tomi66 22.05.2013 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 jak docinam płytę KG (łączenie płyt wypada oczywiście na cd-ku) czy wszystkie łączenia muszą wypaść na profilach? czym grozi połączenie płyt "w powietrzu"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ermua 22.05.2013 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 czy wszystkie łączenia muszą wypaść na profilach? czym grozi połączenie płyt "w powietrzu"? Grozi prawie 100% pękaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 22.05.2013 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 Wsztkie po długości na profilach.... co znaczy w powietrzu? Jak masz np skosie płyty długie i przucinasz tak aby następna zaczynała sie na profilu, nie możesz dać aby wystawała 20cm a następną do niej i też 20cm w powietrzu i tam łączenie. Trzeba przyciąć i połaczyć na CDeeku, dobrze robić to w kratke na zakłądke.. U mnie jak po szerokości były łączenia płyt bo gdzieś musi być, to pomiedzy profilami dawałem kawałki desek i 2 płyty skecałem ze sobą. Moja żyrafa Macalister, jest bez linki, ma napęd bezpośredni ma otworki na odsysanie i sporo mi pracy ułatwiła. Jedynie to że cięższa niz te markowe no ale cena..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uzarex 22.05.2013 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 a jak to jest z krawędziami nie ciętymi? mają dochodzić do siebie na maxa czy zostawiamy jakąś przerwę Zawsze na styk , tak twierdzą koledzy z forum ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ermua 22.05.2013 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 U mnie jak po szerokości były łączenia płyt bo gdzieś musi być, to pomiedzy profilami dawałem kawałki desek i 2 płyty skecałem ze sobą. Możesz dać jakieś zdjęcia o co chodzi albo rysunek? Z ciekawości proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uzarex 22.05.2013 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 Możesz dać jakieś zdjęcia o co chodzi albo rysunek? Z ciekawości proszę Coś jak u mnie na zdjęciu poniżej , tylko zamiast krótkich kawałków profilu kolega Akrimka podkładał kawałki desek by wzmocnić łączenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pba 22.05.2013 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 Witam, ledy a'la halogeny (punktowe oczka) - jak dla nich przygotować miejsce ? - jakie otwory w płycie - jest jakiś standard, czy trzeba wiedzieć z góry co się będzie instalowało ?- jak zabezpieczyć paroizolacyjność w tych miejscach?- dla ledów trzeba tworzyć jakieś wewnętrzne przestrzenie jak w przypadku halogenów (np. słynna doniczka) ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 23.05.2013 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 PBA, Pod halogen z żarówką GU10 musisz mieć chyba z min 65mm odstępu od stropu. Ledy śa dobre bo sie nie grzeją. Sa specjalne puszki do zabudowy halogenów, poszperaj w necie. Z tego co mi się wydaje to oprawki są na otwory fi60mm albo 70. Ja nie robiłem na poddaszu, ale jak bym miał to wtawił te puszki w nich przewody a dokoła dał paroizolacje, No ale nie ma co przesadzać z uszczelnianiem, ile tego jest, zreszta kilka stron wcześniej było o tym, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 23.05.2013 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 Coś jak u mnie na zdjęciu poniżej , tylko zamiast krótkich kawałków profilu kolega Akrimka podkładał kawałki desek by wzmocnić łączenie. [ATTACH=CONFIG]191064[/ATTACH] Dokładnie o to chodzi, tylko że ja po przykręceniu jednej płyty, wsuwałem deskę pomiędzy profile, połową pod jedną płytę i przykręcałem na dwa wkręty. Jak dołozyłem drugą płytę obok to pożniej kręciłem ją również do tej deseczki. Mmiałem tego pełno z palet o grubości 1.5-2cm, ładnie się wsuwały pod płytę lekko naciągając folię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomi66 23.05.2013 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 przy układaniu stelażu na poddaszu muszę obniżyć sufit ale wieszaki (grzybki) są za krótkie, próbowałem to przedłużyć tak że biore kawałek profila CD i do niego dokręcam wieszak, próbowałem wkrętami do płyt albo tymi "pchełkami" ale to się nie trzyma stabilnie. czym to skręcić zeby było sztywne?znalazłem jeszcze takie zdjęcie, takie przedłużenia wieszaków, co to jest?https://lh4.googleusercontent.com/-4Jcz42efVBs/UAHfbb9VIkI/AAAAAAAAAeM/X60_XyC4hYA/s640/stelarz_2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marmur7 23.05.2013 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 Cofając sie na stronę 200 tego wątku, znajdziesz skrót pytań i odpowiedzi dot. wielu spraw montażowych. M.in jest pokazany przykład przedłużania grzybków. http://images8.fotosik.pl/142/b561d4e7ebc103a6med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LostHighway 23.05.2013 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 przy układaniu stelażu na poddaszu muszę obniżyć sufit ale wieszaki (grzybki) są za krótkie, próbowałem to przedłużyć tak że biore kawałek profila CD i do niego dokręcam wieszak, próbowałem wkrętami do płyt albo tymi "pchełkami" ale to się nie trzyma stabilnie. czym to skręcić zeby było sztywne? znalazłem jeszcze takie zdjęcie, takie przedłużenia wieszaków, co to jest? https://lh4.googleusercontent.com/-4Jcz42efVBs/UAHfbb9VIkI/AAAAAAAAAeM/X60_XyC4hYA/s640/stelarz_2.jpg Wieszak obrotowy + pręt zobacz tutaj (str. 24), albo patent RomKoma z nitowaniem grzybków zależy ile musisz się opuścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skowronp 23.05.2013 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 Prośba o doradzenie - kolejna Z racji tego że w trakcie ocieplania i podziału na pomieszczenia okazało się, iż część poddasza nie nadaje się na nic innego niż pomieszczenie techniczne padł pomysł przeniesienia do niego pralni - i odzyskać 8m w garażu . To co zaprząta moją głowę to wilgoć którą produkuje suszarka kondensacyjna ... (naprawdę dużo). Ponieważ tą wilgoć trzeba jakoś odprowadzić to zastanawiam się czy: mogę wykorzystać do tego kanał wentylacyjny z łazienki na parterze? (to ta PCV 110 na zdjęciu po lewej). Do tego oczywiście wentylator z higrometrem. w jaki sposób się wpiąć (do kominka wywiewnego jest zaledwie 1m pewnie). Walczyć o to by kanał wentylacyjny był jak najdłuższy? czy przy takim pomieszczeniu koniecznie muszę dawać płyty kg zielone? Oczywiście pomieszczenie płyty kg + folia. Z góry dzięki, Paweł Chyba że są inne sposoby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maverdo 24.05.2013 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 witam czy przy wykańczaniu okien dawać w tych miejscach listwę aluminiową do naroży ? pytam bo rozumiem że przy wykańczaniu na siatkę 2x czy na flizelinę - TAK ale czy przy taśmie papierowej do naroży typu "midflex" też? - czy to już przerost formy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andew 25.05.2013 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 Co myślicie o takiej obróbce ?? niestety okno wchodzi w krokiew narożną Witam Właśnie zabieram się do obróbki okna które niestety "wchodzi" w krokwiew narożną, dokładnie tak jak wyżej. Mam pytanie do doświadczonych użytkowników czy to jest poprawna obróbka stelaży? Chciałbym uzyskać taki efekt jak na fotkach ROMa: http://images10.fotosik.pl/3889/ee53603d187d41d5med.jpg Proszę o ew. fotki:) Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 25.05.2013 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 Jak dla mnie na fotkach zbyt duże "progi", górny i dolny - obróbka w taką "pół trumnę". Samo oprofilowanie a raczej "motyw przewodni" jest ok. Na mojej fotce w narożniku jest 3-4cm płyty - no nie wygląda to ale jak chciałem zrobić te dwa trójkąty na styk i wyciąłem UDeki narożnikowe to stelaż stracił stabilność i musiało tak zostać. Jeśli masz jedno okno to możesz zrobić ten trójkąt na styk ze sąsiednią płaszczyzną. Ładniej to wygląda. Po przykręceniu płyty bocznej i górnej sam trójkąt jest - tu uwaga! Docięty, dokładnie doszlifowany i wklejony na piankę! ...co byśmy zrobili bez pianki, silikonu czy akrylu. Nadmienię że pianka jest to klej poliuretanowy tyle że spieniony "siknąć" trochę pianki na odpadową płytę, "zgasić" ją, parę razy przemieszać szpachtelką, powstałym klejem-masą posmarować sklejane powierzchnie, docisnąć, ustabilizować, poczekać aż zwiąże, nadmiar ściąć nożykiem i gotowe do wklejania taśm narożnikowych. Gdzieś na poprzednich stronach były fotki ale trudno je znaleźć więc jak trochę się trochę ogarnę to wrzucę coś na fejsa. Pewnie wieczorem, może w nocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andew 25.05.2013 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 Bardzo dziękuję za info. Ale powiem, że trochę mnie zdziwił sposób instalacji trójkąta "na piankę" Tak naprawdę najbardziej zastanawiałem się jak zbudować stelaż pod ten element. A tu proszę - pianka dobra na wszystko (tak czy inaczej będę starał się zrobić jakiś "delikatny" stelaż. Co do UDka narożnikowego nie ruszałem, a raczej dodałem "wzmocnienie" (odwrotnie włożony UD i zanitowany, w wolnej chwili wrzucę fotę) Też myślę że 4 cm płyty w narożniku to minimum. "Gdzieś na poprzednich stronach były fotki" - poczekam na fejsa hheheheeeee Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 25.05.2013 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 Bardzo dziękuję za info. Ale powiem, że trochę mnie zdziwił sposób instalacji trójkąta "na piankę" Tak naprawdę najbardziej zastanawiałem się jak zbudować stelaż pod ten element. A tu proszę - pianka dobra na wszystko (tak czy inaczej będę starał się zrobić jakiś "delikatny" stelaż. Co do UDka narożnikowego nie ruszałem, a raczej dodałem "wzmocnienie" (odwrotnie włożony UD i zanitowany, w wolnej chwili wrzucę fotę) Też myślę że 4 cm płyty w narożniku to minimum. "Gdzieś na poprzednich stronach były fotki" - poczekam na fejsa hheheheeeee Pozdrawiam Andrzej ...nawet się nie staraj. To niepotrzebne a przy małym trójkącie to nawet niemożliwe. Na piankę styropian kleją i mury stawiają z "poro-coś-tam" a taki pizdryk miałby odpaść? A spróbuj źle go wkleić - przy poprawce wyrwiesz z boczną i górną płytą! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andew 25.05.2013 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 Ja się tak męczę z tymi stelażami a tu na klej można wszystko heheh Oczywiście, moje następne pytanie: Jaki klej stosować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 25.05.2013 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 Folia budowlana JEST paroizolacyjna. Chodzi o to , żeby NAD wełną była przestrzeń ok. 2 cm. dla wentylacji.Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts