turalyon 11.06.2013 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 Mam pytanko bo każdy mówi inaczej. Czy trzeba robić szczeline dylatacyjną między wełną a membraną dachową?Brak deskowania oczywiscie. Mam krokwie 16cm i chciałem tam dac wełne 15cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uzarex 11.06.2013 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 Ale jak będziesz musiał to szlifować to stwierdzisz że lepiej szlifuje się kamień To wiem Jeszcze jedno pytanie : Mam też 3 pustaki solbet (brak tynku) mogę je zaciągnąć Vario zamiast tynkować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 11.06.2013 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 Mam pytanko bo każdy mówi inaczej. Czy trzeba robić szczeline dylatacyjną między wełną a membraną dachową?Brak deskowania oczywiscie. Mam krokwie 16cm i chciałem tam dac wełne 15cm Nie trzeba ale dobrze gdy jest. Głównie chodzi o to by nie wybrzuszyć membrany - powinna swobodnie zwisać nad wełną. Gdy się membranę wypchnie to ewentualne skropliny lecą bokami po kontrłatach - jeśli swobodnie zwisa to skropliny lecą środkiem pomiędzy krokwiami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 11.06.2013 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 To wiem Jeszcze jedno pytanie : Tak, możesz dać. Tylko tu każdy szanuje takie mieszanki jak Vario i Uniflott, więc dla każdego to marnotrawstwo, ale jak już nie masz co z tym zrobić to walnij na te bloczki i później na to szpachel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeataSlawek 11.06.2013 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 Może mi ktoś określić ile gipsu idzie średnio na m2 na łaćznie przy suchej zabudowie? Mój fachowiec codziennie dzwoni prosząc o worek uniflota łacznie kupiłem już 75kg, i wydaje mi się to trochę niewiarygodne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uzarex 11.06.2013 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 Może mi ktoś określić ile gipsu idzie średnio na m2 na łaćznie przy suchej zabudowie? Poruszałem kilka stron wcześniej ten temat ale nie uzyskałem odpowiedzi , dotyczyło to vario ale to praktycznie to samo : "Trochę przesadziłeś... na duże poddasze wychodzą ledwie 2 worki." "Jeden jeszcze leży , na taśmę tuff tape 2,5 m urabiam 0,5 kg Vario i zostaje mi troszkę w wiaderku na wkręty , dużo mi idzie ?" jw. na oryginalne łączenie z taśmą tuff tape około 2,5 łączenia urabiam 0,5 kg vario i zostaje mi troszkę na wkręty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 11.06.2013 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 (edytowane) Może mi ktoś określić ile gipsu idzie średnio na m2 na łaćznie przy suchej zabudowie? Mój fachowiec codziennie dzwoni prosząc o worek uniflota łacznie kupiłem już 75kg, i wydaje mi się to trochę niewiarygodne. Średnio na poddasze 100m² wychodzi 1 - (słownie: jeden) worek 25kg! Oczywiście mówimy tu o spoinowaniu samych łączeń a nie o tynkowaniu ...dobra, dorzucę jeszcze 5kg. ...przy krawędziach HRAK trochę więcej a przy PRO trochę mniej. Ale to małe różnice. Edytowane 11 Czerwca 2013 przez Rom-Kon czytanie ze zrozumieniem czasem się przydaje w życiu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeataSlawek 11.06.2013 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 Napiszę tak taśmy poszło 240m, obróbka okien dachowych 4 szt., obróbka półek w łazience. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymkas30 11.06.2013 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 jak radzicie zrobić spoinowanie - jakich materiałów użyć, piszecie o siatkach - jaką siatkę macie na myśli jakiś konkretny producent, jaka szeroka?, jak obrobić narożnik przy oknie dachowym - użycie narożnika aluminiowego odpada , ponieważ zrobiłem kąt trochę rozwarty żeby lepiej doświetlić pokój- jakich materiałów użyć ponawiam pytanie, jak zrobić dobrze spoinowanie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 12.06.2013 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 ponawiam pytanie, jak zrobić dobrze spoinowanie.... Poczytaj trochę. już było wielokrotnie i w różnych technologiach. Na bogato i skromnie. Chcesz bym w jednym poście zamieścił 20lat doświadczenia? Toż to materiał na niezłą broszurę a jak konkurencja się dorzuci to i porządna książka będzie. A nawet jak szczegłowo opiszemy jak szpachlować to bez wcześniejszej praktyki i tak się nie nauczysz. Szpachlowanie to jest jedyna rzecz której nie można się nauczyć czytając ten wątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymkas30 12.06.2013 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 Poczytaj trochę. już było wielokrotnie i w różnych technologiach. Na bogato i skromnie. Chcesz bym w jednym poście zamieścił 20lat doświadczenia? Toż to materiał na niezłą broszurę a jak konkurencja się dorzuci to i porządna książka będzie. A nawet jak szczegłowo opiszemy jak szpachlować to bez wcześniejszej praktyki i tak się nie nauczysz. Szpachlowanie to jest jedyna rzecz której nie można się nauczyć czytając ten wątek. Rom napisz chociaż jakich materiałów użyć...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LostHighway 12.06.2013 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 Rom napisz chociaż jakich materiałów użyć...... Szymkas30 było nie tak dawno naprawde warto przejrzeć ten wątek chociażby po łebkach (i jeszcze ten o szpachlowaniu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedronx 12.06.2013 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 tu się fajne filmiki pojawiają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymkas30 12.06.2013 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 Szymkas30 było nie tak dawno naprawde warto przejrzeć ten wątek chociażby po łebkach (i jeszcze ten o szpachlowaniu) dzięki, po przeczytaniu rozumię, że na spoiny najpierw przyklejamy siatkę samoprzylepną (jakiej szerokości?), później nakładamy warstwę vario lub uniflot (jak świeże nie czekamy aż zastygnie) i w nią wtapiamy taśmę TT i powyschnięciu na całości płyt można nałożyć warstwę gładzi (ilość warstw zależna jaki chce się uzyskać efekt, oraz umiejętności nakładającego) - jeśli coś źle zrozumiałem proszę o krytkę i wskazówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 12.06.2013 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 dzięki, po przeczytaniu rozumię, że na spoiny najpierw przyklejamy siatkę samoprzylepną (jakiej szerokości?), później nakładamy warstwę vario lub uniflot (jak świeże nie czekamy aż zastygnie) i w nią wtapiamy taśmę TT i powyschnięciu na całości płyt można nałożyć warstwę gładzi (ilość warstw zależna jaki chce się uzyskać efekt, oraz umiejętności nakładającego) - jeśli coś źle zrozumiałem proszę o krytkę i wskazówki Pod Tuff Tape siatki już nie dawaj. Ja daję pod narożniki alu. reszta dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 13.06.2013 03:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 dzięki, po przeczytaniu rozumię, że na spoiny najpierw przyklejamy siatkę samoprzylepną (jakiej szerokości?), później nakładamy warstwę vario lub uniflot (jak świeże nie czekamy aż zastygnie) i w nią wtapiamy taśmę TT i powyschnięciu na całości płyt można nałożyć warstwę gładzi (ilość warstw zależna jaki chce się uzyskać efekt, oraz umiejętności nakładającego) - jeśli coś źle zrozumiałem proszę o krytkę i wskazówki Nie chce się wtrącać ale jeśli nie wiesz nic o szpachlowaniu, a masz już płyty poskręcane poproś jakiegoś szpachlarza, żeby Ci zrobił to spoinowanie i jeśli oszczędzasz to tylko porozciągał spoiny, a nie szpachlował całe płyty. Trza mieć lat praktyki albo mieć do tego dryg żeby się tego nauczyć. Z czystego serca Ci radzę . Bo później jeśli to pomalujesz, nie będziesz mógł na to patrzeć .... :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 13.06.2013 03:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 (edytowane) tu się fajne filmiki pojawiają Mój Majster to chyba spadłby z drabiny, jakby zobaczył, że do spoinowania używam takich szpachelek ale pomocna rzecz, wszystko czarno na białym. Edytowane 13 Czerwca 2013 przez zeusrulez stylistyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedronx 13.06.2013 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Mój Majster to chyba spadłby z drabiny, jakby zobaczył, że do spoinowania używam takich szpachelek ale pomocna rzecz, wszystko czarno na białym. a mógłbyś skrobnąć coś więcej na ten temat? dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profi45 13.06.2013 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Nie chce się wtrącać ale jeśli nie wiesz nic o szpachlowaniu, a masz już płyty poskręcane poproś jakiegoś szpachlarza, żeby Ci zrobił to spoinowanie i jeśli oszczędzasz to tylko porozciągał spoiny, a nie szpachlował całe płyty. Trza mieć lat praktyki albo mieć do tego dryg żeby się tego nauczyć. Z czystego serca Ci radzę . Bo później jeśli to pomalujesz, nie będziesz mógł na to patrzeć .... :/ Podpisuje się również pod tym co napisał kolega Zeusrulez. A już jak wysoko powtapiacie taśmy to dopiero będzie problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 14.06.2013 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 a mógłbyś skrobnąć coś więcej na ten temat? dzięki. A powiedz mi co mam Ci skrobnąć ? Jakie informacje Cię interesują ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts