evol1 07.04.2013 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 U mnie prace na poddaszu pełną parą i dlatego chcę się pochwaliś mimo iż to nie do końca ten wątek ale zawsze może ktoś zauważy jakiś błąd : http://imageshack.us/a/img854/4766/zdjcie0130jg.jpg http://imageshack.us/a/img607/5010/zdjcie0134v.jpg http://imageshack.us/a/img96/8138/zdjcie0137a.jpg http://imageshack.us/a/img29/8956/zdjcie0138g.jpg http://imageshack.us/a/img837/8291/zdjcie0141j.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 07.04.2013 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Mam do Was pytanie czy macie dobre rozwiązanie na wchodzenie skosu w murłatę. Z tego co czytałem to najlepiej jest zakryć płytą ściankę kolankową natomiast niestety ściankę mam już otynkowaną i najchętniej nie zakrywałbym jej płytą. Sytuacja wygląda jak na zdjęciach. http://imageshack.us/a/img846/8521/zdjcie0129n.jpg http://imageshack.us/a/img59/7047/zdjcie0128a.jpg Kierownik budowy doradził mi żebym podkuł trochę tynk i przykleił do ścianki płytę na kleju (w sensie paski) ale nie wiem czy to rozwiązanie dobre i czy nie zacznie pękać Ja wkleiłem paski styropianu, może być twardy nawet, na piankę, równo ze ścianą z tynkiem i górą dostawiłem do płyty. Szlifnąłem styropian żeby było równo. Wkleiłem tam siatkę do elewacji, zachdząc na tynk i płytę k/g, dodatkowo na łączeniu z tynkiem i płytą wkleiłem jeszcze flizelinę. Nic nie pęka, jest szczelnie, elastycznie całość zaciągnąłem gładzią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uzarex 07.04.2013 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 chcę się pochwaliś mimo iż to nie do końca ten wątek Nie ma lepszego wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
evol1 07.04.2013 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 I jeszcze jedno pytanie do tych co stosowali profil V bo znalazłam gdzieś zdjęcie tylko nie pamietam na stronie której firmy jak ten profil był cięty na krótkie odcinki i montowany z przerwami a nie montowany na całej długości i teraz już nie wiem jak powinno być?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 07.04.2013 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 I jeszcze jedno pytanie do tych co stosowali profil V bo znalazłam gdzieś zdjęcie tylko nie pamietam na stronie której firmy jak ten profil był cięty na krótkie odcinki i montowany z przerwami a nie montowany na całej długości i teraz już nie wiem jak powinno być?? On wyglada jak cięty ale ma tylko wycięcia po to by lepiej go dogiąć i przede wszystkim po to by pomiedzy nacięciami można go było przymocować do ściany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzola11 07.04.2013 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 (edytowane) witamjakiś czas temu zrobiłem samodzielnie tzn wg zaleceń Rom-Kona i Flasha stelaż na poddaszu, jednak było to jeszcze przed tynkowaniem ścian (sic!) teraz chciałbym zabrać się za montowanie płyt k-g i zauważyłem że moi tynkarze (wiem że chcieli dobrze) zrobili wszędzie wzdłuż profili ud przy ścianach bruzdkę na szerokość palca tak aby weszła tam płyta, jednak z tego co czytałem na forum (doszedłem do str 175 i walcze dalej) do połączenie sufit-ściana i skos-ściana ma być typu "ślizgowe" więc zastanawiam się czy aby tej bruzdki nie zaszpachlować na równo z tynkiem, jednak wtedy schowa się nieco profil UD w tynk, czy to będzie miało jakiś wpływ na i czy dobrze chcę zrobić ?? A i przy okazji pytanie o stryszek, położyłem na jętki płyty osb, wełna jest zarówno do samej kalenicy jak i w podłodze stryszku (sufit na poddaszu)i się zastanawiam jeżeli ta wełna co jest pod osb ma być wentylowana czy powywiercać jakieś dziury w tej płycie osb, tylko jakie i ile mniej więcej na m2 ? Edytowane 7 Kwietnia 2013 przez dzola11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
evol1 07.04.2013 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 jakiś czas temu zrobiłem samodzielnie tzn wg zaleceń Rom-Kona i Flasha stelaż na poddaszu, jednak było to jeszcze przed tynkowaniem ścian (sic!) teraz chciałbym zabrać się za montowanie płyt k-g i zauważyłem że moi tynkarze (wiem że chcieli dobrze) zrobili wszędzie wzdłuż profili ud przy ścianach bruzdkę na szerokość palca tak aby weszła tam płyta, jednak z tego co czytałem na forum (doszedłem do str 175 i walcze dalej) do połączenie sufit-ściana i skos-ściana ma być typu "ślizgowe" więc zastanawiam się czy aby tej bruzdki nie zaszpachlować na równo z tynkiem, jednak wtedy schowa się nieco profil UD w tynk, czy to będzie miało jakiś wpływ na i czy dobrze chcę zrobić ?? u mnie profile przyścienne U 30 montowane na ścianach działowych są przykręcone do profili głównych UD 60 pchełkami A i przy okazji pytanie o stryszek, położyłem na jętki płyty osb, wełna jest zarówno do samej kalenicy jak i w podłodze stryszku (sufit na poddaszu)i się zastanawiam jeżeli ta wełna co jest pod osb ma być wentylowana czy powywiercać jakieś dziury w tej płycie osb, tylko jakie i ile mniej więcej na m2 ? dobre pytanie też się przyłączam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymkas30 08.04.2013 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 mam ocieplnoną scianę zewnętrzną styropianem do samej deski, (nie robiłem podbitki tylko, na zewnątrz mam heblowaną deskę) i styropian dochodzi do deski- moje pytanie jest jak zrobić prawidłową wentylację wełny ? - co krokwię przewiercić otwór przez styropian i elewację i wstawić taką wywietrzną , okrągłą kratkę jak do drzwi łazienkowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymkas30 08.04.2013 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 zdjęcie do powyższego wpisu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 08.04.2013 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 [ATTACH=CONFIG]182258[/ATTACH] zdjęcie do powyższego wpisu Pod taką ilością dachówki ta cienka krokiew nie wytrzyma:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymkas30 08.04.2013 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 hehe krokiew 20 cm, a rysunek bez skali.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 08.04.2013 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 Można tak : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymkas30 08.04.2013 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 Można tak :[ATTACH=CONFIG]182276[/ATTACH] tylko że Twój przypadek to jest chyba z podbitką , a ja deski heblowane mam na krowiach nabite zresztą tak jak wygląda deskoawnay dach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yeti 08.04.2013 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 mam ocieplnoną scianę zewnętrzną styropianem do samej deski, (nie robiłem podbitki tylko, na zewnątrz mam heblowaną deskę) i styropian dochodzi do deski- moje pytanie jest jak zrobić prawidłową wentylację wełny ? - co krokwię przewiercić otwór przez styropian i elewację i wstawić taką wywietrzną , okrągłą kratkę jak do drzwi łazienkowych? Masz "podbitkę", czy "nadbitkę"? Jeśli jest to nadbitka, to rozwiązanie Rafała raczej nie pomorze;). Już kiedyś wklejałem tutaj rozwiązanie naszego forumowego kolegi Tinka. Moim zdaniem bardzo fajny i estetyczny patent (widziałem na żywo). Obejrzyj tutaj. Może się przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yeti 08.04.2013 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 He, he pisaliśmy razem. Już wiem na pewno, że obrazek Rafała nie dla Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 08.04.2013 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 tylko że Twój przypadek to jest chyba z podbitką , a ja deski heblowane mam na krowiach nabite zresztą tak jak wygląda deskoawnay dach No tak, źle zrozumiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaremy 08.04.2013 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 a powiedzcie mi panowie czy po ociepleniu, zamontowaniu płyt k-g potrzeba zaciągać je gładzią? czy wystarczy tylko łączenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 08.04.2013 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 Można tylko spoiny (łączenia) : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz1981 08.04.2013 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 Witam mam pytanie , dom jest w stanie surowym właśnie ocieplam strop poddasza , wełne 15 już mam włożyłem miedzy krokwie . I teraz problem czy drugą warstwę wełny należy układać tak żeby była nad ścianami działowymi wewnętrznymi (na upartego wcisne chodz murarz zostawił mi mało miejsca na wełne) , czy powinna być ułożona od ściany do ściany , i nad samymi scianami wolna przestrzeń ???? Kurcze wiem że ciężko zrozumieć ale mam nadzieje że wiecie o co mi chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Msihowk 08.04.2013 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 Można tylko spoiny (łączenia) : [ATTACH=CONFIG]182318[/ATTACH] Ah, Rafał te Twoje spoinowanie!!!! Kiedy dojdę do takiego efaktu :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts