Marlid 18.04.2013 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 dlaczego taśma medium odstaje od płyty (odparza się ) ? wklejana na vario . kurwicy dostaje z tymi taśmami, szczególnie chodzi o rogi wewnętrzne. 10 razy poprawiam i wraz miejscami odstanie lub po wyschnieciu jest jak by pusto pod taśmą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 18.04.2013 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 dlaczego taśma medium odstaje od płyty (odparza się ) ? wklejana na vario . kurwicy dostaje z tymi taśmami, szczególnie chodzi o rogi wewnętrzne. 10 razy poprawiam i wraz miejscami odstanie lub po wyschnieciu jest jak by pusto pod taśmą ? ...za "sztywna" masa? "przeciągnięty" czas wiązania? ...vario nie wybacza błędów. Może przejdź na wiaderkową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 18.04.2013 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 ...z innymi odpowiedziami dziś dam sobie spokój. Skończyłem robotę prawie o 22 i mam dosyć! Wentylacji, ścianek kolankowych i innych takich rzeczy! Resztki mózgu wypalone... jutro coś skrobnę. Dobranoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 19.04.2013 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 LostHighway izolacja powinna być układana nad ścianką/skosem, żeby było prawidłowo musisz wyciąć ściankę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 19.04.2013 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 dlaczego taśma medium odstaje od płyty (odparza się ) ? wklejana na vario . kurwicy dostaje z tymi taśmami, szczególnie chodzi o rogi wewnętrzne. 10 razy poprawiam i wraz miejscami odstanie lub po wyschnieciu jest jak by pusto pod taśmą ? Wklej na zielonego sheetrocka- na wiaderko 17l wlej 400ml wody i wymieszaj, taka konsystencja jest najlepsza do wklejania taśmy. "Odstaje" - widocznie coś krzywo wyprowadziłeś. Taśma medium "nie wybacza błędów", bardziej tolerancyjna jest original:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mp_krk 19.04.2013 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 Pytanie kolejne, po dokładniejszym przymierzaniu się do zaplanowania stelaża w pomieszczeniach pojawił się problem który z braku jakiegokolwiek doświadczenia w tej materii nie wiem jak obejść. :/ Otóż krokiew oddalona jest od ściany o jakieś 60-70 cm (widać na załączonym obrazku). Zgodnie z tym co wyczytałem na forum, uchwyt do profilu CD powinien być nie dalej niż 15cm od ściany. [ATTACH=CONFIG]184445[/ATTACH] Jakbyś mógł Rom-Kom jeszcze poświęcić kilka chwil na odpisanie jak to rozstrzygnąć, dla Ciebie (i pewnie innych doświadczonych w temacie) moje pytania są śmieszne, ale wolę zapytać niż źle zrobić. LostHighway, pomoge w drugiej kwestii...ja u siebie w takich sytuacjach przykręcałem do ściany na kołkach łatę, w odpowiedniej wysokosci powyżej poziomu docelowego stelaża, tak by spokojnie zmieścił sie grzybek, przykręcony właśnie do tej łaty. Niestety nie mam zdjecia z tego etapu, ale myslę że zrozumiałe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 19.04.2013 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 (edytowane) Wiedziałem, że te 10h to nie był dobry wynik, ale że aż tak??! Obronie się tym, że zabudowę poddasza robie po raz pierwszy (wespół w zespół z szanowną małżonką) i nie chcielibyśmy popełnić jakichś błędów - stąd to tempo i milion pytań do... liczę na wyrozumiałość oraz na odpowiedzi dzięki którym uda nam się wykończyć poddasze. ad1. U mnie nie da się w prosty sposób przenieść punktów skos/sufit i skos/kolankowa na drugą ścianę - bo nigdzie taka sytuacja nie występuje (zawsze jest skrzyżowanie prostopadłych połaci dachu). ad2. pomieszczenie ze zdjęcia http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=183661 Pytanie było mało konkretne, więc postaram się być bardziej precyzyjny. W jaki sposób wyznaczyć skos jeżeli mamy tylko jedną ścianę na której mocujemy UD. Czy profil UD do krokwi narożnej mocujemy za pomocą uchwytów, czy nasadzamy go na profile CD? Jestem w stanie wyobrazić sobie jak zrobić zabudowę dachu dwuspadowego, ale w czterospadowym nie jest to takie proste. :/ Jak wyznaczyć punkty styku sufit/skos/kolankowa na przeciwległej krokwi narożnej? Nabić jakąś tymczasową łatę? Chodzi mi o ułatwienie sobie w poziomowaniu grzybków wykorzystując metodę "na sznurek". Pytanie kolejne, po dokładniejszym przymierzaniu się do zaplanowania stelaża w pomieszczeniach pojawił się problem który z braku jakiegokolwiek doświadczenia w tej materii nie wiem jak obejść. :/ Otóż krokiew oddalona jest od ściany o jakieś 60-70 cm (widać na załączonym obrazku). Zgodnie z tym co wyczytałem na forum, uchwyt do profilu CD powinien być nie dalej niż 15cm od ściany. [ATTACH=CONFIG]184445[/ATTACH] Jakbyś mógł Rom-Kom jeszcze poświęcić kilka chwil na odpisanie jak to rozstrzygnąć, dla Ciebie (i pewnie innych doświadczonych w temacie) moje pytania są śmieszne, ale wolę zapytać niż źle zrobić. Najpierw musisz zrobić sufit! Tak trochę na oko czyli z ręki do poziomicy. Tam gdzie masz ścianę to robisz do UD a przy skosach jak wspomniałem do poziomicy. Jeśli zrobisz prawidłowo sufit to skos już sam wyjdzie. Wyznaczysz na kolankowej, dasz skręcone profile UD od narożnika sufitu po belce narożnej do ścianki kolankowej, z drugiej stronie przy lukarnie też UD od sufitu do kolankowej i masz już skos... teraz sznurki od UDeka do UDeka i grzyby... no łatwe do zrobienia ale trudne do opisania. Teraz na robocie nie mam nawet ścianek kolankowych!!! Fajne pomieszczenie zwane salą bilardową - bilard w przyszłości Jak już Rafał wspomniał masz ścianę do wycięcia bo będzie duuży babol! Edytowane 19 Kwietnia 2013 przez Rom-Kon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 19.04.2013 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 (edytowane) Parę fotek z wentylacji na poddaszu. Fiński system Blue Sky lub polskie zamienniki. http://sphotos-e.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/3627_639569222726543_1271981334_n.jpg http://sphotos-h.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/547370_639569249393207_1620176877_n.jpg http://sphotos-b.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/536980_639569269393205_1911773157_n.jpg http://sphotos-d.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/539818_639569279393204_1259736068_n.jpg http://sphotos-h.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/11946_639569572726508_1287360839_n.jpg wiecej fotek w albumie tu: Wentylacja mechaniczna Edytowane 19 Kwietnia 2013 przez Rom-Kon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LostHighway 19.04.2013 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 Dziękuję Wam za pomoc. Na dzień dzisiejszy wszystkie wątpliwości zostały rozwiane. Jutro będzie poprawianie ścian, doczytałem - ściany powinny być prawie w płaszczyźnie krokwi (chodzi o likwidację mostków termicznych, przemarzająca ściana szczytowa to katastrofa). Jeżeli chodzi o za daleko położoną od ściany krokiew - do ściany zostanie przykręcona łata do której będzie można przykręcić uchwyt. Nawet nie wiecie jak dobrą robotę robicie! Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 19.04.2013 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 (edytowane) Dziękuję Wam za pomoc. Na dzień dzisiejszy wszystkie wątpliwości zostały rozwiane. Tak tylko Tobie się wydaje Jutro będzie poprawianie ścian, doczytałem - ściany powinny być prawie w płaszczyźnie krokwi (chodzi o likwidację mostków termicznych, przemarzająca ściana szczytowa to katastrofa). Zobacz jak to wygląda na "foto-termo-wizji" tu: Foto-termo-wizja wyraźnie widać ścianę szczytową. Cały album jest tu: Wszystkie fotki z foto-termo-wizji Jeżeli chodzi o za daleko położoną od ściany krokiew - do ściany zostanie przykręcona łata do której będzie można przykręcić uchwyt. Nawet nie wiecie jak dobrą robotę robicie! Dziękuję. Jeśli krokiew nie jest dalej jak 70-80cm to spokojnie zostaw to. UDek też trzyma. Edytowane 19 Kwietnia 2013 przez Rom-Kon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 19.04.2013 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 (edytowane) Jak dla mnie słowo "termowizja" nie pasuje do tych fotek, zatytułowałbym je błędy w izolacji poddasza widoczne gołym okiem;)albo s.....na robota. Edytowane 19 Kwietnia 2013 przez rafał2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LostHighway 19.04.2013 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 Tak tylko Tobie się wydaje jak to mówią "im dalej w las tym więcej drzew" i jest to prawda jak cholera Zobacz jak to wygląda na "foto-termo-wizji" tu: Foto-termo-wizja wyraźnie widać ścianę szczytową. Cały album jest tu: Wszystkie fotki z foto-termo-wizji Jeśli krokiew nie jest dalej jak 70-80cm to spokojnie zostaw to. UDek też trzyma. No niezłe placki na dachu :/ jeżeli chodzi o sprawę "odsuniętej krokwi" to czy w tym przypadku trzeba przykręcić CD do UD? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 19.04.2013 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 Jak dla mnie słowo "termowizja" nie pasuje do tych fotek, zatytułowałbym je błędy w izolacji poddasza widoczne gołym okiem;) albo s.....na robota. Rozumiem że nie wiesz po co niektóre słowa lub wyrażenia umieszcza się w cudzysłowie. Cudzysłów służy również do wyodrębniania wyrazów użytych ironicznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 19.04.2013 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 jak to mówią "im dalej w las tym więcej drzew" i jest to prawda jak cholera To jeszcze pół biedy... gorzej gdy ktoś stwierdzi że "lasu nie widać - za dużo drzew". No niezłe placki na dachu :/ jeżeli chodzi o sprawę "odsuniętej krokwi" to czy w tym przypadku trzeba przykręcić CD do UD? nie trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 19.04.2013 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 System Termicznego Odśnieżania Dachu czyli "foto termowizja" ...foto to też ironia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
evol1 20.04.2013 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2013 Witam MAm pytanie jak wypełniłem szczelinę pomiędzy płytą a ścianą otynkowaną akrylem to czy konieczne są jeszcze jakieś operacje czy już tylko malowanie http://imageshack.us/a/img27/8562/zdjcie0033of.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uzarex 21.04.2013 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 ...za "sztywna" masa? "przeciągnięty" czas wiązania? ...vario nie wybacza błędów. Rom Jakiś przepis ? Np na 1 kg masy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ermua 21.04.2013 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 Witam MAm pytanie jak wypełniłem szczelinę pomiędzy płytą a ścianą otynkowaną akrylem to czy konieczne są jeszcze jakieś operacje czy już tylko malowanie http://imageshack.us/a/img27/8562/zdjcie0033of.jpg Wypełniłem tylko akrylem? Temat chyba najczęsciej wałkowany jak robić to połączenie. Taśma separacyjna na ścianę pod UD, szczelinę wypełniasz np. Uniflottem. Na to fizelina ( ja tak dawałem ) bez wiwijania na ścianę otynkowaną. Ja zrobiłem dwie warstwy. Potem gładź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
evol1 21.04.2013 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 (edytowane) Wypełniłem tylko akrylem? Temat chyba najczęsciej wałkowany jak robić to połączenie. Taśma separacyjna na ścianę pod UD, szczelinę wypełniasz np. Uniflottem. Na to fizelina ( ja tak dawałem ) bez wiwijania na ścianę otynkowaną. Ja zrobiłem dwie warstwy. Potem gładź. Mój kierownik budowy upiera się żeby dać akryl bo to są dwa materiały różnie pracujące a akryl jest elastyczny Dodatkowo zaznaczam że mam dość wąską szczeline pomiędzy płytą a ścianą Swoją droga może mi ktoś powiedzieć jakie konsekwencje może mieć uszczelnienie samym akrylem bez żadnej taśmy itd Edytowane 21 Kwietnia 2013 przez evol1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
evol1 21.04.2013 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 A swoją drogą uznałem że w to miejśce przykleję styrodur i potem zaciągnę po nim siatkę i tynk tylko teraz mam pytanie jak najlepiej wybrowadzić połączenie ścianka kolankowa skos żeby jak najmniej była widoczna różnica materiałów http://imageshack.us/a/img19/8543/zdjcie0020gd.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts