Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplam poddasze - krotkie pytania...

denes

Recommended Posts

A powiedz mi co mam Ci skrobnąć ? Jakie informacje Cię interesują ?;-)

Pozdrawiam

Napisałeś "Mój Majster to chyba spadłby z drabiny, jakby zobaczył, że do spoinowania używam takich szpachelek"

Jak rozumiem, sugerujesz, że z użytymi szpachelkami jest coś nie tak. Jakich więc byś użył?

Dzięki i pozdrawiam

• Odpowiedzi 12,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

y

Ja myślałem ze 300zł chce... a on taką kasę, ciekawe po co sie kupuje taka maszyne na jedno poddasze? Ja moją z Casto za 600zł

teraz drewno szlifuje a w wakacje jedzie na wykonczeniówke do mojego brata..:)

...nowy flex z dedykowanym odkurzaczem to wydatek około sześciu tysi.

Napisałeś "Mój Majster to chyba spadłby z drabiny, jakby zobaczył, że do spoinowania używam takich szpachelek"

Jak rozumiem, sugerujesz, że z użytymi szpachelkami jest coś nie tak. Jakich więc byś użył?

Dzięki i pozdrawiam

...szpachtelka to indywidualna sprawa każdego szpachlarza. Jednemu leży taka a innemu inna. Kupiłem kiedyś takie fajne, ergonomiczne - drogie jak cholerka... no fajne na pokaz ale mi nie leżały w ręce. Mi leży taka w różnych rozmiarach:

images?q=tbn:ANd9GcQBamB1FOH5GrHc3zZLR5msLFKS344tT_x8Dw_SHY2zfRM6-Kr1

innym leżą takie:

images?q=tbn:ANd9GcSmM2X7DjpykCknu6Wk0EyZtB9NSEK8kqnwEXg85P02LmsLo05WfA

a jeszcze inni używają tylko takich:

images?q=tbn:ANd9GcR4-SahAdMGnktRoBkwh1SzyETl9wsX_ciJKWkYzOMHBfZeIvU6

i wszyscy robimy to samo...

Kolejny etap prac - obróbka okien dachowych, wypadałoby uzbroić się w jakąś wiedzę w tym zakresie stąd kilka niejasności które mam nadzieję, że pomożecie wyjaśnić.

1. Czy boczne glify powinny być prostopadłe do okna, czy kąt powinien być rozwarty? (co z ociepleniem?)

2. Czy macie jakieś patenty na wyznaczenie miejsca w którym należy obciąć CD na skosie tak by można zamocować UD do bocznego glifu?

Liczę na Wasze uwagi i sugestie na co uważać żeby nie popełnić babola no i jaka jest kolejność prac (od czego najlepiej zacząć?).

Kolejny etap prac - obróbka okien dachowych, wypadałoby uzbroić się w jakąś wiedzę w tym zakresie stąd kilka niejasności które mam nadzieję, że pomożecie wyjaśnić.

1. Czy boczne glify powinny być prostopadłe do okna, czy kąt powinien być rozwarty? (co z ociepleniem?)

2. Czy macie jakieś patenty na wyznaczenie miejsca w którym należy obciąć CD na skosie tak by można zamocować UD do bocznego glifu?

Liczę na Wasze uwagi i sugestie na co uważać żeby nie popełnić babola no i jaka jest kolejność prac (od czego najlepiej zacząć?).

Jestem już po ;)

1. Zrobiłem rozwarte

2. Włóż kątownik w "rowek szpaletowy" dolny , zaznacz na CD potem odejmij tyle ile chcesz rozewrzeć i to samo u góry , łata miedzy dolnym i górnym znacznikiem - gotowe :)

Jestem już po ;)

1. Zrobiłem rozwarte

2. Włóż kątownik w "rowek szpaletowy" dolny , zaznacz na CD potem odejmij tyle ile chcesz rozewrzeć i to samo u góry , łata miedzy dolnym i górnym znacznikiem - gotowe :)

Dzięki, jutro pierwsze kroki w tym temacie, może pół okna uda się obrobić. ;)

a ja mam spory problem, gdyż ekipa zostawiła mi niezły rodzynek:

http://fotoo.pl//out.php?i=560553_170620122220.jpg

otynkowane ściany mają jakieś 2,80 i chciałbym mieć sufit niżej górnej krawędzi ściany.

nad krawędzią ściany jest ok 50cm powietrza i wyżej stelaż z dwoma warstwami wełny...

jak obniżyć sufit rozsądnie?

a ja mam spory problem, gdyż ekipa zostawiła mi niezły rodzynek:

http://fotoo.pl//out.php?i=560553_170620122220.jpg

otynkowane ściany mają jakieś 2,80 i chciałbym mieć sufit niżej górnej krawędzi ściany.

nad krawędzią ściany jest ok 50cm powietrza i wyżej stelaż z dwoma warstwami wełny...

jak obniżyć sufit rozsądnie?

...nic prostszego - rozebrać całość i obniżyć. Niezła katedra wyszła! Taki był pierwotny zamiar?

Cięcie płyty trzeba rozplanować na paski aby ją wykorzystać w całości. Wysokość kolankowej jest uzależniona od planowanego skosu plus 3cm.

Zobacz gdzie styka się skos z kolankową i dodaj 3cm płyty . Podniesienie na 20 cm będzie stabilne ponieważ zwiążesz płytę kolankową z płyta skosu za pomocą profilu V.

Tynk MP 75 wykorzystasz do klejenia pasków i większych wypełnień na stykach płyta tynk . Samo spoinowanie płyt zostaw na koniec i wykonasz to już uniflotem z siatkami lub wtopimy jakieś taśmy lub flzeline.

Profi ratuj! Zrobiłem mini katastrofe budowlaną :/ robiłem podwyższenie kolankowej wg. Twojego opisu ale niestety z pamięci i zapomniałem o kwestii spoinowania (żeby zostawić je na później) i przetynkowałem całą płytę i pojawiły się spękania... :( co radzisz?

katastrofa.jpg

Jakby ktoś chciał skorzystać z tego rozwiązania, myślę że to dobre rozwiązanie jest dużo miejsca do ocieplenia murłaty. Tak to wyglądało przed:

przed.jpg

a tak po podwyższeniu:

po.jpg

gdyby nie mały zonk ze spoinowaniem, byłoby ok.

Czy da się zrobić taką zabudowę karnisza mocowanego do sufitu jak widać na zdjęciu.

http://imageshack.us/a/img19/769/6wx5.jpg

Jak zrobić coś takiego na profilach żeby nie było zbyt grube???

Widzieliście osobiście takie rozwiania. Podobno można to zrobić z drewna ale cena podobno jest powalająca.

Macie może zdjęcia takich rozwiazań>

Profi ratuj! Zrobiłem mini katastrofe budowlaną :/ robiłem podwyższenie kolankowej wg. Twojego opisu ale niestety z pamięci i zapomniałem o kwestii spoinowania (żeby zostawić je na później) i przetynkowałem całą płytę i pojawiły się spękania... :( co radzisz?

[ATTACH=CONFIG]196062[/ATTACH]

Jakby ktoś chciał skorzystać z tego rozwiązania, myślę że to dobre rozwiązanie jest dużo miejsca do ocieplenia murłaty. Tak to wyglądało przed:

[ATTACH=CONFIG]196063[/ATTACH]

a tak po podwyższeniu:

[ATTACH=CONFIG]196064[/ATTACH]

gdyby nie mały zonk ze spoinowaniem, byłoby ok.

Jak dla mnie strasznie utrudniasz soebie ocieplanie .... po co to klejenie tych płyt które i tak pekają??? Ja zrobiłem skos, płytę zasunąłem 3cm w ściankę kolankową, pożniej wkleiłem kawałki styropiany na piane w pozostały otwór, ciepłe, elastyczne, szczelne aż do murłaty. Zaspoinowałem to siatką i trzyma że nie ma teraz jednej rysy. Ani kropli akrylu nie dawałem,