zeusrulez 24.06.2013 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 (edytowane) Mam problem. Widać łączenia pod światło po pierwszym malowaniu. Płyty zagruntowałem i pomalowałem snieżka Grunt a potem już kolor. No i widać łaczenia. Nie wiem czy nie wynika to z tego że trochę za wysoko wkleiłem w niektórych miejscach :/ Jeszcze da rade uratowac czy juz nie? Pewnie, że da radę uratować. Tak jak Wodzu radzi masa z wiaderka i rozciągasz spoiny. I później szlifujesz. Może za pierwszym razem to rozciąganie Ci nie wyjdzie, ale za drugim może dasz radę. Naucz się tego w jedym pomieszczeniu a nie, ze masz wszystko już pomalowane, szkoda farby. Chociaż prawda jest taka, że to farba pokazuje klasę szpachlarza Pozdrawiam Edytowane 24 Czerwca 2013 przez zeusrulez skleroza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablo303 24.06.2013 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Witam serdecznie, przymierzam się do remontu starego budynku gospodarczego. Jest tam niskie poddasze które chciałby ocieplić i zrobić tam pokój dla dzieci, ew. sypialnię dla siebie. Dach dwuspadowy, krokwie 18 cm wysokie, rozstaw ok. 110 cm, na to idą łaty i stare (miejscami cieknące) poszycie z blachy stalowej układanej na rąbek. Kąt nachylenia dachu - 35 stopni. Proszę o radę, jak prawidłowo zaizolować takie poddasze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablo303 24.06.2013 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 I jeszcze pytanie z pogranicza tematu izolacji i dachów - w przypadku położenia nowej blachówki na starą blachę bez zrywania starego pokrycia, czy trzeba jeszcze dawać pod wełnę folię paroprzepuszczalną, zostawić szczelinę między łatami a wełną, czy od razu kłaść ocieplenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
if22 24.06.2013 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Hej, podłaczę się do tematu. Jestem na etapie wycieplenie poddasza (miejsca gdzie jest podłączony rekuperator ze wszystkimi rurami i centrala DGP też z rurami). Zgapiłem się i nie ociepliłem tego przed założeniem reku i DGP, teraz na poddaszu jest mało miejsca i jego wyciepelnie będzie trudne. Czym wycieplic i jak to zrobic aby było skuteczne i jak najmeniej upierdliwe dla wykonującego. Proszę o rady. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 24.06.2013 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 I jeszcze pytanie z pogranicza tematu izolacji i dachów - w przypadku położenia nowej blachówki na starą blachę bez zrywania starego pokrycia, czy trzeba jeszcze dawać pod wełnę folię paroprzepuszczalną, zostawić szczelinę między łatami a wełną, czy od razu kłaść ocieplenie? Jeśli nie będzie przeciekać to traktuj to jako pełne deskowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam4321 24.06.2013 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Daj grzybki ...a swoją drogą skąd weźmiesz wełnę 8cm? Chyba że całymi paletami. Standard to 5,10.15.18 i 20cm. Pozostałe grubości na zamówienie i to właśnie większe ilości. Toprock Super 8cm na zamówienie po 12 zł i muszę wziąć 120 metrów, a potrzebuje 110 więc dużo nie stracę Zdecydowałem się na grzybki, zestaw LAFARAGE NIDA teraz tylko pytanie: ile powinien wystawać grzybek, żeby zmieścić 10 cm waty? chodzi o to czy profil ma się kończyć równo z watą? Jak użyje grzybka to jak przytrzymam tą 2 warstwę waty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LostHighway 24.06.2013 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Toprock Super 8cm na zamówienie po 12 zł i muszę wziąć 120 metrów, a potrzebuje 110 więc dużo nie stracę Zdecydowałem się na grzybki, zestaw LAFARAGE NIDA teraz tylko pytanie: ile powinien wystawać grzybek, żeby zmieścić 10 cm waty? chodzi o to czy profil ma się kończyć równo z watą? Jak użyje grzybka to jak przytrzymam tą 2 warstwę waty? Na część pytań odpowiedź tutaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 24.06.2013 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Pewnie, że da radę uratować. Tak jak Wodzu radzi masa z wiaderka i rozciągasz spoiny. I później szlifujesz. Może za pierwszym razem to rozciąganie Ci nie wyjdzie, ale za drugim może dasz radę. Naucz się tego w jedym pomieszczeniu a nie, ze masz wszystko już pomalowane, szkoda farby. Chociaż prawda jest taka, że to farba pokazuje klasę szpachlarza Pozdrawiam I dlatego szanowni Inwestorzy powinniście dopłacić te 2-4zł za pierwsze zagruntowanie-malowanie na biało! Będziecie mieć mniej rozczarowań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam4321 24.06.2013 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 (edytowane) Na część pytań odpowiedź tutaj Dzięki wielkie. Przyznam, że jestem zaskoczony tym wzorem na wysuniecie grzybka = [grubość waty] + 3cm + 1cm [operacyjny] bo to oznacza, że muszę wziąć dłuższe grzybki. A w dwóch hurtowaniach powiedzieli mi, że muszę drugą warstwę ułożyć na równi z profilem, dobrze że się tu zapytałem. A skoro jest ten odstęp około 4cm pomiędzy watą a folią, to czy ta wełna nie opadnie? Czy może trzeba związać tą 2 warstwę? Prośba jeszcze o podpowiedź jak ocieplić ten strych? Edytowane 24 Czerwca 2013 przez adam4321 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
if22 24.06.2013 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Hej, podłaczę się do tematu. Jestem na etapie wycieplenie poddasza (miejsca gdzie jest podłączony rekuperator ze wszystkimi rurami i centrala DGP też z rurami). Zgapiłem się i nie ociepliłem tego przed założeniem reku i DGP, teraz na poddaszu jest mało miejsca i jego wyciepelnie będzie trudne. Czym wycieplic i jak to zrobic aby było skuteczne i jak najmeniej upierdliwe dla wykonującego. Proszę o rady. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 25.06.2013 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 Dzięki wielkie. Przyznam, że jestem zaskoczony tym wzorem na wysuniecie grzybka = [grubość waty] + 3cm + 1cm [operacyjny] bo to oznacza, że muszę wziąć dłuższe grzybki. A w dwóch hurtowaniach powiedzieli mi, że muszę drugą warstwę ułożyć na równi z profilem, dobrze że się tu zapytałem. A skoro jest ten odstęp około 4cm pomiędzy watą a folią, to czy ta wełna nie opadnie? Czy może trzeba związać tą 2 warstwę? Prośba jeszcze o podpowiedź jak ocieplić ten strych? Nic Ci nie opadnie Opaść to może między krokwiami, jak za słabo będziesz sznurował, tzn. za rzadko. Jak ocieplić ten strych hmmm ? o co Ci chodzi ? konkretnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam4321 25.06.2013 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 Nic Ci nie opadnie Opaść to może między krokwiami, jak za słabo będziesz sznurował, tzn. za rzadko. Jak ocieplić ten strych hmmm ? o co Ci chodzi ? konkretnie. Już tłumacze dom ma parter, pierwsze piętro, na którym są skosy a nad tym piętrem jest jeszcze strych, nic nigdy tam nie było. Teraz chce ocieplić poddasze oraz ten strych i jeden Pan z hurtowni powiedział mi, że poddasze powinno być ocieplone dwoma warstwami, a ten strych ze względu, że nie będzie tak często wykorzystywany(służyć będzie jako przechowalnia) to powiedział by ocieplić go tylko jedną warstwą wełny - dodam, że wydaje mi się to bardzo głupie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 25.06.2013 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 Już tłumacze dom ma parter, pierwsze piętro, na którym są skosy a nad tym piętrem jest jeszcze strych, nic nigdy tam nie było. Teraz chce ocieplić poddasze oraz ten strych i jeden Pan z hurtowni powiedział mi, że poddasze powinno być ocieplone dwoma warstwami, a ten strych ze względu, że nie będzie tak często wykorzystywany(służyć będzie jako przechowalnia) to powiedział by ocieplić go tylko jedną warstwą wełny - dodam, że wydaje mi się to bardzo głupie. Ostatnio byłem u Inwestora który miał strych ocieplony tylko warstwą między krokwiami, mówił mi, że zimą jest dla niego ok, a latem temperatura troszkę większa niż na dworze, a strych był graciarnią. Wszystko jest kwestią tego co z tego strychu chcesz zrobić jeśli tylko graciarnię do której chcesz wchodzić raz na miesiąc to ja nawet nie ocieplałbym tego strychu, ze względu na koszta. A jeśli strych ma być często używany to możesz zainwestować w ocieplenie, tj. wełna między krokwie i do tego na krokwie. Wszystko zależy od Twoich finansów. Jak nie masz na co wydać pieniędzy to dawaj kolejną warstwę na krokwie, płyty i masz prawie poddasze użytkowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 25.06.2013 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 Już tłumacze dom ma parter, pierwsze piętro, na którym są skosy a nad tym piętrem jest jeszcze strych, nic nigdy tam nie było. Teraz chce ocieplić poddasze oraz ten strych i jeden Pan z hurtowni powiedział mi, że poddasze powinno być ocieplone dwoma warstwami, a ten strych ze względu, że nie będzie tak często wykorzystywany(służyć będzie jako przechowalnia) to powiedział by ocieplić go tylko jedną warstwą wełny - dodam, że wydaje mi się to bardzo głupie. I głupie i nie... zalezy co chcesz uzyskać na tym stryszku. Jeśli chcesz mieć temperatury ekstremalne to znaczy w lecie +60-70 a w zimie nawet -30 to nie musisz dawać wełny. Ale jeśli boisz się że walizki, narty czy choinka w takich temperaturach źle się będą czuć to daj jedną warstwę wełny. Zlikwidujesz ekstremalne wahania. Zimą w okolicach 0* latem +30*. I to cała filozofia...nic więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam4321 25.06.2013 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 (edytowane) Wole dać 2 warstwy bo i tak pół "packa" nikt mi nie sprzeda, a mam naprawdę dobrą cenę na watę więc nie będę oszczędzał, a profile już mam kupione i wystarczą na strych. Jedyne czego się obawiam to, że może się zdarzyć, że nikt ta nie będzie wchodził przez 3 miesiące więc nie będzie cyrkulacji powietrza. Edytowane 25 Czerwca 2013 przez adam4321 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 25.06.2013 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 Wole dać 2 warstwy bo i tak pół "packa" nikt mi nie sprzeda, a mam naprawdę dobrą cenę na watę więc nie będę oszczędzał, a profile już mam kupione i wystarczą na strych. Jedyne czego się obawiam to, że może się zdarzyć, że nikt ta nie będzie wchodził przez 3 miesiące więc nie będzie cyrkulacji powietrza. Czyli w takim razie na BOGATO !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomi66 26.06.2013 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 Wole dać 2 warstwy bo i tak pół "packa" nikt mi nie sprzeda, a mam naprawdę dobrą cenę na watę więc nie będę oszczędzał, a profile już mam kupione i wystarczą na strych. Jedyne czego się obawiam to, że może się zdarzyć, że nikt ta nie będzie wchodził przez 3 miesiące więc nie będzie cyrkulacji powietrza. No właśnie zastanawiam się nad podobną rzeczą, tj. chce ocieplić strych(taki mały) nieogrzewany, czy wpuszczac tam jakąś rurę spiro aby to ewentualnie później podłączyć do wentylacji mechanicznej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 26.06.2013 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 (edytowane) Pięknie zabudowana murłata: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=196064&d=1371496659 Miały być fotki że poziomica się nie buja ale nie ma... nie moje poddasze więc mi to lotto Ale do rzeczy. Profi45 jak to zabudować? Profi45 wymyślisz coś? Jak takie cuda zabudować? Wspomnę tylko że druga warstwa wełny ma być 15cm czyli skos zejdzie na prawie 20cm poniżej krokwi... zostanie raptem 5cm do nadbudowania. Edytowane 26 Czerwca 2013 przez Rom-Kon fotka nie odpalała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 26.06.2013 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 Opis jak zrobić puszki pod halogeny na poddaszu by zachować szczelną paroizolację. Cały folder z fotkami jest tu: Fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profi45 26.06.2013 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 (edytowane) Pięknie zabudowana murłata: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=196064&d=1371496659 Miały być fotki że poziomica się nie buja ale nie ma... nie moje poddasze więc mi to lotto Ale do rzeczy. Profi45 jak to zabudować? [inm]https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/1011073_673827259300739_702615471_n.jpg[/img] Profi45 wymyślisz coś? Jak takie cuda zabudować? Wspomnę tylko że druga warstwa wełny ma być 15cm czyli skos zejdzie na prawie 20cm poniżej krokwi... zostanie raptem 5cm do nadbudowania. Wynalazłeś naprawde wyjątkową inwestycje z tymi rurkami na murłatach Tak w takiej specyficznej sytuacji należy zrobić po twojemu albo zjechać jeszcze parę centymetrów w dół i po mojemu skończyć bez błota i klejenia i jeszcze prościej zrobić . Pod koszowo wyszło ci 15 wełna + 5 na profil =20 cm niezły wynik coś mi sie wierzyć nie chce:no: Sciemniacie więc Wodzu mi tu bo ta koszowa krokiew jest szeroka jak murłata i prawie zachodzi na lico murłat i w zyciu doczesnym nie wystarczy 5cm żeby się tam zmieścić. Edytowane 26 Czerwca 2013 przez profi45 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts