Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplam poddasze - krotkie pytania...

denes

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam pytanko bo każdy mówi inaczej. Czy trzeba robić szczeline dylatacyjną między wełną a membraną dachową?Brak deskowania oczywiscie. Mam krokwie 16cm i chciałem tam dac wełne 15cm

Nie trzeba ale dobrze gdy jest. Głównie chodzi o to by nie wybrzuszyć membrany - powinna swobodnie zwisać nad wełną. Gdy się membranę wypchnie to ewentualne skropliny lecą bokami po kontrłatach - jeśli swobodnie zwisa to skropliny lecą środkiem pomiędzy krokwiami.

Może mi ktoś określić ile gipsu idzie średnio na m2 na łaćznie przy suchej zabudowie?

Poruszałem kilka stron wcześniej ten temat ale nie uzyskałem odpowiedzi , dotyczyło to vario ale to praktycznie to samo :

"Trochę przesadziłeś... na duże poddasze wychodzą ledwie 2 worki."

"Jeden jeszcze leży , na taśmę tuff tape 2,5 m urabiam 0,5 kg Vario i zostaje mi troszkę w wiaderku na wkręty , dużo mi idzie ?"

jw. na oryginalne łączenie z taśmą tuff tape około 2,5 łączenia urabiam 0,5 kg vario i zostaje mi troszkę na wkręty.

Może mi ktoś określić ile gipsu idzie średnio na m2 na łaćznie przy suchej zabudowie? Mój fachowiec codziennie dzwoni prosząc o worek uniflota łacznie kupiłem już 75kg, i wydaje mi się to trochę niewiarygodne.

Średnio na poddasze 100m² wychodzi 1 - (słownie: jeden) worek 25kg! Oczywiście mówimy tu o spoinowaniu samych łączeń a nie o tynkowaniu ;)

...dobra, dorzucę jeszcze 5kg.

...przy krawędziach HRAK trochę więcej a przy PRO trochę mniej. Ale to małe różnice.

Edytowane przez Rom-Kon
czytanie ze zrozumieniem czasem się przydaje w życiu.

jak radzicie zrobić spoinowanie - jakich materiałów użyć, piszecie o siatkach - jaką siatkę macie na myśli jakiś konkretny producent, jaka szeroka?, jak obrobić narożnik przy oknie dachowym - użycie narożnika aluminiowego odpada , ponieważ zrobiłem kąt trochę rozwarty żeby lepiej doświetlić pokój- jakich materiałów użyć

ponawiam pytanie, jak zrobić dobrze spoinowanie....:confused:

ponawiam pytanie, jak zrobić dobrze spoinowanie....:confused:

Poczytaj trochę. już było wielokrotnie i w różnych technologiach. Na bogato i skromnie. Chcesz bym w jednym poście zamieścił 20lat doświadczenia? Toż to materiał na niezłą broszurę a jak konkurencja się dorzuci to i porządna książka będzie. A nawet jak szczegłowo opiszemy jak szpachlować to bez wcześniejszej praktyki i tak się nie nauczysz. Szpachlowanie to jest jedyna rzecz której nie można się nauczyć czytając ten wątek.

Poczytaj trochę. już było wielokrotnie i w różnych technologiach. Na bogato i skromnie. Chcesz bym w jednym poście zamieścił 20lat doświadczenia? Toż to materiał na niezłą broszurę a jak konkurencja się dorzuci to i porządna książka będzie. A nawet jak szczegłowo opiszemy jak szpachlować to bez wcześniejszej praktyki i tak się nie nauczysz. Szpachlowanie to jest jedyna rzecz której nie można się nauczyć czytając ten wątek.

Rom napisz chociaż jakich materiałów użyć......

Szymkas30 było nie tak dawno naprawde warto przejrzeć ten wątek chociażby po łebkach (i jeszcze ten o szpachlowaniu)

dzięki, po przeczytaniu rozumię, że na spoiny najpierw przyklejamy siatkę samoprzylepną (jakiej szerokości?), później nakładamy warstwę vario lub uniflot (jak świeże nie czekamy aż zastygnie) i w nią wtapiamy taśmę TT i powyschnięciu na całości płyt można nałożyć warstwę gładzi (ilość warstw zależna jaki chce się uzyskać efekt, oraz umiejętności nakładającego) - jeśli coś źle zrozumiałem proszę o krytkę i wskazówki :)

dzięki, po przeczytaniu rozumię, że na spoiny najpierw przyklejamy siatkę samoprzylepną (jakiej szerokości?), później nakładamy warstwę vario lub uniflot (jak świeże nie czekamy aż zastygnie) i w nią wtapiamy taśmę TT i powyschnięciu na całości płyt można nałożyć warstwę gładzi (ilość warstw zależna jaki chce się uzyskać efekt, oraz umiejętności nakładającego) - jeśli coś źle zrozumiałem proszę o krytkę i wskazówki :)

Pod Tuff Tape siatki już nie dawaj. Ja daję pod narożniki alu. reszta dobrze.

Nie chce się wtrącać ale jeśli nie wiesz nic o szpachlowaniu, a masz już płyty poskręcane poproś jakiegoś szpachlarza, żeby Ci zrobił to spoinowanie i jeśli oszczędzasz to tylko porozciągał spoiny, a nie szpachlował całe płyty. Trza mieć lat praktyki albo mieć do tego dryg żeby się tego nauczyć. Z czystego serca Ci radzę ;-).

Bo później jeśli to pomalujesz, nie będziesz mógł na to patrzeć .... :/

Nie chce się wtrącać ale jeśli nie wiesz nic o szpachlowaniu, a masz już płyty poskręcane poproś jakiegoś szpachlarza, żeby Ci zrobił to spoinowanie i jeśli oszczędzasz to tylko porozciągał spoiny, a nie szpachlował całe płyty. Trza mieć lat praktyki albo mieć do tego dryg żeby się tego nauczyć. Z czystego serca Ci radzę ;-).

Bo później jeśli to pomalujesz, nie będziesz mógł na to patrzeć .... :/

Podpisuje się również pod tym co napisał kolega Zeusrulez. A już jak wysoko powtapiacie taśmy to dopiero będzie problem.