiast niestety ściankę mam już otynkowaną i najchętniej nie zakrywałbym jej płytą. Sytuacja wygląda jak na zdjęciach.

http://imageshack.us/a/img846/8521/zdjcie0129n.jpg

http://imageshack.us/a/img59/7047/zdjcie0128a.jpg

Kierownik budowy doradził mi żebym podkuł trochę tynk i przykleił do ścianki płytę na kleju (w sensie paski) ale nie wiem czy to rozwiązanie dobre i czy nie zacznie pękać

sam jestem ciekaw odpowiedzi u mnie była krokiew (murłata) od strony wnetrza zamurowana cegła na sztorc bo było miejsce (dom z silki 24 cm) i tez całosc otynkowana . wydaje sie ze było to dobre rozwiazanie a i tak pojawiaja sie gdzie niegdzie pekniecia. sadze ze z płyta gk bedzie podobnie

Panowie,

Jak z doświadczenia najlepiej obrobić skos przechodzący przez belke koszową (płyta kg wchodząca z lewej w belkę koszową a następnie z prawej płyta kg pociągnięta do sufitu). Chodzi mi czy robic połączenie ślizgowe czy jakoś inaczej to wykańczacie?

Pytam bo widoczna belka koszowa mi się zaczęła podobać :/