Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplam poddasze - krotkie pytania...

denes

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wsztkie po długości na profilach....

co znaczy w powietrzu? Jak masz np skosie płyty długie i przucinasz tak aby następna zaczynała sie na profilu, nie możesz dać aby wystawała 20cm a następną do niej i też 20cm w powietrzu i tam łączenie. Trzeba przyciąć i połaczyć na CDeeku, dobrze robić to w kratke na zakłądke..:D

U mnie jak po szerokości były łączenia płyt bo gdzieś musi być, to pomiedzy profilami dawałem kawałki desek i 2 płyty skecałem ze sobą.

Moja żyrafa Macalister, jest bez linki, ma napęd bezpośredni ma otworki na odsysanie i sporo mi pracy ułatwiła. Jedynie to że cięższa niz te markowe no ale cena.....

Witam,

ledy a'la halogeny (punktowe oczka) - jak dla nich przygotować miejsce ?

- jakie otwory w płycie - jest jakiś standard, czy trzeba wiedzieć z góry co się będzie instalowało ?

- jak zabezpieczyć paroizolacyjność w tych miejscach?

- dla ledów trzeba tworzyć jakieś wewnętrzne przestrzenie jak w przypadku halogenów (np. słynna doniczka) ??

PBA,

Pod halogen z żarówką GU10 musisz mieć chyba z min 65mm odstępu od stropu. Ledy śa dobre bo sie nie grzeją. Sa specjalne puszki do zabudowy halogenów, poszperaj w necie. Z tego co mi się wydaje to oprawki są na otwory fi60mm albo 70. Ja nie robiłem na poddaszu, ale jak bym miał to wtawił te puszki w nich przewody a dokoła dał paroizolacje, No ale nie ma co przesadzać z uszczelnianiem, ile tego jest, zreszta kilka stron wcześniej było o tym,

Coś jak u mnie na zdjęciu poniżej , tylko zamiast krótkich kawałków profilu kolega Akrimka podkładał kawałki desek by wzmocnić łączenie.

[ATTACH=CONFIG]191064[/ATTACH]

Dokładnie o to chodzi, tylko że ja po przykręceniu jednej płyty, wsuwałem deskę pomiędzy profile, połową pod jedną płytę i przykręcałem na dwa wkręty. Jak dołozyłem drugą płytę obok to pożniej kręciłem ją również do tej deseczki. Mmiałem tego pełno z palet o grubości 1.5-2cm, ładnie się wsuwały pod płytę lekko naciągając folię.

przy układaniu stelażu na poddaszu muszę obniżyć sufit ale wieszaki (grzybki) są za krótkie, próbowałem to przedłużyć tak że biore kawałek profila CD i do niego dokręcam wieszak, próbowałem wkrętami do płyt albo tymi "pchełkami" ale to się nie trzyma stabilnie. czym to skręcić zeby było sztywne?

znalazłem jeszcze takie zdjęcie, takie przedłużenia wieszaków, co to jest?

https://lh4.googleusercontent.com/-4Jcz42efVBs/UAHfbb9VIkI/AAAAAAAAAeM/X60_XyC4hYA/s640/stelarz_2.jpg

przy układaniu stelażu na poddaszu muszę obniżyć sufit ale wieszaki (grzybki) są za krótkie, próbowałem to przedłużyć tak że biore kawałek profila CD i do niego dokręcam wieszak, próbowałem wkrętami do płyt albo tymi "pchełkami" ale to się nie trzyma stabilnie. czym to skręcić zeby było sztywne?

znalazłem jeszcze takie zdjęcie, takie przedłużenia wieszaków, co to jest?

https://lh4.googleusercontent.com/-4Jcz42efVBs/UAHfbb9VIkI/AAAAAAAAAeM/X60_XyC4hYA/s640/stelarz_2.jpg

Wieszak obrotowy + pręt zobacz tutaj (str. 24), albo patent RomKoma z nitowaniem grzybków zależy ile musisz się opuścić.

Prośba o doradzenie - kolejna ;)

Z racji tego że w trakcie ocieplania i podziału na pomieszczenia okazało się, iż część poddasza nie nadaje się na nic innego niż pomieszczenie techniczne padł pomysł przeniesienia do niego pralni - i odzyskać 8m w garażu ;). To co zaprząta moją głowę to wilgoć którą produkuje suszarka kondensacyjna ... (naprawdę dużo).

Ponieważ tą wilgoć trzeba jakoś odprowadzić to zastanawiam się czy:

• mogę wykorzystać do tego kanał wentylacyjny z łazienki na parterze? (to ta PCV 110 na zdjęciu po lewej). Do tego oczywiście wentylator z higrometrem.
  • w jaki sposób się wpiąć (do kominka wywiewnego jest zaledwie 1m pewnie). Walczyć o to by kanał wentylacyjny był jak najdłuższy?
  • czy przy takim pomieszczeniu koniecznie muszę dawać płyty kg zielone?

Oczywiście pomieszczenie płyty kg + folia.

IMG-20130523-00090.jpg

Z góry dzięki,

Paweł

Chyba że są inne sposoby?

Co myślicie o takiej obróbce ??

2012%252003%252028_1788.JPG

niestety okno wchodzi w krokiew narożną

2012%252003%252028_1790.JPG

2012%252003%252027_1804.JPG

Witam

Właśnie zabieram się do obróbki okna które niestety "wchodzi" w krokwiew narożną, dokładnie tak jak wyżej.

Mam pytanie do doświadczonych użytkowników czy to jest poprawna obróbka stelaży?

Chciałbym uzyskać taki efekt jak na fotkach ROMa:

http://images10.fotosik.pl/3889/ee53603d187d41d5med.jpg

Proszę o ew. fotki:)

Pozdrawiam Andrzej

Jak dla mnie na fotkach zbyt duże "progi", górny i dolny - obróbka w taką "pół trumnę". Samo oprofilowanie a raczej "motyw przewodni" jest ok. Na mojej fotce w narożniku jest 3-4cm płyty - no nie wygląda to ale jak chciałem zrobić te dwa trójkąty na styk i wyciąłem UDeki narożnikowe to stelaż stracił stabilność i musiało tak zostać. Jeśli masz jedno okno to możesz zrobić ten trójkąt na styk ze sąsiednią płaszczyzną. Ładniej to wygląda. Po przykręceniu płyty bocznej i górnej sam trójkąt jest - tu uwaga! Docięty, dokładnie doszlifowany i wklejony na piankę! :) ...co byśmy zrobili bez pianki, silikonu czy akrylu. :D

Nadmienię że pianka jest to klej poliuretanowy tyle że spieniony ;) "siknąć" trochę pianki na odpadową płytę, "zgasić" ją, parę razy przemieszać szpachtelką, powstałym klejem-masą posmarować sklejane powierzchnie, docisnąć, ustabilizować, poczekać aż zwiąże, nadmiar ściąć nożykiem i gotowe do wklejania taśm narożnikowych.

Gdzieś na poprzednich stronach były fotki ale trudno je znaleźć więc jak trochę się trochę ogarnę to wrzucę coś na fejsa. Pewnie wieczorem, może w nocy ;)

Bardzo dziękuję za info.

Ale powiem, że trochę mnie zdziwił sposób instalacji trójkąta "na piankę" :) Tak naprawdę najbardziej zastanawiałem się jak zbudować stelaż pod ten element. A tu proszę - pianka dobra na wszystko :) (tak czy inaczej będę starał się zrobić jakiś "delikatny" stelaż.

Co do UDka narożnikowego nie ruszałem, a raczej dodałem "wzmocnienie" (odwrotnie włożony UD i zanitowany, w wolnej chwili wrzucę fotę) Też myślę że 4 cm płyty w narożniku to minimum.

"Gdzieś na poprzednich stronach były fotki" - poczekam na fejsa hheheheeeee :D

Pozdrawiam Andrzej

Bardzo dziękuję za info.

Ale powiem, że trochę mnie zdziwił sposób instalacji trójkąta "na piankę" :) Tak naprawdę najbardziej zastanawiałem się jak zbudować stelaż pod ten element. A tu proszę - pianka dobra na wszystko :) (tak czy inaczej będę starał się zrobić jakiś "delikatny" stelaż.

Co do UDka narożnikowego nie ruszałem, a raczej dodałem "wzmocnienie" (odwrotnie włożony UD i zanitowany, w wolnej chwili wrzucę fotę) Też myślę że 4 cm płyty w narożniku to minimum.

"Gdzieś na poprzednich stronach były fotki" - poczekam na fejsa hheheheeeee :D

Pozdrawiam Andrzej

...nawet się nie staraj. To niepotrzebne a przy małym trójkącie to nawet niemożliwe. Na piankę styropian kleją i mury stawiają z "poro-coś-tam" a taki pizdryk miałby odpaść? A spróbuj źle go wkleić - przy poprawce wyrwiesz z boczną i górną płytą! :D