rafał2011 25.04.2013 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 Flizelina z rolki o szerokości 1m a długości... tyle ile chcesz np. 5m i cięta na pasy o szerokości np. 10-20cm bardzo dobrze się spisuje jako taśma do naprawy spękanego sufitu czy ścian. Jak jest rysa nieregularna lub większe uszkodzenie wtedy zwykłą taśmą spoinową to przysłowiowe rzeźbienie... nie każę spoinować nią tylko zazbroić połączenie (na 100% nieregularne - cudów nie ma) tynk-płyta paskiem np. 10-15cm szerokości. A może Ty podpowiesz gdzie szukać szerszych niż 5cm taśm pełnych? I nie chodzi mi o reperacyjną "amerykańską" bo zabija ceną... a tak przy okazji, to Amerykanie naprawiają różne "kleksy" właśnie szerokimi taśmami pełnymi... taki zapatrzony na Amerykę i nie wiesz? ...umiejętność czytania nie świadczy jeszcze o niczym. Czasem trzeba zrozumieć o co chodzi. Takich teorii na temat szpachlowania w życiu nie słyszałem. Powiedz po co wklejać taśmę o szerokości 10-20cm kiedy są standardowe 5cm? Dlaczego producenci np. amerykańskiego sheetrocka produkują taśmę papierową o szerokości 5cm? czy oni są wszyscy głupi? może powinni posłuchać Ciebie i zacząć produkować taśmę o szerokości 20cm do łączenia sufitu ze ścianą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 26.04.2013 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 Rom Twoja wiedza na temat taśm do spoinowania, jak i obróbki suchej zabudowy jest mierna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pba 26.04.2013 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 Witam, pytanko w temacie profili - zakupione zimą, przez parę tygodni leżały na betonie w nieogrzewanym garażu , porobiły się na nich białe plamy (korozja ocynku) - sporadycznie miejscami małe plamki rdzy Są zamontowane - czy w suchych stabilnych warunkach (ogrzewane poddasze) grozi to dalszą niebezpieczną korozją ? Spotkaliście się z tym ? - na ile jest to niebezpieczne na przyszłość ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinkornacki 26.04.2013 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 Rom Twoja wiedza na temat taśm do spoinowania, jak i obróbki suchej zabudowy jest mierna. [ATTACH=CONFIG]185804[/ATTACH] wow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeataSlawek 26.04.2013 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 (edytowane) Póki co zapytam czy macie jakieś preferencje co do producenta płyt. Mam ofertę na norgipsa ale gdzieś czytałem, że są bardziej kruche niż np rigips, trzecia mozliwość to knauf. Edytowane 26 Kwietnia 2013 przez Beata&Slawek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gin 27.04.2013 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2013 (edytowane) Witam, pytanko w temacie profili - zakupione zimą, przez parę tygodni leżały na betonie w nieogrzewanym garażu , porobiły się na nich białe plamy (korozja ocynku) - sporadycznie miejscami małe plamki rdzy Są zamontowane - czy w suchych stabilnych warunkach (ogrzewane poddasze) grozi to dalszą niebezpieczną korozją ? Spotkaliście się z tym ? - na ile jest to niebezpieczne na przyszłość ?? Białe plamy to tlenek cynku i wodorotlenek cynku. Nie musisz się niczego obawiać takie procesy reakcji cynku z tlenem pojawiaj się nawet podczas produkcji blach w hutach na przykład podczas pasywacji. Jedynie ciągle zawilgocenie powierzchni może doprowadzić do szerszej korozji . Edytowane 27 Kwietnia 2013 przez gin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 27.04.2013 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2013 Rom Twoja wiedza na temat taśm do spoinowania, jak i obróbki suchej zabudowy jest mierna. [ATTACH=CONFIG]185804[/ATTACH] Rafał twoja wiedza na temat zasad suchej zabudowy jest poniżej miernej! Dowodem na to jest Twój film którym się tak chwalisz!!! http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=CTYES7_EhMw Pierwszym błedem to jest nie stosowanie się do zaleceń producentów systemów suchej zabudowy - Rigips, Knauf, Nida Gips - w zakresie ilości wkrętów. A drugim zasadniczym błędem - też wbrew zaleceniom systemowców - wieszanie małych kawałków płyty na dwóch profilach. Chodzi o kawałki płyt przy ściance kolankowej - wiszą na dwóch profilach a jest to POWAŻNY BŁĄD WYKONAWCZY! Drugi identyczny błąd jest w narożu - też kawałki płyty (trójkąty). Ciekawe na czym one się trzymają! By to zobaczyć filmik trzeba otworzyć na stronie You Tube bo na forum obcina boki. Według zaleceń producentów systemów suchej zabudowy (wszystkich trzech dominujących) najmniejsza płyta powinna (bo jak widać nie musi ) wisieć na 3 profilach! Zrób sobie szkolenie a się dowiesz... ja takie przeszedłem ale jako że wtedy byłem zwykłym pracownikiem we firmie wiec papierka mi nie dali - dostał go mój szef że ma przeszkoloną ekipę. ...zresztą po co Ci te certyfikaty? Na zmywak w Anglii chyba nie potrzebne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pba 27.04.2013 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2013 Białe plamy to tlenek cynku i wodorotlenek cynku. Nie musisz się niczego obawiać takie procesy reakcji cynku z tlenem pojawiaj się nawet podczas produkcji blach w hutach na przykład podczas pasywacji. Jedynie ciągle zawilgocenie powierzchni może doprowadzić do szerszej korozji . Dzięki, a co w przypadku, gdy są pierwsze ślady korozji blachy - lekko 'popuchnieta' powierzchnia pod białymi plamami,, drobne ślady rdzy - proces ten bedzie sie posuwał, czy w suchej wełnie przez lata będzie ok ? Może miejsca te zabezpieczyć jakąś farbą antykorozyjną ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 27.04.2013 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2013 (edytowane) Takich teorii na temat szpachlowania w życiu nie słyszałem. Powiedz po co wklejać taśmę o szerokości 10-20cm kiedy są standardowe 5cm? Dlaczego producenci np. amerykańskiego sheetrocka produkują taśmę papierową o szerokości 5cm? czy oni są wszyscy głupi? może powinni posłuchać Ciebie i zacząć produkować taśmę o szerokości 20cm do łączenia sufitu ze ścianą? Boże Ty patrzysz i nie grzmisz! Czytanie ze zrozumieniem - poziom gimbus! Czy gdzieś ja wspominałem o spoinowaniu płyt? Czy kazałem używać szerokich taśm do spoinowania? Rafał ogarnij się trochę i zacznij myśleć! To naprawdę nie boli! Rozumiem że takie coś też łatał byś taśmą 5cm szerokości!: http://images48.fotosik.pl/657/f776c08a47651cc9med.jpg A Twoim zdaniem do czego Amerykaie produkuja taką taśmę? http://www.nixel.nazwa.pl/tasmy/usa/roll_patch.jpg Taka ładna - Amerykańska... Ale trochę szeroka jak do spoinowania... ma 14cm szerokości Edytowane 27 Kwietnia 2013 przez Rom-Kon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 27.04.2013 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2013 I jeszcze jedno Rafał. To ze Ty masz certyfikat i to że Ty umiesz spoinować to nie oznacza że brygada którą wciśniesz na robotę będzie stosować to. Pewnie wcześniej kładli bruk tudzież kopali rowy ale wziąłeś ich bo robili tanio. Przecież jesteś zwykłym "naganiaczem robót". Ładnych parę lat temu też takiego miałem...Typowy krawaciarz zlecał robotę, pojawił się raz - góra dwa razy i swoje pieniążki tzw. odstępne przytulił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 27.04.2013 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2013 ale Ty mądry jesteś szara eminencjo szarej strefy... nie ubliżaj innym bo sam możesz trafić na zmywak a wtedy nie będziesz taki wyszczekany... ile bierzesz za zabudowę poddasza z fakturą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 27.04.2013 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2013 Ładnych parę lat temu też takiego miałem...Typowy krawaciarz zlecał robotę, pojawił się raz - góra dwa razy i swoje pieniążki tzw. odstępne przytulił. czyli wtedy robiłeś na czarno dla "naganiacza robót" a teraz robisz na czarno dla siebie... jakby nie patrzył widać progres... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macx 27.04.2013 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2013 A ma ktoś jakieś doświadczenia z Cekolem GS-250 jako finisz na sufit G-K? Będzie się to nadawać jeśli zamierzam jako spoinówkę dać Vario ? Na ścianach w jednym pokoju go testowałem i zrobiłem "lustro" za pierwszym razem (z niewielkimi poprawkami po teście halogenowym). pozdr. McX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeataSlawek 27.04.2013 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2013 No i zaczelo. przewidzialem to wczoraj potem ta czesc wymazalem,ale zanosi sie. ze i w tym dziale sie juz okopuja i niedlugo zacznie sie wojna. Odpowie mi ktos odnosnie plyt norgipsa, znalazlem w necie kilka niepochlebnych opini na ich temat, moj najblizszy sprzedawca oferuje knaufa, zas najlepsze opinie ma rigips. Poniewaz w sumie knauf wyjdzie 150 zl wiecej na calosci zdecydowany jestem na knaufa. A poniewaz buduje dla siebie i raczej staram sie na materialach ktore maja byc na wieki nie oszczedzac to czy jest jakis argument za tym aby zamiast knaufa brac rigipsa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedronx 27.04.2013 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2013 Jak na wieki to może fermacell. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 27.04.2013 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2013 (edytowane) w płytowaniu jakie wykonał Rafał nie ma żadnych uchybień. coś zmyślasz bo papierek a raczej potwierdzenie masz w świadectwie pracy tynk nadaje sie jedynie do skucia ale rom naklei flizeline No widzisz Flash. Dobrze jest wykasować swoje stare wpisy. Pamiętam że się zapytałeś czy ze śmietnika wyciągał te kawałki... no ale dowodów na to niema... ja też wykasuję posty a co mi tam. też nie będzie żadnych dowodów... wspomnień A co do tynku to rzeczoznawca orzekł że są to spękania skurczowe i ponoć tynk się nie odparza... no cóż... jesteś lepszym rzeczoznawcą i to pewnie z papierami... wiadomo jakimi i co już nie raz tu udowodniłeś. No ale po wpisach ślad zaginął edit: A powiedz Flash od kiedy to rigips dopuszcza wklejkę płyty na 40cm pomiędzy profilami? Albo co na ten trójkącik powiedziałby doradca -instruktor od suchej zabudowy? Twoje słowa: "płytuje się dużymi formatami" kuź... ale olbrzymie te formaty! całe 40cm! Doskonale nadajesz się na polityka. Jak chorągiewka na wietrze! Normalnie nasi politycy Edytowane 27 Kwietnia 2013 przez Rom-Kon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 27.04.2013 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2013 tak przy okazji b. dziękuje rom-kon za pomoc absolutnie bezinteresownąi poswięcenie swojego czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeataSlawek 27.04.2013 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2013 wszystko jedno byle kompleksowo. kazdy z nich doradza a w razie problemow pomaga warunek jeden stosujesz wszystko jednej firmy od wkreta i wieszaka po mase finiszowa No to u mnie wszystko zwali mi się na głowę wieszaki x, profile y, wkręty z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 27.04.2013 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2013 Jak na wieki to może fermacell. to wlaczmy spirale zbrojen. a jak o jeszcze jeden dzien dluzej to moze cementowe knaufa lub rigipsa. Polecam strop i skos żelbetowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 27.04.2013 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2013 No to u mnie wszystko zwali mi się na głowę wieszaki x, profile y, wkręty z Oczywiście! Jak nic runie na głowę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts