Rom-Kon 23.12.2008 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 Dzięki Rom-Kon - wiedziałem że tak się skończy. ???? o co chodzi z tym "skończeniem"??? ...pewnie musztarda po obiedzie czyli nieaktualne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osek 23.12.2008 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 Rom-kom ten kąt prosty coś kiepski wyszedł odnośnie tej kłótni w suchym tynkiem, otóż mylisz sie, bo gdy gips dostanie już tej wilgoci- to nie da sie cofnąc (woda to już w ogóle przesada mówisz że nie ma problemu- bo zamoczysz taką płyte, uformujesz, ona wyschnie i bedize okej... i znowu kazdy ma swoje zdanie ale do łuków itp masz specjalne płyty to tak jak... jakbys próbował rozmieszać wiążący cekol (c45) z nadzieją że jeszcze 5 minut beidzesz mogł go uzywać odnośnie syfitów- dylatacje nad sciankami i kłopot rozwazany (a upieram sie przy tym, bo wydaje mi sie ze szybciej zrobilbys sufit i potem sciany ; ) ) i naprawde nie chce sie tu kłócić czy wymadrząc, to co pisze- to w oparciu o wykłady z uczelni. a tak na boku- sam też niekidy jestem zmuszony- to nawet wełne w grudniu układam w domu jeszcze bez ogrzewania... inwestor- wrecz kazał ; ] wesołych świąt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agawie 23.12.2008 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 Panowie mam kilka prostych pytań, najprawdopodobniej są już odpowiedzi na moje pytania na tym forum ale... 1.czy wkładać wełnę między krokiew a mur (wełna może stykać się z murem?)2.w niektórych miejscach folia "zwisa" czy aby nie dotykała wełny mam ją czymś spiąć czy nie jest to problem?3.na strychu chcę położyć wełnę plus płytę gk natomiast czy mogę nad wykuszami zostawić tylko wełnę lub ewentualnie wełna (150) plus folia? 4.w wykuszach jętki są położone jakieś 30cm wyżej niż reszta jętek(długa historia). jak zrobić żeby sufit był na tej samej wysokości (łączyć kilka grzybków i na tym układać wełnę czy jaki ciort?) To na razie na tyle. Będę wdzięczny za podpowiedź. Wesołych Świąt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyniooo 26.12.2008 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2008 Witam wszystkich Zamierzam zalozyc wlasny watek ale narazie pytam tutaj... Do tej pory bylem bacznym obserwatorem i większosc watków dotyczacych poddaszy przeczytalem. Mimo to na niektóre moje watpliwosci nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi. Stad moje pytania: 1. Mam dach kopertowy (blachodachówka bez folii paroprzepuszczalnej) co teraz zrobic z tym fantem?Podbijac pod laty kawałki folli miedzy krokwiami ? 2. Czy izolację-wełnę dawac do tej folii czy wskazane jest zostawic 2 cm luzu na oddychanie?Niektóre opinie byly typu iz wełna dotykajaca folii moze namakac(efekt parasola) 3. Poddasze chce max wykorzystac. Dam na skosy 15+5 a na sufity poloze 30cm.Czy dobrze kombinuje?Wełna bedzie isoroc w płytach. To nie koniec pytań ale nie chce odrazu zanudzac i meczyc was setka pytań Przy okazji życzę wszystkim Wesołych Świąt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 29.12.2008 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 Dzięki Rom-Kon - wiedziałem że tak się skończy. ???? o co chodzi z tym "skończeniem"??? ...pewnie musztarda po obiedzie czyli nieaktualne Skończy się na prostej matematyce. I masz racje - już pozamiatane. Wszystkie boki obite. I poszedłem na łatwiejsze rozwiązanie. Z wymiarów tylko pierwszy bok został wycięty. Kolejne powstawały na zasadzie sprawdzania co trzeba dołożyć/odjąć od poprzedniego boku. I tak wszystkie połaciówki zakończone, a to daje nam w wyniku praktycznie koniec tematu kładzenia płyt na poddaszu - teraz już tylko szpachlowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 29.12.2008 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 Dzięki Rom-Kon - wiedziałem że tak się skończy. ???? o co chodzi z tym "skończeniem"??? ...pewnie musztarda po obiedzie czyli nieaktualne Skończy się na prostej matematyce. I masz racje - już pozamiatane. Wszystkie boki obite. I poszedłem na łatwiejsze rozwiązanie. Z wymiarów tylko pierwszy bok został wycięty. Kolejne powstawały na zasadzie sprawdzania co trzeba dołożyć/odjąć od poprzedniego boku. I tak wszystkie połaciówki zakończone, a to daje nam w wyniku praktycznie koniec tematu kładzenia płyt na poddaszu - teraz już tylko szpachlowanie. ...rozwiązanie też dobre - grunt to myślenie i kombinowanie... Powodzenia w dalszej walce z płytami! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piterek 01.01.2009 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2009 Witam, Szczęśliwego Nowego Roku wszystkim ocieplającym strychy i poddasza . Mam do Was pytanie prośbę o wskazówkę. Ocieplam poddasze i będę miał folię paroizolacyjną na całej powierzchni poddasza. Jak to rozwiązyjecie aby np. zamontowany halogen nie przegrzał folii oraz jak to zrobić aby nie przerwać szczzelności paroizolacji. Będę wdzięczny za wszystkie wskazówki. Z góry dziękuję i pozdrawiam, Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 02.01.2009 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 Mam do Was pytanie prośbę o wskazówkę. Ocieplam poddasze i będę miał folię paroizolacyjną na całej powierzchni poddasza. Jak to rozwiązyjecie aby np. zamontowany halogen nie przegrzał folii oraz jak to zrobić aby nie przerwać szczzelności paroizolacji. Będę wdzięczny za wszystkie wskazówki.Zamontować halogen na suficie a nie w suficie Inaczej będziesz musiał zrobić dziurę w folii. Są specjalne puszki do montowania halogenów w wełnie. Albo rozwiązanie bazujące na doniczkach ceramicznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piterek 02.01.2009 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 Dziękuję za odpowiedź. Sprawdziłem już te puszki i w nich równiez jest wymagana odpowiednia odległość samej wełny (piszą o podwójnych łatach i odległości wełny od płyty GK 60 mm) Link dla chętnych http://www.kaiser-elektro.de/download/Katalog-pl.pdf. Czy praktycy mają jakieś inne rozwiązanie? Na dzień dzisiejszy jestem zdecydowany na oświetlenie na suficie. Piotr Mam do Was pytanie prośbę o wskazówkę. Ocieplam poddasze i będę miał folię paroizolacyjną na całej powierzchni poddasza. Jak to rozwiązyjecie aby np. zamontowany halogen nie przegrzał folii oraz jak to zrobić aby nie przerwać szczzelności paroizolacji. Będę wdzięczny za wszystkie wskazówki.Zamontować halogen na suficie a nie w suficie Inaczej będziesz musiał zrobić dziurę w folii. Są specjalne puszki do montowania halogenów w wełnie. Albo rozwiązanie bazujące na doniczkach ceramicznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kruszon11 02.01.2009 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 Witam,od razu zaznaczam, że przerobiłem cały wątek. Zaczynam swoja walkę z zabudową poddasza i mam kilka pytań. Chcę zacząć od wytyczenia i postawienia ścianek działowych, z profili drewnianych. W tej chwili stan poddasza jest następujący: http://lh6.ggpht.com/_3pVeVH6dKuA/SSRbbtq__OI/AAAAAAAADY8/2VnGbRrnyHQ/s720/IMGP5315.jpg Zamierzam najpierw przykręcić profil dolny i górny, potem profile pionowe. 1. Czy mogę to zrobić do legarów i jętek ? 2. Czy profile pionowe dobrze kombinuję, żeby zamocować za pomocą łączników kątowych ? Oczywiście tylko do profili górnego i dolnego.3. Czy jednak najpierw położyć podłogę (po uprzednim ocieplenie stropu nad parterem af kors) na legarach i dopiero potem ścianki ? Dalsze pytania potem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bold 02.01.2009 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 ja dawałem najpierw frezowaną płytę osb 25 mm i do niej przykręcałem całą konstrukcję ścianek, jeszcze dawałem pomiędzy legary a osb taśmę akustyczną i dodatkowo drugi raz pod profile ścianek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 02.01.2009 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 Witam Ja mam do was pytanie z innej beczki jak obliczyć ile mam m2 do ocieplenia. Dach ma 232m pow. i wiadomo, że część wystaje poza obrys budynku. Potrzebuje wiedzieć mniej więcej ile jest. W zestawieniu na stronie jest napisane: Płyty z wełny mineralnej - poddasza 200mm 146,597m2 ale wydaje mi się coś za mało. http://www.archon.pl/projekt_domu/Dom_w_rododendronach_6_/m46a5e795f1323 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 02.01.2009 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 Witam Ja mam do was pytanie z innej beczki jak obliczyć ile mam m2 do ocieplenia. Dach ma 232m pow. i wiadomo, że część wystaje poza obrys budynku. Potrzebuje wiedzieć mniej więcej ile jest. W zestawieniu na stronie jest napisane: Płyty z wełny mineralnej - poddasza 200mm 146,597m2 ale wydaje mi się coś za mało. http://www.archon.pl/projekt_domu/Dom_w_rododendronach_6_/m46a5e795f1323 odejmij to co wystaje i bedzie git albo policz to co masz wewnatrz budynku dzielac powierzchnie na jakies sensowne figury geometryczne ktorych pola powierzchni latwo policzyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mekej 02.01.2009 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 Mam problem czym wykończyć skosy na szczytach strychu, na podłogę chcę dać płyty OSB, a na skosy mam dylemat: OSB, panele PCV czy panele MDF. Ten strych nie będzie ogrzewany i obawiam się ewentualnej wilgoci lub co gorsza grzyba. Czy ktoś ma podobne wykończenie i mógłby pomóc mi wybrać odpowiedni materiał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 02.01.2009 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 Dziś prawie skończyłem ocieplać piętro domu i od jutra startujemy w górę na stryszku. Szybkie i ważne pytanie - jak ocieplać nad kalenicą? Dociągnąć z obydwóch stron wełnę aż się połączą czy zostawić mały "kanał wentylacyjny" nad belką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga_I_Przemek_WCH 03.01.2009 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 Witam, Drodzy Państwo ocieplenie poddasza chciałbym przełożyć na przyszłość (za mału budżet na całą budowę), ale nie chciałbym stracić za dużo ciepła i chciałbym na płytach tworzących sufit poddasza użytkowego poukładać wełnę izolacyjną. Jaką w takim przypadku tu zastosować? Przyznam, że mało aktualnie posiadam na ten temat wiedzy. Dzięki za podpowiedź. Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 05.01.2009 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 Witam.Szybkie pytanie.Jak temperatura może występować w lecie pod blachodachówką? Dlaczego pytam.Zastanawiam się nad ociepleniem poddasza styropianem (membrana wyskokoparoprzepuszczalna, krokwie 14, styropian 2x12cm). Czy nie będzie za wysokiej temperatury, która mogłaby niekorzystnie wpłynąc na styropian? Dziekuję za odp. PS jeszcze nie wiem czy sie zdecyduję na styropian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 06.01.2009 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 hmm bedzie chyba z 60-70 stopni celsjusz. w sasidujacych ze soba blokach z wielkiej plyty postawionych w 80 roku zastosowano jako dylatacje styropian 12cm, w 2003/4 roku gdy juz styropianu nie bylo (pewnie ktos/cos ukradlo, mialo bardzo dlugie rece ok. 6-7m) cala szczeline zasypano granulatem z welny. Podobno nie może by powyżej 80 stopnie (dlatego się zastanawiam jak moze byc temp). Może styropian "rozpuściły" jakies opary? Może przykleili na lepiku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 06.01.2009 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 hmm bedzie chyba z 60-70 stopni celsjusz. w sasidujacych ze soba blokach z wielkiej plyty postawionych w 80 roku zastosowano jako dylatacje styropian 12cm, w 2003/4 roku gdy juz styropianu nie bylo (pewnie ktos/cos ukradlo, mialo bardzo dlugie rece ok. 6-7m) cala szczeline zasypano granulatem z welny. Podobno nie może by powyżej 80 stopnie (dlatego się zastanawiam jak moze byc temp). Może styropian "rozpuściły" jakies opary? Może przykleili na lepiku? Popatrz sobie np. na jakiś kolornik tynków cienkowarstwowych. Często jest tam inf. że jak jest kolor ciemny, nasycony powyżej jakiejś wartości, to nie zaleca się kłaść na styropian. Pewnie ze względu na nagrzewanie. A na dachu tym bardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danutka66 13.01.2009 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Ja mam do was pytanko w sprawie ocieplenia stropu.Niestety mam stary dach i póki co musi przez jakiś czas tak być.Niestety przez ten dach lubi czasem wpaść śnieg haha..w jaki sposób mogę wobec tego ocieplić strop na strychu by mu woda nie zaszkodziła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts