Rom-Kon 12.04.2013 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Jest do celowa decyzja po rozmowie z kierownikiem budowy, który też mi na to zwrócił uwagę ale powiedział że tak będzie cieplej Cieplej tak ale światła mniej.... ale to Twoja decyzja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uzarex 12.04.2013 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Naprawa dziur w płycie G/K http://muratordom.pl/budowa/tynki-i-sucha-zabudowa/dziura-w-plycie-gipsowo-kartonowej-jak-naprawic-okladzine-z-plyt-g-k,115_10629.html Co o takiej operacji sądzicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 12.04.2013 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Cieplej tak ale światła mniej.... ale to Twoja decyzja. światło w tej sytuacji nie jest największym problemem, ale przedsiębiorca Rom wie wszystko najlepiej więc się nie będę wypowiadał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdab 12.04.2013 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Naprawa dziur w płycie G/K http://muratordom.pl/budowa/tynki-i-sucha-zabudowa/dziura-w-plycie-gipsowo-kartonowej-jak-naprawic-okladzine-z-plyt-g-k,115_10629.html Co o takiej operacji sądzicie Troche przekombinowane jak na takie male uszkodzenie. Ja u siebie robilem to mniej wiecej w taki sposob: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 12.04.2013 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 (edytowane) Sławuś! Jakżeby mogło Ciebie zabraknąć w tej tak kluczowej kwestii! Faktycznie przecież jest to okno więc sprawa wpadającego światła jest pomijalna! Rzekłbym nawet że niepożądana. Światło słoneczne jest szkodliwe - w swoim widmie zawiera zabójcze promieniowanie UV! Sorry że przeoczyłem ten aspekt. Edytowane 12 Kwietnia 2013 przez Rom-Kon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
evol1 12.04.2013 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 światło w tej sytuacji nie jest największym problemem, ale przedsiębiorca Rom wie wszystko najlepiej więc się nie będę wypowiadał masz coś konkretnego na myśli?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 12.04.2013 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Naprawa dziur w płycie G/K http://muratordom.pl/budowa/tynki-i-sucha-zabudowa/dziura-w-plycie-gipsowo-kartonowej-jak-naprawic-okladzine-z-plyt-g-k,115_10629.html Co o takiej operacji sądzicie Troche przekombinowane jak na takie male uszkodzenie. Ja u siebie robilem to mniej wiecej w taki sposob: http://www.youtube.com/watch?v=-zop6ND1h4o Do takiej dziureczki to faktycznie przekombinowane ale miałem sytuację że trzeba było wejść (!!!) na część stryszku zamkniętą i niedostępną z zewnątrz. Wyciąłem płytę i nawet profil, później uzupełniłem w pokazany na filmie sposób. Jak jest dobrze zrobione to nic się z taką łatka (u mnie to była ŁATA!) złego nie dzieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 12.04.2013 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Jest do celowa decyzja po rozmowie z kierownikiem budowy, który też mi na to zwrócił uwagę ale powiedział że tak będzie cieplej Kierbud na budowie jest Bogiem! Zawsze ma rację! Jeśli nie ma racji... to zawsze ma rację! Jeśli nadal uważasz że nie ma racji.... schodzisz z budowy bo kierbud jest Bogiem i zawsze ma rację! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 12.04.2013 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 masz coś konkretnego na myśli?? dla mnie bardziej negatywnym zjawiskiem niż kultowy brak światła jest zła cyrkulacja powietrza w obrębie okna obrobionego "na trumnę" co może spowodować gromadzenie się tam wilgoci i w następstwie grzybka, niestety nasz przedsiębiorczy Rom - mistrz szarej strefy chyba o tym nie pomyślał, albo wiedział, ale uznał, że jednak "brak" światła jest ważniejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 12.04.2013 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 (edytowane) ...zauważ Miszczu że nie jest do końca obróbka w "trumnę". Jest rozglifienie tyle że mniejsze niż powinno być. edit:...no dobra Miszczu przyznaję się... przeoczyłem ten aspekt. Na swoją obronę mam tylko to że nigdy obróbki w "trumnę" nie popełniłem a dodatkowo łeb mi dzisiaj pęka. Ale to prawda - ma to również znaczenie bo zaburza opływ powietrza wokół okna. Najlepiej jeśli pod oknem jest grzejnik. Edytowane 12 Kwietnia 2013 przez Rom-Kon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LostHighway 12.04.2013 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Dzięki za odpowiedź i zdjęcia, to ostatnie gdzie łączenia k-g pokazują jak biegną płaszczyzny - rozwiewa wątpliwości 1. przyglądałem się ostatnio na układ jętek do których będzie podwieszany sufit, w niektórych pokojach część jest prostopadle ułożone względem siebie. Po tej lekturze wydaje się, że trzeba będzie zrobić na części ruszt krzyżowy, tak żeby uporządkować CD-ki. Jednym poziomem chyba ciężko to zgrać? Jeżeli tak to byłbym wdzięczny za wskazówki. wygląda to tak: [ATTACH=CONFIG]183044[/ATTACH] 2. po wstępnych rozmowach w hurtowniach planuję skorzystać z systemowego rozwiązania Rigips (na skosach RIGISTIL, na sufitach standardowe profile). Jaka jest Wasza opinia na temat tego systemu, a może warto zainteresować się innym? (co jest za, co przeciw) Czy mogę prosić o odpowiedź na powyższe pytania? Szczególnie na pierwsze. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 12.04.2013 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Czy mogę prosić o odpowiedź na powyższe pytania? Szczególnie na pierwsze. Dzięki Pomiędzy te poprzeczne jętki możesz wstawić kawałki jętek lub nawet deski i spokojnie możesz robić 1-poziomowy. Jeśli wstawisz deski to pionowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
evol1 13.04.2013 04:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 Kierbud na budowie jest Bogiem! Zawsze ma rację! Jeśli nie ma racji... to zawsze ma rację! Jeśli nadal uważasz że nie ma racji.... schodzisz z budowy bo kierbud jest Bogiem i zawsze ma rację! To nie było na zasadzie że kierownik się uparł tylko porozmawialiśmy i tak ustaliliśmy wspólnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
evol1 13.04.2013 04:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 ...zauważ Miszczu że nie jest do końca obróbka w "trumnę". Jest rozglifienie tyle że mniejsze niż powinno być. edit: ...no dobra Miszczu przyznaję się... przeoczyłem ten aspekt. Na swoją obronę mam tylko to że nigdy obróbki w "trumnę" nie popełniłem a dodatkowo łeb mi dzisiaj pęka. Ale to prawda - ma to również znaczenie bo zaburza opływ powietrza wokół okna. Najlepiej jeśli pod oknem jest grzejnik. Planuję pod każdym oknem grzejnik, ale teraz wodzu mi namieszaliście i już nie wiem czy przypadkiem nie zadzwonić do kierownika i nie przerobić tych okien chyba że tak jak napisałeś one nie są w taką pełną trumnę więc nie powinno być najgorzej?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 13.04.2013 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 zrobie eksperyment nad sypialnią najpierw no ale czy waszym zdaniem celuloza może mieć gorszą izolacyjność akustyczną od wełny? pomijajac okna dachowe jakie macie doświadczenia na poddaszach? ja na środku poddasza wydzieliłem stryszek ocieplony 30 cm wełny szklanej i tam szczerze mówiąc jest ciszej niż na parterze w pomieszczeniach nad którymi nie ma poddasza ocieplonego producenci celulozy twierdzą że ona jest lepsza w akustyce ale na logikę jesli ona jest lżejsza to raczej podejrzane podbije moje pytanie co polecacie dołożyć? szklana czy kamienna jaką grubość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzola11 13.04.2013 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 witam jakiś czas temu zrobiłem samodzielnie tzn wg zaleceń Rom-Kona i Flasha stelaż na poddaszu, jednak było to jeszcze przed tynkowaniem ścian (sic!) teraz chciałbym zabrać się za montowanie płyt k-g i zauważyłem że moi tynkarze (wiem że chcieli dobrze) zrobili wszędzie wzdłuż profili ud przy ścianach bruzdkę na szerokość palca tak aby weszła tam płyta, jednak z tego co czytałem na forum (doszedłem do str 175 i walcze dalej) do połączenie sufit-ściana i skos-ściana ma być typu "ślizgowe" więc zastanawiam się czy aby tej bruzdki nie zaszpachlować na równo z tynkiem, jednak wtedy schowa się nieco profil UD w tynk, czy to będzie miało jakiś wpływ na i czy dobrze chcę zrobić ?? Witam proszę Rom odpowiedz na moje pytanie, jeżeli możesz, pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
evol1 14.04.2013 04:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 evol, twoj kierownik to pewnie czlowiek "starej daty". taka obrobka nie jest bledem wykonawczym a producentow okien ktorzy bardzo szybko zweryfikowali problem parowania okien ktore produkowali na glebokiej ramie, problem w domach pozbawionych stalej wymiany powietrza. swiatla przez taka obrobke bedziesz mial wystarczajaco gdy jego gorna krawedz jest na min 190cm. zbyt duza ilosc swiatla to wyzsze nagrzewanie pomieszczen przez slonce plus to, ze nawet i zima. zalecane jest by okna z "dzisiejszymi" ramami byly zabudowywane w sposob taki, ze dolny pas prowadzony jest pionowo od dolnej ramy okna, a gorny poziomo od gornej krawedzi okna. ale i tu producenci nie przewidzieli plagi bledow wykonawczych ze strony dekarzy i monterow wiec wprowadzili do ofery prefabrykat umozliwiajacy odsuniecie obu obrobek od ram okna o ok. 5cm. zabieg taki umozliwia zmontowanie dodatkowej (juz bardziej pewnej) 3-5cm warstwy izolacji ktora, kompensuje mostek liniowy rama-elementy konstrukcji dachu. prefabrykat taki mozna wykonac rowniez z plyty g/k sposob dosc uproszczony prezentuje rom-kon wykonczeniowka wnetrz. dobre okno to okno wyposazone w niezbedne prawidlowo dobrane i zamontowane z oknem wlacznie akcesoria. Dzięki za wyjaśnienia flash, po przemyśleniach ostatecznie zdecydowałem sie że nie nie będę nic zmieniam ponieważ jak to zauważył Ron moja trumna wcale nie jest taka bardzo "trumnowa" więc może nie będzie problemu z parą wodną, okaże się w praktyce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz1981 14.04.2013 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 Bardzo dobry układ jest gdy nad ścianką jest ok.2-3 cm mniej niż na reszcie poddasza (wycięta ścianka 2-3 cm nad profilem ud30) ale gdy zmieściła się Tobie 15ka to i tak nie jest źle, dołożyć możesz ale tak aby wełna nie była zbyt ściśnięta , (to tak jak ze stopą w mróz - nie pomoże gdy założysz pięć skarpetek i włożysz na ścisk nogę do buta - takie rozwiązanie działa gorzej niż jedna lub ewentualnie dwie skarpetki.) Więc rozwarst wełnę na matę 2cm ,3cm lub tyle ile się zmieści nad ściankę i włóż aby nie było za ścisło. Lub wytnij ściankę nad profilem tak jak pisałem wyżej. Dzieki za informacje bo nie wiedziałem jak będzie dobrze czy upychać czy nie ścianki nie wycinałem dołożyłem w tych miejscach trochę mniej wełny . U mnie to teraz wygląd tak , że wszędzie wełna 15 potem 10 ( tylko nad sciankami druga warstwa trochę okrojona ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LostHighway 14.04.2013 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 Pomiędzy te poprzeczne jętki możesz wstawić kawałki jętek lub nawet deski i spokojnie możesz robić 1-poziomowy. Jeśli wstawisz deski to pionowo. Konstrukcja krzyzowa dwupoziomowa "bo", od dolnego pasa jętek do przyszłego sufitu będzie 25-30 cm. Dla takiej konstrukcji (krzyzowej) z dodatkowym obciazeniem welna mozna z powodzeniem wykorzystac elementy "Rigistil" Rigips lub "Mini" byłej Nida. Stokrotne dzięki za odpowiedzi, zdecydowałem się na dwupoziomowy ruszt z wykorzystaniem patentu z deskami pionowo przybijanymi między jętkami proste i bardzo skuteczne rozwiązanie. /../ Chyba nie powinienem się chwalić, ale wyznaczanie poziomów sufitów z użyciem szlaufwagi we wszystkich pomieszczeniach zajęło 10h! Ale efekt super, po sprawdzaniu łatą na przyległych ścianach idealnie wyznaczone poziomy. W tym miejscu koniec "sukcesów" i pojawiają się kolejne pytania... 1. Wyznaczanie skosów - w jaki sposób wyznaczacie skosy? My poradziliśmy sobie w następujący sposób: na dwóch lub trzech krokwiach przy ścianie, za pomocą szlaufwagi wyznaczamy poziom sufitu, następnie od tego poziomu w dół na każdej z tych krokwi wyznaczamy kilka punktów kontrolnych w odległościach 30cm od siebie. Następnie za pomocą łaty przenosimy te punkty na ścianę łączymy je i mamy wyznaczony skos krokwi. Zdaje sobie sprawę, że sposób mało optymalny jeżeli chodzi o oszczędność czasu ale liczę, że skuteczny. 2. W jaki sposób montować profile U w pomieszczeniu załączonym na zdjęciu? (dach czterospadowy pokój nietypowy gdzie tylko na jednej ścianie można przykręcić profil U - chodzi o łączenie skosów i obróbke kosza) 3. W jaki sposób przykręcić profil U do ściany murowanej w łuk? 4. Z tego co czytałem na forum rozumiem, że przy zabudowie ściany kolankowej do wysokości połowy murłaty należy wykonać zabudowę z k-g. Z różnych względów taką zabudowę lepiej jest wykonać przed układaniem sufitu. Czy na etapie tyczenia/układania rusztu zabudowa ścianki powinna już być wyznaczając tym samym w miarę dokładną wysokość ścianki kolankowej, czy można zabudowę zrobić później i trzeba pamiętać aby płyty zabudowy przykręcić przed płytami na skosie? 5. Czy macie jakieś patenty na transport płyt k-g na poddasze gdy nie ma schodów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymkas30 15.04.2013 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 ile dajecie, dawaliście, dalibyście wełny i o jakim współczynniku na poddasze, przy krokwiach 20 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts