Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplam poddasze - krotkie pytania...

denes

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

dlaczego taśma medium odstaje od płyty (odparza się ) ? wklejana na vario . kurwicy dostaje z tymi taśmami, szczególnie chodzi o rogi wewnętrzne. 10 razy poprawiam i wraz miejscami odstanie lub po wyschnieciu jest jak by pusto pod taśmą ?

...za "sztywna" masa? "przeciągnięty" czas wiązania? ...vario nie wybacza błędów. Może przejdź na wiaderkową?

dlaczego taśma medium odstaje od płyty (odparza się ) ? wklejana na vario . kurwicy dostaje z tymi taśmami, szczególnie chodzi o rogi wewnętrzne. 10 razy poprawiam i wraz miejscami odstanie lub po wyschnieciu jest jak by pusto pod taśmą ?

Wklej na zielonego sheetrocka- na wiaderko 17l wlej 400ml wody i wymieszaj, taka konsystencja jest najlepsza do wklejania taśmy. "Odstaje" - widocznie coś krzywo wyprowadziłeś. Taśma medium "nie wybacza błędów", bardziej tolerancyjna jest original:cool:

Pytanie kolejne, po dokładniejszym przymierzaniu się do zaplanowania stelaża w pomieszczeniach pojawił się problem który z braku jakiegokolwiek doświadczenia w tej materii nie wiem jak obejść. :/ Otóż krokiew oddalona jest od ściany o jakieś 60-70 cm (widać na załączonym obrazku). Zgodnie z tym co wyczytałem na forum, uchwyt do profilu CD powinien być nie dalej niż 15cm od ściany.

[ATTACH=CONFIG]184445[/ATTACH]

Jakbyś mógł Rom-Kom jeszcze poświęcić kilka chwil na odpisanie jak to rozstrzygnąć, dla Ciebie (i pewnie innych doświadczonych w temacie) moje pytania są śmieszne, ale wolę zapytać niż źle zrobić.

LostHighway,

pomoge w drugiej kwestii...ja u siebie w takich sytuacjach przykręcałem do ściany na kołkach łatę, w odpowiedniej wysokosci powyżej poziomu docelowego stelaża, tak by spokojnie zmieścił sie grzybek, przykręcony właśnie do tej łaty.

Niestety nie mam zdjecia z tego etapu, ale myslę że zrozumiałe...

Wiedziałem, że te 10h to nie był dobry wynik, ale że aż tak??! ;) Obronie się tym, że zabudowę poddasza robie po raz pierwszy (wespół w zespół z szanowną małżonką) i nie chcielibyśmy popełnić jakichś błędów - stąd to tempo i milion pytań do... liczę na wyrozumiałość oraz na odpowiedzi dzięki którym uda nam się wykończyć poddasze.

ad1.

U mnie nie da się w prosty sposób przenieść punktów skos/sufit i skos/kolankowa na drugą ścianę - bo nigdzie taka sytuacja nie występuje (zawsze jest skrzyżowanie prostopadłych połaci dachu). :(

ad2. pomieszczenie ze zdjęcia

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=183661

Pytanie było mało konkretne, więc postaram się być bardziej precyzyjny. W jaki sposób wyznaczyć skos jeżeli mamy tylko jedną ścianę na której mocujemy UD. Czy profil UD do krokwi narożnej mocujemy za pomocą uchwytów, czy nasadzamy go na profile CD?

Jestem w stanie wyobrazić sobie jak zrobić zabudowę dachu dwuspadowego, ale w czterospadowym nie jest to takie proste. :/

Jak wyznaczyć punkty styku sufit/skos/kolankowa na przeciwległej krokwi narożnej? Nabić jakąś tymczasową łatę? Chodzi mi o ułatwienie sobie w poziomowaniu grzybków wykorzystując metodę "na sznurek".

Pytanie kolejne, po dokładniejszym przymierzaniu się do zaplanowania stelaża w pomieszczeniach pojawił się problem który z braku jakiegokolwiek doświadczenia w tej materii nie wiem jak obejść. :/ Otóż krokiew oddalona jest od ściany o jakieś 60-70 cm (widać na załączonym obrazku). Zgodnie z tym co wyczytałem na forum, uchwyt do profilu CD powinien być nie dalej niż 15cm od ściany.

[ATTACH=CONFIG]184445[/ATTACH]

Jakbyś mógł Rom-Kom jeszcze poświęcić kilka chwil na odpisanie jak to rozstrzygnąć, dla Ciebie (i pewnie innych doświadczonych w temacie) moje pytania są śmieszne, ale wolę zapytać niż źle zrobić.

Najpierw musisz zrobić sufit! Tak trochę na oko czyli z ręki do poziomicy. Tam gdzie masz ścianę to robisz do UD a przy skosach jak wspomniałem do poziomicy. Jeśli zrobisz prawidłowo sufit to skos już sam wyjdzie. Wyznaczysz na kolankowej, dasz skręcone profile UD od narożnika sufitu po belce narożnej do ścianki kolankowej, z drugiej stronie przy lukarnie też UD od sufitu do kolankowej i masz już skos... teraz sznurki od UDeka do UDeka i grzyby... no łatwe do zrobienia ale trudne do opisania.

Teraz na robocie nie mam nawet ścianek kolankowych!!! Fajne pomieszczenie zwane salą bilardową - bilard w przyszłości ;)

Jak już Rafał wspomniał masz ścianę do wycięcia bo będzie duuży babol!

Edytowane przez Rom-Kon

Dziękuję Wam za pomoc. Na dzień dzisiejszy wszystkie wątpliwości zostały rozwiane. ;) Jutro będzie poprawianie ścian, doczytałem - ściany powinny być prawie w płaszczyźnie krokwi (chodzi o likwidację mostków termicznych, przemarzająca ściana szczytowa to katastrofa).

Jeżeli chodzi o za daleko położoną od ściany krokiew - do ściany zostanie przykręcona łata do której będzie można przykręcić uchwyt.

Nawet nie wiecie jak dobrą robotę robicie! Dziękuję.

Dziękuję Wam za pomoc. Na dzień dzisiejszy wszystkie wątpliwości zostały rozwiane. ;)

Tak tylko Tobie się wydaje :D

Jutro będzie poprawianie ścian, doczytałem - ściany powinny być prawie w płaszczyźnie krokwi (chodzi o likwidację mostków termicznych, przemarzająca ściana szczytowa to katastrofa).

Zobacz jak to wygląda na "foto-termo-wizji" tu: Foto-termo-wizja wyraźnie widać ścianę szczytową. Cały album jest tu: Wszystkie fotki z foto-termo-wizji

Jeżeli chodzi o za daleko położoną od ściany krokiew - do ściany zostanie przykręcona łata do której będzie można przykręcić uchwyt.

Nawet nie wiecie jak dobrą robotę robicie! Dziękuję.

Jeśli krokiew nie jest dalej jak 70-80cm to spokojnie zostaw to. UDek też trzyma.

Edytowane przez Rom-Kon

Tak tylko Tobie się wydaje :D

jak to mówią "im dalej w las tym więcej drzew" :) i jest to prawda jak cholera

Zobacz jak to wygląda na "foto-termo-wizji" tu: Foto-termo-wizja wyraźnie widać ścianę szczytową. Cały album jest tu: Wszystkie fotki z foto-termo-wizji

Jeśli krokiew nie jest dalej jak 70-80cm to spokojnie zostaw to. UDek też trzyma.

No niezłe placki na dachu :/

jeżeli chodzi o sprawę "odsuniętej krokwi" to czy w tym przypadku trzeba przykręcić CD do UD?

Jak dla mnie słowo "termowizja" nie pasuje do tych fotek, zatytułowałbym je błędy w izolacji poddasza widoczne gołym okiem;)

albo s.....na robota.

Rozumiem że nie wiesz po co niektóre słowa lub wyrażenia umieszcza się w cudzysłowie. Cudzysłów służy również do wyodrębniania wyrazów użytych ironicznie.

jak to mówią "im dalej w las tym więcej drzew" :) i jest to prawda jak cholera

To jeszcze pół biedy... gorzej gdy ktoś stwierdzi że "lasu nie widać - za dużo drzew".

No niezłe placki na dachu :/

jeżeli chodzi o sprawę "odsuniętej krokwi" to czy w tym przypadku trzeba przykręcić CD do UD?

nie trzeba.

Witam

MAm pytanie jak wypełniłem szczelinę pomiędzy płytą a ścianą otynkowaną akrylem to czy konieczne są jeszcze jakieś operacje czy już tylko malowanie :)

http://imageshack.us/a/img27/8562/zdjcie0033of.jpg

Wypełniłem tylko akrylem?

Temat chyba najczęsciej wałkowany jak robić to połączenie.

Taśma separacyjna na ścianę pod UD, szczelinę wypełniasz np. Uniflottem. Na to fizelina ( ja tak dawałem ) bez wiwijania na ścianę otynkowaną. Ja zrobiłem dwie warstwy. Potem gładź.

Wypełniłem tylko akrylem?

Temat chyba najczęsciej wałkowany jak robić to połączenie.

Taśma separacyjna na ścianę pod UD, szczelinę wypełniasz np. Uniflottem. Na to fizelina ( ja tak dawałem ) bez wiwijania na ścianę otynkowaną. Ja zrobiłem dwie warstwy. Potem gładź.

Mój kierownik budowy upiera się żeby dać akryl bo to są dwa materiały różnie pracujące a akryl jest elastyczny

Dodatkowo zaznaczam że mam dość wąską szczeline pomiędzy płytą a ścianą

Swoją droga może mi ktoś powiedzieć jakie konsekwencje może mieć uszczelnienie samym akrylem bez żadnej taśmy itd

Edytowane przez evol1