profi45 21.04.2013 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 A swoją drogą uznałem że w to miejśce przykleję styrodur i potem zaciągnę po nim siatkę i tynk tylko teraz mam pytanie jak najlepiej wybrowadzić połączenie ścianka kolankowa skos żeby jak najmniej była widoczna różnica materiałów http://imageshack.us/a/img19/8543/zdjcie0020gd.jpg Coś ty chłopie tu narobił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
evol1 22.04.2013 02:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 Coś ty chłopie tu narobił jeszcze nic dlatego czekam na podpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
evol1 22.04.2013 04:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 ten fragment planuje sie przed rozpoczeciem wszelkich pracbo jest "niezbedny" do prac z poddaszem, a zamyka przed plytowaniem skosow. Niestety jest już pozamiatane i dlatego mam pytanie jak przykleję styropian i to otynkuje to jak to najlepiej potem wyprowadzić?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
evol1 22.04.2013 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 nie wiem pewnie ( tak nie robie) pozosaje zrobic jak rom pianka i tynk wazne przeciez by na koniec nie bylo widac Pytanie jak wykończyć (połączyć) połączenie tynk ściana kolankowa - skos płyta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macx 22.04.2013 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 witam, jestem po płytowaniu całego domu (poddasze + parter) i będę zabierał się do szpachlowania. Od dłuższego czasu czytam ten wątek i stosowałem się do wskazówek w nim zawartych. Mam jednak kilka pytań związanych z samym szpachlowaniem: 1. Do połączeń ślizgowych jakiej taśmy użyć ? (tynk cementowo wapienny) - w mojej okolicy nikt o takim połączeniu nie słyszał i muszę zamawiać taśmy przez internet. 2. W jednym miejscu (pod oknem połaciowym) mam tak zrobiony glif że płyta KG jest idealnie zlicowana z ścianą kolankową - płyta stanowi przedłużenie tej ściany - jak w tym miejscu szpachlować by nie pękło (dodatkowo na ścianie jest ogrzewanie ścienne) ? 3. Jak poprawnie wykonać połączenie sufitu poziomego i skosu - fizelina na obie płaszczyzny będzie OK czy polecacie inaczej to wykończyć ? 4. w miejscu gdzie z płaskiego sufitu obniżyłem w formie "półki" jego fragment (zabudowując rury od wentylacji mechanicznej) - połączenie płyty sufitu z pionową płytą tej półki należy szpachlować wywijając fizelinę na obie płyty ? 5. Na tej półce o której mowa wyżej jak wykończyć krawędzie (kątownik, taśma z wkładką czy może jeszcze coś innego) - takich półek mam sporo na parterze. 6. Czy na płaskim suficie też należy unikać połączeń krzyżowych - w dwóch miejscach o tym nie pomyślałem i teraz nie wiem czy wyciąć kawałki płyt i zrobić mijankę czy tak zostawić. 7. Które materiały do szpachlowania polecacie - jest tego bardzo dużo, myślałem o uniflot lub vario do spoinowania i jakaś masa do szpachlowania na gotowo, ale nie wiem na co się konkretnie zdecydować. 8. I na koniec trochę off-topic - na ścianach mam ogrzewanie ścienne (do wysokości 1,8m) na rurkach jest gruba warstwa tynku c-w (ok 7cm) zbrojonego włóknami i dodatkowo siatką, ale ten tynk jest lekko mówiąc badziewny - gwoździem bez wysiłku wydrapię go do pustaka. Chciałbym te ściany też wygładzić, ale nie wiem czy na skutek ogrzewania nie popęka szpachla. Co doradzilibyście mi w tej kwestii. z góry dzięki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uzarex 22.04.2013 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 jestem po płytowaniu całego domu (poddasze + parter) i będę zabierał się do szpachlowania. Do połączeń ślizgowych jakiej taśmy użyć ? Nie za późno na taśmy ? Chyba że poprawiasz błędy i teraz zdecydowałeś się na ślizg ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 23.04.2013 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 o z nawilzaniem ty to jednak o wszystkim pomyslisz Jeśli to nie przeszkadza Inwestorowi który jest inżynierem właśnie od wentylacji, klimatyzacji, chłodnictwa i "energetyczności" budynków, który zaprojektował swoją instalację i wybrał system to mi zwykłemu sznurkowi budowlanemu raczej nie wypada polemizować ...stwierdził - lepiej gdyby tego nie było ale w tych rurach są duże przepływy i nie powinno się z nimi nic dziać. Rura ma tylko 75mm a belka "straciła" narożnik i nad rurami jest jeszcze prawie 15cm wełny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ermua 23.04.2013 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 witam, jestem po płytowaniu całego domu (poddasze + parter) i będę zabierał się do szpachlowania. Od dłuższego czasu czytam ten wątek i stosowałem się do wskazówek w nim zawartych. Mam jednak kilka pytań związanych z samym szpachlowaniem: 1. Do połączeń ślizgowych jakiej taśmy użyć ? (tynk cementowo wapienny) - w mojej okolicy nikt o takim połączeniu nie słyszał i muszę zamawiać taśmy przez internet. 2. W jednym miejscu (pod oknem połaciowym) mam tak zrobiony glif że płyta KG jest idealnie zlicowana z ścianą kolankową - płyta stanowi przedłużenie tej ściany - jak w tym miejscu szpachlować by nie pękło (dodatkowo na ścianie jest ogrzewanie ścienne) ? 3. Jak poprawnie wykonać połączenie sufitu poziomego i skosu - fizelina na obie płaszczyzny będzie OK czy polecacie inaczej to wykończyć ? 4. w miejscu gdzie z płaskiego sufitu obniżyłem w formie "półki" jego fragment (zabudowując rury od wentylacji mechanicznej) - połączenie płyty sufitu z pionową płytą tej półki należy szpachlować wywijając fizelinę na obie płyty ? 5. Na tej półce o której mowa wyżej jak wykończyć krawędzie (kątownik, taśma z wkładką czy może jeszcze coś innego) - takich półek mam sporo na parterze. 6. Czy na płaskim suficie też należy unikać połączeń krzyżowych - w dwóch miejscach o tym nie pomyślałem i teraz nie wiem czy wyciąć kawałki płyt i zrobić mijankę czy tak zostawić. 7. Które materiały do szpachlowania polecacie - jest tego bardzo dużo, myślałem o uniflot lub vario do spoinowania i jakaś masa do szpachlowania na gotowo, ale nie wiem na co się konkretnie zdecydować. 8. I na koniec trochę off-topic - na ścianach mam ogrzewanie ścienne (do wysokości 1,8m) na rurkach jest gruba warstwa tynku c-w (ok 7cm) zbrojonego włóknami i dodatkowo siatką, ale ten tynk jest lekko mówiąc badziewny - gwoździem bez wysiłku wydrapię go do pustaka. Chciałbym te ściany też wygładzić, ale nie wiem czy na skutek ogrzewania nie popęka szpachla. Co doradzilibyście mi w tej kwestii. z góry dzięki za odpowiedź 1. Jak masz tam miejsce to wklej pod ud taśmę malarską - taką papierową żółtą. Mnie się dobrze taka trzyma c-w. 2-4. Ja bym dał taśmę Midflex 5. Kątownik 6. Ja bym nic już nie ruszał tylko dobrze wykończyć te połączenia. 7. Polecam Uniflotta Knaufa zdecydowanie. Z gotowych do szpachlowania na gotowo ja byłem zadowolony z Cekol-45.Bardzo chwalony jest Shetrock, ale ja nie miałem styczności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macx 23.04.2013 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 Nie za późno na taśmy ? Chyba że poprawiasz błędy i teraz zdecydowałeś się na ślizg ! nie, w miejscach gdzie mają być "ślizgi" nie dawałem płyt jeszcze, to są w każdym przypadku półki o których pisałem - dookoła każdego pomieszczenia, więc mam dokręcić tylko od spodu wąski kawałek płyty, wcześniej oczywiście dając taśmę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymkas30 23.04.2013 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 robił ktoś z Was na profilach lafarge??? bo gościu z hurtowni ma mi na jutro je wycenić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 23.04.2013 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 robił ktoś z Was na profilach lafarge??? bo gościu z hurtowni ma mi na jutro je wycenić Jeśli min. 0,5mm grubości to ok. Tak jak wszystkie czyli firma (może Budmat?) sygnowana przez Lafrage - Nida Gips. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 23.04.2013 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 nie, w miejscach gdzie mają być "ślizgi" nie dawałem płyt jeszcze, to są w każdym przypadku półki o których pisałem - dookoła każdego pomieszczenia, więc mam dokręcić tylko od spodu wąski kawałek płyty, wcześniej oczywiście dając taśmę. Zobacz która taśma się klei do tynku. Sprawdź papierową, lepsza PVC (karbowana) a nawet zwykłą pakową (brązowa) ale tej akurat nie polecam bo potrafi zostawić klej na tynku (gipsowym) i po zahaczeniu szpachtelką się rwie. Jeśli żadna się nie klei to musisz -najlepiej dzień wcześniej- w miejscu gdzie ma być taśma zagruntować unigruntem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymkas30 23.04.2013 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 Jeśli min. 0,5mm grubości to ok. Tak jak wszystkie czyli firma (może Budmat?) sygnowana przez Lafrage - Nida Gips. nie rozumię, czyli nie istotna firma tylko grubość ? w hurtowni twierdzi że ma lafarga o gr. 0,6 mm, i chyba z tego co mi się wydaje to ważne jest to żeby wieszaki też były tego samego producenta co cd i ud dobrze myslę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macx 23.04.2013 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 Zobacz która taśma się klei do tynku. Sprawdź papierową, lepsza PVC (karbowana) a nawet zwykłą pakową (brązowa) ale tej akurat nie polecam bo potrafi zostawić klej na tynku (gipsowym) i po zahaczeniu szpachtelką się rwie. Jeśli żadna się nie klei to musisz -najlepiej dzień wcześniej- w miejscu gdzie ma być taśma zagruntować unigruntem. Rom-Kon a mógłbyś się wypowiedzieć jeszcze na temat moich pytań nr 2 i 7 (kilka postów wyżej), będę zobowiązany pozdr. McX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 23.04.2013 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 nie rozumię, czyli nie istotna firma tylko grubość ? w hurtowni twierdzi że ma lafarga o gr. 0,6 mm, i chyba z tego co mi się wydaje to ważne jest to żeby wieszaki też były tego samego producenta co cd i ud dobrze myslę? Najpierw podziękowania dla Rom-Kon`a, poczytałem i jakoś dałem radę , wprawdzie bez sznurka ale poszło (wypracowałem swoją metodę) , sznurek mnie wkoorwiał @Rom-Kon jakbyś miał jeszcze zdjęcia okien dachowych nisko osadzonych w trakcie obróbki ( wypadają za murłatą) to byłbym baaardzo wdzięczny, normalnie mógłby wyjść mały parapet ... @szymkas30 Moim zdaniem nie ważne jakiej firmy ważne coby "gyrzbki" siedziały ... ja wymieniałem wszystkie profile 4m z 5mm na 6mm, miałem dwa rodzaje budmat(dla mnie lepsze) i metpol -> 5mm strasznie "miękkie" te z budmatu jakby lepsze grzyby siedzą w nich naprawdę fajnie. Masz dostęp do profili, weź jeden wieszak i sprawdź jak się zapina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LostHighway 23.04.2013 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 Co sądzicie o sezonowaniu płyt kg tak jak jest to opisane w tym linku: http://www.muratorplus.pl/technika/wykonczenie-scian/ukadanie-pyt-gipsowo-kartonowych_58296.html Najbardziej przeraża mnie składowanie płyt na 10 cm przekładkach układanych co 35 cm rozłożyć 55 płyt wg tych wytycznych jest niezłym wyzwaniem. Tak należy robić, czy to budowlane voodoo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 23.04.2013 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 Najbardziej przeraża mnie składowanie płyt na 10 cm przekładkach układanych co 35 cm rozłożyć 55 płyt wg tych wytycznych jest niezłym wyzwaniem. Tak należy robić, czy to budowlane voodoo? a pisze tam, że trzeba KAŻDĄ płytę położyć na przekładkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LostHighway 23.04.2013 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 yeah siur naturliś słowo klucz "lub" dziękuję byłoby zdziwienie jakbym pierdyknął piramide z 55 płyt pod sam sufit. Sam się z tego śmieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
canapl 23.04.2013 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 (edytowane) Jaka jest dopuszczalna maksymalna odległość profilu CD od ściany idącej wzdłuż tego profilu? czy na takiej ścianie trzeba przykręcać profil UD? Edytowane 23 Kwietnia 2013 przez canapl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 23.04.2013 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 Co sądzicie o sezonowaniu płyt kg tak jak jest to opisane w tym linku: http://www.muratorplus.pl/technika/wykonczenie-scian/ukadanie-pyt-gipsowo-kartonowych_58296.html Najbardziej przeraża mnie składowanie płyt na 10 cm przekładkach układanych co 35 cm rozłożyć 55 płyt wg tych wytycznych jest niezłym wyzwaniem. Tak należy robić, czy to budowlane voodoo? ...jakbym te płyty prosto z Wisły wyciągał to może miałoby to sens. Suszenie, sezonowanie, odczynianie uroków itp. A ile razy płyty muszą stać na sztorc bo nie ma gdzie ich położyć? No i ten wózek... no fakt 1,5km to trudno nosić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts